גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההחמצה של פתח תקווה: 80 מיליון שקל יוצאים בחודש מחוץ לעיר

בפתח תקווה יש כיום 300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בלבד, ובשנים הקרובות עתידים להיפתח למעלה מ־100 אלף מ"ר - אלא שהתוספת הזו גדולה יותר מהביקוש הקיים והעתידי ● במקביל, העיר נדרשת לתוכנית אסטרטגית כלכלית ושיווקית שתהפוך אותה למוקד מטרופוליני משני

גשר המיתרים מעל ציר ז'בוטינסקי בפתח תקווה / צילום: Shutterstock
גשר המיתרים מעל ציר ז'בוטינסקי בפתח תקווה / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ואלו מגמות ייכחדו? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

פתח תקווה מבקשת לייצר לעצמה יתרונות תחרותיים ולהמשיך לצמוח. זה כולל את חיזוק שוק המשרדים בתחומה עם בנייה בפועל של חצי מיליון מ"ר נוספים, שחלקם נבנים בחמישה פארקי עסקים; רצונה להפוך ל"עיר בריאות" עם בנייה בשטחי בית החולים בלינסון, ובסביבתו; הקמת אוניברסיטה חדשה; ניסיון לשדרג את מרכז העיר עם שוק עירוני; ושדרוג "השדרה של ז'בוטינסקי", שלאורכה ייבנו מרכזי מסחר אזוריים.

המאבק על המחיר: הסיבה שאף קמעונאית לא מחרימה את תנובה חוץ משופרסל
קמעונאיות המזון מסכמות רבעון סוער ומחפשות דרכים חדשות לייצר רווחים | ניתוח
מנכ"ל ישראייר מסביר למה התורים הארוכים בנתב"ג לא ייעלמו בקרוב | ראיון

עד היום, העיר סובלת ממחסור בהיצע שטחי המסחר - עם יחס של 3.5 מ"ר בלבד למשק בית, כממוצע בישראל - שגורמים ל־80 מיליון שקל בחודש של הוצאות משקי הבית שבתחומה לדלוף לערים ולמרכזים שסביבה. מדובר ביותר מ־20% מכוח הקנייה בעיר.

עם זאת, בעתיד הקרוב התמונה תשתנה מהותית, עם תוספת של כ־50% להיצע שטחי המסחר הקיים. כאן נציג את תמונת השוק ביחס לגודלה, למאפייניה ולתפקודה של מערכת המסחר בעיר, על רקע האפשרי בה.

העתיד של ז'בוטינסקי 

לפתח תקווה נתוני פתיחה פיסקאליים טובים, המאפשרים לה להשקיע בתושביה, בתשתיות ובפיתוח כלכלי ועסקי. בהתאם לדוחות כספיים משנת 2019, העיר השקיעה בתושב כ־5,700 שקל נטו, גבוה מהממוצע בישראל (כ־4,400 שקל בלבד), והייתה מדורגת במקום ה־13 מבין ערי ישראל מבחינת ההשקעה בתושב. בעיר קיימים 70 מ"ר של נדל"ן מניב לתושב, והנדל"ן המניב משלם ארנונה שנתית ממוצעת של כ־2,600 שקל לתושב (גבוה מהממוצע בישראל).

תוכנית המתאר של פתח תקווה לשנת 2040 מבקשת לשנות את פני העיר, ושמה לה למטרה לבסס את מעמדה כעיר ראשה של מחוז המרכז, ולשפר את מערך התעסוקה והמסחר בה. שטחי הנדל"ן המניב יגדלו עד ל־15 מיליון מ"ר, כשכיום קיימים ומאושרים בתוכניות כ־11 מיליון מ"ר והעיר מושכת אליה חברות הייטק כמו אינטל שהקימה קמפוס בעיר ו־IBM, לצד חברות ביו־רפואה ועוד.

האוכלוסייה בפתח תקווה מונה כ־255 אלף תושבים המאוגדים בכ־83 אלף משקי בית, ותכלול כ־147 אלף משקי בית בשנת 2040. המאפיינים החברתיים של העיר בינוניים (עשירון ממוצע 7), והיא נעדרת מאפיין חברתי־כלכלי דומיננטי ביחס למתחרותיה.

המיקומים המרכזיים בעיר הם קריית אריה וציר ז'בוטינסקי ורמת סיב. אזור התעשייה הישן של קריית אריה משנה את פניו, ומתעשייה מסורתית שמתפנה בהדרגה, יהפוך לאזור של פארקי ומבני משרדים. בנוסף לשינוי הפיזי, אזור התעשייה שינה את שמו ומיצובו לפארק־טק.

עם פתיחת הרכבת הקלה ומימוש פרויקטים לאורך ציר ז'בוטינסקי, מבקשת פתח תקווה להפוך ציר זה למרכז עסקים ראשי נוסף, ולשדרה פעילה של הולכי רגל עם שטחי מסחר ו"לוביים" של מבני משרדים. במקביל, זה יהיה ה"משפך" התחבורתי שמביא מאות אלפי עובדים ומבקרים לאורכו.

הרכבת הקלה תחולל מהפכה תחבורתית בפתח תקווה בכלל, ובסמוך לתחנות שבה בפרט. היא לא רק תייבא מועסקים ומבקרים, אלא גם תקל על היציאה מפתח תקווה אל תל אביב ושכונותיה. המטרו העתידי עם קו 3M ו-2M ייצר מערכת נגישות מיטבית בעיר ואליה, יחד עם שתי תחנות הרכבת הכבדה הקיימות.

