גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהן השאלות האמיתיות שצריך לשאול לגבי המציאות המדומה

המטאוורס, המרחב המשותף התלת ממדי, מייצג עידן חדש בו יהיה ניתן לעצב את האנושות מהיסודות ולהימנע מטעויות העבר ● שני ספרים שיצאו השנה דנים בסוגיות האתיות והכלכליות הנוגעות ליקום הוירטואלי ● האם הוא יכול להחליף את העולם הממשי, אילו מחירים תאלץ האנושות בשביל להשקיע בו, ומי יקבע את חוקיו?

אדם חובש קסדת מציאות מדומה / צילום: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב
אדם חובש קסדת מציאות מדומה / צילום: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב

 סטיבן פול הוא עיתונאי, מלחין וסופר בריטי 

המטאוורס כה חשוב עבור מארק צוקרברג, שהוא שינה את שם החברה שלו למטא. ענקיות טכנולוגיה אחרות, כולל "מיקרוסופט" ו"אנבידיה", גם הן עושות שינוי כיוון למטאוורס. אבל מה זה? האם אנחנו בכלל רוצים את זה?

באמצע המאה ה־20, "מטאוורס" היה שם נרדף, פחות מוכר, למטא־שירה: שירה העוסקת בשירה. המילה, במובנה הטכנולוגי, פורסמה לראשונה ברומן המדע בדיוני של ניל סטיבנסון מ־1992, "התרסקות בשלג".

הדיסטופיה של סטיבנסון מתרחשת במאה ה־21, בה אנשים עוטים משקפי מציאות מדומה כדי להיכנס לממלכה שהיא בחלקה משחק מחשב עצום ומרובה שחקנים, ובחלקה אינטרנט שנטמעים בתוכו. מעין עיר־עולם דיגיטלית שבה ניתן למצוא כל סוג של בידור או לעשות עסקים אפלים.

מאז שיצא הספר, רצו הקוראים לחוות את המטאוורס המתואר בו. מתכנת משחקי המחשב האמריקאי ג'ון קארמק, שפיתח ב-1993 את משחק המחשב "דום", מז'אנר "משחקי ירי בגוף ראשון", אמר פעם שישנה חובה מוסרית לבנות את המטאוורס. במקום זה קיבלנו את פייסבוק.

 

מה יהיה אופי המטאוורס

מה בדיוק צריך להיות אופיו של המטאוורס - זו שאלה שעדיין אין עליה תשובה. יש מי שמתארים אותו כמיזוג של כל העולמות המדומים, הקיימים והעתידיים, ביקום דיגיטלי ענק אחד. בדיוק כמו שאת האינטרנט ניתן לתאר כרשת הרשתות, כך המטאוורס יהיה העולם המדומה של העולמות המדומים.

זה החזון שמציע הספר "המטאוורס: ואיך הוא יעשה מהפכה בהכול", מאת מתיו בול, לשעבר מנהל אסטרטגיה עולמית באולפני אמזון. לעומתו, להרמן נרולה שכתב את הספר "חברה מדומה: המטאוורס והגבולות החדשים של החוויה האנושית", חזון נרחב יותר.


נרולה, מייסד שותף של חברת תוכנה בריטית, מתייחס למיתוסים עתיקים ולדתות כדגם מוקדם של המטאוורס. עולמות דמיוניים שיש להם השפעה משמעותית על העולם האמיתי, ולהיפך.

 

ההבדל המהותי הוא שעולמות המיתולוגיה היוונית והנורדית, למשל, לא יכולים להתמזג אלו באלו. הרקולס, גיבור המיתולוגיה היוונית, לא יכול לבקר בולהאלה, משכנו של האל הנורדי אודין.

"יהיה משעשע לדמיין את לורד וולדמורט מספרי הארי פוטר, נפצע אנושות על ידי הוביט, גיבורו של הסופר ג'.ר.ר. טולקין, שיש לו מכונת ירייה מהיקום של "הֵיילוֹ", כותב נרולה בספרו, "אך למעשה אירוע כזה ייפר את המערכות הערכיות של כל אחד מהיקומים האלה".

"מציאות+: עולמות מדומים ובעיות פילוסופיות", מאת הפילוסוף האוסטרלי דיוויד ג'יי צ'אלמרס, הוא מחקר בהיר ומעורר מחשבה על עניינים אלה - מהניסוי המחשבתי של רנה דקארט על שד מרושע השולט במחשבותיו ועד "השערת הסימולציה" - תרחיש מחשבתי על פיו המציאות היא למעשה סימולציה, סוג של מטאוורס שהגו חייזרים ואיננו יודעים זאת.

איך יראו החיים האישיים והחברתיים שלנו

בסופו של דבר, השאלה היסודית שבול, נרולה וצ'אלמרס מתייחסים אליה קשורה לערך החברתי של המטאוורס: האם חיי אדם, שרובם עוברים בעולם המדומה, יוכלו עדיין לשגשג? למרבה השמחה, שלושתם מסכימים שכן. החיים האישיים והחברתיים שלנו, כך הם מאמינים, לא יהיו פחות בעלי משמעות, בין אם התשתית שלהם תהיה המציאות הפיזית או העולם הדיגיטלי.

נרולה טוען שהמטאוורס עדיף על החיים האמיתיים ונותן תחושה של ייעוד וסיפוק - יותר משהעבודות של רוב האנשים בעולם האמיתי יכולות לתת. הוא מנתח את הסוגייה באופן משכנע, אלא שהדוגמאות שלו לחיים מספקים ואותנטיים במטאוורס מוזרות: "דמיינו עולם", הוא מורה לנו, "שבו אתם יכולים לחיות בגוף של צב מאיי גלאפגוס. דמיינו שאתם מכניסים את משך החיים של הצב לשעות שבין ארוחת הבוקר וארוחת הצהריים".

באופן חלופי, ניתן לבלות את הזמן במשחק מחשב בשם "עולם השוד", שם כלכלה וירטואלית שלמה מתבססת על אינטריגות של שוטרים וגנבים. שם חלק מהאנשים יתפרנסו כבלשים ואחרים כגנבים. האם כל כך הרבה אנשים מוכנים להחליף את הקריירה במשחק מאולתר? האם התיאבון שלנו למשחק תפקידים כל כך גדול? אנחנו ניווכח.

ההשקעות העצומות בבניית תשתיות

מה יקרה לעולם האמיתי שרבים מאיתנו להוטים להשאיר מאחור? בול כותב על ההשקעות העצומות בתשתיות הנחוצות לבניית המטאוורס. למשל, יהיה צורך להניח הרבה יותר כבלים אופטיים. גם בול וגם נרולה טוענים שבלוקצ'יין, הטכנולוגיה שבבסיס מטבעות הקריפטו, תהיה חיונית למטאוורס. בול סבור שהבלוקצ'יין יכולה לאמת באופן אמין בעלות על נכסים וירטואליים, כפי שקורה עם NFT. בינתיים, האופי המבוזר והאוטומטי, טוען נרולה, יכול לפתור את נושא האמון הציבורי בממשל.

אלא שהפיל בחדר הוא השימוש באנרגיה. על פי מחקר מ־2022 שערך בית הספר לאקלים של קולומביה, הביטקוין לבדו צורך בשנה יותר אנרגיה מארגנטינה, ופליטת הפחמן שלו שווה לזו של יוון; זאת מפני שכריית מטבעות ותהליכי אימות בבלוקצ'יין מצריכים מקבצים של מחשבי על.

לעצב מחדש את החברה

ההתלהבות הנוכחית מהמטאוורס מזכירה את אוטופיית הסייבר של שנות ה־90, כשהאינטרנט ייצג ערכים כמו יצירתיות ושיתוף פעולה. מבחינת חלק מהאנשים, עידן המטאוורס המתקרב מייצג - שוב - שנת אפס תרבותית ופוליטית, בה יהיה ניתן לעצב את החברה מהיסודות ולהימנע מטעויות העבר. אבל מי יקבל את הזכות לעשות זאת?

בול חושב שממשלות קיימות צריכות להסדיר את המטאוורס. נרולה צופה שחוקים וירטואליים חדשים ייקבעו על ידי משהו שהוא מכנה "הבורסה": "מערך של בעלי עניין, ככל הנראה עשרות מהם יתחילו, יתכנסו ויצרו קונסורציום, הכולל נציגים בעלי מומחיות בטכנולוגיה, עסקים, עיצוב משחקים, אתיקה, פוליטיקה, מדיה, אמנויות, פסיכולוגיה וכדומה.

כלומר: אוליגופול (מבנה שוק שבו ענף מסויים נשלט על ידי מספר קטן של מוכרים). המומחים האלה יעצבו "שיטת ממשל שקופה באמצעותה ידרבנו פעילות אתית ופרו־חברתית במטאוורס", על אף שיעדים כאלה מעולם לא הושגו בעולם האמיתי. בסופו של דבר חלקים מהמטאוורס, צופה נרולה, יהפכו למדינות ריבוניות בפני עצמן.


אם ניתן ללמוד משהו מההיסטוריה, הוא שמדינות חדשות לא נוטות לחיות זו לצד זו בהרמוניה מושלמת. זו עובדה שנרולה מודע אליה היטב: החברה שלו, Improbable, בונה סימולציות עבור הצבא. לא ברור מדוע הדפוס הזה יתגלגל בעולם מדומה בצורה שונה, בהתחשב בכך שההתנהגות האנושית נותרת ללא שינוי. חשבו איך אנשים מתנהגים ברשתות החברתיות כיום.

המטאוורס, אם כן, הוא תפיסה על "עם סגולה" דיגיטלי: ההנחה שדברים יהיה שונים באיכותם אם רק ייעשו בעזרת מחשבים. בינתיים העולם שמחוץ למשקפי המציאות המדומה ימשיך, בשקט, להישרף. 

עוד כתבות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

מאחורי המפגינים האנטישמיים עומדים גופים עם כיסים עמוקים

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה