גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להפעיל עגורן מהקרקע: מדוע מינהל הבטיחות עצר פיילוט למערכת חדשה

חברת סקייליין הגישה לאחרונה עתירה לבג"ץ נגד מינהל הבטיחות, לאחר שזה עצר פיילוט למערכת שפיתחה להפעלת עגורנים מהקרקע ● לטענת החברה, המערכת מקצרת זמנים, מורידה עלויות בנייה ובטיחותית יותר, ופסילת הפיילוט נעשתה משיקולים זרים

אתר של חברת סקייליין / צילום: יח''צ
אתר של חברת סקייליין / צילום: יח''צ

בתחילת החודש הוגשה לבג"ץ עתירה שלהחלטה בעניינה עשויות להיות השפעות רחבות־היקף על אימוץ טכנולוגיות חדשות בענף הבנייה. את העתירה הגישה חברת סקייליין עגורנים נגד מינהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית במשרד הכלכלה, נגד מנהל המינהל חזי שוורצמן ונגד שרת הכלכלה אורנה ברביבאי, בדרישה לצו על־תנאי שיתיר לה להשתמש במערכת שפיתחה: מערכת קוקפיט שמאפשרת להפעיל עגורני צריח מהקרקע, בלי צורך במפעיל ברום העגורן.

החניה הרובוטית הרחיקה קונים: בכמה נחתך מחיר פנטהאוז בתל אביב? | עסקאות השבוע
"הבן שלי בטוח שאני כל היום מטיסה טילים": ביקור ברפאל | הברזייה

"מערכת הקוקפיט הפכה שלושה ימי עבודה לשלוש שעות עבודה, והיא הרבה יותר בטיחותית למפעיל העגורן", אומר אביב כרמל, מנכ"ל סקייליין עגורנים. לדבריו, החברה השקיעה בפיתוח קרוב ל־20 מיליון שקל. לדבריו, המערכת יכולה לחסוך 40 אלף שקל במחיר כל דירה, "אם רק נפעיל את המנופאי מלמטה".

לאחר שפיתחה את המערכת יצאה סקייליין לפיילוט ראשון לבניית בניין בן 14 קומות באתר של חברת אלקטרה בנייה באור ים. באלקטרה אמרו לגלובס כי העבודה באמצעות מערכת הקוקפיט הייתה יעילה ואיכותית, וגורמים נוספים שראו את המערכת בפעולה אומרים כי מדובר ב"גיים צ'יינג'ר" בעיקר עבור מפעילי העגורנים, שעובדים בתנאים קשים.

בסקייליין הזמינו את אנשי מינהל הבטיחות לביקור באתר להתרשם מן המערכת, אולם במינהל הבטיחות החליטו לעצור את הניסוי לאלתר, ולא לאפשר ניסוי נוסף שאמור היה להתחיל באתר של חברת תדהר.

בחברה ניסו לברר מה הרקע לסירוב, אולם לדבריהם לא קיבלו תשובות מספקות, ולכן הגישו בקשה לפי חוק חופש המידע. רק לאחר התערבות בית המשפט החלו לקבל מסמכים הקשורים לעתירה, ואף זאת לטענתם באופן חלקי.

לפי העתירה, מן המסמכים עולה כי "השיקולים שנשקלו והופעלו על־ידי מפקח העבודה הראשי הושפעו על־ידי גורמים זרים, בחוסר שקיפות, בחוסר הגינות והכול תוך הפרה בוטה של כללי הצדק המינהלי".

בעתירה הם משתמשים במילים קשות: "בחודשים האחרונים נוצר צורך קונקרטי לבצע הפעלה מרחוק של עגורן צריח בפרויקט נוסף באתר תחנת הרכבת בשורק. צורך זה הוצג לנציגי מינהל הבטיחות, תואם עימם, קיבל אישור בכתב (בתנאים שקוימו), והעותרת, ביחד עם יזם הפרויקט, נערכה לביצועו. ברם, לתדהמת העותרת, באוגוסט 2022 פנה עובד מינהל הבטיחות, ככל הנראה בהנחיית המפע"ר, לנציגי היזם והודיע להם, בעל־פה בלבד, כי הפרויקט לא יוקם באמצעות מערכת הקוקפיט. בקשות לקבל מסמך בעניין נענו בשלילה, ובמקומם נאמר לנציגי היזם כי 'זה לא יקרה', ללא כל הנמקה".

הטענה: "המוצר עומד ברגולציה הקיימת"

סקייליין טוענת בעתירה כי הדין הקיים בישראל כלל אינו מחייב הפעלת עגורני צריח ממקום מורם, וכרמל עומד על כך שמערכת הקוקפיט עומדת בכל הדרישות שכבר קיימות היום בחוק בישראל, ומספר שהמערכת כבר נמצאת בשלבי התקנה במיאמי ובלונדון אצל לקוחות שהן מחברות העגורנים הגדולות בעולם.

חדר הבקרה של חברת סקייליין באור עקיבא / צילום: יח''צ

"בקוקפיט אין שום חסם רגולטורי", אומר כרמל. "פיתחנו מוצר שעומד ברגולציה הקיימת. יש הגדרה של פיקוד מרחוק, ויש תקינה לזה, ותקינה לתקשורת - אפילו זבל מפנים היום ככה. אבל מסתבר שהדרך קצרה יותר למיאמי מאשר לירושלים".

במינהל הבטיחות סירבו להתייחס לעתירה עצמה, אולם הם רואים אחרת את עניין הרגולציה ומסרו לגלובס: "מינהל הבטיחות מעודד כניסת אמצעים טכנולוגיים למען בטיחות העובדים בישראל. המתקן המוצע הוא קרון שמחובר לעגורן צריח שמייתר את שהות המנופאי במתקן במעלה העגורן.

"במתקן המוצע עלו בעיות של היעדר מפרט טכני מלא, עיכוב שקיים בזמני הפעלה מהקרון לעגורן וכן צורך בהגנת סייבר וגיבוי במקרה של הפסקות חשמל או נזק לכבל המחבר בין הקרון לעגורן.

"לצורך בחינת המפרט הטכני ותכונות שליטת הקרון בעגורן, נדרשת בדיקת גוף תקינה מוסמך, כמו למשל מכון התקנים הישראלי, שבודק ומאשר עגורני צריח בישראל. עד כה ההתקן לא נבחן על־ידי מכון התקנים למרות בקשות מינהל הבטיחות, ולקרון זה אין שימוש או ניסיון הפעלה מבצעי במדינות אירופה ובארצות־הברית. במקרה שהחברה תיעתר לבדיקות הבטיחות והתקינות הנדרשות, נשמח לבחון את הנושא מחדש".

בנמל הסיני: העגורנים כבר מופעלים מלמטה

הפעלת עגורנים מהקרקע כבר מתרחשת בארץ - בנמל הסיני החדש במפרץ חיפה. שם מופעלים העגורנים מחדר בקרה הנמצא בבניין הראשי של הנמל, אפילו לא מתחת לעגורן.

אלא שהמערכת שפועלת בנמל חיפה כבר פעלה קודם בחו"ל, ולכן שאלת האישור שתקבל או לא תקבל מערכת הקוקפיט מקפלת בתוכה שאלה רחבה יותר הקשורה לאישור טכנולוגיות חדשות בכלל בארץ.

חדר הבקרה של חברת סקייליין בניו יורק / צילום: יח''צ

עו"ד רונן ורדי, מחברת עורכי דין ורדי רונן המתמחה בדיני הבטיחות ותאונות העבודה, מזכיר: "אפילו הצבא מפעיל כלי נשק מרחוק. יכול להיות שיש מקום לקבוע סטנדרט של מהירות תגובה, רציפות בתנועה וכו', אבל אני לא חושב שזה קריטי יותר מאשר אתת (קשר מתאם) שמסמן לעגורנאי בקשר כיצד להניע את המטען או לעצור, וישנה תצפית לא פחות טובה למי שמפעיל מצלמות היקפיות.

"אני גם לא חושב שלעבוד בגובה 42 או 60 מטר בין שמיים לארץ זה מיטבי כיום, כאשר הטכנולוגיה מאפשרת עבודה ממפלס הקרקע. כיום מדובר בטיפוס יום־יומי של עשרות מטרים בסולמות, ולעתים רחוקות העגורנים אף קורסים. אם קורה לעגורנאי משהו למעלה, מאוד מורכב לחלץ אותו מהגובה. יש גם בעיות ארגונומיות קשות מאוד לעגורנאים כתוצאה מתנוחת ישיבה כפופה". 

עו''ד רונן ורדי, יועץ בטיחות לאירועים המוניים / צילום: יח''צ

לדבריו, "לגבי הטענה על פגיעות להתקפות סייבר - אפשר להחליט שזה יהיה בכבל חוטי ולא אלחוטי. לתעשייה האזרחית והצבאית יש פתרונות טכניים.

"אחת הבעיות היא שאין מנגנון מסודר של משרד הכלכלה והתעשייה לבחינת שינויים ושיפורים, וקשה להם לקבל טכנולוגיות חדשות הדורשות הסדרה רגולטורית. בג"ץ יצטרך לקבוע אם הסירוב של מינהל הבטיחות היה סביר, אבל בהחלט יש סמכות רחבה למפקחי העבודה להפסיק עבודה כאשר נשקפת סכנה בטיחותית. ייתכן כי השינוי יצטרך להיות בחקיקה משנית של תקנות עגורני הצריח".

עוד כתבות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמוך מהתחזית: רק 175 אלף משרות התווספו לשוק בארה"ב באפריל

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים