גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשאי-אפשר לספר הכול, מערכת המשפט תלויה באמון הציבור. איך מחזירים אותו?

אני מכיר את השופטים ונותן בהם אמון, אבל הציבור הרחב – פחות ● במקרה של הסדר הטיעון בעניינו של הקטין שתקף מינית ילדה, היה טוב אם לציבור היה אמון מלא בפרקליטות ובבית המשפט, אך האמון נשחק באירועים אחרים

בית המשפט המחוזי בבאר שבע / צילום: בר - אל
בית המשפט המחוזי בבאר שבע / צילום: בר - אל

הכותב הוא שותף במשרד עורכי הדין אלדד-פרץ, היה מנהל המחלקה לעבירות כלכליות בפרקליטות המדינה בין השנים 2021-2013 ושימש ממלא-מקום  פרקליט המדינה בשנת 2020

קטין בן 17 וחצי, שפרץ לבית בדרום, תקף מינית ילדה בת 10 שישנה במיטתה. בשבוע שעבר תוקן כתב האישום, לאחר הסדר טיעון. במסגרת ההסדר יוחסו לנאשם, כיום כבן 19, עבירות חמורות פחות מאלה שהועמד עליהן לדין במקור. התביעה ביקשה להטיל עליו 10 שנות מאסר בפועל. נגזרו עליו 5 שנות מאסר בלבד.

בציבור נשמעת מאז ביקורת קשה כלפי השופטים שגזרו את הדין. ביממה שלאחר הפרסום הייתי בכמה מפגשים עם אנשים רבים, החל בניחום אבלים בסלון בית ועד להרצאה שנתתי ברוב עם. בכל המפגשים נשאלתי שאלות בנושא. לא לכולן הייתה לי תשובה. 

סקר גלובס: 46% לא מאמינים לפרקליטות, לבתי המשפט ולמשטרה 

כיצד קרה, נשאלתי, שמערכות האכיפה והשפיטה מגיעות לתוצאה שהציבור לא מסוגל לעכל? מי אחראי להסדר הטיעון, ולמה הוא נכרת? אם כבר הוצג הסדר, למה בית המשפט לא גזר את העונש המקסימלי שנדרש? "למה מספרים לנו", שאלה אותי משפטנית מהתחום האזרחי, "שוויתרו על העבירות החמורות, כדי לחסוך מהילדה את העדות בבית המשפט? הרי למדנו שהמחוקק נתן כלים חלופיים כדי להתמודד עם הקושי הזה (קבילות עדותו של חוקר חלף עדות הילדה, עדות במקום ניטרלי ולא באולם בית המשפט, עדות שלא בפני הנאשם)?".

האם לא היו ראיות פורנזיות שקשרו את הנאשם למיטתה או לגופה של הילדה? מה מסתתר מאחורי המינוחים המשפטיים העמומים שמתפרסמים? האם הורה יוכל לדעת שהמערכות מגינות על ילדיו? האם כך הסדר החברתי נשמר, או שכדי להשיג צדק לילדיו, האב צריך לחזור לשיטות העתיקות של נקמת דם? האם התביעה יכולה לערער על עונש שהוא בגבולות ההסדר?

המידע לעולם לא ייחשף

אלה הרגעים בהם מובהר לכל אחת ואחד מאיתנו עד כמה חשוב אמון הציבור בבית המשפט. בגלל סוג העבירה, גיל הנפגעת והנאשם, לעולם לא ייחשפו בפני הציבור כל השיקולים והפרטים. כך מורה החוק, וכך גם נכון. רק לדוגמה, אחד השיקולים שמונעים מהרשויות להסביר את פרטי האירוע, הוא שאנשים בסביבת הילדה ומשפחתה יודעים מי הילדה שנפגעה, למרות ששמה אסור בפרסום. זכותה לגדול ולהשתקם מבלי שבמעגל הקרוב לה ידעו בדיוק מה נעשה בגופה.

איני מכיר את העובדות, אך זכיתי להכיר חלק מהשופטים שדנו בתיק. אני נותן בהם אמון. אני מכיר את היושרה ואת המקצועיות שלהם וגם את מחויבותם להגנת הציבור. עוול הוא להציגם כתמימים המרחמים אוטומטית על אכזרים. אלה שלושה שליחי ציבור מהמעלה הראשונה במקצועיותם, שהיו בפניהם שיקולים רבים, והם איזנו ביניהם ביושר ובהגינות.

החלטתם אולי שגויה. היא אולי תשונה בערכאת הערעור (אם כי קראתי סקירה של פסיקת העליון בעבירות דומות, והיא נוטה באופן מדאיג לצד המקל). עם זאת, בביקורת ובהשתלחויות האישיות נעשה לשופטים עוול. אין מתקנים טעות משפטית (אם הייתה) בעוול אישי. תחושת הלב שלי, שאיני מכחיש את קיומה, היא שבמקום השופטים הייתי פוסק יותר לחומרה, אך זו רק תחושה, ולא עמדה משפטית, כי איני מכיר את כל העובדות.

אלה הרגעים שהאמון נדרש בהם יותר מכל, כשבית המשפט מנוע מלהסביר את עצמו בשקיפות ובאופן ההגיוני והפשוט שבו יכול היה להסביר. כך קורה גם בתיקים העוסקים בהגנה על ביטחון המדינה, שלניהול רבים מהם הייתי שותף.

מחויבים ביותר לשליחות

הפרקליטות והפרקליטים העוסקים בתיקי עבירות מין הם מעובדי הציבור המחויבים ביותר לשליחותם. עבודתם תובענית, לא רק במשאבי זמן אלא גם במשאבי נפש. היא מותירה צלקות בליבם ומכניסה חרדות, שאין לאנשים אחרים, לתוך בתיהם. הם נלחמים מלחמה חשובה, באנשים המסוכנים ביותר בחברה.

אי-אפשר לייחס להם רוך כלפי העבריינים. פשע של ממש הוא להציג את מי שניצבים בחזית הזו, כמי שהגיעו להסדר טיעון כדי ללכת יותר מוקדם הביתה. הם מגיעים להסדר רק כשהדבר מתחייב, ועושים זאת בכאב רב. אצל תובע מצפוני ההחלטה להגיע להסדר טיעון גוררת התלבטות והתחבטות, שימשכו לעתים כל החיים. עם זיכוי או גזר דין מקל, כשלא שכנעת את בית המשפט, קל יותר להתמודד, מאשר עם הסדר שאתה עשית.

מה עושים ואיך עושים כדי שכל הציבור - גם זה שאינו מכיר כמוני את השופטים ואת ניקיון-דעתם - ייתן בהם אמון? האמון היה קיים ועדיין חי בבסיס העמוק של עמדות הציבור. אך אמון זה נפרט ובוזבז, בשורה (לא ארוכה) של מקרים (נדירים אך מפורסמים) שבהם המערכת, באמצעות אנשים שרובם אינם חלק ממנה, לא נתנה לשימור אמון הציבור בה משקל נאות. כך במערכת השפיטה, ויותר מכך בתביעה הכללית.

מקרים אלה נוצלו והועצמו, בפגיעה מכוונת במערכות הללו, שנועדו לפרק את החישוק החשוב הזה, שמאגד את החברה כולה. היו פרקליטים שחשבו: "לא נורא, אפשר להסתדר גם בלי אמון מלא, אנו הרי פועלים מכוח סמכותנו". הנה מגיע הרגע הטופח על פניהם, שבו נדרש כל-כך האמון. לצערי, זו לא הפעם האחרונה שבה יחפשו את האמון ויגלו שהוא לא מצוי בכיס. 

שיקום האמון מחייב, קודם כל, שהמערכת תבין שכרגע אין בה עוד אמון, על כל פנים לא אמון מלא. הדבר מחייב אותה להתנהלות, שלא די בכך שתהיה ללא רבב. זהו תנאי הכרחי אך לא מספיק. נדרשת סטייה ממנהגים וממסורות שנתפסות כניכור והתנשאות, וגיבושם של כללים שיאפשרו בניית אמון מחדש.

אומנם, במקרה כמו בבאר שבע אי-אפשר לפרסם פרטים רבים. עם זאת, במקרים אחרים חייבים להיות יותר גלויים. השקיפות חייבת להדריך את המערכות. כתבתי על כך כמה פעמים בהקשרים ספציפיים של הליכים והתנהלויות, שלא משרתים את התכלית של הגברת האמון ומחייבים שינוי.

גם המקרים הנדירים של חריגות אנשי המערכת מהמצופה מהם - החל מרתימת הסמכות למטרות אישיות, דרך ניפוח תנאי פרישה וחמדנות גרידא ועד לעבירות של ממש בבית הפרטי - לא יכולים עוד להיות "מטופלים" בציפוף שורות, הגנה על הפוגעים באמון שניתן בהם והשתקת ביקורת. כל אירוע כזה חרץ פצע בנכס היקר של אמון הציבור.

החוליה האחרונה

בית המשפט הוא החוליה האחרונה והקובעת. אסור לו לקיים ברית בלתי קדושה עם מערכות אחרות, בהן הוא מכסה על התנהגותם של אנשים המאיישים תפקידים בכירים. סימנים לכך שהשופטים מבינים זאת ראינו לאחרונה, כשהובילו בדיקה הוגנת בבית המשפט של החלטות שניכר היה כי מי שקיבלו אותן מחזיקים בביתם איפה קטנה לבחון בה את האחרים - ואיפה גדולה לבחון בה את עצמם.

כשהמערכת תפעל בשקיפות, תיתן בכל החלטה משקל לצורך באמון הציבור ותבין שעוצמה נרכשת באמצעות איפוק, ולאו דווקא על-ידי שליטה בכל תהליך - היא תקבל אמון ציבורי שישמש אותה גם במקרים בהם לא תוכל להסביר את שיקוליה. לא נדרשת החלפת מערכת ההפעלה, אך יש צורך בתיקון "באגים" בדרכיה. בהיעדר התיקון, שוב ושוב יוצגו שופטות ישרות וערכיות, במחי כמה ציוצים, כ"אויבות העם", ואוי לדור ששופט את שופטיו.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר