גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדריך להכרת האינפלציה: מה צריך לדעת כדי להבין את מדד המחירים לצרכן?

ממה מורכב מדד המחירים לצרכן? למה נדמה לרבים שהוא לא משקף את יוקר המחיה? ומה ההבדל בינו לבין מדד מחירי הדיור? ● מדריך מיוחד לקריאת מדד המחירים לצרכן

אינפלציה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי
אינפלציה / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

מדד המחירים לצרכן הוא הכלי הרשמי של המדינה לבדיקת השינויים במחירים במשק. המדד מגדיר את האינפלציה - עד כמה יקר או זול יותר לחיות פה, בהשוואה לחודשים קודמים. המדד מתפרסם על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) מדי 15 בחודש בשעה 18:30 (ב-30% מהמקרים התאריך ייפול בימים שישי או שבת, ואז המדד יפורסם ביום שישי בשעה 14:00), והוא מציג את שיעור האינפלציה בחודש הקודם.

שורה ארוכה של מוצרים, חוזים, משכורות ושירותים צמודים למדד, במטרה לשמור על ערך הכסף. בתחום הנדל"ן לדוגמה, תקרת הפטור בהשכרת דירה ומדרגות מס הרכישה מתעדכנים מדי שנה בהתאם במדד. חלק גדול מהמשכנתאות צמודות למדד (30% מהלוואות שניטלו באוקטובר האחרון) ולא מעט הלוואות נוספות מושפעות ממנו. כך, כשעליית מחירים מובילה לעלייה במדד, היא מתגלגלת למוצרים רבים ובעצם מזינה עוד התייקרויות.

המדד חשוב גם לבנק ישראל, בבואו לקבוע את גובה הריבית המשפיעה על המשק כולו. כאשר האינפלציה חורגת מהיעד שנקבע לבנק המרכזי (1%-3% שנתי), בבנק עשויים להגיב בהעלאה של הריבית, במטרה "לצנן" את השוק ולהפחית ביקושים.

ממה מורכב המדד ואיך נקבע ההרכב?

הלמ"ס פירקה את סל המוצרים והשירותים שמשקי הבית צורכים בכל חודש ל־1,400 פרטים המשתייכים לעשר קטגוריות ראשיות בהם: דיור, מזון, ריהוט, הלבשה והנעלה, וחינוך. לכל מוצר או שירות משקל שונה במדד, המבטא את ההוצאה החודשית הממוצעת למשפחה. ההוצאה הגדולה ביותר, למשל, היא שכר דירה (שירותי דיור, 25% מההוצאה הממוצעת).

 

הסל נקבע על ידי סקר הוצאות משקי הבית שעורכת הלמ"ס. מאחר שהרגלי הצריכה של משקי הבית משתנים, בכל שנתיים מעדכנים את משקל הסעיפים. אם לדוגמה הסל כלל בעבר שירותים כמו שיחות בטלפון ציבורי, כיום הוא בוחן הוצאה על טלפונים סלולריים. בשנים האחרונות ניתן למצוא גם הוצאות לאופניים חשמליים או למוצרים ללא גלוטן. הסל הנוכחי עודכן בינואר 2021, והעדכון הבא יתבצע בינואר הקרוב, על בסיס סקר הוצאות 2022־2021.

למה נדמה לרבים שהמדד לא משקף את ההתייקרויות?

המדד מנסה לייצר סל ממוצע לישראלי הממוצע, מה שכמובן לא בהכרח פוגש ישראלי אמיתי. בלמ"ס מסבירים כי המדד מורכב ממוצרים ושירותים רבים, והנטייה שלנו היא לזכור רק שינויים במוצרים שאנו רוכשים באופן יומיומי. לדבריהם, "הלמ"ס פועלת לחישוב המדד בשיטות מדעיות המקובלות בעולם, תוך שהיא מתייעצת עם ועדת המומחים מטעם המועצה הציבורית לסטטיסטיקה ועם גופים בינלאומיים האמונים על הפקת סטטיסטיקה רשמית". ועם זאת, רק לאחרונה אמרה למשל יו"ר רשות ניירות ערך ענת גואטה, בוועידת ישראל לעסקים של גלובס, כי "אם מדד המחירים באמת היה משקף את יוקר המחיה, היינו רואים שיעורי אינפלציה הרבה יותר גבוהים".

מה מעלה או מוריד את המחירים?

סל המוצרים מורכב ממחירי המזון, הריהוט, ההלבשה וההנעלה וכו', המושפעים גם מעלויות יבוא ושערי חליפין או מתנודתיות הנובעת משינויים עונתיים. כך למשל, כשיש מחסור בירקות כתוצאה מחילופי עונות או מזג אוויר קיצוני, מחירם עולה. מחיר הדלק לדוגמה מושפע מהמחיר בעולם ומתנודות מט"ח. על כן, מחירי המוצרים מושפעים מאוד מגורמים חיצוניים ועשויים להשתנות בתדירות גבוהה בהתאם.

מנגד, כשמסתכלים על צד השירותים, הסיפור שונה. הדבר נכון בעיקר בסעיף הדיור, שמהווה רבע מהמדד ומורכב בעיקר מרכיב שכר הדירה. שירותים אלו דברים שאנו מייצרים, ולא בהכרח קשורים לתנודות עונתיות או מעבר לים. אינפלציה במחירי השירותים היא לרוב עקבית יותר ומלמדת על "אינפלציה דביקה" - כזו שקשה יותר להילחם בה ושמזינה את עצמה. כשרואים שהאינפלציה בישראל נמוכה ביחס לעולם בשנה האחרונה, זה בעיקר בזכות מחירי המוצרים שהתייקרו בקצב איטי יותר.

הפיל הגדול בחדר: ההבדל בין האינפלציה למדד מחירי הדיור

מחירי הדירות שזינקו בשנים האחרונות, וביתר שאת השנה, אינם נכללים במדד המחירים מאז 1999. הלמ"ס מפרסמת את מדד מחירי הדיור במקביל למדד המחירים לצרכן בכל 15 בחודש. הסיבה לכך היא שמדד המחירים בודק את השינוי ביוקר המחיה, ואם ערך הדירה שלי עלה או ירד זה לא משפיע על ההוצאה החודשית שלי. מעבר לכך, ברכישת דירה יש גם מרכיב של השקעה, ולכן מוטב לבחון את השינוי במחירי השכירות - המשקפים מוצר צריכה.

בעוד שמדד המחירים לצרכן משקף את מה שנעשה בחודש הקודם, מדד מחירי הדירות מחושב באיחור של חודשיים. המדד מבטא שינוי דו־חודשי במחירי הדירות, 45 יום לאחר סוף חודש ההתייחסות. לדוגמה, המדד שהתפרסם באוקטובר מתבסס על עסקאות שבוצעו ביולי-אוגוסט. החישוב מבוסס על נתוני רשות המסים וכולל עסקאות נדל"ן למגורים של דירות חדשות ויד שנייה בכל הארץ, לאחר שהוא מתקן אותן מהטיות, באמצעות נוסחה מורכבת. זאת, בשוק שאין בו אף פעם 2 דירות זהות.

קונים דירה חדשה? הכירו את מדד תשומות הבנייה

במקביל למדד מחירי הדירות, מפרסמת הלמ"ס מדד נוסף שמשפיע דרמטית על מחירי דירות חדשות - מדד תשומות הבנייה. מדובר במדד שמודד את השינוי בעלויות "סל" קבוע של חומרי בנייה, מוצרים ושירותים המשמשים לבניית דירות (מדד מקביל בודק את תשומות הבנייה למסחר ומשרדים, הכוללים למשל יותר מוצרי אלומיניום וכדומה). מכיוון שרכישת דירה חדשה היא תהליך שעשוי להימשך אפילו שלוש שנים ויותר, החוב של הרוכשים מוצמד למדד תשומות הבנייה או למדד המחירים לצרכן והמחיר שישלמו יהיה כנראה שונה מזה שנחתם בחוזה המכר מול היזם. ביולי 2022 נכנס לתוקף תיקון לחוק המכר שקבע כי יזמים יוכלו להצמיד רק 40% ממחיר דירה חדשה למדד תשומות הבנייה.

עוד כתבות

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - אך מדוע הסתפק בפסיקת הוצאות משפט נמוכות?

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

"השקל החזק תואם את התנאים המאקרו כלכליים. בנק ישראל לא צריך להתערב"

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?