מרכזי המסחר החדשים 

כאשר בוחנים את בניית המשרדים בעיר, היחס בין התחלות הבנייה לגמר הבנייה הוא הגבוה ביותר בישראל לשנת 2022, ונאמד ב־247%. משמע, בונים היום בפועל פי 2.5 יותר ממה שסיימו לבנות בשנים שעברו. לשם השוואה, בתל אביב היחס הפוך ועומד על מינוס 31%.

על בסיס ספירות שביצענו בצ'מנסקי בן שחר ושות', עד שנת 2025 תסתיים בנייתם של כ־450 אלף מ"ר שטחי משרדים בעיר. ביניהם נמנים קרסו ויתניה (לה אנו מייעצים), ישרס, רוגובין וגלובאל. כמו כן, מתוכננים מאות אלפי מ"ר נוספים שייבנו לאחר שנת 2025, כמו קומסקו (170 אלף מ"ר, לו אנו מייעצים), ביג (250 אלף מ"ר), עזריאלי, מליסרון ואחרים.

כאמור, כיום ישנו מחסור יחסי בהיצע שטחי המסחר הקמעונאי בפתח תקווה. על בסיס ספירות שביצענו, קיימים כ־300 אלף מ"ר בסך־הכול, ומתוכם כ־172 אלף מ"ר במרכזי מסחר לסוגיהם. עד היום פעלו שני מרכזים מצליחים מאוד: קניון עופר פתח תקווה והפאואר סנטר "Y סנטר". בעיר נבנו בעשור האחרון 10,200 מ"ר של שטחי מסחר, והיא נמצאת בין עשר הערים המובילות בתוספת ההיצע השנתית.

בשנת 2022 התאכלס היצע גדול מאוד של מרכזי מסחר - דן טאון בשטח של כ־30 אלף מ"ר, גלובל טאוור בשטח של כ־10,000 מ"ר (כולל חנות של איקאה), ומרכז שופ טיים בשטח של כ־4,500 מ"ר. בקרוב תחל בנייתו של מרכז ביג פאשן, שיתפרס על פני כ־50 אלף מ"ר. כולם ביחד ממוקמים במרכז ציר ז'בוטינסקי.

באזור התעשייה קריית אריה היצע שטחי המסחר עומד על כ־25.5 אלף מ"ר בלבד. העיר לא השכילה לייצר קומת קרקע מסחרית פעילה, כמצוי בפארקי עסקים אחרים, כך שהמבנים וקומת המסחר אינם "מדברים" זה עם זה ועם האדם המבקר בהם, ושטחי המסחר הם מהדור הישן וממוצבים נמוך.

לעומת זאת, ברמת סיב, הממוקמת על ומדרום לציר ז'בוטינסקי, נמצאים המרכזים עוגן ו־Y סנטר, שיחד עם המצוי ברחוב השחם מייצרים מקומות פעילים ו"חיים", בעיקר של שטחי הסעדה.

להקטין את הדליפה 

כוח גודל הקנייה החודשי בפתח תקווה נאמד ב־385 מיליון שקל. מתוכם, 195 מיליון שקל מוצאים על מוצרי מזון וסופרמרקט, 44 מיליון שקל על הסעדה ובתי־קפה ו־146 מיליון שקל על מוצרים שאינם מזון.

כיום קיימת דליפה גדולה של כוח קנייה מפתח תקווה, בעיקר אל קניון איילון והמצוי בסביבותיו, בבני ברק ואל תל אביב. במקביל, 60-70 מיליון שקל בחודש נכנסים אל שטחי ומרכזי המסחר בפתח תקווה.

 

עד שנת 2027 כוח הקנייה החודשי צפוי לגדול בכ־60 מיליון שקל. בפועל, תוספת היצע השטחים תהיה גדולה יותר מהביקוש. משמע, המרכזים הקיימים והחדשים יידרשו למשוך יותר כוח קנייה חודשי מחוץ לפתח תקווה, ולהקטין את הדליפה מהעיר.

בשנים האחרונות פועלת הנהגת פתח תקווה להפוך אותה למוקד מטרופוליני משני. כחלק מזה, ניתן דגש גם לצד המסחר, שבו העיר סובלת ממחסור בהיצע. היקף בניית השטחים המסחריים בשנים הקרובות מול הגידול בכוח הקנייה המקומי, ייצר מענה לצורך הנדרש - ויקטין את הדליפה מהעיר. עם זאת, נדרשת תוכנית אסטרטגית כלכלית ושיווקית לשוק המסחר בעיר, וכן לכל מרכז בנפרד.

במקביל, הכרחי ליצור מרכז עיר פועל ומתפקד, כמו גם בקומת הקרקע של אזור התעשייה קריית אריה - שאליו בהכרח נדרש להכניס שימושים של מגורים בסוגים מתאימים, ובתי מלון, כולל עירוב שימושים.

עוד כתבות

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הכריז על הסכם סחר עם וייטנאם, נאסד"ק עולה ב-0.8%; רובינהוד מזנקת ב-8%, טסלה ב-5%

מגמה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד מזנקות בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות