גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנסות של 200 מיליון שקל בחודש: כך הפכו ירכא ושפרעם לבירות המסחר של הצפון

בשנים האחרונות ביססה את עצמה העיר ירכא כבירת המסחר של הצפון, עם הכנסות של 150 מיליון שקל בחודש "מבחוץ" ● כעת מסתמן ששפרעם היא הבאה בתור, עם תוכניות פיתוח בקנה ● מה נדרש כדי שערים ערביות נוספות ימתגו את עצמן וימשכו כוח קנייה לתחומן?

מרכז My Baby בירכא. 20 אלף מ''ר לילדים בלבד / צילום: רפי קוץ
מרכז My Baby בירכא. 20 אלף מ''ר לילדים בלבד / צילום: רפי קוץ

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

ירכא מוכתרת כ"מלכת המסחר" בצפון, והנסיכה המתהווה שלה היא שפרעם. בעיר קיימים מעל 115 אלף מ"ר של שטחי מסחר קמעונאי, היא מייבאת לתחומה כ־150 מיליון שקל בחודש ומנצחת בתחרות מול הערים סביבה, ובכללן נהריה, עכו, כרמיאל וערי הקריות.

ארבע חברות מזון על סף קריסה, וזאת עלולה להיות רק ההתחלה | ניתוח
מרכזי המסחר בשולי הערים מקלים על יוקר המחיה. אז למה מתנגדים להשקעה בהם? 

חנויות כמו My Baby ו"מרכזה" מייבאות כוח קנייה ממרחקים גדולים יותר, ויחד עם מרכזי ביג פאשן אאוטלט, SEVEN ירכא אאוטלט ואחרים, הם מייצרים את המיצוב התחרותי שלה. למעשה, ירכא נתפסת כמקום שיש בו "הכול" - היא מציעה חוויית קנייה מיוחדת ומחירים זולים, והיא פתוחה בימי שבתון - שבהם בערים היהודיות הכול סגור.

במקביל, בקצה המערבי של שפרעם התפתחה ומתפתחת שדרת מסחר עם חנויות מקומיות ועם מגוון מותגים ארציים. השדרה הזו צפויה להצליח בכלל, ובימי שבתון בפרט, ולקחת כוח קנייה נוסף גם מערי הקריות שסביב חיפה.

כיצד מצליחות שתי הערים האלו למשוך אליהן לקוחות וכוח קנייה מכל הארץ, ולנצח בתחרות גם את ערי הסביבה היהודיות? האם זה מתרחש רק לאור העובדה שהמסחר פתוח בימי שבתון, בסביבה שבה מרבית מרכזי המסחר סגורים או שקיימים גם גורמים מנצחים אחרים?

האם גם שפרעם תצליח למתג את עצמה, כמו "המלכה האם" ירכא? ומה נדרש כדי שערים ערביות נוספות כמו באקה, כפר קאסם ורהט יצליחו למתג את עצמן כערי מסחר ולייבא כוח קנייה לתחומן?

אטרקציית הכלבו לילדים

כאשר בוחנים את ההיצע בירכא, רואים כי לאורך הרחוב הראשי פזורים שמונה מרכזי מסחר וקיים מספר גדול מאוד של חנויות רחוב. על פי בדיקתנו, היקף שטחי המסחר הקמעונאי ברחובות עומד על כ־60 אלף מ"ר, ובמרכזי מסחר כ־55 אלף מ"ר. מדובר בהיקף גדול יותר מהמצוי בכל אחת מערי הקריות, מעכו ומנהריה.

שטחי המסחר הללו מייצרים מגנט שמושך אליו אוכלוסיות וכוח קנייה מכל הארץ בכלל, ועל חשבון ערי הסביבה בפרט. בירכא הוקמו מותגים אזוריים ואף ארציים כמו חנות הסופרמרקט של מרכזה, או בית הכלבו של My Baby, שמתפרס על פני שטח של כ־20 אלף מ"ר, כגודלו של קניון רמת אביב, וכולו מיועד לילדים. בית הכלבו הזה מכיל חנויות, לונה־פארק לילדים ומסעדות. בחנות אף פועלת חנות שילב המתחרה, כחנות בתוך חנות.

מרכזי ביג פאשן אאוטלט בעיר מתפרסים על שטח של כ־14 אלף מ"ר, ומרכזי SEVEN ירכא אאוטלט מתפרסים על שטח של כ־8,000 מ"ר. לצדם פועלים קניון כנעאן, גאיה סנטר, שופינג סנטר ירכא ו־Amsh Star, ועוד עשרות חנויות להלבשת הבית.

היצע שטחי המסחר פעיל גם בימי שבתון, מותאם לבילוי, לקניות ולהסעדה לכל המשפחה, ומאפשר לבלות בעיר במשך שעות רבות. המרכזים ממוצבים ונתפסים כזולים, חלקם אאוטלטים עם חוויות קנייה ושירות. כל אלה ביחד מחוללים את יבוא כוח הקנייה אל שטחי המסחר בירכא על חשבון הערים סביב, שבהן קיים מחסור בהיצע דומה ועם חוויית מקום וקנייה בכלל, וכזה הפועל בימי שבתון בפרט.

בשפרעם, לשם השוואה, קיימים כיום כ־30 אלף מ"ר של שטחי מסחר. מתוכם, בשדרה המערבית קיימים קרוב ל־20 אלף מ"ר, כולל מרכז מסחרי בגודל של כ־7,500 אלפי מ"ר. כמו כן, מתוכנן מרכז מסחרי נוסף במזרח העיר בגודל של כ־12 אלף מ"ר.

העדפה למותגים מוכרים

בנפת עכו, שבה ממוקמת ירכא, מתגוררים כ־200 אלף משקי בית, אשר ברשותם כוח קנייה חודשי הנאמד בכ־850 מיליון שקל (לא כולל מע"מ). בפועל, הפדיון החודשי שמחוללים שטחי המסחר בירכא נאמד ב־175-200 מיליון שקל.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

תוכנית המתאר בשפרעם מבקשת לתת מענה תכנוני כולל לעיר, בהיקף של כ־91 אלף תושבים. כלומר, הכפלת מספר התושבים ביחס להיום ובקיבולת כוללת של 24.5 אלף יחידות דיור (היום יש כ־12 אלף). כוח הקנייה החודשי בשפרעם בלבד מוערך ב־50-60 מיליון שקל (לא כולל מע"מ).

מה מביא אנשים וכוח קנייה חודשי לקנות בירכא ובשפרעם? ממצאי סקר שצ'מנסקי בן שחר ושות' ביצעה בקרב לקוחות בשפרעם, מנהלי ובעלי חנויות ושטחי מסחר, מצביעים על כך שחלק משמעותי מלקוחות השדרה מגיעים מחוץ לשפרעם.

סיבת ההגעה המרכזית היא רכישת מוצרי הלבשה, ובפרט חנות T&E לשמלות כלה/ערב המהווה עוגן מרכזי, אם כי קיימת העדפה לרשתות ולחנויות ארציות. כלל המרואיינים הביעו העדפה ברורה לשמות "מוכרים" ארציים ובינלאומיים על פני חנויות מקומיות. קיים גידול ניכר בהכנסות בסופי שבוע ובימי ראשון, בשיעור של 30% ויותר ביחס לימי חול שבהם חנויות רבות בשפרעם סגורות - יתרון לשדרת המסחר המערבית.

היתרונות התחרותיים

ירכא ושפרעם מנצחות בתחרות על כוח הקנייה של משקי הבית בצפון גם את הערים היהודיות, ונהנות מזרימת כוח הקנייה אליהן בכלל ימי השבוע. שתי הערים השכילו להתאים את המוצר המסחרי והתמהיל לצורך בשטח. שיפור הנגישות אל ובתוך הערים, יחד עם העצמת והגדלת היצע השטחים, יאפשר להן להמשיך ולנצח בתחרות.

גם ערים ערביות אחרות יכולות לנצל את יתרונן התחרותי, שכולל היצע קרקעות זול יחסית, אותנטיות, היצע קיים, קרבה לכוח קנייה רב מסביב, פעילות בכל ימי השבוע, רמת שירות מיטבית וחוויית קנייה בכלל ובהסעדה בפרט. בזכות כל אלה הן יכולות לפתח בתחומן היצע מנצח בשטח גדול, שימשוך כוח קנייה רב. בין אלה נמנות באקה, כפר קרע, כפר קאסם ורהט.

לצורך כך, הערים הללו נדרשות למנהיגות עם הבנה עסקית ושיווקית, ולבניית תוכניות אסטרטגיות כלכליות ותוכניות פעולה שיתממשו - ולא מסמכי מדיניות תיאורטיים המנותקים מהמציאות הכלכלית והשיווקית המשתנה.

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"