גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הממשלה החדשה: האתגרים מחייבים שינויים מהותיים במנגנוני קבלת ההחלטות

כדי להתמודד עם הנושאים הצפויים לבוא בפניה, הממשלה צריכה לשנות כמה דברים ● להתאים את אופי הקבינט המדיני־ביטחוני לאירועים שמובאים בפניו, להגדיר מחדש את תפקיד שר המודיעין, לשים דגש על הביטחון האישי, לשנות את הנוהל למצבי חירום ולדאוג ללכידות החברה

משכן הכנסת / צילום: איל יצהר
משכן הכנסת / צילום: איל יצהר

הכותב כיהן כראש המל"ל וכיועץ לביטחון לאומי של בנימין נתניהו בין השנים 2017־2021. עמית מחקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) שליד אוניברסיטת תל אביב

שורה ארוכה של הזדמנויות ואתגרים, בתחומי החברה, הכלכלה, הביטחון והחוץ, ניצבים בפני בנימין נתניהו והממשלה שירכיב. מהטיפול ביוקר המחיה ובמשבר הדיור ועד לאיום האיראני, מהחזרת המשילות והביטחון האישי ועד לניהול היחסים האסטרטגיים עם ממשל ביידן, להרחבת הסכמי אברהם ולהתנהלות מול רוסיה של פוטין, בצל המלחמה באוקראינה.

בחלק גדול מהם תידרש מעורבותו הישירה של ראש הממשלה המיועד. לגבי חלקם הוא יצטרך להוביל באופן אישי את המאמץ הלאומי. לא יהיו לו ימי חסד. לא תהיה לו גם הפריבילגיה לפעול בתהליך טורי ומדורג. גודל האתגרים ודחיפותם יחייבו לא רק חלוקת קֶשֶב מיטבית מצד ראש הממשלה המיועד, אלא גם תהליכים יעילים ומנגנונים על־משרדיים חזקים.

קידומם של חלק גדול מהנושאים יחייב מאמץ בין־משרדי ושיתוף־פעולה בין גורמים רבים שלא מתקיימים ביניהם היררכיה ויחסי כפיפות ושלכל אחד סדר עדיפות משלו ואינטרסים שונים ומכאן הצורך והחשיבות במנגנונים בעלי סמכות, לקבלת החלטות, ולהנעה והכוונה של הגופים המופקדים על יישומן. להלן כמה המלצות הנוגעות להתנהלות בנושאי הביטחון והחוץ.

הקבינט לביטחון לאומי, התאמתו לכמות ולמאפיינים של הנושאים שיובאו בפניו: "ועדת השרים לענייני הביטחון הלאומי" או בשמה המוכר, "הקבינט המדיני־ביטחוני" נתפסת כחשובה וכיוקרתית מבין ועדות השרים. הצבא נתון למרותה ובידיה מופקדים נושאים הרי גורל לביטחון המדינה, לרבות החלטה על יציאה למלחמה. במאי 2017 אומצו המלצות "ועדת עמידרור" בעניין תהליכי עבודת הקבינט ויישומן תרם לאיכות התהליכים. ועדיין לקבינט יש חולשות שחלקן קשורות בשיטת הממשל וחלקן בתרבות ובשיטת הניהול. כך לדוגמה, רשימת הנושאים הראויים לדיון בפורום זה גדולה מלהכיל, גם אם יוכפל או ישולש היקף הדיונים ומשכם. וזאת עוד מבלי להביא בחשבון התרחשויות ואירועים לא מתוכננים, שיצריכו את התייחסות הקבינט. יש לזכור כי כל אחד מהשרים בקבינט מופקד ונמדד בעיקר על ענייני משרדו ומידת פניותו לענייני הקבינט, אינה בלתי מוגבלת.

צעדים לשינוי

גם גודלו והרכבו של הקבינט משפיעים על יעילותו. הרכב שרים גדול אומנם מאפשר גיוון בנקודות המבט ובעמדות, כיאה לנושאים הנדונים, אך מנגד הוא מעורר קושי לכנס את השרים באופן תכוף, מאריך את משך הדיונים ומגדיל את הסיכונים לזליגת מידע. אז, כיצד מוצע להתנהל?

1. להותיר בידי ראש הממשלה את הסמכות לקבוע את הנושאים ואת סדר היום לישיבות הקבינט.

2. לצמצם את מספר השרים בקבינט. לחילופין לאפשר הסמכת צוות שרים מצומצם מתוך הקבינט ("מטבחון") לניהול דיונים וקבלת החלטות שוטפות בנושאים שיוגדרו ע"י הקבינט.

