גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היום שאחרי המונדיאל בקטאר: פירוק אצטדיונים והאטה כלכלית

חגיגת הכדורגל העולמי תצא לדרך בעוד קצת יותר משבוע, אך התחזיות כבר מסתכלות אל העתיד ● קטאר צפויה להאטה כלכלית אחרי סיום הטורניר, שתשפיע בעיקר על מגזרי האירוח והנדל"ן ● וגם: לאן ילכו ההשקעות שאליהן נכנסה המדינה בעשרות ענפי ספורט?

אצטדיון 947, מזרחית לדוחה. יארח 6 משחקים ואחר כך יפורק לחלוטין / צילום: Shutterstock
אצטדיון 947, מזרחית לדוחה. יארח 6 משחקים ואחר כך יפורק לחלוטין / צילום: Shutterstock

12 שנים אחרי אותה בחירה מושחתת שהובילה את גביע העולם לקטאר ב־2022, הודה השבוע ספ בלאטר ש"הבחירה הייתה טעות". בלאטר, שהיה נשיא פיפ"א במשך 17 שנים ונחקר בין היתר בשל חשדות לשחיתות סביב הבחירה בקטאר, אומר היום את מה שרבים אמרו כבר מזמן: "קטאר מדינה קטנה בשביל לארח את גביע העולם, והאירוע הזה הוא פשוט גדול עליה".

קטנה או לא, בעוד פחות משבועיים ייצא לדרך האירוע הגדול, שאפילו בסוכנויות ההימורים פתחו עליו ליין שיועבר למדינה אחרת כי השחיתות תתברר או כי אי אפשר להעביר מונדיאל מהקיץ לחורף.

היום שאחרי: הכלכלה עומדת בפני שינוי

קטאר, שבזמן הבחירה לא היו בה אפילו שני אצטדיוני כדורגל ראויים, השקיעה מאז יום ההכרזה ב־2010 סכום שמוערך ב־220 מיליארד דולר - פי עשרה מההשקעה של רוסיה ב"מונדיאל היקר בהיסטוריה" (לשעבר) של 2018.

מה יקרה אחר כך? אחריהם המבול. בניגוד למקומות אחרים שהתקיים בהם מונדיאל, לא תישאר "מורשת" ותשתיות הכדורגל הנמצאות כיום במדינה שבצפון־מזרח חצי האי ערב ייראו אחרת לגמרי ואף יפורקו. עד כדי כך שהמבקרים בה עשור לאחר מכן יתקשו להאמין כי המדינה אירחה מונדיאל.

 

גם הכלכלה עומדת בפני שינוי די מהיר - בתחזית של סוכנות הדירוג S&P בימים האחרונים נכתב כי קטאר צפויה להאטה כלכלית אחרי סיום הטורניר, שתשפיע בעיקר על מגזרי האירוח והנדל"ן.

השאלה הגדולה אחרי המונדיאל תהיה לגבי ההשקעות שאליהן נכנסה קטאר בעשרות מגזרי ספורט. השקעה בהסכמי חסות, רכישת מועדונים, קניית זכויות שידור במחירים מופקעים - כל אלו התרחשו כדי לקדם את רעיון גביע העולם ב־2022.

הזרמת ההון מקטאר הגיעה לשיא בפרויקט הרכישה וההשקעה בקבוצת הכדורגל פריז סן ז'רמן. לפי הערכות, הוזרמו מאז הרכישה ב־2011 מעל 1.4 מיליארד אירו רק לרכישת שחקנים, לצד מאות מיליונים רבים בהסכמי חסות, תשתיות ועוד.

מהו האופק של נשיא פריז סן ז'רמן נאסר אל־חלאיפי להשקיע בפריז כשאין עוד מונדיאל לקדם? ומה יהיה כעת האינטרס של קרנות ההשקעה הממשלתיות להמשיך ולתמוך במיליארדי דולרים בקבוצות ספורט מחוץ למדינה?

גם ההשקעה של הקטארים בספורט דרך רכישת זכויות שידור תתברר בשנים שלאחר המונדיאל. ההשקעה נעשתה דרך זכייה של ערוץ הספורט הקטארי beIN (שפוצל מאל ג'זירה) במכרזים שאליהם ניגשו בסכומים ללא־תחרות, שהכניסו לליגות ומשם לקבוצות הספורט מיליארדי אירו בכל שנה.

בלי מורשת: האצטדיונים יפורקו

לגבי גורלם של 8 האצטדיונים שיארחו את גביע העולם - לממשל הקטארי אין רצון לייצר מורשת או להחזיק אותם כפי שהם כיום. הקטארים בנו 7 מ־8 האצטדיונים שיארחו את המשחקים (גם האצטדיון השמיני שופץ באופן מוחלט). הם יוחזקו שנה נוספת, פחות או יותר באותה מתכונת, לטובת אירוח אליפות אסיה בכדורגל ב־2023 שתתקיים בקטאר, אבל מיד אחר כך יתחיל שינמוך של המתקנים.

"אצטדיון 974" שנחנך ב־2021 מזרחית לדוחה יארח 6 משחקים במהלך המונדיאל ואחר כך יפורק לחלוטין. הוא האצטדיון הזמני הראשון בתולדות פיפ"א, והוא נבנה מ־974 מכולות שאמורות אחרי המונדיאל למצוא את עצמן חוזרות למקומן הטבעי בתחום ההובלה הימית.

רק שתי קבוצות מהליגה הבכירה, אל־ראיאן ואל־וואקרה, ישחקו באצטדיוני המונדיאל שלהן. יתר האצטדיונים המכילים 40 אלף מקומות ישיבה יצומצמו ל־20 אלף לאחר הטורניר. אצטדיון "Education City" שנמצא באל־ריאן, במרחק 13 ק"מ מדוחה, יצטמצם במחצית וישמש את קבוצות הספורט של הסטודנטים. יתר 20,000 המושבים ייתרמו למדינות אחרות שצריכות סיוע בהקמת תשתית ספורטיבית.

אצטדיון לוסייל הנוצץ, עם חזית הזהב וקיבולת של 80,000 מקומות, יארח 10 משחקים בטורניר, כולל את משחק הגמר. אחרי הטורניר יפורקו רוב הכיסאות, האצטדיון וסביבתו יהפכו למרחב קהילתי, והאתר יכלול בתי ספר, בתי קפה, חנויות, שירותי ספורט ומרפאות בריאות. השכבה העליונה של האצטדיון תהפוך למרפסת חיצונית לבתים חדשים.

בסך הכל התחייבה קטאר להסיר 170 אלף מושבים מאצטדיוני המונדיאל, הם יועברו למדינות מתפתחות, והקיבולת של האצטדיונים תצומצם על מנת להתאים אותם לתשתית הספורט האמיתית כביכול שנדרשת לקטאר. כביכול, כי לכולם ברור שמדובר בתשתיות לא ריאליות עבור מדינה שיש בה רק 350 אלף אזרחים מקומיים ופועלת בה ליגת כדורגל אחת חלשה, גם במונחים של אזור המזרח התיכון והמפרץ.

לא רק קטאר: גם באמירויות יהנו

לפי הדוח של S&P, אחת מהנהנות העיקריות מקיום המונדיאל בקטאר תהיה איחוד האמירויות שנמצאת במרחק של שעתיים מטיסה. בשל היעדר תשתיות אירוח מספקות, חלק גדול מהאוהדים יבלו את הימים שלפני המשחקים באיחוד האמירויות, בעיקר בדובאי, שתפעיל עשרות טיסות יומיות לקטאר לטובת המשחקים.

"אנו מצפים שדובאי תהיה המרוויחה העיקרית מחוץ לקטאר, לאור קרבתה הגיאוגרפית והיצע התיירות המבוסס כבר, קשרי חברות תעופה ואשרות תייר מרובות כניסות למחזיקי כרטיסים למונדיאל", נכתב, בסקירה של S&P לקראת הטורניר.

העובדה שקטאר צפויה לקלוט במהלך המשחקים כ־1.5 מיליון תיירים תציף את הקשיים הלוגיסטיים של קיום אירוע כזה - "מה שיועיל למדינות המפרץ השכנות", לפי S&P. הערכות הן שאיחוד האמירויות תהפוך לשער הכניסה למשחקי המונדיאל ותהנה ממיליון תיירים במהלך חודש המונדיאל.

קטאר איירווייז, יחד עם חברות תעופה אחרות במפרץ, סיכמו כבר לפני כחצי שנה על השקת "טיסות שאטל" ביום משחק בין דוחא למספר ערים אזוריות. המשמעות היא שאוהדי כדורגל באזור לא יצטרכו להישאר בקטאר כדי לצפות במשחקים. FlyDubai תפעיל 30 טיסות יומיות בין דובאי לדוחא.

באשר ללינה במהלך הטורניר, על פי הדיווחים, בעלי נכסים בדובאי עוברים להשכרה לטווח קצר, ולא לחוזי השכירות השנתיים הרגילים, כהכנה לאוהדים הנוהרים לאזור לקראת המונדיאל. וכמובן, המחירים לשכירות כאלו מזנקים - העלייה השנה במחירי השכירות תנוע בין 15% ל־25% עד דצמבר, בהשוואה לתעריפים הקיימיים כיום.

עוד כתבות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

קרן הגידור של אנשי השוק הוותיקים שמככבת עם תשואה של 31% מתחילת השנה. ומה עשו המתחרות?

הבורסה טסה במחצית הראשונה של השנה, וחלק מקרנות הגידור המקומיות התקשו להדביק את הפער ● מי בכל זאת כיכבה, מה מגלות התשואות של השנתיים האחרונות ומה צפוי בהמשך? ● "הסרנו איום של עשרות שנים שהלך והתעצם בשנתיים האחרונות"

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר הוועד של הכללית: "להוציא את מאבקי הכוח והתככים שלכם אל מחוץ לשערי בתי החולים"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

כרזת הסרט ''בחזרה לעתיד'' בעברית. אופטימיזציה של ההווה / צילום: גולן גלובוס - קנון ישראל / יוניברסל

40 שנה ל"בחזרה לעתיד": שובר הקופות שלימד אותנו מה עושים עם טיימליין ואיך לספר מחדש את חיינו

הסרט האייקוני היה הרבה יותר מבידור - הוא עיצב את ההיגיון הפנימי של תרבות הפופ ● בסרט מרטי מק'פליי חוזר בזמן עם הדלוריאן כדי ליצור גרסה משופרת של החיים שלו. היום צריך בשביל זה רק להעלות פוסט

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?