גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בין צוקרברג לדרעי: האתגרים הכלכליים של הממשלה החדשה

הקואליציה הבאה תצטרך לבחון איזה הבטחות בחירות לקיים - בין שלל התוכניות היקרות לבין הכוונה להוריד מסים, כשברקע התחזיות הכלכליות מתקררות ● אבל כדי להבטיח צמיחה לטווח ארוך נדרשות תוכניות אסטרטגיות שעתידות להשפיע על דמותה של החברה הישראלית

צילומים: משה רוטנברג-ויקיפדיה, דוברות הכנסת, אוהד צויגנברג-ידיעות אחרונות, איל יצהר
צילומים: משה רוטנברג-ויקיפדיה, דוברות הכנסת, אוהד צויגנברג-ידיעות אחרונות, איל יצהר

1. החורף מגיע

שני מסמכים שהתפרסמו השבוע יכולים ללמד על המציאות שתפגוש הממשלה החדשה. הראשון מגיע מקליפורניה. בפוסט שפירסם מארק צוקרברג, מייסד פייסבוק (הידועה בימינו בשם מטא), הוא הכריז על הכוונה להפוך את החברה ל"רזה יותר ויעילה יותר". המשמעות המיידית היא שלא פחות מ-11 אלף "עובדים מוכשרים" יילכו הביתה, חלקם בישראל. ובמבט קדימה, הקפאת גיוסי כוח האדם שעליהם הכריזה החברה תימשך גם ברבעון הבא. ככה נראה היום מצב העניינים בעמק הסיליקון.

המסמך השני מגיע מירושלים. מאז תחילת השנה, לפי דוח החשב הכללי במשרד האוצר, ישראל נמצאת בעודף תקציבי של לא פחות מ-30.1 מיליארד שקל. זה סכום מעורר תיאבון שמלמד לכאורה על כך שיהיה לממשלה מרווח תמרון שיאפשר לממן לא מעט הבטחות בחירות. אלא שבמידה רבה הוא משקף את העבר, כולל ההתאוששות מתודלקת ההייטק של השנה החולפת. ועכשיו, החורף מגיע להייטק, וכנראה לא רק אליו. בנתוני אוקטובר של האוצר כבר אין עודף תקציבי, אלא גירעון של 3.1 מיליארד שקל. זה אומנם חודש בודד, שנרשמו בו הפרשות חריגות, אבל ייתכן שיש כאן רמז לשינוי כיוון.

גירעון הוא לא סוף העולם. אך מה שחשוב הוא המגמה. האינפלציה גבוהה, הריביות עולות, ודי ברור שהעולם צועד להאטה, שתגיע גם לכאן. בחודש שעבר, קרן המטבע הזהירה ש"הרע מכל עוד לפנינו", והורידה את תחזית הצמיחה העולמית. לפי תחזית חטיבת המחקר בבנק ישראל מאוקטובר, הצמיחה כאן תיחתך בחצי: מ-6% חריגים השנה, ל-3% ב-2023, מעט מתחת למגמה.

 

נכון, האינפלציה בישראל נמוכה יותר בינתיים מבשאר העולם, וגם צמיחה של 3% היא משהו שמדינות אחרות היו יכולות להתקנא בו (אם כי לפני שמתבשמים צריך לזכור שזו רק תחזית, שיכולה להשתנות). כך או כך, יש סיכוי סביר שאחרי ההתאוששות החזקה של 2022, השנה הקרובה תעמוד בסימן של קשיים. מה שיותיר לממשלה הבאה פחות מרחב תמרון.

2. המספרים לא מתחברים

גם בלי קשר למצב הכלכלי בשנה הבאה, המספרים לא בדיוק מתחברים. המפלגות בגוש נתניהו פיזרו שלל הבטחות עם תג מחיר בצידן, מחינוך חינם מגיל אפס, דרך הקפאת "מחוללי אינפלציה" כמו מחירי החשמל והארנונה, ועד לחלוקת כרטיסי מזון והתעצמות המשטרה. זה צד ההוצאות.

חלק מהתוכניות עשויות להיות ראויות, תלוי ביישום. אבל כל זה עולה כסף. אלא שבצד ההכנסות, אפשר למצוא דווקא הבטחות להורדת מסים. ולא רק מסים שמכוונים לבריאות הציבור ואיכות הסביבה, כמו על משקאות ממותקים וכלים חד פעמיים, אלא גם מס הכנסה ומס חברות.

לפי ניתוח הדרישות של מפלגות הקואליציה המסתמנת, שפירסם אורן דורי בגלובס בשבוע שעבר, "ההערכה הפשרנית ביותר מגיעה לכ-54 מיליארד שקל". איך כל זה מסתדר? אפשר לשער שחלקן יתפוגגו, חלקן ימוסמסו, וחלקן יתגלגלו לגירעון.

כבר ראינו את הגירעון עולה לרמה גבוהה יחסית בתקופת נתניהו ושר האוצר כחלון, ולא מסיבות משכנעות במיוחד. כאמור, גירעון הוא לא בהכרח מילה גסה. אך הנסיבות הפעם שונות: הריבית גבוהה יותר, השווקים סלחניים פחות (כמו שגילתה לאחרונה בריטניה), והבנקים המרכזיים מסבירים שהבעיה היא יותר מדי ביקושים - ולא פחות מדי. הם לא מחפשים עכשיו עוד תוכניות תמריצים. אולי זה מצב חולף. נכון לעכשיו, העולם השתנה.

 

3. גם השמרנים מתעדכנים

ואולי זה גם זמן לשנות את האג'נדה, גם עבור מי שמחשיבים את עצמם שמרנים כלכליים. זה היה המסר של מאמר שפירסם לאחרונה מייקל סטריין, ראש מחקרי המדיניות הכלכלית במכון "אמריקן אנטרפרייז", ממכוני המחקר השמרניים הבולטים בארה"ב. בעקבות הטלטלות שחוותה בריטניה אחרי הניסיון להוריד מסים, סטריין קרא לשמרנים לעדכן את אג'נדת "צד ההיצע" שלהם, מעבר למורשת רונלד רייגן ומרגרט תאצ'ר, ומעבר להתמקדות בהורדת מס הכנסה. לשיטתו, עוד הורדה לא תביא אותה תועלת כמו בעבר. "שמרנים צריכים לנקוט במדיניות של צמיחה-והשתתפות, שתגדיל את כוח העבודה, תעודד השקעה, תגדיל את פריון העובדים, ואת החדשנות והדינמיות".

המלצות מדיניות ברוח דומה, ובראשן הצורך להגדיל את פריון העובדים, אפשר לשמוע מכל כיוון גם כאן בישראל. בין אם מדובר בתוכניות הצמיחה של בנק ישראל, במחקרים של מכון אהרן באוניברסיטת רייכמן, או אפילו במצגות של אגף התקציבים. הדרך להגדלת הפריון עוברת בלא מעט תחנות, מהמטרו, ועד להתאמת המגזר הציבורי לעידן הדיגיטל. פריון זו מילה כבדה, ונושא כבד.

אחד הנתיבים להגדלת שיעור ההשתתפות בכוח העבודה, וגם שיפור הפריון של העובדים, הופך לטעון במיוחד בהינתן תוצאות הבחירות. וגם זה נושא שדובר לא מעט: השתתפות חרדים וערבים (בעיקר גברים חרדים ונשים ערביות) בכוח העבודה, ובמשרות שמשלמות היטב. ואלה דורשות מיומנויות מתאימות. בנתונים שמציג למשל פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרן, ההכנסה מעבודה לנפש במשק בית ערבי היא 48% מזו של משק בית יהודי (נכון לסוף 2019), כששני שליש מהפער מקורם בהון האנושי.

4. מי אנחנו רוצים להיות?

העניין הוא שפה אנחנו מתחילים לצאת מתחומי הכלכלה נטו. שיעור ההשתתפות בכוח העבודה, פריון העבודה, הון אנושי: אלה דרכים להציג את האתגרים במונחים כלכליים. אבל אלה לא שאלות כלכליות בלבד. מאחוריהן מסתתרות שאלות והחלטות הרבה יותר עמוקות, על דמות החברה בישראל. על מי אנחנו רוצים להיות.

על נכונות חברת לומדי התורה להשתלב בשוק העבודה, ועוד לפני זה, ללמוד את הידע שדרוש לעובדים במאה ה-21. וגם על הנכונות של שאר החברה להמשיך ולממן לאורך זמן את לומדי התורה. במקרה של החברה הערבית מדובר על סגירת פערי תקצוב והזנחה רבת שנים, שהתגלגלה גם לאלימות ופשיעה. גם מצד החברה החרדית אפשר לשמוע טענות על אפלייה בשוק העבודה.

איך כל זה מתיישב עם תוצאות הבחירות? לא ברור. הרי רה"מ המיועד בנימין נתניהו הבטיח להשוות את תקציבי החינוך החרדי לממלכתי גם ללא לימודי ליבה. את התקציבים שהפנתה הממשלה היוצאת לחברה הערבית הציג כ"53 מיליארד שקל למנסור עבאס", שלכאורה באים במקום המאבק ביוקר המחייה. אם המפתח לשיפור הפריון, ולסגירת הפער מול מדינות שהיינו רוצים להידמות אליהן, טמון בחברה החרדית והערבית, אלה לא סימנים מעודדים.

נכון, קמפיינים זה דבר אחד והמדיניות בפועל היא דבר אחר. אפשר להזכיר שדווקא בתקופת נתניהו עברה תוכנית החומש הקודמת לחברה הערבית (922), שנולדה מהדרג המקצועי. ואפילו יו"ר הציונות הדתית, בצלאל סמוטריץ', מדבר על נכונות להעביר תקציבים לחברה הערבית (כל עוד ההישג לא יירשם לטובת המפלגות הערביות, כפי שהסביר בהקלטה שדלפה במהלך הקמפיין). בחברה החרדית, יש מי שמזהה תהליכים אורגניים, של רצון הדור הצעיר להשתלב בשוק העבודה - והנשים החרדיות ממילא משתלבות בו בשיעור גבוה. ויש עוד נתיבים להכשרות חרדים וגם ללימודי ליבה אחרי שעות הלימודים. אבל לפחות לפי הרטוריקה של חברות הקואליציה המתגבשת, לא מסתמן שאלה בדיוק הדגלים שהממשלה הבאה תניף.

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מסחר בבורסה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באסיה; הניקיי יורד ב-1.5%

ההנג סנג יורד ב-0.3% ● החוזים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

אבטחה פרטית / אילוסטרציה: Shutterstock

מאות אלפי דולרים בשנה: המנכ"לים שזוכים לאבטחה על חשבון החברה

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות