גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסקודה הזו יכולה להגיע קרוב ל-80 ק"מ על ליטר אחד של דלק. המחיר עשוי להרתיע

כחצי שנה לפני העלאת מס הקנייה על דגמי הפלאג־אין, מגיעה לארץ המשפחתית החדשה של סקודה ● המחיר לא זול, אך מערכת ההנעה איכותית, ויש שפע של מרחב

סקודה אוקטביה פלאג־אין 2022 / צילום: יח''צ
סקודה אוקטביה פלאג־אין 2022 / צילום: יח''צ

בשלהי 2018 סקודה ערכה בישראל את השקת הבכורה הבינלאומית של המשפחתית סקאלה. על במה ניצבו בכירי החברה והסבירו לעיתונאים מכל העולם מדוע נבחרה ישראל לארח את האירוע. הם סיפרו לקהל שסקודה היא המותג האירופי המוביל במסירות בארץ וששיעור החדירה שלה בשוק המקומי נחשב לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של המותג.

"תל אביב היא מרכז חדשנות": פורשה מתרחבת בישראל 
סלילת יותר כבישים לא תפתור את משבר התחבורה 

אבל מאז התחלפה הנהלת סקודה, הקורונה שיבשה את הייצור הסדיר בתעשיית הרכב, ונדמה שהרומן בין סקודה לשוק הישראלי הסתיים, או לכל הפחות התקרר. בשנתיים האחרונות קיבל השוק המקומי הקצאות מזעריות מהמותג, מה שהוביל לזמני המתנה ממושכים ולירידה של עשרות אחוזים במכירות. במקביל, המחירים האטרקטיביים טיפסו במהירות.

את השינוי הזה מייצגת היטב סקודה אוקטביה פלאג־אין המשפחתית, שנחתה הקיץ בישראל באיחור של שנתיים, עם מערכת הנעה מתוחכמת ומחיר שאפתני שהיה בעבר הטריטוריה של אחותה הגדולה, סופרב.

רחבה וידידותית לכל גיל

מבחינה חיצונית, האוקטביה פלאג־אין דומה לגרסאות הבנזין והדיזל, אם כי היא מגיעה ברמת אבזור גבוהה יותר. הגרסה הבכירה כוללת חישוקי 18 אינץ' נאים ופנסי מטריצה מתוחכמים. כמו אחיותיה בסדרה, לאוקטביה יש עיצוב דינמי ונעים לעין, עם חרטום נמוך וזנב שמשתפל לאחור בזווית חדה לעבר בליטת תא מטען. משטחי הגוף הדוקים והגריל מודגש.

 

כשנכנסים פנימה, נחשפים למערך פיקוד מרשים שכולל לוח מחוונים דיגיטלי חד, ולצדו מסך מולטימדיה גדול ונוח לשימוש, לרבות כמה תפריטים ייעודיים להנעת הפלאג־אין.

הנדסת האנוש ידידותית לבני כל הגילאים, ומלבד תפריטי המגע המקובלים, יש גם מערך אופקי של מתגי שליטה פיזיים קטנים לשליטה על פונקציות חיוניות כמו מערכת האקלים. יש גם מערך מתגים משני לגיבוי על ההגה. פחות אהבנו את המתג הקפיצי והמגושם שמחליף את מוט ההילוכים המסורתי במרכז הקונסול. אומנם הוא מעניק ממד מתוחכם לתא, אך פחות נוח לתמרוני חניה שדורשים מעבר תכוף בין הילוך אחורי לקדמי.

המושבים הקדמיים מציעים שפע של מרחב לראש ולרגליים, וגם מבוגרים מעל 1.8 מטר לא ירגישו דחוקים מאחור. תוספת המנוע החשמלי והסוללה באה על חשבון תא המטען, שמסתפק ב־450 ליטר בלבד במצב הרגיל לעומת 600 ליטר בגרסאות הבנזין והדיזל. זה עלול לצער את חובבי האוקטביה המסורתיים. הנחמה היא שהדלת האחורית המתרוממת (והכבדה מאוד) עדיין מקלה על ההטענה, וניתן לקפל את מסעד המושב האחורי לטובת מטענים ארוכים.

איכות הייצור טובה עם שפע של חומרים רכים בטווח נגיעה מההגה ובידוד רעשים יעיל. עם זאת, ממכונית שמחירה ההתחלתי נושק ל־180 אלף שקל, היינו מצפים לקבל ריפוד קצת יותר מהודר ואולי עוד אבזרי פרימיום כמו גג פנורמי. המפרט הבטיחותי מקיף וכולל את כל עזרי הסיוע האקטיביים והפסיביים שקיימים בפלח.

כמעט "חשמלי" על מלא

מערכת ההנעה ההיברידית־נטענת של האוקטביה משלבת בין מנוע 1.4 ליטר טורבו־בנזין בהספק של 150 כ"ס ביחד עם מנוע חשמלי שמייצר 109 כ"ס. יש גם סוללה בהספק צנוע יחסית של 13 קילוואט־שעה, והמכלול מייצר הספק משולב של 204 כ"ס ומומנט משולב של כ־36 קג"מ.

סקודה מתהדרת בטווח חשמלי של עד 70 ק"מ לאחר טעינה מלאה, שאורכת כ־3.5 שעות ברשת החשמל הביתית. אבל כמו בהרבה דגמי פלאג־אין, אלה נתונים די תיאורטיים. נסיעה בעליות תלולות או האצות תכופות יקצצו את הטווח החשמלי הריאלי בכ־30%.

כך גם במקרה של צריכת הדלק. סקודה נוקבת בממוצע משוקלל מרשים מאוד של 100 ק"מ לליטר, אבל נהגים שמתייחסים לטעינת הסוללה בתור המלצה לא מחייבת - ויש רבים כאלה - יגלו שצריכת הדלק הריאלית קרובה יותר לכ־25 ק"מ לליטר. לא הרבה יותר משל מכוניות היברידיות מקובלות.

לצד זאת, בניגוד להרבה היברידיות עממיות, מנוע הבנזין כאן חזק ומעודן מספיק כדי לספק ביצועים מרשימים ותגובת דוושה טובה בהאצה מסל"ד נמוך, גם אם "שכחתם" לחבר את הסוללה לרשת בלילה. במצב התכנות המקובל העברת הכוח מחשמל לבנזין ולהפך די חלקה, ובמצב הספורטיבי המנוע החשמלי מספק תוספת מוחשית להאצה של האוקטביה. חבל רק שמערכת מיחזור האנרגיה בבלימה כמעט אינה מורגשת.

המחיר עלול להרתיע

בשיוט רגוע על הכביש המהיר, כאשר בקרת השיוט פועלת, המנוע החשמלי לוקח פיקוד ומספק תחושה של גלישה חרישית שמזכירה רכב חשמלי "מלא". על העברת הכוח אחראית תיבה אוטומטית כפולת מצמדים, שברוב המקרים מבצעת את מלאכתה היטב, אם כי בתנאי זחילה היא פחות רהוטה.

האוקטביה פלאג אין שוקלת כמעט 250 קילו יותר מגרסת הבנזין, והמשקל העודף מורגש בעיקר בפעולת המתלים. כיול המתלים רך מספיק כדי לספוג שיבושים קלים, אבל מעבר על מהמורות גדולות עלול לטלטל את הנוסעים. בנסיעה רגועה בעיר ועל הכביש המהיר, ההגה מרגיש קל מאוד ודי מנותק. אולם, בפניות הדוקות הרכב זורם גם תחת עומס צידי גבוה.

אוקטביה פלאג־אין עולה בישראל 179 אלף שקל, והדגם המאובזר יותר מגיע לסביבות ה־190 אלף שקל. זה נשמע מחיר גבוה למשפחתית עם דימוי עממי, עד שמגלים שגרסת ה־1 ליטר בנזין של האוקטביה, עם אבזור מקביל וכמעט 100 כוחות סוס פחות, עולה כיום 153 אלף שקל. וגם לה תצטרכו להמתין זמן ממושך.

בשורה התחתונה, גם במחיר הזה גרסת הפלאג־אין של סקודה אוקטביה יכולה לשמש ללא קושי כמכונית מנהלים מהירה, מרווחת וחסכונית מאוד, כל עוד מפגינים משמעת בכל הנוגע לטעינה. אבל עם זינוק מתקרב של 15% במס הקנייה על דגמי פלאג־אין בינואר 2023, ייתכן בהחלט שהקריירה שלה בישראל תהיה קצרה למדי.

חלק מהמתחרות

קיה נירו פלוס פלאג־אין

175 אלף שקל עולה גרסת הפלאג־אין של קיה. המכונית עושה שימוש במערכת ההנעה המוכרת של נירו עם מנוע חשמלי ומנוע 1.6 בנזין בהספק משולב של 141 כ"ס והיא מציעה חלל מרווח מאוד. הטווח החשמלי הוא כ־50 ק"מ.

קיה נירו פלוס פלאג־אין / צילום: יח''צ

MG HS פלאג־אין

191 אלף שקל עולה דגם הפלאג־אין של MG. לרכב יש מערכת הנעה שמשלבת מנוע 1.5 ליטר טורבו ומנוע חשמלי, והוא מייצר הספק כולל של 258 כ"ס. סוללה של 16.6 קילוואט מספקת טווח חשמלי של עד 52 ק"מ. תא הנוסעים מרווח.

MG HS פלאג־אין / צילום: יח''צ

רנו מגאן פלאג־אין

גרסת הפלאג־אין תגיע לארץ בתחילת 2023. היא משדכת בין מנוע 1.6 ליטר בנזין למנוע חשמלי של 33 כ"ס ולסוללה של 10 קילוואט. ההספק הכולל 160 כ"ס, הטווח החשמלי הוא 50 ק"מ וניתן לנוע על חשמל עד 130 קמ"ש. המחיר טרם פורסם.

רנו מגאן פלאג־אין / צילום: יח''צ

עוד כתבות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים