גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גואטה נגד ההתערבות של אקירוב בכלל: "בעל מניות לא יכול להזריק את האינטרס שלו לחברה"

אלרוב ממשיכה לתקוף את עסקת כלל-מקס בטענה כי היא יקרה מדי • יו"ר רשות ני"ע אמרה כי לוואקום שנוצר בחברות ללא גרעין שליטה נכנסים משקיעים אקטיביסטיים שאינם מוסדיים, שפועלים מכח שלל אינטרסים, לאו דווקא טובת המשקיעים מהציבור • וגם, כיצד הגיב מנכ"ל כלל לטענות אלרוב

ענת גואטה, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף
ענת גואטה, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: שלומי יוסף

יו"ר רשות ני"ע, ענת גואטה, התייחסה היום (ד') לטענות הקשות שמשמיעה בחודשים האחרונים חברת הנדל"ן אלרוב, בעלת המניות הגדולה ביותר בכלל ביטוח, לעסקה במסגרתה רוכשת כלל את חברת כרטיסי האשראי מקס. זאת לאחר שבין היתר אמר בעל השליטה באלרוב, אלפרד אקירוב בריאיון לגלובס כי "זו עסקה הזויה", והוסיף כי הוא שוקל לתבוע את כלל ביטוח אם תשלים אותה.

לדברי גואטה, אין ספק שהמעבר ממבנה החזקות של חברה עם שליטה למבנה החזקות של חברה ללא שליטה, מלווה בתהליכים שמאופיינים באי יציבות. "פעמים רבות השינוי הזה מלווה בהחלפה של דירקטורים ונושאי משרה אחרים, אגב מתקפות של בעלי מניות מיעוט או משתלטים פוטנציאליים. אך השאיפה היא שזו תהיה תקופה קצובה פחות או יותר ולאחריה יושג שקט שיאפשר לחברה להתמקד בפיתוח הפעילות העסקית שלה", היא אמרה בין היתר לאחר שאלרוב הכניסה לדירקטוריון כלל את דוד גרנות, ותנסה שוב למנות באספת בעלי המניות בסוף החודש הבא את אהרון פוגל, לאחר שניסיון קודם למנותו נכשל לפני מספר חודשים.

"הרעש הנלווה וחוסר היציבות עלול גם להתגלגל לפגיעה בפעילות העסקית של החברות הללו ובשורה התחתונה גם לפגוע בציבור המשקיעים. בשוק של חברות ללא שליטה המצב הזה מערער את יציבות הממשל התאגידי באופן שמייצר סיכון למשקיעים. לוואקום הזה נכנסים משקיעים אקטיביסטיים שאינם מוסדיים, שפועלים מכח שלל אינטרסים, לאו דווקא טובת המשקיעים מהציבור", ציינה גואטה בכנס עיונים מעשיים ברגולציה על שוק ההון שנערך ביום רביעי.

היא הזכירה כי גורם מרסן שצמח בישראל בעשור האחרון ובעולם קיים כ-50 שנה, הם יועצי הפרוקסי. בכל העולם המערבי המפותח יועצי הפרוקסי מייצרים ערך מוסף בקידום אג'נדות השקעה רחבות של משקיעים מוסדיים, לרבות תרבות ממשל תאגידי בשוק ההון תוך התמודדות טובה יותר עם הבעיות של המוסדיים, בראשן בעיית ניגודי העניינים של חברות ההחזקה שאוחזות במנדט שנתנה להם מדינת ישראל לפני 17 שנה לנהל את הכסף של הציבור. אז הרגנו את השליח והמוסדיים נשרפים באש ניגודי העניינים, בעוד חלקם סובלים מכוויות קשות", ציינה יו"ר רשות ני"ע.

היא ציינה כי הפירות של הוואקום בתחום הפרוקסי באים לידי ביטוי גם במקרה של מגדל ובמקרה של כלל ביטוח שעדיין מתגלגל. "החלפנו סוס בחמור - בעניין הזה, דוח דנציגר (שבחן התערבות בעלי מניות בניסיון להחליף בין היתר את מנכ"ל כלל, יורם נוה, ר"ו), מדבר בעד עצמו. הדוח למעשה מתאר מסכת עובדתית של מנהלי ההשקעות שניסו לפעול לטובת העמיתים בהתנגדות לאישורה של עסקה עם בעל השליטה, וקיבלו את אותו בעל שליטה כבעלים העתידיים הפוטנציאליים של העסק שלהם. במשך עשור שלם, כשכלל ביטוח החזיקה נתח מניות משמעותי באלרוב ובאופן עקבי התנגדה לעסקאות עם בעל השליטה שם, חברות הפרוקסי היו אלה שספגו את ההדף ואת האש", הזכירה גואטה.

היא הציעה כי בחברות הביטוח יאמצו פתרון שנקטו הבנקים. "בבנקים מצאו פתרון יפה שמתאפשר גם בגלל מבנה ההחזקות השונה מזה של חברות הביטוח (שכבה אחת במקום שתי שכבות). הדירקטורים בבנקים ללא גרעין שליטה ממונים באמצעות ועדת איתור ואף בעל מניות לא יכול להזריק את האינטרס שלו פנימה ואם יעשה כך, הוא עלול להיות מסומן כאיש קשור", היא ציינה.

המתיחות נמשכה גם היום

המתיחות בין הנהלת ודירקטוריון כלל  לבין בעלת המניות הגדולה ביותר החברה נמשכה גם היום. אלרוב  דיווחה ביום רביעי לבורסה כי היא צפויה להצביע באספת בעלי המניות הקרובה נגד המשך כהונתו של חיים סאמט כיו"ר הדירקטוריון, כיוון שהיא טוענת שהוא הקים "מטבחון" לאישור העסקה, ומידרה דירקטורים שהתנגדו לעסקה.

בנוסף, ציינו שוב באלרוב כי מדובר בעסקה יקרה מדי עבור היכולות של כלל, וכי היא נעשית בניגוד לקו האסטרטגי של חברת הביטוח.

מנכ"ל כלל, יורם נוה, אמר בעקבות התנגדות אלרוב לעסקה כי הוא שמע טענות לאחרונה כנגד כלל, "ואני חושב שהן מקבלות מענה מאוד יפה, בדוחות של כלל ובדוחות של מקס".

"אמרתי מההתחלה שכל הערכות השווי שניסו לשייך למקס, היו מבוססות על העבר ולא על העתיד. בתחזיות שלי חשבתי על 200-180 מיליון שקל רווח שנתי לשנת 2022 ומקס הרוויחה 183 מיליון שקל בתשעה חודשים. כשרואים מה קורה בצריכה הפרטית, (נתוני שב"א ומקס עצמה הראו גידול משמעותי בהוצאות בכרטיסי אשראי), אז חד משמעית מקס מציגה תוצאות טובות יותר מהתחזיות. זה גם מראה שברבעון כזה, כשכל ענף הביטוח מושפע מזעזועים של שוק ההון, חלק מהחברות מציגות הפסדים במאות מיליוני שקלים ואחרות פחות או יותר מאוזנות, הפעילות הזו לא בקורלציה לאותם סיכונים ולא בקורלציה ישירה לשוק ההון, אלא יותר לצמיחה, לאבטלה ולדמוגרפיה של מדינת ישראל. רואים תוצאות שיא בבנקים ובחברות כרטיסי האשראי, המעידות על כך שזהו עסק ברמת הקבוצה, שיביא יציבות וגיוון מקורות הכנסה", אמר נוה בשיחה עם גלובס.

הרווח הכולל לאחר מס, המיוחס לבעלי מניות כלל, הסתכם ברבעון השלישי של שנת 2022 לסך של כ-40 מיליון שקל, לעומת סך של כ-248 מיליון שקל אשתקד. בתשעת החודשים הראשונים של השנה נרשם הפסד כולל בסך של כ-248 מיליון שקל, בעיקר בשל הפסדי עתק בשוק ההון, שרשמו כל חברות הביטוח, לעומת רווח כולל בסך של כמיליארד שקל בתקופה המקבילה אשתקד.

נוה מזכיר כי בצמוד לדוחות הרבעוניים פרסמה כלל דוח עמידה במשטר כושר פירעון כלכלי (סולבנסי) שמראה שיפור של 13 נקודות, מ-92% ל-105%, שזהו הרף המינימאלי לחלוקת דיבידנד במרבית החברות. "יש כאן שיפור משמעותי - כמות ואיכותי, ואנו בכיוון הנכון. שמעתי טענות לאחרונה כנגד כלל, ואני חושב שהן מקבלות מענה מאוד יפה, בדוחות של כלל ובדוחות של מקס", הוא הסביר.

התחזיות צופות כניסה של ישראל להאטה כלכלית. כיצד אתם נערכים לכך?

נוה: "גם כלל ביטוח וגם מקס הן חברות שנטועות חזק בשוק הישראלי. בפעילות הביטוח אנחנו מושפעים מהכלכלה הישראלית ומדינת ישראל, לצד נורות האזהרה, עדיין רחוקה ממיתון. הדמוגרפיה כאן חריגה אל מול העולם המערבי, אז לא נהיה ב-5%-6% צמיחה, אלא נהיה ב-3% צמיחה. בישראל לא מדברים על מיתון ארוך, והאינפלציה תרד, אז יחסית אנחנו אי של יציבות בעולם, ובסוף העסקים האלה הם נגזרת של הפעילות הריאלית של מדינת ישראל. אלו שני סגמנטים שיש בה יחסית גידור מאינפלציה ומעליית ריבית. עליית ריבית עושה טוב לפיננסים, כי זה משפר את המרווח".

"בגדול אני זהיר, אבל אופטימי. הדבר שיכול להיות תרחיש חיובי אבל גם שלילי לכלל ביטוח, הוא שוק ההון. אנחנו מושפעים שם דרך ההשקעות בנוסטרו, ודרך העמיתים - מקום בו אנחנו מקבלים דמי ניהול משתנים. כרגע, יש לנו בור בדמי ניהול משתנים ומתישהו יהיה ריקאברי. מאוד קשה להעריך מה יהיה אבל יש הרבה כסף שחונה בחוץ ומחכה שהאינפלציה תרד".

מדברים הרבה לאחרונה על כך ששוק האג"ח הופך למעניין, אחרי שנים של ריבית אפסית.

נוה: "בהרבה מובנים סביבת הריבית הזו, עם שוק האג"ח שנהיה מעניין, הוא טוב מבחינה השקעתית לחברות הביטוח. אנחנו אוהבים להשקיע באג"ח. במידה מסוימת נדחקנו להשקיע באקוויטי כי לא היה בשר באג"ח אבל פתאום יש אג"ח קונצרני בתשואות טובות, באג"ח ממשלתי אפשר להביא תשואות יפות. באג"ח של ממשלת ארה"ב ל-10 שנים התשואות נפתחו כבר ל-4%. אתה מקבל שם ריבית שעד לפני חצי שנה לא קיבלת באג"ח קונצרני. הייתה לאורך השנים בעיה כחברת ביטוח עם התחייבויות ארוכות, שבכל פעם שהריבית ירדה היינו חוטפים, כי היה לנו קושי להתכסות מול ההתחייבויות הארוכות. המצב השתנה אז בראי קדימה, אני אופטימי. אני מאמין שיש בפנינו תקופה מאתגרת, אבל זו יכולה להיות גם הזדמנות להמשך סגירת פערים ולקפיצת המדרגה הבאה של כלל".

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים