גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תהיה האטה מסוימת במשק": נגיד בנק ישראל בשיחה עם הצוללת של גלובס

בראיון לפודקאסט "הצוללת של גלובס", נתן נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני החלטות הריבית: הוא הסביר מדוע לנגידים אין ברירה אלא להיות לפעמים "הורסי מסיבות"; מדוע האינפלציה עדיין לא יורדת; מה יקרה לכלכלה בשנה הבאה, והאם יש לו חרטות על מהלכי העבר ● האזינו

''הצוללת'' עם נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: דוברות בנק ישראל
''הצוללת'' עם נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: דוברות בנק ישראל

יום אחרי הודעת הריבית של בנק ישראל ביום שני השבוע, שבישרה על העלאתה בעוד חצי ל-3.25% - העלאה שישית מאז אפריל - התיישב נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון לשיחה באולפן פודקאסט "הצוללת של גלובס" והכריז: "זה כנראה לא סוף התהליך".

בשיחה עמו, העניק הנגיד ירון הצצה אל מאחורי הקלעים של תהליך קבלת ההחלטות, הסביר מהם השיקולים שמנחים אותו ואת שאר חברי הוועדה המוניטרית, שמקבלת החלטות הריבית, וכן דיבר על "המחיר" שמגולם בתהליך העלאת הריבית: גלישת המשק להאטה. ברבעון השלישי הצמיחה במשק פחתה ל-2.1% בלבד, שיעור האבטלה באוקטובר צמח ל-4.3%, שיא של 11 חודשים, וכן ראינו ירידה בצריכה הפרטית ובמכירת הדירות.

השוק מתקרר? הנתונים האלו מראים שרוכשי הדירות לא מאמינים שהמחירים יירדו בקרוב 
המשכנתה חונקת והאבטלה עולה? זו לא תופעת לוואי אלא המטרה של בנק ישראל | פרשנות 
"עלול להקפיץ את האינפלציה": נגיד בנק ישראל מזהיר מגל העלאות שכר 

ההאטה הזו נדרשת כדי להוריד את האינפלציה, שחצתה כבר את רף ה-5%, וככל הנראה - כך לפי החזאים הפיננסיים - תמשיך עוד לעלות בחודשים הקרובים. במילים אחרות, הדרך לריסון האינפלציה עוברת ב"קירור הכלכלה" ובהאטה במשק, ובבנק ישראל נכנסים אל התקופה הזו בעיניים פקוחות. האתגר, מבחינתם, הוא לא לקרר את הכלכלה "יותר מדי", וגם לא לפעול באגרסיביות יתר.

"זה דומה למצב שבו אתה נכנס למלקחת חסר סבלנות, מסובב את ברז המים החמים עד הסוף, אבל אז מקבל כוויה", אמר ירון. זה המצב ממנו היו רוצים להימנע בבנק ישראל. ולצד זאת הוסיף: "אין ספק, חלק מהתהליך של ריסון הכלכלה כרוך גם בצמצום פעילות".

אתה אומר יותר מזה: חשוב לנו יותר להוריד את האינפלציה, גם במחיר של האטה.
"זה נכון, כי תהליך הורדת האינפלציה כרוך באיזושהי התמתנות".

איך זה מתיישב עם העובדה שבהחלטה האחרונה העליתם את הריבית בחצי אחוז בלבד, בעוד שתי ההעלאות הקודמות היו יותר אגרסיביות, של 0.75%? נראה שאתם כן מוטרדים מההאטה.
"מצד אחד, סכנת האינפלציה עדיין עומדת בפנינו. מצד שני, ככל שרמת הריביות גבוהה יותר, חשוב לפעול במינון הנכון. עשינו את הצעד הזה, כדי לתת לריבית את הצ'אנס לתת את אותותיה. אבל זה כנראה לא סוף התהליך".

לא פשוט להיות נגיד. צריך כל הזמן להלך בין הטיפות.
"זה תפקיד אכן מאוד מאתגר, עם הרבה אחריות. אנחנו רואים את כל משקי הבית והעסקים בכלכלה הישראלית לנגד עינינו כשאנחנו נוקטים בצעדים האלה (של העלאות ריבית). אנחנו יודעים שהם משפיעים כמעט על כל אזרח ואזרח".

התפקיד של בנק ישראל: להיות "הורסי מסיבות"

בשנים 2020-2021 אתם בבנק ישראל, לצד משרד האוצר, הייתם על תקן מי שסייעו למשק לצמוח ותמכו בתעסוקה. כעת אתם עומדים בצד השני של המתרס, ומאטים את המשק במכוון. המשמעות היא גם פיטורים. בגלל החלטות הריבית, אנשים עלולים לאבד את מקום עבודתם. איך זה מרגיש?
"יש ביטוי של נגידים שאומר - 'התפקיד שלנו הוא לקחת את קערת הפונץ' מהמסיבה' (להיות 'הורסי מסיבות'). זאת אומרת, אנחנו נדרשים להיות המבוגר האחראי. כשהיינו צריכים לתת תמיכה בתקופת משבר הקורונה, עשינו זאת. כעת אנחנו מבינים היטב את המשמעות של אי-יציבות מחירים. בסוף זה יפגע בכלכלה. נכון, יש במקומות מסוימים פיטורים. בעולם ההייטק היו הערכות שווי מאוד גבוהות, אבל זה עולם שונה מכפי שהכרנו בעבר. בתכלול הזה, אנחנו חייבים לוודא שהאינפלציה חוזרת ליעדה. משק שאין בו יציבות מחירים - אין בו יציבות כלכלית".

כל הבנקאים המרכזיים מדברים על נחישות. זו הפכה לאחת ממילות השנה ב-2022. אתם מנסים לאותת שלא תוותרו?
"בארה"ב שוק המניות מגיב באופן מאוד חד להעלאות הריבית. שם הפד השתמש בביטוי הזה כדי לאותת לשוק שהוא רואה חשיבות עליונה בהורדת האינפלציה. בהגדרה של (היעדים של) הפד יש גם את נושא התעסוקה וגם את האינפלציה. בחוק בנק ישראל יש שלושה יעדים: קודם כל יציבות מחירים (אינפלציה ביעד שנע בטווח של 1%-3%), אחר כך תמיכה בתעסוקה, צמיחה והורדת אי שוויון - כל עוד אין פגיעה בסעיף הראשון - וגם, יציבות פיננסית. זאת אומרת, בתוך החוק יש תיעדוף של האינפלציה לעומת התעסוקה. אנחנו נחושים להוריד את האינפלציה ליעד, אבל כמובן רוצים לעשות את זה עם מינימום פגיעה".

אנחנו אחרי שש העלאות ריבית. היינו מצפים שהאינפלציה תתחיל לרדת, והנה היא ממשיכה לעלות. איך אפשר להסביר זאת?
"להעלאות הריבית לוקח זמן להשפיע על הכלכלה. צריך להיות סבלניים. הרבה מאוד מהחזאים במשק צופים שהאינפלציה עוד תעלה בחודשים הקרובים, אבל - ככל שלא יהיו הפתעות גדולות - בקיץ נראה את האינפלציה מתמתנת ויורדת לכיוון היעד. אלה הכוחות הבסיסיים".

בארה"ב אוהבים להשתמש במטאפורה של המטוס שצריך להנחיתו ברכות, מבלי לרסק אותו. המטוס מייצג את הכלכלה, שעלולה "להתרסק", תחת העלאות ריבית אגרסיביות מדי. בארה"ב דנים בשאלה אם הפד יצליח במשימה הזו, או שהמטוס יתרסק ויהיה מיתון. גם אתה מוטרד מהאפשרות של מיתון בישראל?
"עד היום, המשק הישראלי הראה חוזקה. שוק התעסוקה עדיין הדוק וחזק מאוד. צמחנו ב-2021 ב-8.2% בשנה וכעת ראינו צמיחה של 2.1% בלבד ברבעון השלישי של 2022, שזו האטה. תהיה פה האטה, אבל לא נראה לנו שיהיה מיתון. מעבר להעלאות הריבית, אנחנו כלכלה קטנה ופתוחה שחשופה לשאר הכלכלות בעולם, ולכן נושפע גם ממה שקורה שם. אירופה מתמודדת עם משבר אנרגיה, ולכן שם יש יותר סיכון למיתון. הג'וב שלנו הוא להוריד את האינפלציה תוך כדי כך שההאטה והפגיעה בכלכלה היא קטנה ככל האפשר".

על גובה המשכנתה: "כאב היום כדי למנוע כאב הרבה יותר גדול בהמשך"

לפני כשנתיים איפשרתם להגדיל את רכיב הפריים (ריבית בנק ישראל ועוד 1.5%) במשכנתה עד לשני שלישים, ובכך אותתם לאנשים שהריביות צפויות להישאר נמוכות לאורך זמן. כעת זהו הרכיב שמגדיל את עלויות ההחזר החודשי. טעיתם?
"ההנחיה הזו הייתה בתהליך לאורך זמן. מדברים הרבה על כך שהמגבלה היא עד שני שליש. הלכה למעשה על כל הלוואה שהיא מעל 40% פריים, הבנקים צריכים לשים עוד הון. עלינו מסביבות השליש פריים ל-40% בממוצע בתיק המשכנתאות, אבל אלה לא סדרי הגודל שעליהם מדברים".

עדיין, בסוף החודש המשכנתה יקרה יותר.
"המשכנתה אכן יותר יקרה. האומדנים שלנו לגבי המשכנתאות שנלקחו בחמש השנים האחרונות ובגובה של 800 אלף שקל בממוצע, היא שההתייקרות הממוצעת היא של 430 שקל. במשכנתאות מהשנה האחרונה, שבהן רכיב הפריים אכן עלה, מדובר על התייקרות של 570 שקל בממוצע. המנעד הוא מאוד גדול. אנחנו מבינים את הכאב ומביאים אותו בחשבון בשיקולי הוועדה המוניטרית. זה כאב היום כדי למנוע כאב הרבה יותר גדול בהמשך".

מהו הצפי שלך למחירי הדיור - ימשיכו לעלות או שנראה התייצבות או אפילו ירידה? בשנה החולפת הם עלו ב-20%.
"לא אתן תחזית. אנחנו רואים את הצינון שבא מכיוון העלאת הריביות. כדי שעל פני זמן נראה התייצבות, אנחנו צריכים שיהיו פה באופן עקבי התחלות בנייה גבוהות, ואפילו עוד גידול בהתחלות הבנייה".

מצד אחד, יש ציפיות מהסוג שאתה משמיע שלפיהן כבר בקיץ נחזור ליציבות מחירים. מצד שני, בעולם נשמעות תחזיות הפוכות שמדברות על מיתון עולמי ארוך וקשה. במבט קדימה, למה צריך לצפות?
"כלכלנים עובדים בעולם של אי ודאות, ואי הוודאות הוא במנעד מאוד רחב. הוא כולל גם את השינויים שהתרחשו בתקופת הקורונה וגם את הגאו-פוליטיקה. כרגע נראה שבארה"ב האינפלציה יורדת. יש תחילה של התמתנות באינפלציה. ככל ששם יצליחו להשתלט עליה, זה יסייע גם למדינות אחרות. לכן, אומנם תהיה האטה, אבל אני בצד היותר אופטימי. בהסתכלות ל-2024, בעיקר אם יהיו יותר ויותר פתרונות חליפיים למשבר האנרגיה באירופה, אנחנו נצליח לראות את שני המרכזים האלה (אירופה וארה"ב) חוזרים חזרה לצמיחה".

מהן העצות שלך לממשלה החדשה?
"צריכים להיות שלושה כוכבי צפון. אחד, תקציב אחראי, שכולל בתוכו יחס חוב תוצר שהוא בר-קיימא. ראינו מה קרה בבריטניה, שם השווקים היו מאוד רגישים לנושאים האלה. שנית, אנחנו חייבים לחשוב על העתיד, ולהמשיך ולייצר מנגנוני צמיחה במשק הישראלי; להכניס יותר אוכלוסיות לקטר הטכנולוגי של ישראל. אנחנו חייבים לקדם את התשתיות. כולנו יודעים מה קורה פה בתחבורה. שלישית, שוק הדיור. התחלות הבנייה אומנם עלו בשנה החולפת ל-75 אלף אבל יש פה ילודה גבוהה. חייבים להמשיך ולהגדיל את החלות הבנייה, וגם לפשט את התהליך".

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים