גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביקשנו מהבינה המלאכותית לכתוב טקסט על יכולות הצ'אט שלה: כך זה נראה

הכלי החדש של OpenAI מטריף את קהילת הטק ביכולת שלו לנהל שיחות ולכתוב מודעות ושורות קוד ● עם זאת, התשובות שהוא מייצר אינן בהכרח מדויקות ומגבירות את החשש מהפצת פייק ניוז ● וגם: איך הטכנולוגיה תשפיע על שוק העבודה בשנים הקרובות?

תמונה שיצרה OpenAI בתשובה לשאלה ''כיצד הצ'אט של החברה ישנה את העולם?''
תמונה שיצרה OpenAI בתשובה לשאלה ''כיצד הצ'אט של החברה ישנה את העולם?''

בחזרה לעתיד: בשבוע שעבר פרסמה חברת הבינה המלאכותית OpenAI את ה־ChatGPT, כלי חדש שפיתחה שמסוגל לחקות שפה אנושית. החברה משתמשת באלגוריתמים מורכבים בטכנולוגיה שנקראת NLP (עיבוד שפה טבעית), על מנת להציג תוצר, על פי בקשת המשתמשים השונים.

נשמע משעמם? היכולות של המערכת והתוצרים שמתקבלים מדהימים באיכותם, לפחות כרגע, עד כדי כך שהדבר מעלה שאלות פילוסופיות, אתיות ומקצועיות בנוגע לשימוש בה.

כך למשל, הצ'אט מסוגל לכתוב, מעצמו לחלוטין, מודעת פרסומת מנוסחת באופן מקצועי, וגם להסביר מהם העקרונות שהובילו אותו לנסח את אותה המודעה דווקא כך. בנוסף, הוא מסוגל לייצר כתבות עיתונאיות - כולל כותרות מקוריות ומצחיקות, ואפילו קוד ותכנות של אפליקציות פשוטות.

מי צריך פרסומאים: הבינה המלאכותית מאיימת על המקצועות היצירתיים | ניתוח

בינתיים, יש כבר חברות וסטארט־אפים שמוצאים דרכים שונות להשתמש בכלים החדשים של OpenAI. "התחלנו לבדוק איך אנחנו מייעלים את תהליכי כתיבת התוכן שלנו באמצעות הכלים של Generative AI", סיפר לגלובס רז קפלן, מנהל שיווק בחברת SQream. "ראינו איך ניתן לצמצם את הזמן והעלות של יצירת התוכן באמצעות כלים כאלה. ההערכה היא שנחסוך עשרות שעות עבודה בחודש".

 

איך הטכנולוגיה עובדת?

בשיחה עם גלובס, הסביר אורי אליאבייב, יועץ בתחום ה־AI ומייסד קהילת MDLI, כיצד פועלת הטכנולוגיה שמאחורי הכלי החדש. "מדובר בכלי שמבוסס על מודל שפה אחר של החברה - GPT 3. סמוך להכרזה על הצ'אט הם הודיעו על השקת מנוע חדש, גרסת ביניים עם יכולות טובות של הבנת טקסט וקטעי שפה וניתוח.

"המודל אמון על כמויות גדולות מאוד של דאטה שנמצא באינטרנט. לאט לאט הכלי התחיל להבין את הקונספט של מה זה שפה. כך הוא יכול ליצור פוסט, נניח, על האייפון החדש ומה טוב בו. בסוף, זה סוג של הדהוד של מה שהכלי ראה באינטרנט".

אליאבייב המשיך להסביר למה הכלי ייחודי: "זו הפעם הראשונה שהחברה שחררה כלי שמיועד לדיאלוג. לפני כן, הטכנולוגיה הייתה סוג של פינג פונג חד כיווני. לא הייתה אופציה להתכתב או לבקש מהתוכנה שינויים כאלו ואחרים.

"זה השינוי הגדול - בכלי החדש אפשר לנהל דיאלוג, ויש לו זיכרון בנוגע למה שביקשת קודם. בחברה גם חשפו שבאימון המודל לקחו חלק בני אדם שעזרו ללמד אותו את השפה הטבעית".

הסכנות והבעיות

מעבר לכל היתרונות, יש גם סכנות. "הסכנה המיידית היא שימוש בכלי לשם הפצת פייק ניוז, או יצירה של תוכן לא אמיתי בכמויות מאוד גדולות", פירט אליאבייב.

