גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השלכות הריבית: כבר יותר מעשור לא היה קשה כל כך לגייס כסף בוול סטריט

בחודש שעבר חלה האטה בהיקפי המיזוגים והרכישות, ההנפקות הראשוניות של מניות וגיוסי החוב באג"ח - לרמה הנמוכה ביותר מאז שנת 2011 ● הרקע: מהלך העלאות הריבית של הפדרל ריזרב שמרוקן את השווקים מהון ומאדה את אספקת המזומנים המניעה עסקאות מסוג זה

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, על מסך בוול סטריט / צילום: Associated Press, Seth Wenig
יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול, על מסך בוול סטריט / צילום: Associated Press, Seth Wenig

שקט בוול סטריט. שקט מדי. הסתיו הוא לרוב אחת התקופות העסוקות ביותר בשנה בתחום הפיננסי, אבל בשבועות האחרונים הצטמצמו מכירות של מניות חדשות, גיוסי חוב ומיזוגי חברות לזרזיף קל. אספקת המזומנים המניעה עסקאות כאלה מתאדה, וההאטה כנראה כאן כדי להישאר, כך אומרים בנקאים, משקיעים ועורכי דין תאגידיים.

השווקים תקועים בגלל שהמחיר של כסף שלוו עולה, בעקבות העלאות הריבית של הפדרל ריזרב האמריקאי במלחמתו נגד האינפלציה.

המדיניות הזו עדיין לא הצליחה להפחית את ההוצאה הצרכנית, אבל היא מענישה חברות אמריקאיות שצברו ביחד הר חוב גבוה מ-10 טריליון דולר, רובו במהלך העשור האחרון, כשהפד שמר על ריבית קרובה לאפס.

חברות צפון-אמריקאיות יצטרכו להשיג לפחות 200 מיליארד דולר ב-2022 וב-2023 כדי לכסות את הוצאות הריבית, כך לפי ניתוח שערך וול סטריט ג'ורנל לנתונים של חברת פיץ' לגבי החברות שהיא מדרגת.

עלויות ההלוואה עלולות להישאר גבוהות במשך שנים אם האינפלציה הגבוהה תימשך, והן יפצלו תאגידים אמריקאיים לשני מחנות: אלה שיכולים לקצץ חוב ולשרוד על הרווחים שלהם בלבד, ואלה שלא.

הדבר העיקרי שלקוחות תאגידיים רוצים לדבר עליו הוא הפד, אומר סטפן פלדגואז, יושב ראש שותף של צוות המיזוגים והרכישות בגולדמן זאקס. "בהתחשב בשינויים המשמעותיים, אנחנו מבלים הרבה פשוט בלדבר על מה שקורה ואיך זה משפיע".

פורד: "לא הצלחנו לגלגל את עלויות ההלוואות"

שווי השוק של חברת פורד מגיע ל-53 מיליארד דולר ובשבוע שעבר היא דיווחה על שיפור במכירות. עדיין, "עלויות ההלוואה היו גבוהות יותר, ולא הצלחנו לגמרי לגלגל אותן ללקוחות", אמרה לאנליסטים מריון הריס, מנהלת זרוע ההלוואות בפורד. מחלקת ההלוואות קיצצה את תחזית הרווח של 2022 ב-10%, בין היתר בגלל הריביות הגבוהות.

רשת בתי החולים Community Health Systems קנתה בחזרה 267 מיליון דולר באיגרות חוב לאחרונה, אבל רווחיה יורדים מהר יותר מהקצב שבו היא מצליחה לצמצם חוב בגובה 12 מיליארד דולר. "העלאות בשכר עובדי קבלן ואינפלציה במשכורות ממשיכים להשפיע על הביצועים שלנו", אמר מנהל הכספים בחברה, קווין המונס, בשיחת על תוצאות החברה בחודש שעבר.

איגרות החוב של החברה ירדו בכ-35% מאז ספטמבר, ל-42 סנט על הדולר, מה שמשקף את האי-ודאות לגבי הבריאות הפיננסית שלה.

חלק מהחברות מרוויחות מהבלגן. ב־Apollo Global Management הוציאו יותר ממיליארד דולר באוקטובר ברכישת חוב מגובה בנכסים בדירוג השקעה, ומכרו אותו בזמן הטלטלות בשוק, כך אמר השותף ג'ון זיטו. זה קרה לאחר רכישות בגובה 6 מיליארד דולר ברבעון השלישי, כולל אג"ח בדירוג השקעה והלוואות מבוטחות בדירוג זבל של חברות כמו Royal Caribbean Group, Carnival Corp ו־Citrix Systems.

הרבה מהחוב הזה נותן תשואה של יותר מ-10%, ואפילו השקעות שממשיכות לרדת במחיר צריכות לתת תשואה בטווח הארוך, אמר זיטו.

העלאות הריבית חונקות חברות התלויות בחוב זול

העלאות ריבית אגרסיביות חונקות תעשיות התלויות בחוב זול כדי לצמוח, כמו נדל"ן ופיננסים. הפד מקווה שההאטה תתפשט בסופו של דבר לכלכלה הריאלית, כשפחות העסקה ופחות הוצאות מטעם החברות יפגעו בתקציבים של משקי בית, שכבר חווים ירידה חדה בערך הבתים.

המיזוגים והרכישות בארה"ב הגיעו לסכום כולל של 219 מיליארד דולר בספטמבר ואוקטובר, ירידה של כ-43% מאותה תקופה בשנה שעברה, כך על פי נתונים מ-Dealogic. הנפקות של מניות ירדו ל־1.6 מיליארד דולר באוקטובר, ירידה של 95% משנה קודם, והנפח הנמוך ביותר מאז 2011. המשמעות של הירידה בנפח העסקאות היא ירידה בעמלות לבנקי השקעות.

מימון של מכשירי השקעה המכונים CLO, או הלוואות מגובות בערבויות (collateralized loan obligations) ירד ב-97% מהרמות של שנה שעברה ל-1.3 מיליארד דולר, בין היתר בגלל השלכות המשבר הפיננסי בבריטניה. CLOs הן הרוכשות הגדולות ביותר של חוב בדירוג זבל, שבו משתמשות חברות פרייבט אקוויטי כדי לרכוש חברות מטרה, והזרם של ההלוואות האלה ירד באוקטובר בכ-70% ל-54 מיליארד דולר.

בנקים שהסכימו לפני כמה חודשים למכור למנהלי השקעות כספי הלוואות לרכישות ממונפות בריבית נמוכה יותר, נאלצו להחזיק עד 45 מיליארד דולר מהחוב, בגלל שכעת המשקיעים דורשים תשואות הרבה יותר גבוהות. מחירי החוב יורדים כשהריביות עולות, והבנקים צריכים לממן את ההלוואות, ורושמים הפסדים על הנייר של מיליארדי דולרים. בנקאים וחברות פרייבט אקוויטי עברו ממימון קל של רכישות במחירים גבוהים למאבק לגייס חוב בכל מחיר.

"אני חוששת הכי הרבה ממה שיקרה להשקעות בדירוג גבוה שנעשו בשנתיים האחרונות", אמרה אנדריאה אוורבך, מנהלת עולמית של השקעות פרטיות בחברת הייעוץ Cambridge Associates.

Enjoy Technologies, חנות אינטרנט המובלת על ידי רון ג'ונסון, מנהל המכירות באפל לשעבר, הונפקה באוקטובר 2021 דרך מיזוג עם SPAC. החברה תכננה לממן את עצמה בגיוס הון, אבל במאי פרסמה גילוי שלפיו היא מתקשה למצוא משקיעים וביקשה הגנה בפני פשיטת רגל ביוני.

או למשל Citrix Systems, חברת מחשוב הענן שחברות פרייבט אקוויטי קנו, בין היתר בעזרת כסף שלוו, תמורת 16.5 מיליארד דולר בספטמבר. בנקים ספגו הפסדים של לפחות 500 מיליון דולר לאחר שהתקשו למכור את ההלוואות. Citrix כבר נמצאת ברשימה של פיץ' של הלוות בסיכון הגבוה ביותר.

רשימת העסקאות הממונפות שהפסידו כסף גדלה ומעיקה על דוחות המאזן של הבנקים, כולל 13 מיליארד דולר המגבים את רכישת טוויטר על ידי אלון מאסק, 6 מיליארד דולר על הרכישה של Apollo את יצרנית חלקי הרכב Tenneco וכ־8 מיליארד דולר מהשתלטות של חברות פרטיות על חברת התקשורת Nielsen Holdings.

לא כל הבנקים תקועים עם חוב לא רצוי

ישנן עסקאות פרייבט אקוויטי שכן מתקדמות, ולא כל הבנקים תקועים עם חוב לא רצוי. בבלקסטון חשפו בשבוע שעבר רכישה בגובה 14 מיליארד דולר של חברת טכנולוגיית אקלים. בג'יי.פי מורגן צ'ייס נמנעו מרוב המימון הבעייתי השנה. אבל פעילות המיזוגים והרכישות נכנסת לתרדמת שעלולה להימשך עד הקיץ של 2023 או מעבר לכך, כך אמרו עורכי דין העובדים על עסקאות מסוג זה.

הכאב בוול סטריט הדהד גם בשאר המדינה. חברות פרייבט אקוויטי עשו כטריליון דולר בעסקאות בשנה שעברה, ונכנסו גם לתעשיות נישה, כמו שטיפת רכב, ומחיר ההלוואות שלקחו החברות האלה עלה בתיאום עם העלייה בריבית.

כשקרנות פרייבט אקוויטי הופכות לפחות רווחיות, זה פוגע בקרנות הפנסיה בארה"ב, שנשענות יותר ויותר על מעמד הנכסים הזה, וניצבות בפני הפסדים גדולים בשוקי האג"ח והמניות של החברות הציבוריות.

אם הסדקים שמחלישים את השווקים הפיננסיים יתפשטו לשאר הכלכלה, מעגל מתמשך של חדלויות פירעון עלול להתחיל בעקבות זה.

"אנו מאמינים שיש סבירות לא רעה שיהיו 2,000 הורדות של דירוג אשראי ו־200 מקרי חדלות פירעון של מנפיקים במחזור האשראי של 2023-2024", אמר מנכ"ל Marathon Asset Management, ברוס ריצ'רדס. כמות חדלויות הפירעון תהיה כנראה גדולה ממשברי אשראי קודמים, בגלל שהאינפלציה תמנע מהפד להוריד ריביות כדי להקל את הסבל הכלכלי, כפי שעשתה ב-2009 וב-2020, אמר.

תשלומים שחלף מועדם על חוב בדירוג זבל כבר עולים במחיר, והחוב הזה עלול להגיע לחצי טריליון דולר - הרבה יותר מ-200 מיליארד דולר שהיו השיא של החוב ב-2008 וב-2009 - בגלל שיש הרבה יותר חוב תלוי באוויר כעת, כך אמרו ב־Marathon.

"אנחנו שוריים לגבי ההזדמנויות שמחזור החוב של 2023 יוכל להציע", כתב ריצ'רדס. "אנחנו מאמינים שהחורף מגיע". 

לורה קופר והאנה מיאו השתתפו בהכנת הכתבה

עוד כתבות

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית