גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנסות של 200 מיליון שקל בחודש: כך הפכו ירכא ושפרעם לבירות המסחר של הצפון

בשנים האחרונות ביססה את עצמה העיר ירכא כבירת המסחר של הצפון, עם הכנסות של 150 מיליון שקל בחודש "מבחוץ" ● כעת מסתמן ששפרעם היא הבאה בתור, עם תוכניות פיתוח בקנה ● מה נדרש כדי שערים ערביות נוספות ימתגו את עצמן וימשכו כוח קנייה לתחומן?

מרכז My Baby בירכא. 20 אלף מ''ר לילדים בלבד / צילום: רפי קוץ
מרכז My Baby בירכא. 20 אלף מ''ר לילדים בלבד / צילום: רפי קוץ

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

ירכא מוכתרת כ"מלכת המסחר" בצפון, והנסיכה המתהווה שלה היא שפרעם. בעיר קיימים מעל 115 אלף מ"ר של שטחי מסחר קמעונאי, היא מייבאת לתחומה כ־150 מיליון שקל בחודש ומנצחת בתחרות מול הערים סביבה, ובכללן נהריה, עכו, כרמיאל וערי הקריות.

ארבע חברות מזון על סף קריסה, וזאת עלולה להיות רק ההתחלה | ניתוח
מרכזי המסחר בשולי הערים מקלים על יוקר המחיה. אז למה מתנגדים להשקעה בהם?

חנויות כמו My Baby ו"מרכזה" מייבאות כוח קנייה ממרחקים גדולים יותר, ויחד עם מרכזי ביג פאשן אאוטלט, SEVEN ירכא אאוטלט ואחרים, הם מייצרים את המיצוב התחרותי שלה. למעשה, ירכא נתפסת כמקום שיש בו "הכול" - היא מציעה חוויית קנייה מיוחדת ומחירים זולים, והיא פתוחה בימי שבתון - שבהם בערים היהודיות הכול סגור.

במקביל, בקצה המערבי של שפרעם התפתחה ומתפתחת שדרת מסחר עם חנויות מקומיות ועם מגוון מותגים ארציים. השדרה הזו צפויה להצליח בכלל, ובימי שבתון בפרט, ולקחת כוח קנייה נוסף גם מערי הקריות שסביב חיפה.

כיצד מצליחות שתי הערים האלו למשוך אליהן לקוחות וכוח קנייה מכל הארץ, ולנצח בתחרות גם את ערי הסביבה היהודיות? האם זה מתרחש רק לאור העובדה שהמסחר פתוח בימי שבתון, בסביבה שבה מרבית מרכזי המסחר סגורים או שקיימים גם גורמים מנצחים אחרים?

האם גם שפרעם תצליח למתג את עצמה, כמו "המלכה האם" ירכא? ומה נדרש כדי שערים ערביות נוספות כמו באקה, כפר קאסם ורהט יצליחו למתג את עצמן כערי מסחר ולייבא כוח קנייה לתחומן?

אטרקציית הכלבו לילדים

כאשר בוחנים את ההיצע בירכא, רואים כי לאורך הרחוב הראשי פזורים שמונה מרכזי מסחר וקיים מספר גדול מאוד של חנויות רחוב. על פי בדיקתנו, היקף שטחי המסחר הקמעונאי ברחובות עומד על כ־60 אלף מ"ר, ובמרכזי מסחר כ־55 אלף מ"ר. מדובר בהיקף גדול יותר מהמצוי בכל אחת מערי הקריות, מעכו ומנהריה.

שטחי המסחר הללו מייצרים מגנט שמושך אליו אוכלוסיות וכוח קנייה מכל הארץ בכלל, ועל חשבון ערי הסביבה בפרט. בירכא הוקמו מותגים אזוריים ואף ארציים כמו חנות הסופרמרקט של מרכזה, או בית הכלבו של My Baby, שמתפרס על פני שטח של כ־20 אלף מ"ר, כגודלו של קניון רמת אביב, וכולו מיועד לילדים. בית הכלבו הזה מכיל חנויות, לונה־פארק לילדים ומסעדות. בחנות אף פועלת חנות שילב המתחרה, כחנות בתוך חנות.

מרכזי ביג פאשן אאוטלט בעיר מתפרסים על שטח של כ־14 אלף מ"ר, ומרכזי SEVEN ירכא אאוטלט מתפרסים על שטח של כ־8,000 מ"ר. לצדם פועלים קניון כנעאן, גאיה סנטר, שופינג סנטר ירכא ו־Amsh Star, ועוד עשרות חנויות להלבשת הבית.

היצע שטחי המסחר פעיל גם בימי שבתון, מותאם לבילוי, לקניות ולהסעדה לכל המשפחה, ומאפשר לבלות בעיר במשך שעות רבות. המרכזים ממוצבים ונתפסים כזולים, חלקם אאוטלטים עם חוויות קנייה ושירות. כל אלה ביחד מחוללים את יבוא כוח הקנייה אל שטחי המסחר בירכא על חשבון הערים סביב, שבהן קיים מחסור בהיצע דומה ועם חוויית מקום וקנייה בכלל, וכזה הפועל בימי שבתון בפרט.

בשפרעם, לשם השוואה, קיימים כיום כ־30 אלף מ"ר של שטחי מסחר. מתוכם, בשדרה המערבית קיימים קרוב ל־20 אלף מ"ר, כולל מרכז מסחרי בגודל של כ־7,500 אלפי מ"ר. כמו כן, מתוכנן מרכז מסחרי נוסף במזרח העיר בגודל של כ־12 אלף מ"ר.

העדפה למותגים מוכרים

בנפת עכו, שבה ממוקמת ירכא, מתגוררים כ־200 אלף משקי בית, אשר ברשותם כוח קנייה חודשי הנאמד בכ־850 מיליון שקל (לא כולל מע"מ). בפועל, הפדיון החודשי שמחוללים שטחי המסחר בירכא נאמד ב־175-200 מיליון שקל.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

תוכנית המתאר בשפרעם מבקשת לתת מענה תכנוני כולל לעיר, בהיקף של כ־91 אלף תושבים. כלומר, הכפלת מספר התושבים ביחס להיום ובקיבולת כוללת של 24.5 אלף יחידות דיור (היום יש כ־12 אלף). כוח הקנייה החודשי בשפרעם בלבד מוערך ב־50-60 מיליון שקל (לא כולל מע"מ).

מה מביא אנשים וכוח קנייה חודשי לקנות בירכא ובשפרעם? ממצאי סקר שצ'מנסקי בן שחר ושות' ביצעה בקרב לקוחות בשפרעם, מנהלי ובעלי חנויות ושטחי מסחר, מצביעים על כך שחלק משמעותי מלקוחות השדרה מגיעים מחוץ לשפרעם.

סיבת ההגעה המרכזית היא רכישת מוצרי הלבשה, ובפרט חנות T&E לשמלות כלה/ערב המהווה עוגן מרכזי, אם כי קיימת העדפה לרשתות ולחנויות ארציות. כלל המרואיינים הביעו העדפה ברורה לשמות "מוכרים" ארציים ובינלאומיים על פני חנויות מקומיות. קיים גידול ניכר בהכנסות בסופי שבוע ובימי ראשון, בשיעור של 30% ויותר ביחס לימי חול שבהם חנויות רבות בשפרעם סגורות - יתרון לשדרת המסחר המערבית.

היתרונות התחרותיים

ירכא ושפרעם מנצחות בתחרות על כוח הקנייה של משקי הבית בצפון גם את הערים היהודיות, ונהנות מזרימת כוח הקנייה אליהן בכלל ימי השבוע. שתי הערים השכילו להתאים את המוצר המסחרי והתמהיל לצורך בשטח. שיפור הנגישות אל ובתוך הערים, יחד עם העצמת והגדלת היצע השטחים, יאפשר להן להמשיך ולנצח בתחרות.

גם ערים ערביות אחרות יכולות לנצל את יתרונן התחרותי, שכולל היצע קרקעות זול יחסית, אותנטיות, היצע קיים, קרבה לכוח קנייה רב מסביב, פעילות בכל ימי השבוע, רמת שירות מיטבית וחוויית קנייה בכלל ובהסעדה בפרט. בזכות כל אלה הן יכולות לפתח בתחומן היצע מנצח בשטח גדול, שימשוך כוח קנייה רב. בין אלה נמנות באקה, כפר קרע, כפר קאסם ורהט.

לצורך כך, הערים הללו נדרשות למנהיגות עם הבנה עסקית ושיווקית, ולבניית תוכניות אסטרטגיות כלכליות ותוכניות פעולה שיתממשו - ולא מסמכי מדיניות תיאורטיים המנותקים מהמציאות הכלכלית והשיווקית המשתנה.

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

ניר ברקת יצא נגד הבורסה, והתנצל: "הוכיחה את עוצמתה"

שר הכלכלה טען כי "רק חברות נכות מנפיקות בישראל", וכי "חברות ההייטק המצליחות הולכות ישר לאמריקאים" ● בנוסף הוא קרא להנפיק את רפאל ואת התעשייה האווירית בארה"ב ולא בבורסה המקומית ● בהמשך ברקת פרסם הבהרה: "הבורסה הישראלית הוכיחה את עוצמתה ואת חסינותה; אני מצר על הניסוח הלא מוצלח"

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Richard Shotwell

"חוויית אפל ייחודית": יצרנית האייפון הודיעה על אירוע השקה חריג – בשלוש מדינות שונות במקביל

אפל הכריזה על אירוע השקה חריג שיתקיים ב-4 במרץ וייערך במקביל בניו יורק, בלונדון ובשנגחאי ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להשיק באירוע מספר מכשירים: אייפון 17e מוזל, מקבוק פרו עם שבבי M5 פרו ומקס, אייפד אייר ועוד

הסקר שמרעיד את דמשק: מה חושבים הסורים על ישראל?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: חברה־בת של סקוטיה בנק הקנדי חיסלה את כל ההחזקות שלה באלביט, האזרחים באיראן מתמודדים עם אבל לאומי וחרדה, ו־59% מהסורים סבורים כי שלום עם ישראל אפשרי • כותרות העיתונים בעולם

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

מניות הבנייה מזנקות / צילום: Shutterstock

המומחים לא מאמינים לנתוני הלמ"ס. אז למה מניות הבנייה זינקו, ומה יקרה למחירים?

בעקבות המדד הנמוך, המשקיעים בת"א מתמחרים הורדת ריבית בשבוע הבא, מה שמשפיע לחיוב על מניות הנדל"ן, שזינקו בחדות בבורסה ● רונן מנחם ממזרחי טפחות: "מדד המחירים לצרכן, שהפתיע למטה, מגביר את הסיכוי להורדת ריבית" ● יובל אייזנברג, מנכ"ל בית ההשקעות אם אס רוק: "נתוני הלמ"ס לעליות מחירים משובשים לחלוטין. להפך - רואים קבלנים קטנים שפושטים רגל"

להבות עולות מבניין שנפגע בתקיפה אווירית ישראלית בדרום לבנון בתחילת החודש / צילום: ap, Mohammad Zaatari

הסיבה להתגברות התקיפות בלבנון - היערכות למלחמה עם איראן

צה"ל מגביר את הקצב ומתמקד במשגרים ומחסני אמל"ח למקרה שחיזבאללה יצטרף לאיראן ● בעקבות התקיפות צה"ל שנמשכות, גורמים בלבנון מנהלים מגעים אינטנסיביים עם ארה"ב ודורשים "לרסן את ישראל" ● משמרות המהפכה באיראן פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז ● עדכונים שוטפים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת״א: פשיטה על משרדי ארית

החוקרים הגיעו למשרדי החברה באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ●  ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של חברת הבת רשף

רשות המסים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: איל יצהר, shutterstock

רשות המסים חשפה שיטת העלמת מס במכולות ובפיצוציות

כחלק ממאבקה של רשות המסים בהון השחור ובשיטות שונות להלבין הון, חוקרת רשות המסים בעלי מכולות ופיצוציות שמבצעים העלמות באמצעות מכשירי כספומט המוצבים בבתי עסק

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט

שלמה קרמר, מנכ''ל ומייסד קייטו נטוורקס / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

המיליארדר הישראלי שמזהיר: אנחנו בעיצומה של בועת AI. ועדיין מחפש את ההשקעה הבאה בתחום

שלמה קרמר, מנכ"ל קייטו נטוורקס, אמר בראיון ל"ביזנס אינסיידר", כי למרות התמחור המנופח של שוק ה-AI, הוא עדיין ממשיך לחפש השקעות עם פוטנציאל אמיתי ● עוד אמר, כי מבחינתו יש שלושה תנאים מרכזיים הכרחיים להצלחה עסקית שחשוב להכיר

אילוסטרציה: Shutterstock

המרוויחים של ולנטיינ'ס דיי: ענפי התכשיטים, הקוסמטיקה והפרחים

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי רוב התכשיטים נרכשו בשבוע החולף בחנויות, בעוד קוסמטיקה נרכשה בעיקר באונליין

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

רולף האבן יאנסן, מנכ״ל הפג-לויד / צילום: Reuters, Ulrich Perrey

מנכ"ל ענקית הספנות שרוכשת את צים: "נשמור על נוכחות משמעותית בישראל"

רולף האבן יאנסן, מנכ"ל הפג-לויד, התייחס במסיבת עיתונאים לעסקת הרכישה שנחתמה מול צים ● האבן יאנסן העריך כי לא צפוי שינוי במצבת העובדים בטווח הקרוב, אך במבט קדימה, סביר שמספר המועסקים בשתי החברות יחד יהיה נמוך מהיום ● לדבריו, מחיר העסקה "בהחלט לא נמוך, אך אנו מעריכים שזה נכס מצוין, ושהפרמיה מוצדקת"

חוות שרתים / אילוסטרציה: Shutterstock

שתי החברות שיקימו במשותף חוות שרתים בישראל בשל מהפכת ה-AI

במסגרת ההסכם בין חברת דוראל לאמפא, יקבלו דוראל זכות הצעה ראשונה להפוך לספק החשמל של כל חוות שרתים שהתאגיד המשותף יקים ● מבחינת שתי החברות מדובר ביוזמה מסוג חדש ביחס לפעילות הקיימת שלהן, והיעד הוא חוות שרתים פעילות עד סוף העשור הנוכחי

מחאה נגד מדיניות המשטרה / צילום: Reuters, Anadolu

תוכנית החומש לחברה הערבית נכנסה לשנתה האחרונה, ללא חלופה באופק

כשמספר הנרצחים בשיא חסר תקדים, תוכנית החומש לחברה הערבית תסתיים בסוף 2026 ● בשנים האחרונות היא התמודדה עם קיצוצים של מיליארדים, ובמקביל הממונה עליה התפטר לפני יותר מחצי שנה, וטרם מונה לו מחליף ● בינתיים הממשלה לא הציגה תוכנית חליפית

כוחות איטלקיים לצד סירת מהגרים, בסמוך לאי למפדוזה / צילום: Reuters, Juan Medina

"מצור" בים התיכון: איטליה משנה את כללי המשחק נגד ההגירה הלא־חוקית

במסגרת רפורמה דרמטית, איטליה תאפשר לחיל הים למנוע כניסת סירות מהגרים למים הטריטוריאליים ולגרשם למדינות שלישיות שהוגדרו "בטוחות" ● החוק החדש גם מטיל קנסות כבדים על ארגוני הסיוע למבקשי המקלט, ומהווה חלק מהחרפת המאבק האירופי בהגירה הלא־חוקית

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד), המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב