גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם בן ה-30 שהפיל את שוק הקריפטו: הכירו את סם בנקמן-פריד

סם בנקמן־פריד, מייסד בורסת FTX, הוא מיליארדר שתפס את עצמו כמי שיצעיד את עולם הקריפטו לשלב הבא ● אלא שהוא לא העריך נכון את ההרס העצום שיכולים לזרוע מינוף ומצוקת נזילות ● הסיפור מאחורי היזם הצעיר והלקח שענף שלם יכול ללמוד ממנו

סם בנקמן־פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX / צילום: GettyImages
סם בנקמן־פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX / צילום: GettyImages

ההודעה של בורסת הקריפטו בייננס לפיה היא נסוגה מהעסקה לחילוץ הבורסה המתחרה FTX כעבור יום אחד בלבד, לא הפתיעה רבים בשוק המטבעות הדיגיטליים. לראייה, גם לאחר ההודעה על העסקה, המשיך מטבע FTT של הבורסה הקורסת לצנוח בחדות כלפי מטה, בדומה למגמה השלילית בשוק כולו בימים האחרונים.

בין הנפגעים מסחרור בורסת FTX: קרן טייגר גלובל ודוגמנית העל ג'יזל
מיליארדר צעיר הכניס את שוק הקריפטו כולו לסחרור, ואף אחד לא יודע איך זה ייגמר | ניתוח

קשה לא לתהות מדוע מנכ"ל ומייסד בייננס, צ'אנגפנג זאו, הסכים לעסקה הזו מלכתחילה. "כולנו רוצים עוד שקיפות בנכסי הקריפטו שלנו", צייץ זאו בתחילת השבוע. "יש הרבה שאלות בנוגע למטבע ה־FTT, ואנחנו הולכים למכור אותו ולסגור את הפוזיציה שלנו בהיקף 580 מיליון דולר". ציוץ זה גרר את המטבע לנפילה, ועימו את כל שוק הקריפטו.

 

יום למחרת, הודיעו בייננס שלא משיכו בתהליך הרכישה. בייננס צייצו בטוויטר: "כתוצאה מבדיקת הנאותות התאגידית ודיווחי החדשות האחרונים בנוגע לטיפול בכספי לקוחות שנעשה בצורה לא טובה, וגם על חקירות לכאורה של הרגולטורים, החלטנו שלא להמשיך ברכישה הפוטנציאלית של FTX".

עוד נכתב בציוץ: "בתחילה קיוונו שנוכל לתמוך בלקוחות FTX ולספק נזילות, אבל מתברר שזה מעבר ליכולתינו לעזור. כל פעם ששחקן גדול בתעשיה נופל, הלקוחות נפגעים. אנחנו רואים זאת כבר מספר שנים. אבל ככל שהרגולציה תתפתח, וכך גם הביזוריות, המערכת תהיה חזקה יותר".

כעת, על פי ההערכות, החובות של FTX עומדים על סכום של למעלה מ־7 מיליארד דולר, וגם בחברה האחות אלמידה, גם היא בבעלותו של האיש שעומד מאחורי FTX, סם בנקמן־פריד, מוערך גם בכמה מיליארדים.

בשוק מעריכים שמדובר באירוע שנמצא בראשיתו, ועוד תהיה לו השפעה רחבה. כבר כעת רבים רואים ההשלכות על פרויקטים נוספים, כגון המטבע SOL של סולנה, בו החזיקה אלמידה בהיקפים משמעותיים.

"המושיע של הקריפטו"

לפני שנצלול לפרטי האירוע, נרחיב על אחת מהדמויות הכי ססגוניות בעולם הקריפטו שהצטרף השבוע לשורה של מיליארדרים בעולם הקריפטו שכשלו.

סמואל בנקמן־פריד, צעיר בן 30 בסך הכל, נתפס כמעין מושיע של ענף הקריפטו. הוא רצה למצב את עצמו בתור המבוגר האחראי, מתווה הדרך לענף טוב וחזק. הוא הקפיד להיות מעורב ברגולציה, לתת הערות, לחוות את דעתו, להגיע לשימועים שהתקיימו על עתיד הענף, ופיזר שלל אמירות אלטרואיסטיות.

"יש לנו אחריות להתערב כדי לבלום את אפקט ההדבקה בקשיים של גופי הקריפטו השונים", אמר באחת מההופעות הפומביות שלו. "זה מה שחשוב לענף, ואני רוצה לעשות מה שאפשר כדי לעזור לו לצמוח ולשגשג".

בתחילת 2022 הונו של בנקמן־פריד הוערך ביותר מ־24 מיליארד דולר, והוא דורג במקום ה־60 ברשימת המיליארדרים של מגזין פורבס. היום הוא שווה פחות ממיליארד דולר. השבוע, כאשר חיפש יד שתחלץ אותו ממשבר הנזילות, הוא מצא אותה בבייננס - המשקיעה הראשונה בבורסה שהקים. לכאורה, זו נראתה סגירת מעגל מושלמת, אבל בייננס, שגם כך מתרחקת מהרגולטורים, נסוגה מהר מאוד מהעסקה.

שער FORTUNE, אוגוסט 2022

כדי להבין איך הוא הגיע למקום שבו הרגולטורים, איתם היה בקשרים הדוקים לאורך כל הדרך לשם בניית שוק הקריפטו, מתחילים לחקור את החברה שלו, ננסה להבין את הרקע עליו גדל. בנקמן פריד נולד בשנת 1992 לברברה וג'וזף בנקמן, זוג פרופסורים בבית הספר למשפטים אוניברסיטת סטנפורד. מגיל צעיר היה לו כישרון במתמטיקה, וב־2014 סיים את לימודיו ב־MIT, בו למד תואר בפיזיקה ותואר שני במתמטיקה.

במהלך לימודיו, בנמן־פריד פיתח זיקה לאלטרואיזם יעיל. האמונה הפילוסופית שצריך לשאוף להביא את הכמות הגדולה ביותר של מה שטוב לכמות הגדולה ביותר של אנשים.

ב־2013 החל מייסד FTX לעבוד בחברה למסחר בשוק ההון. ב־2017 הקים את אלמידה, חברת מסחר כמותית, שהתמחתה בניצול פערי ארביטראז' בשער הביטקוין בין ארה"ב ליפן. שנתיים לאחר מכן, הקים את בורסת קריפטו FTX, שסחרה מידי יום בכ־30 מיליארד דולר.

בנקמן-פריד היה גם מעורב בפוליטיקה האמריקאית, והיה אחד התורמים הגדולים לקמפיין של הנשיא הנוכחי ג'ו ביידן. אולם, באוקטובר האחרון פרסם כי הוא פורש מכל פעילות פוליטית.

לא הראשון שהתחיל כך

אז איך קרה שהאיש שכיכב על שער פורבס והוכתר כ"וורן באפט הבא" הגיע למצב שבו הוא נחקר על ידי הרשויות בארה"ב? בנקמן־פריד, הרבה לפני שהוא סוג של "רובין הוד", הוא איש עסקים שיודע לנצל מצבים וחולשות שיגדילו את כוחו.

שער פורבס, נובמבר 2021

קל להתאהב בתדמית הרובין הוד וגם קל להתבלבל ממנה: כפי שבנקמן־פריד חילץ חברות רבות בשוק במהלך משבר 2022, הוא השתמש ב־FTX ובמטבע שהנפיקה כדי לסייע לאלמידה, כאשר הוא לא העריך נכון את ההרס העצום שיכולים לזרוע מינוף ומצוקת נזילות גם יחד.

בנקמן־פריד הוא איננו היזם הראשון שהתחיל את הקריירה שלו בניצול פערי הארביטראז' (פער במחיריו של נכס במספר שווקים) בין הבורסות במזרח ובארה"ב. מי שעבורו החדשנות בעולם הקריפטו מתבטאת בהנדסה הפיננסית, זוהי הייתה דרך נוחה מאוד להיכנס ולצבור הון ראשוני, שכן גם היום, ובשנים הקודמות אף יותר, הבורסות השונות בענף זה סובלות מפערי ארביטראז' ניכרים ניתן לעשות מהם כסף.

לאחר ששוק הקריפטו התחיל לצמוח, והקושי לנצל את הפערים הללו גבר, השחקנים בשוק היו צרכים להמציא את עצמם מחדש, להצליח לבנות ערך אמיתי, וחלקם פשוט לא הצליחו לעשות זאת.

שווי דמיוני ואסטרונומי

הטלטלה הנוכחית ב־FTX התחילה בפרסום ב־CoinDesk, מגזין של תעשיית הקריפטו, על המאזן של חברת האחות אלמידה. על פי אותו פרסום, המאזן מורכב בחלקו הגדול מהמטבע שהנפיקה FTX, כסף שלא מייצג שווי אמיתי. כל זאת בזמן שבבורסה הנכשלת הושקע כסף אמיתי - והרבה. החברה ביצעה מספר סבבי גיוס: 900 מיליון דולר היא גייסה באמצע 2021 לפי שווי של 18 מיליארד דולר, ובתחילת 2022 היא גייסה עוד 400 מיליון דולר לפי שווי דמיוני של 32 מיליארד דולר.

הטכנולוגיה החדשה הלהיבה את קרנות ההשקעה, וחברות הקריפטו הצליחו לגייס סכומים אסטרונומיים. האסטרטגיה הייתה ברורה: מדובר בטכנולוגיה שתשנה את העתיד, ההשקעה בפיזור רחב בין מספר רב של מיזמים, מתוך הבנה שרובם יכשלו, ומי שיצליח - יצליח בגדול. בתוך כל זה, כסף רב הושקע במינופים ובתרגילים פיננסיים, בחסות רישומים חשבונאים לקויים, במקום בחדשנות אמיתית.

לבסוף, מהסיפור של בנקמן־פריד ניתן ללמוד דבר אחד על עולם המבוזר: אם הבעלים מצייץ שהכל בסדר, זה הזמן למשוך את הכסף.

סם בנקמן-פריד

אישי: נולד ב־1992 למשפחה יהודית בקליפורניה, ארה"ב. מקיים כיום אורך חיים טבעוני, ומתגורר בפנטהאוז באיי בהאמה עם כ־10 שותפים.
מקצועי: בעל תואר ראשון בפיזיקה ותואר שני במתמטיקה ב־MIT.
ב־2017 הקים את פלטפורמות ההשקעות אלמידה, וב־2019 את בורסת המטבעות המבוזרים, FTX.

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 מטפס בשיעור דומה ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"