גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום שאחרי המונדיאל בקטאר: פירוק אצטדיונים והאטה כלכלית

חגיגת הכדורגל העולמי תצא לדרך בעוד קצת יותר משבוע, אך התחזיות כבר מסתכלות אל העתיד ● קטאר צפויה להאטה כלכלית אחרי סיום הטורניר, שתשפיע בעיקר על מגזרי האירוח והנדל"ן ● וגם: לאן ילכו ההשקעות שאליהן נכנסה המדינה בעשרות ענפי ספורט?

אצטדיון 947, מזרחית לדוחה. יארח 6 משחקים ואחר כך יפורק לחלוטין / צילום: Shutterstock
אצטדיון 947, מזרחית לדוחה. יארח 6 משחקים ואחר כך יפורק לחלוטין / צילום: Shutterstock

12 שנים אחרי אותה בחירה מושחתת שהובילה את גביע העולם לקטאר ב־2022, הודה השבוע ספ בלאטר ש"הבחירה הייתה טעות". בלאטר, שהיה נשיא פיפ"א במשך 17 שנים ונחקר בין היתר בשל חשדות לשחיתות סביב הבחירה בקטאר, אומר היום את מה שרבים אמרו כבר מזמן: "קטאר מדינה קטנה בשביל לארח את גביע העולם, והאירוע הזה הוא פשוט גדול עליה".

קטנה או לא, בעוד פחות משבועיים ייצא לדרך האירוע הגדול, שאפילו בסוכנויות ההימורים פתחו עליו ליין שיועבר למדינה אחרת כי השחיתות תתברר או כי אי אפשר להעביר מונדיאל מהקיץ לחורף.

היום שאחרי: הכלכלה עומדת בפני שינוי

קטאר, שבזמן הבחירה לא היו בה אפילו שני אצטדיוני כדורגל ראויים, השקיעה מאז יום ההכרזה ב־2010 סכום שמוערך ב־220 מיליארד דולר - פי עשרה מההשקעה של רוסיה ב"מונדיאל היקר בהיסטוריה" (לשעבר) של 2018.

מה יקרה אחר כך? אחריהם המבול. בניגוד למקומות אחרים שהתקיים בהם מונדיאל, לא תישאר "מורשת" ותשתיות הכדורגל הנמצאות כיום במדינה שבצפון־מזרח חצי האי ערב ייראו אחרת לגמרי ואף יפורקו. עד כדי כך שהמבקרים בה עשור לאחר מכן יתקשו להאמין כי המדינה אירחה מונדיאל.

 

גם הכלכלה עומדת בפני שינוי די מהיר - בתחזית של סוכנות הדירוג S&P בימים האחרונים נכתב כי קטאר צפויה להאטה כלכלית אחרי סיום הטורניר, שתשפיע בעיקר על מגזרי האירוח והנדל"ן.

השאלה הגדולה אחרי המונדיאל תהיה לגבי ההשקעות שאליהן נכנסה קטאר בעשרות מגזרי ספורט. השקעה בהסכמי חסות, רכישת מועדונים, קניית זכויות שידור במחירים מופקעים - כל אלו התרחשו כדי לקדם את רעיון גביע העולם ב־2022.

הזרמת ההון מקטאר הגיעה לשיא בפרויקט הרכישה וההשקעה בקבוצת הכדורגל פריז סן ז'רמן. לפי הערכות, הוזרמו מאז הרכישה ב־2011 מעל 1.4 מיליארד אירו רק לרכישת שחקנים, לצד מאות מיליונים רבים בהסכמי חסות, תשתיות ועוד.

מהו האופק של נשיא פריז סן ז'רמן נאסר אל־חלאיפי להשקיע בפריז כשאין עוד מונדיאל לקדם? ומה יהיה כעת האינטרס של קרנות ההשקעה הממשלתיות להמשיך ולתמוך במיליארדי דולרים בקבוצות ספורט מחוץ למדינה?

גם ההשקעה של הקטארים בספורט דרך רכישת זכויות שידור תתברר בשנים שלאחר המונדיאל. ההשקעה נעשתה דרך זכייה של ערוץ הספורט הקטארי beIN (שפוצל מאל ג'זירה) במכרזים שאליהם ניגשו בסכומים ללא־תחרות, שהכניסו לליגות ומשם לקבוצות הספורט מיליארדי אירו בכל שנה.

בלי מורשת: האצטדיונים יפורקו

לגבי גורלם של 8 האצטדיונים שיארחו את גביע העולם - לממשל הקטארי אין רצון לייצר מורשת או להחזיק אותם כפי שהם כיום. הקטארים בנו 7 מ־8 האצטדיונים שיארחו את המשחקים (גם האצטדיון השמיני שופץ באופן מוחלט). הם יוחזקו שנה נוספת, פחות או יותר באותה מתכונת, לטובת אירוח אליפות אסיה בכדורגל ב־2023 שתתקיים בקטאר, אבל מיד אחר כך יתחיל שינמוך של המתקנים.

"אצטדיון 974" שנחנך ב־2021 מזרחית לדוחה יארח 6 משחקים במהלך המונדיאל ואחר כך יפורק לחלוטין. הוא האצטדיון הזמני הראשון בתולדות פיפ"א, והוא נבנה מ־974 מכולות שאמורות אחרי המונדיאל למצוא את עצמן חוזרות למקומן הטבעי בתחום ההובלה הימית.

רק שתי קבוצות מהליגה הבכירה, אל־ראיאן ואל־וואקרה, ישחקו באצטדיוני המונדיאל שלהן. יתר האצטדיונים המכילים 40 אלף מקומות ישיבה יצומצמו ל־20 אלף לאחר הטורניר. אצטדיון "Education City" שנמצא באל־ריאן, במרחק 13 ק"מ מדוחה, יצטמצם במחצית וישמש את קבוצות הספורט של הסטודנטים. יתר 20,000 המושבים ייתרמו למדינות אחרות שצריכות סיוע בהקמת תשתית ספורטיבית.

אצטדיון לוסייל הנוצץ, עם חזית הזהב וקיבולת של 80,000 מקומות, יארח 10 משחקים בטורניר, כולל את משחק הגמר. אחרי הטורניר יפורקו רוב הכיסאות, האצטדיון וסביבתו יהפכו למרחב קהילתי, והאתר יכלול בתי ספר, בתי קפה, חנויות, שירותי ספורט ומרפאות בריאות. השכבה העליונה של האצטדיון תהפוך למרפסת חיצונית לבתים חדשים.

בסך הכל התחייבה קטאר להסיר 170 אלף מושבים מאצטדיוני המונדיאל, הם יועברו למדינות מתפתחות, והקיבולת של האצטדיונים תצומצם על מנת להתאים אותם לתשתית הספורט האמיתית כביכול שנדרשת לקטאר. כביכול, כי לכולם ברור שמדובר בתשתיות לא ריאליות עבור מדינה שיש בה רק 350 אלף אזרחים מקומיים ופועלת בה ליגת כדורגל אחת חלשה, גם במונחים של אזור המזרח התיכון והמפרץ.

לא רק קטאר: גם באמירויות יהנו

לפי הדוח של S&P, אחת מהנהנות העיקריות מקיום המונדיאל בקטאר תהיה איחוד האמירויות שנמצאת במרחק של שעתיים מטיסה. בשל היעדר תשתיות אירוח מספקות, חלק גדול מהאוהדים יבלו את הימים שלפני המשחקים באיחוד האמירויות, בעיקר בדובאי, שתפעיל עשרות טיסות יומיות לקטאר לטובת המשחקים.

"אנו מצפים שדובאי תהיה המרוויחה העיקרית מחוץ לקטאר, לאור קרבתה הגיאוגרפית והיצע התיירות המבוסס כבר, קשרי חברות תעופה ואשרות תייר מרובות כניסות למחזיקי כרטיסים למונדיאל", נכתב, בסקירה של S&P לקראת הטורניר.

העובדה שקטאר צפויה לקלוט במהלך המשחקים כ־1.5 מיליון תיירים תציף את הקשיים הלוגיסטיים של קיום אירוע כזה - "מה שיועיל למדינות המפרץ השכנות", לפי S&P. הערכות הן שאיחוד האמירויות תהפוך לשער הכניסה למשחקי המונדיאל ותהנה ממיליון תיירים במהלך חודש המונדיאל.

קטאר איירווייז, יחד עם חברות תעופה אחרות במפרץ, סיכמו כבר לפני כחצי שנה על השקת "טיסות שאטל" ביום משחק בין דוחא למספר ערים אזוריות. המשמעות היא שאוהדי כדורגל באזור לא יצטרכו להישאר בקטאר כדי לצפות במשחקים. FlyDubai תפעיל 30 טיסות יומיות בין דובאי לדוחא.

באשר ללינה במהלך הטורניר, על פי הדיווחים, בעלי נכסים בדובאי עוברים להשכרה לטווח קצר, ולא לחוזי השכירות השנתיים הרגילים, כהכנה לאוהדים הנוהרים לאזור לקראת המונדיאל. וכמובן, המחירים לשכירות כאלו מזנקים - העלייה השנה במחירי השכירות תנוע בין 15% ל־25% עד דצמבר, בהשוואה לתעריפים הקיימיים כיום.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?