אליאבייב התייחס גם לחשש מאובדן של עבודות בשוק, שיעברו לביצוע של בינה מלאכותית. "אני חושב שזה לא יגרום לאנשים לאבד את העבודה. אבל בסופו של דבר, התפקידים ישתנו, דרישות התפקיד יאותגרו ויעוצבו מחדש, ומי שלא יהיה ער לזה עלול למצוא את עצמו לא רלוונטי".

בעיה נוספת היא שעדיין האלגוריתם לא מושלם, והוא מייצר טעויות, בעיקר בנושאים מדעיים. בנוסף, לפי שעה, המידע שהוזן למערכת מעודכן באירועים אקטואליים שהתרחשו עד שנת 2021. הצ'אט ככל הנראה לא ישיב תשובות נכונות בנוגע לאירועים שהתרחשו לאחר מכן.

שוב, מאסק בתמונה

בין המייסדים של חברת OpenAI, נמצא לא אחר מאילון מאסק, שב־2015, יחד עם סם אלטמן ומספר שותפים הקימו את החברה. מאסק היה חלק מהנהלת החברה עד שפרש ממנה ב־2018 בשל ניגוד עניינים אפשרי עם פיתוח הבינה המלאכותית של טסלה.

מוקדם יותר השבוע, מאסק צייץ שחסם את הגישה של הצ'אט החדש לדאטה של הרשת החברתית טוויטר: "כעת נודע לי של־OpenAI יש גישה למאגרי הנתונים של טוויטר לאימון (האלגוריתם של הצ'אט, י"מ). הפסקתי את זה לעת עתה. צריך ללמוד יותר על הפיקוח ותוכניות הרווח לעתיד".

בציוץ נוסף כתב: "OpenAI התחילה כקוד פתוח וללא מטרות רווח, אך אף אחד מהשניים כבר לא נכון". החברה אכן התחילה כחברה שאינה למטרות רווח, אך בשנים האחרונות שינתה את המודל העסקי שלה ל"חברה בעלת רווח מוגבל".

שוק של מיליארדים

קשה להעריך בדיוק מה גודל השוק של השקעות בתחום הבינה המלאכותית, בעיקר משום שחברות רבות מתהדרות בעיסוק שכזה, שלמעשה יש להן נגיעה מינימלית בתחום. סיבה נוספת היא שלא באמת מדובר בסקטור נפרד מההייטק, אלא יותר בטכנולוגיה וכלים שמפותחים על מנת לסייע בעולמות תוכן.

 

לפי Crunchbase, ההשקעה של קרנות הון סיכון בסטארט־אפים של בינה מלאכותית ירדו בשנת 2022 בהשוואה לשנה הקודמת: בשנה שעברה הושקעו כ־60 מיליארד דולר, כשהשנה, עד לסוף הרבעון השלישי, הושקעו 27.5 מיליארד דולר בלבד.

עם זאת, תת התחום Generative AI, כמו הצ'אט החדש, דווקא נמצא בעלייה מתמדת. בשנת 2019 הושקעו בתחום 180 מיליון דולר, ב־2020 הסכום עלה ל־230 מיליון דולר וב־2022, עד סוף חודש נובמבר, הושקעו כבר 1.3 מיליארד דולר בתחום.

עוד כתבות

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א לקראת החלטת הריבית; מניית אמות משילה 5%, אלוט מזנקת ב-10%

ת"א 35 יורד ב-0.2% ● ירידות באסיה ובחוזים בוול סטריט ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● בנק ישראל לצפוי להותיר היום את הריבית ללא שינוי, אך עיני השוק נשואות לתחזיות ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

ציור שנוצר בעזרת chat GPT

כתב הגנה למשרדי פרסום בעידן ה–AI - בעקבות הטור של אמיר גיא

אם משרד פרסום הוא מה שהיה במשך עשרות שנים - שותף אסטרטגי, צומת שבו מרוכזת הבנת שוק, חדשנות מותגית ויכולת לראות את התמונה כולה - יש מצב שנמשיך לראות אותו עוד הרבה שנים ● רגע לפני שקוברים את המקצוע, הנה כמה דברים שבינה מלאכותית פשוט לא יכולה לעשות, נכון לעכשיו

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח