גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהן השאלות האמיתיות שצריך לשאול לגבי המציאות המדומה

המטאוורס, המרחב המשותף התלת ממדי, מייצג עידן חדש בו יהיה ניתן לעצב את האנושות מהיסודות ולהימנע מטעויות העבר ● שני ספרים שיצאו השנה דנים בסוגיות האתיות והכלכליות הנוגעות ליקום הוירטואלי ● האם הוא יכול להחליף את העולם הממשי, אילו מחירים תאלץ האנושות בשביל להשקיע בו, ומי יקבע את חוקיו?

אדם חובש קסדת מציאות מדומה / צילום: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב
אדם חובש קסדת מציאות מדומה / צילום: Shutterstock / א.ס.א.פ קריאייטיב

 סטיבן פול הוא עיתונאי, מלחין וסופר בריטי 

המטאוורס כה חשוב עבור מארק צוקרברג, שהוא שינה את שם החברה שלו למטא. ענקיות טכנולוגיה אחרות, כולל "מיקרוסופט" ו"אנבידיה", גם הן עושות שינוי כיוון למטאוורס. אבל מה זה? האם אנחנו בכלל רוצים את זה?

באמצע המאה ה־20, "מטאוורס" היה שם נרדף, פחות מוכר, למטא־שירה: שירה העוסקת בשירה. המילה, במובנה הטכנולוגי, פורסמה לראשונה ברומן המדע בדיוני של ניל סטיבנסון מ־1992, "התרסקות בשלג".

הדיסטופיה של סטיבנסון מתרחשת במאה ה־21, בה אנשים עוטים משקפי מציאות מדומה כדי להיכנס לממלכה שהיא בחלקה משחק מחשב עצום ומרובה שחקנים, ובחלקה אינטרנט שנטמעים בתוכו. מעין עיר־עולם דיגיטלית שבה ניתן למצוא כל סוג של בידור או לעשות עסקים אפלים.

מאז שיצא הספר, רצו הקוראים לחוות את המטאוורס המתואר בו. מתכנת משחקי המחשב האמריקאי ג'ון קארמק, שפיתח ב-1993 את משחק המחשב "דום", מז'אנר "משחקי ירי בגוף ראשון", אמר פעם שישנה חובה מוסרית לבנות את המטאוורס. במקום זה קיבלנו את פייסבוק.

 

מה יהיה אופי המטאוורס

מה בדיוק צריך להיות אופיו של המטאוורס - זו שאלה שעדיין אין עליה תשובה. יש מי שמתארים אותו כמיזוג של כל העולמות המדומים, הקיימים והעתידיים, ביקום דיגיטלי ענק אחד. בדיוק כמו שאת האינטרנט ניתן לתאר כרשת הרשתות, כך המטאוורס יהיה העולם המדומה של העולמות המדומים.

זה החזון שמציע הספר "המטאוורס: ואיך הוא יעשה מהפכה בהכול", מאת מתיו בול, לשעבר מנהל אסטרטגיה עולמית באולפני אמזון. לעומתו, להרמן נרולה שכתב את הספר "חברה מדומה: המטאוורס והגבולות החדשים של החוויה האנושית", חזון נרחב יותר.


נרולה, מייסד שותף של חברת תוכנה בריטית, מתייחס למיתוסים עתיקים ולדתות כדגם מוקדם של המטאוורס. עולמות דמיוניים שיש להם השפעה משמעותית על העולם האמיתי, ולהיפך.

 

ההבדל המהותי הוא שעולמות המיתולוגיה היוונית והנורדית, למשל, לא יכולים להתמזג אלו באלו. הרקולס, גיבור המיתולוגיה היוונית, לא יכול לבקר בולהאלה, משכנו של האל הנורדי אודין.

"יהיה משעשע לדמיין את לורד וולדמורט מספרי הארי פוטר, נפצע אנושות על ידי הוביט, גיבורו של הסופר ג'.ר.ר. טולקין, שיש לו מכונת ירייה מהיקום של "הֵיילוֹ", כותב נרולה בספרו, "אך למעשה אירוע כזה ייפר את המערכות הערכיות של כל אחד מהיקומים האלה".

"מציאות+: עולמות מדומים ובעיות פילוסופיות", מאת הפילוסוף האוסטרלי דיוויד ג'יי צ'אלמרס, הוא מחקר בהיר ומעורר מחשבה על עניינים אלה - מהניסוי המחשבתי של רנה דקארט על שד מרושע השולט במחשבותיו ועד "השערת הסימולציה" - תרחיש מחשבתי על פיו המציאות היא למעשה סימולציה, סוג של מטאוורס שהגו חייזרים ואיננו יודעים זאת.

איך יראו החיים האישיים והחברתיים שלנו

בסופו של דבר, השאלה היסודית שבול, נרולה וצ'אלמרס מתייחסים אליה קשורה לערך החברתי של המטאוורס: האם חיי אדם, שרובם עוברים בעולם המדומה, יוכלו עדיין לשגשג? למרבה השמחה, שלושתם מסכימים שכן. החיים האישיים והחברתיים שלנו, כך הם מאמינים, לא יהיו פחות בעלי משמעות, בין אם התשתית שלהם תהיה המציאות הפיזית או העולם הדיגיטלי.

נרולה טוען שהמטאוורס עדיף על החיים האמיתיים ונותן תחושה של ייעוד וסיפוק - יותר משהעבודות של רוב האנשים בעולם האמיתי יכולות לתת. הוא מנתח את הסוגייה באופן משכנע, אלא שהדוגמאות שלו לחיים מספקים ואותנטיים במטאוורס מוזרות: "דמיינו עולם", הוא מורה לנו, "שבו אתם יכולים לחיות בגוף של צב מאיי גלאפגוס. דמיינו שאתם מכניסים את משך החיים של הצב לשעות שבין ארוחת הבוקר וארוחת הצהריים".

באופן חלופי, ניתן לבלות את הזמן במשחק מחשב בשם "עולם השוד", שם כלכלה וירטואלית שלמה מתבססת על אינטריגות של שוטרים וגנבים. שם חלק מהאנשים יתפרנסו כבלשים ואחרים כגנבים. האם כל כך הרבה אנשים מוכנים להחליף את הקריירה במשחק מאולתר? האם התיאבון שלנו למשחק תפקידים כל כך גדול? אנחנו ניווכח.

ההשקעות העצומות בבניית תשתיות

מה יקרה לעולם האמיתי שרבים מאיתנו להוטים להשאיר מאחור? בול כותב על ההשקעות העצומות בתשתיות הנחוצות לבניית המטאוורס. למשל, יהיה צורך להניח הרבה יותר כבלים אופטיים. גם בול וגם נרולה טוענים שבלוקצ'יין, הטכנולוגיה שבבסיס מטבעות הקריפטו, תהיה חיונית למטאוורס. בול סבור שהבלוקצ'יין יכולה לאמת באופן אמין בעלות על נכסים וירטואליים, כפי שקורה עם NFT. בינתיים, האופי המבוזר והאוטומטי, טוען נרולה, יכול לפתור את נושא האמון הציבורי בממשל.

אלא שהפיל בחדר הוא השימוש באנרגיה. על פי מחקר מ־2022 שערך בית הספר לאקלים של קולומביה, הביטקוין לבדו צורך בשנה יותר אנרגיה מארגנטינה, ופליטת הפחמן שלו שווה לזו של יוון; זאת מפני שכריית מטבעות ותהליכי אימות בבלוקצ'יין מצריכים מקבצים של מחשבי על.

לעצב מחדש את החברה

ההתלהבות הנוכחית מהמטאוורס מזכירה את אוטופיית הסייבר של שנות ה־90, כשהאינטרנט ייצג ערכים כמו יצירתיות ושיתוף פעולה. מבחינת חלק מהאנשים, עידן המטאוורס המתקרב מייצג - שוב - שנת אפס תרבותית ופוליטית, בה יהיה ניתן לעצב את החברה מהיסודות ולהימנע מטעויות העבר. אבל מי יקבל את הזכות לעשות זאת?

בול חושב שממשלות קיימות צריכות להסדיר את המטאוורס. נרולה צופה שחוקים וירטואליים חדשים ייקבעו על ידי משהו שהוא מכנה "הבורסה": "מערך של בעלי עניין, ככל הנראה עשרות מהם יתחילו, יתכנסו ויצרו קונסורציום, הכולל נציגים בעלי מומחיות בטכנולוגיה, עסקים, עיצוב משחקים, אתיקה, פוליטיקה, מדיה, אמנויות, פסיכולוגיה וכדומה.

כלומר: אוליגופול (מבנה שוק שבו ענף מסויים נשלט על ידי מספר קטן של מוכרים). המומחים האלה יעצבו "שיטת ממשל שקופה באמצעותה ידרבנו פעילות אתית ופרו־חברתית במטאוורס", על אף שיעדים כאלה מעולם לא הושגו בעולם האמיתי. בסופו של דבר חלקים מהמטאוורס, צופה נרולה, יהפכו למדינות ריבוניות בפני עצמן.


אם ניתן ללמוד משהו מההיסטוריה, הוא שמדינות חדשות לא נוטות לחיות זו לצד זו בהרמוניה מושלמת. זו עובדה שנרולה מודע אליה היטב: החברה שלו, Improbable, בונה סימולציות עבור הצבא. לא ברור מדוע הדפוס הזה יתגלגל בעולם מדומה בצורה שונה, בהתחשב בכך שההתנהגות האנושית נותרת ללא שינוי. חשבו איך אנשים מתנהגים ברשתות החברתיות כיום.

המטאוורס, אם כן, הוא תפיסה על "עם סגולה" דיגיטלי: ההנחה שדברים יהיה שונים באיכותם אם רק ייעשו בעזרת מחשבים. בינתיים העולם שמחוץ למשקפי המציאות המדומה ימשיך, בשקט, להישרף. 

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

בלי פוזה ובמחיר משתלם: מסעדה איטלקית תל אביבית ששווה ביקור

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט