גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדילמה הכלכלית של הימין בבריטניה ובארה"ב: לנהל פנקסים או לנהל מהפכות

הימין הבריטי השתעשע במשך כמה שבועות בתקווה להקים לתחייה את תאצ׳ר, בעוד הימין האמריקאי המשיך לחלום על רייגן ● שניהם העדיפו צמיחה מהירה על פני זהירות פיננסית ● מה שעבד לפני 40 שנה אינו עובד עכשיו ● כעת מכריזים הבריטים: "שנים של ייסורי מסים לפנינו"

ראש ממשלת בריטניה, רישי סונאק / צילום: Associated Press, Leon Neal
ראש ממשלת בריטניה, רישי סונאק / צילום: Associated Press, Leon Neal

בריטניה זכתה בשנים האחרונות בהרבה יותר תשומת לב בינלאומית ממה שחשיבותה האובייקטיבית מצדיקה או מצריכה. היא עשתה כן מפני שהיא הראתה לעולם החיצון, באופן דרמטי למדי, לאן נושבת הרוח.

אמנות הבלתי־אפשרי של ג'ו ביידן: לנצח כשהכול נגדך | פרשנות
המונדיאל בקטאר עלול להיות הסחת הדעת האחרונה לפני המלחמה הגדולה | פרשנות

תחילה בא הברקזיט, אחר כך בא הגל הפופוליסטי של בוריס ג'ונסון, בספטמבר בא הניסיון קצר הימים להכניס כלכלה להילוך גבוה בעיצומה של סטגפלציה (מיתון ואינפלציה); ועכשיו אנחנו צופים בהתפתחותה של תכנית־צנע שהכותרת הראשית ב'טיימס' של לונדון תיארה בשבוע שעבר, "שנים של ייסורי מסים לפנינו".

בריטניה הפכה למעבדת־ניסוי, בין השאר מפני שכל המאורעות האמורים התרחשו ומתרחשים תחת שלטונה של מפלגת ימין. היא מועמדת במבחנים חמורים, המחייבים אותה לשקול פניות מהירות בסיבובים חדים, או ההיפך, האטות פתאומיות. המפלגה השמרנית הבריטית, המתוארת כ"מצליחה ביותר בהיסטוריה" (בחשבון השנים שהיא הייתה בשלטון מאז ייסודה), מראה לנו את המידה שבה נאמנות להרגלי שלטון אינה מספיקה בימי משבר, ומטעימה גם את ההיפך, היינו שהחריגה מהרגלים אינה מבטיחה היחלצות ממשבר.

משברים הם זמנים קלאסיים של הזדמנויות מהפכניות. לפני קצת יותר מ־40 שנה, משברים מערכתיים חמורים בבריטניה ובארה"ב הניבו שני מונחים מפורסמים, "תאצ'ריזם" ו"רייגניזם". הם נקראו על שם מנהיגים ימנייים מזן חדש, שגמרו אומר להזריק נסיוב מרץ לגופן של כלכלות נסוגות.

"להשאיר יותר כסף"​

מרגרט תאצ'ר הפריטה תעשיות ושירותים, והביסה איגודים מקצועיים רדיקליים; רונלד רייגן הסיר פיקוח והפחית מסים. הם הנחילו לעולם המערבי עניין מחודש בשוק חופשי. הם גם קבעו סטנדרטים, שיורשיהם הפוליטיים לא חדלו לנסות ולחקות, בשיעורים משתנים של הצלחה; או למען האמת, בשיעורים ניכרים של אי־הצלחה.

משטר המסים של רייגן אמנם עודד צמיחה וצריכה, והעניק לארה"ב כמעט 20 שנה של שגשוג. אבל הוא גם קרא דרור לגירעונות עצומים. יורשו המיידי בנשיאות, ג'ורג' בוש האב, נאלץ לוותר על ההבטחה המפורסמת "קיראו־נא את שפתיי: לא יהיו מסים חדשים". היו, והוא נפל. הרפובליקן הבא, ג'ורג' בוש הבן, ניסה את כוחו במסים נמוכים ובהסרת פיקוח. בסוף נשיאותו, המערכת הפיננסית קרסה במשבר הסאב־פריים.
תאצ'ר הניבה יורש מיידי אפרורי למדי עם משבר פיננסי מזעזע, ששלח את השמרנים ל־12 שנות אופוזיציה. כל יורשי תאצ'ר, אפילו מן השמאל, ניסו לחקות אותה במידה כזאת או אחרת, אבל איש או אישה מהם לא ניסו במידה כה נואשת וכה כושלת כליז טראס. שלטונה, שהתחיל בספטמבר, הסתיים כעבור 44 יום.

תחושת השליחות התאצ'רית שלה הביאה אותה להודיע על תכניותיה "להשאיר יותר כסף" בידי ההמונים מעל במת העצרת הכללית של האו"ם. היא גייסה את ההיגיון הרייגני: הפחתה של 45 מיליארד ליש"ט ב"מסים לעשירים" כדי לעודד צמיחה, מבלי להסביר איך למלא את החסר. כל זה היא עשתה על רקע של אינפלציה דו־ספרתית. תגובת השווקים הייתה כה ברוטלית, שהדרך היחידה לפייס אותם הייתה תחילה להדיח את שר האוצר, ואחר כך להתפטר בעצמה.

לא סבלו גירעונות

סוקרי דעת קהל בדמוקרטיות המערביות הגדולות הראו במרוצת השנים, שרוב הבוחרים נוטים להעניק הרבה יותר אשראי למפלגות הימין על יכולתן לנהל את הפנקסים. יש כמובן לא מעט יוצאים מן הכלל.

בעיני הימין הלא־קיצוני, גרעון בתקציב היה בלתי נסבל. הנשיא הרפובליקאי של תחילת השפל הגדול, הרברט הובר, החשיב כל כך את איזון התקציב עד שסירב לשקול עזרה ממשלתית למיליוני מובטלים, שבאו עד פת לחם.

הדמוקרטים נקראו מגלות ארוכה, כדי לנסות את כוחם בהצלה לאומית. הם הקימו שלד של מדינת סעד, והתערבו כדי להציל את המערכת הבנקאית. האמריקאים אסירי התודה הוסיפו להצביע בעד הדמוקרטים במשך 50 שנה, כמעט מתוך אינרציה, בייחוד בבחירות לקונגרס.

זה הסתיים לפני קצת יותר מ־40 שנה. אבל להלן קרה דבר לא צפוי: הימין החדש לא החזיק בהשקפות המסורתיות על ניהול פנקסים. הוא רצה להרוס כדי לבנות: להרוס את "תרבות התלות", שהניבה מדינת הסעד, לנתק את אזיקי הפיקוח הממשלתי, להפחית מסים ולאפשר צמיחה מהירה.

מגרונו של הימין התחילו לבקוע דברי כפירה, כמו למשל המעטת חשיבותו של הגרעון בתקציב. בתחילת שנות ה־80, כאשר "מהפכת רייגן" עמדה בשיאה, אחדים ממליצי היושר שלה הציעו לבחון את הגרעון על יסוד חלקו היחסי בתמ"ג. ממילא אם הגדלה של הגרעון מאיצה במידה ניכרת את הגידול בתמ"ג, הבה נגדיל.

רצו לשנות את החוקה

והגרעון אמנם תפח לממדים היסטוריים. הסיבה הייתה שהמסים הורדו כדי להזין את הצמיחה, אבל הוצאות הממשלה לא קוצצו בהתאם. לא התאמתה הציפייה ש"קיצוצי המסים ישלמו בשביל עצמם".

באמצע שנות ה־80, רפובליקאים הנאמנים להגיונה של האורתודוקסיה הכלכלית יזמו תיקון לחוקה, שיחייב את הממשלה הפדרלית להנפיק תקציבים מאוזנים. אבל "תיקון גראם־רדמאן־הולינגס" לא עבר את משוכות החקיקה.

קשה להעלות על הדעת מה היה קורה בארה"ב אילו תוקנה החוקה. או אז לא היו מתאפשרים אמצעי החירום, שהתבקשו בשני המשברים הכלכליים הגדולים ביותר של זמננו, הסאב־פריים של 2008 והקורונה של 2020 ואילך. הם היו כרוכים בוויתור כמעט מלא על זהירות פיסקאלית. הממשלה יצקה טריליונים אל כלכלות שחדלו לייצר; הבנקים המרכזיים קנו אגרות חוב מכל הבא ליד. אנחנו יודעים מה קורה כאשר כסף אינו מוצא סחורות.

״שנים של ייסורי מסים לפנינו״, מכריזה הכותרת ב׳טיימס׳ (18 בנובמבר). בצילום נראה שר האוצר הבריטי ג׳רמי האנט בחברת תלמיד בבית ספר יסודי בלונדון / צילום: צילום מסך

לוח הזמנים: שנתיים

משני עברי האוקיאנוס, הדמוקרטיות שואלות מה לעשות. ממשלת הימין הבריטית הציגה ביום ה' שעבר את היקף גזרותיה, העומדות להפחית את הכנסתה הממוצעת של משפחה בריטית ב־7% בשנה, ולהגדיל את חלקם של המסים בהכנסה הלאומית ל־38%. הנה כי כן, האורתודוקסיה הפיננסית גברה על הדחף המהפכני להצמיח את הכלכלה בכל מחיר.

מידת נכונותו של הימין האמריקאי לעבור ממהפכות לניהול פנקסים הועמדה בספק במרוצת השנים. במרכז נוסחת הפעולה שלו עומד תמיד קיצוץ מסים. זה קורה בדרך כלל בשנה הראשונה של נשיא רפובליקאי, כאשר לפחות אחד משני בתי הקונגרס נמצא בידי המפלגה. קשה להעלות על הדעת איזושהי חקיקה בשנתיים הבאות, כאשר הרפובליקאים ישלטו בבית הנבחרים. אבל חזקה עליהם שהם ינסו להראות לאמריקה מה הם מתכוונים לעשות, כאשר מפלגתם תחזור אל הבית הלבן ותשתלט על הסנאט. זה בהחלט עשוי לקרות ב־2024.

מנהיג הרפובליקאים בסנאט, מיץ' מקונל / צילום: Associated Press, Patrick Semansky

הרקע לשנתיים הבאות עומד להיות קודר: מיתון. זה תמיד זמן מועיל פוליטית למפלגת אופוזיציה, אבל הרפובליקאים הפגינו בבחירות האחרונות כשרון מובהק באי־ניצול הזדמנויות. זה קרה מפני שהמפלגה לא הצליחה להתנער מדימוי של קיצוניות וחוסר אחריות. היא תגביר את הספקות ביחס לרצינותה אם היא תתפתה למשחקי־כוח בעיצומו של מיתון, כמו למשל סירוב להגביה את תקרת האשראי של הממשלה, או לממן את פעולותיה.

שנתיים מחכות גם לשמרנים של בריטניה, חוץ מזה שבסופן עומדות בחירות לא מבטיחות. הסקרים מראים שהבריטים להוטים להיפטר מממשלתם. ליז טראס פעלה תחת האילוץ של "נשארו לי עוד שנתיים", ומעדה. יורשה, רישי סונאק, מקבל הזדמנות לנהל את הפנקסים כמו שצריך, כנראה לא הרבה יותר מזה.

רשימות קודמות ב־yoavkarny.com וב־https://tinyurl.com/karny
ציוצים (באנגלית) ב־twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

שופטת בית המשפט העליון יעל וילנר. קיבלה את ערעור חברת הביטוח / צילום: שלומי יוסף (עיבוד תמונה)

פסק דין תקדימי של העליון מצמצם את הגדרת הידועים בציבור

בית המשפט העליון דן בשאלה מתי זוג ייחשב לידוע בציבור לצורך זכאות לתשלום פיצוי בעקבות מוות בתאונה ● השופטים: הכוונה להינשא אינה מהווה אינדיקציה לרצון הזוג להחיל זכויות לפני הנישואים

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה מעורבת בוול סטריט; טבע זינקה ב-13%, שופיפיי התרסקה ב-18%, אובר ב-6%

הדאו ג'ונס עלה ב-0.6% ורשם את רצף העליות הארוך ביותר השנה, שישה ימים ● שיא של שש שנים ברכישות העצמיות של מניות ● ניו יורק טיימס: הרווח זינק ב-81%, נוספו 210 אלף מנויים ● מלחמת השבבים: הממשל האמריקאי חוסם את יצוא השבבים של אינטל וקוואלקום ● חקירה בארה"ב: האם טסלה הטעתה את המשקיעים? ● רדיט וליפט עלו לאחר שעקפו את ציפיות האנליסטים

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"