גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעל החיים שמחזיק את המפתח לאריכות ימים

דובוני המים עמידים ליובש קיצוני, לקיפאון, לקרינה, ללחץ ובאופן כללי לכל תנאי הסביבה שעלולים להרוג בני אדם ● חוקרים מנסים לגלות אם הם יוכלו לעזור לנו להתכונן למסעות עתידיים למאדים ולהתגונן מפני משבר האקלים ופגעי הזמן ● בעולם כבר נעשים מחקרים שמנסים לחקות כמה ממנגנוני ההישרדות שלהם

דובון מים / צילום: Shutterstock
דובון מים / צילום: Shutterstock

דובוני המים (Tardigrades) נראים כמו מתאבק סומו מרובה רגליים בחליפת חלל ומסכת אב"כ, ולכן אולי לא כל כך מפתיע שדווקא הם בין היצורים העמידים בעולם. כמו הג'וקים, הם כנראה ישרדו מלחמה גרעינית ויחיו עד שהשמש תמות. אנחנו, בני האדם, רק הערה חולפת בלו"ז שלהם.

אבל כל עוד אנחנו כאן, אולי אנחנו יכולים ללמוד מהם משהו על הישרדות בתנאי קיצון. מדענים חוקרים בשנים האחרונות לעומק את המאפיינים הביולוגיים של דובוני המים, כדי להבין איך הם עושים את זה - איך הם עומדים בפני קרינה, יובש, קיפאון ולחץ. אולי יש בכך שיעור גם בשבילנו.

מועמדים טובים ליישוב המאדים

דובוני המים הם יצורים קטנטנים, אבל לא חד־תאיים. גודלם נע בין עשירית המילימטר לבין מילימטר וחצי - די גדול בעולם המיקרוסקופי. לכן הם התגלו די מהר אחרי המצאת המיקרוסקופ, ב־1773. שמם הלועזי הוא Tradigrade, "אלה שהולכים לאט".

הם דומים במבנה שלהם לפרוקי רגליים, וגופם מחולק בדרך כלל לארבעה פרקים. ישנם כ־300 סוגים של דובוני מים ידועים היום למדע.

"אלה יצורים שנראים, אפשר לומר, חמודים", אומר ד"ר עמרי ברונשטיין, מבית הספר לזואולוגיה ומוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט באוניברסיטת תל אביב. "התמונות מן המיקרוסקופים קצת צבועות ומוגזמות, אבל בעיקרון, הצורה שלהם היא אכן כמו שאנחנו מכירים".

ד''ר עמרי ברונשטיין / צילום: יעל צור

בזכות יכולות ההישרדות שלהם, דובוני מים שונים נמצאים בכל מקום בעולם. "אפשר למצוא אותם מההימלאיה, בגובה 5,000 מטר, ועד קרקעית הים, בעומק של 11 ק"מ. נראה שהלחץ לא מפריע להם. אפשר למצוא אותם בקטבים ובקו המשווה", אומר ברונשטיין.

בניגוד לבעלי חיים אחרים, שפיתחו מאפיינים שעוזרים להם לשרוד בתנאים מסוימים ומנוונים את היכולת שלהם לשרוד בכל תנאי אחר, דובוני המים פיתחו שיטות לשרוד בכל מיני תנאים, כך שאותו דובון יכול לפעמים לשרוד גם בבית גידול קיצוני מאוד, גם בסביבה מתונה וגם בבית גידול קיצוני אחר. את השיטות האלה אנחנו רוצים ללמוד מהם.

הם שורדים גם בתנאים שלא ברור מתי ואיך האבולוציה גרמה להם להסתגל אליהם. "כשחושבים על יצורים שיוכלו אולי ליישב איתנו את המאדים, הם המועמדים הבולטים", אומר ברונשטיין. "אנחנו כבר יודעים שהם יכולים לשרוד את המסע בחלל, כולל את כל הקרינה ללא כל הגנה, את הוואקום, וגם את המחסור בחמצן. הם שורדים בתנאי קרינה שחזקים פי 1,000 מקרינה שתהרוג כל חיה אחרת".