3. להקים ועדות משנה לנושאים שבהם קיימת רוטינה (בדומה לוועדת המשנה לעניין יצוא ביטחוני או ועדת השרים לעניין תוכניות הצטיידות)

4. לבחון באופן מעמיק את מודל "שרי קבינט" שר או שניים שיפעלו במשרד ראש הממשלה ומכוחו ויהיו פנויים רק לענייני הקבינט ולהובלה ותיכלול בין־משרדי של נושאים שעליהם יחליט הקבינט.

שר המודיעין החדש

שר המודיעין, מיצובו והשפעתו: בלי קשר לזהותו, כישוריו או השתייכותו המפלגתית, ניתן להעריך כי מידת השפעתה של פונקציית "שר המודיעין" על התנהלות גופי המודיעין בישראל אינה רבה. זאת, מאחר שסמכותו כלפיהם אינה מוסדרת ולאור מחויבותם להגדרות המסורתיות ביחס לייעודם, תפקידיהם, סמכויותיהם וכפיפותם.

ככל שיוחלט להמשיך ולאייש תפקיד זה, כי אז נכון להטיל עליו אחריות למיסוד תהליכים חסרים, לבחינת אופן מיצויים של המשאבים, לעיסוק בחיבור שבין גופי המודיעין לתעשיות ולחברה האזרחית וכן בבניין הכוח המודיעיני, לטווח הארוך, ברמה הלאומית.

משילות וביטחון פנים, נידרש מאמץ לאומי: הציבור אמר את דברו ביחס לעדיפות שראוי ליתן לסוגיה זו בסדר העדיפות הלאומי. הציפיה היא לצעדים משמעותיים שיחזירו את המשילות ויחזקו את הביטחון האישי בישראל. הגם שנושא זה מחייב גישה הוליסטית ותכנון ארוך־טווח, אי־אפשר להמתין עד להשלמתם. נדרש מאמץ לאומי, בהובלתו של ראש הממשלה, כדי לקדם צעדים מיידים לחיזוק הביטחון האישי. בין השאר, האצת בנייתו והפעלתו של "המשמר הלאומי הישראלי" ומתן סמכויות שיטור מוגדרות לאנשיו, מיסוד והרחבה של תכונית "מסלול בטוח" למאבק בפשיעה, מיצוי יכולות הפעולה של שב"כ תוך פרשנות מרחיבה של תפקידיו המוגדרים בחוק, חיזוק משמעותי של יכולות המשטרה ושל נוכחותה במוקדי הפשיעה והאלימות ובערים המעורבות והכול - תוך גיבוי מדיני, ציבורי, משפטי ותקציבי.

הניהול הלאומי של הזירה האזרחית באירועי חירום": המבנה האירגוני והתהליכים הקיימים אינם מבטיחים אפקטיביות גבוהה בהתנהלות גורמי המערכת. מוצע לדון באפשרות הפיכתו של המשרד לביטחון פנים ל"משרד להגנת המולדת" תוך הכפפה של גופים רלוונטיים אליו בשגרה או בעיתות חירום, או לחילופין להכפיף את "רשות החירום הלאומית" למשרד ראש הממשלה ולהרחיב את סמכויותיה.

להגביר את הסולידריות

חוסן לאומי, לכידות וסולידריות: האתגר החשוב ביותר, של כל ממשלה בישראל , הוא שמירת הלכידות של החברה הישראלית. הסולידריות והערבות ההדדית, היו תמיד מסימני ההיכר של עמנו. חשיבותן לא פחתה. הן חיוניות להבטחת חוסננו הלאומי ויכולתנו לעמוד במבחנים, שהמציאות עלולה לזמן לנו.

רוב הישראלים, רואים כיעד משותף את ביצורה של ישראל כמדינה יהודית, דמוקרטית, חזקה, בטוחה ומשגשגת. לרוב הישראלים חשוב להגיע להסכמות בסוגיות המפלגות אותנו, לנהל שיח פרודוקטיבי על אי־הסכמות ולסלול דרך לניהול וליישוב מחלוקות. נכון למצות את הכלים והמנגנונים שבידי הממשלה כדי להנמיך את חומות הכעס והניכור ולהגביר את השיתוף והשותפות בין חלקיה השונים של החברה. יש לברך על מאמציהם של גורמים חוץ ממסדיים בעניין זה, אך אין להסתפק בכך. יש להציב זאת כיעד, לגבש תוכניות, ליזום מהלכים ולהשקיע לשם כך. (גם) זה בנפשנו.

עוד כתבות

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"