ויש עוד. "הם שורדים בטמפרטורות רתיחה, שידועות כמפרקות חלבונים. וגם בטמפרטורות של מעלה אחת בלבד מעל האפס המוחלט, אפילו כמה דקות. האפס המוחלט ידוע כטמפרטורה שכל הפעילות הביולוגית עוצרת בו. אלה יכולות שלא מוכרות לנו בכלל מבעלי חיים אחרים".

ב־2007 יצא מסע לחלל ובו 100 דובוני מים, ללא כל הגנה מיוחדת. 68% מהם שרדו את היציאה לחלל ואת החזרה ממנו.

 

לישון עשר שנים ולהתעורר אותו דבר

ייתכן ששמעתם את הטענה שבחללית בראשית היו דובוני מים ואלה התרסקו על הירח ותיאורטית היו יכולים להקים שם מושבה, אבל הטענה הזאת לא מדויקת.

עמותת SpaceIL הכחישה שהיו דובוני מים על בראשית, אך אחד התורמים שלה, היזם נובה ספיבק, שהיה אחראי להוסיף ספריית מידע על דפי ניקל לחללית הקטנה, טען כי שילב בה גם חומר גנטי ודובוני מים חיים, ללא ידיעת העמותה. עד היום לא ברור לגמרי אם אמנם היו דובוני מים על בראשית או שזו הייתה המצאה של ספיבאק. כך או כך, ניסוי שנערך מאוחר יותר הראה כי דובוני מים לא היו יכולים לשרוד את ההתרסקות על הירח. גם להם יש גבולות. אבל עדיין לא סיימנו לתאר אילו תנאים נוספים הם כן יכולים לשרוד.

כשזה מגיע ליובש, דובוני המים מגיבים כמו יונקים בחורף - הם נכנסים לתרדמת, אומר פרופ' יוני בלמקר, מבית הספר לזואולוגיה ומוזיאון הטבע באוניברסיטת תל אביב. המטבוליזם שלהם יורד, והם אינם זקוקים כמעט לאנרגיה ולמים. אבל בניגוד ליונקים שצריכים להקיץ אחרי עונה, דובוני המים יכולים לשרוד כך עשור ויותר.

פרופ' יוני בלמקר / צילום: שחר שחר - אוניברסיטת ת''א

"אנחנו לא מכירים עוד חיה רב־תאית שמצליחה לעשות זאת, כי יובש פוגע בחלבונים. הם מתייבשים ומאבדים צורה.

"יצורים אחרים מקפסלים את עצמם במעטפת לקראת תקופת יובש, וכך שורדים. אבל דובון המים לא מקפסל את עצמו. הוא עושה משהו לתאים האלה".

מצב התרדמת של דובוני המים מאתגר את הגבול שבין חיים למוות. די ברור שהם נכנסים ויוצאים משם אותו דובון.

זה אולי לא מטורף כמו גולם שמפרק את עצמו לגמרי והופך לפרפר, יצור אחר לחלוטין עם אותו DNA, ובכל זאת, זאת תופעה לא מוכרת מעולם החיים הקרוב לנו, ואולי היינו רוצים להכיר בגלל הפוטנציאל שלה לערער על עצם הרעיון של תוחלת חיים מוגבלת. להקפיא אדם שעומד למות בתקווה שניתן יהיה להעירו בעתיד, כשתהיה תרופה למחלתו? זה מדע בדיוני, אבל גם מדע דובוני.

מחקר שפורסם באוקטובר האחרון, בהובלת חוקרים מאוניברסיטת שטוטגארט וחוקרים מאוניברסיטת דרום קוריאה, הראה את ההבדלים בין קבוצת דובוני מים שהוקפאה והופשרה מעת לעת לבין קבוצת דובונים שחיה כרגיל. הקבוצה השנייה חיה כחצי שנה, ואילו הקבוצה המוקפאת־מופשרת חיה חצי שנה בניכוי הימים הקפואים שלה. לאור הממצאים, החוקרים העריכו שבתקופת התרדמת, דובוני המים אינם מזדקנים כמעט בכלל.

לומדים את מנגנון היציאה מקיפאון

אז גלו את הסוד. איך הם עושים את זה?
ברונשטיין: "רבים מסודות ההישרדות של הדובונים קשורים להקפאת מטבוליזם. החבורה הזאת משתתפת בניסויים בחלל לא רק כי הם יכולים לעמוד בפני קרינה וריק, אלא גם מתוך המחשבה שהקפאת מטבוליזם היא משהו שנזדקק לו אם נרצה לצאת למסעות לחלל העמוק.

"כמו שאנחנו יודעים, תוחלת החיים שלנו מספיקה רק לביקור אצל השכנים, והקפאת מטבוליזם - בתנאי שגם יודעים איך להתעורר מזה - יכולה לאפשר לנו לשלוח את בני האדם של היום גם רחוק וגם אל העתיד. זה כמובן היום לא פרקטי בשום צורה. רק מחשבות".

הסודות שהמדע מנסה לגלות לגבי התרדמת של הדובונים הם לא רק איך הם הם שורדים בה, אלא גם איך הם נכנסים ויוצאים ממנה. "וזה עדיין לא לגמרי ברור", אומר ברונשטיין.

בלמקר: "מה שידוע היום הוא שכאשר דובוני המים מתחילים להתייבש, הם מתחילים לשחרר חלבונים שעוטפים ואוטמים כמה מולקולות שחייבות לפעול בצורה רטובה. הם מכסים את ה־DNA במעין ג'ל שמחזיק אותו בצורתו הפרושה, והם לא מאבדים את הצורה. כך המולקולות הללו יכולות להמשיך לפעול כאשר שיעור המים בגוף הדובון יורד מ־98% ל־3%. כאשר מגיעים מים חדשים, הם ממוססים את ההגנות הללו".

לדברי בלמקר, כבר היום אפשר לחשוב על חיקוי של המנגנון הזה כדי לעטוף תרופות תאיות, למשל תאי גזע, ולהעביר אותן ממקום למקום. "זה רעיון מאוד ראשוני".

כך נגן על הגוף שלנו מפני יובש כדי לשרוד גם במשבר האקלים?
בלמקר: "זה ברמת התא, אני לא בטוח שזה סקלאבילי לרמת גוף האדם".

איך יוצרים קרם הגנה לדנ"א

יש חוקרים שכבר היום מנסים לחקות חלק מהמנגנונים הביולוגיים של דובוני המים. באוניברסיטת UCLA החלו לפתח פולימר בהשראת מולקולה שהתגלתה בדובוני המים, במטרה לייצב תרופות ביולוגיות כמו אינסולין.

התרופות האלה יכולות להיות רגישות מאוד לחום ולניעור. בתנאים כאלה, יעילותן נפגעת. חלבוני דובי המים עשויים להיות הפתרון.

שאלת הקרינה היא לא פחות מעניינת, גם אם איננו רוצים לנסוע לחלל בקרוב. קרינה יוצרת נזקים ל־DNA.

"התחילו למצוא עדויות לכך שלדובונים יש חלבון מסוים שאיתו הם יכולים להגן על ה־DNA. ההגנה שלהם מפני קרינה לא קשורה לאיזו מעטפת שהם מקיפים את כל הגוף שלהם בה, אלא הם יודעים להגן על ה־DNA בתוך התא, והם עושים את זה דווקא בלי להיכנס לתרדמת", אומר בלמקר.

"יכול להיות שהחלבונים הללו בולעים בעצמם את הקרינה, כמו מעין קרם הגנה על ה־DNA".

אז מתי מבקבקים את החלבון הזה כדי להגן על העור שלנו מקרינת השמש?
"זה בהחלט כיוון שמאוד מעניין אותנו במחקר. דובוני מים הם אמנם שונים מאוד מבני אדם, אבל אם נצליח להבין וליישם רק קמצוץ מהמנגנונים שמאפשרים להם הגנה, יהיו לכך השלכות מרחיקות לכת".

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; טסלה מזנקת ב-10% במסחר המוקדם

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76
שקלים ● פיליפס מזנקת ב-37% ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב