גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כמה באמת כדאי לסמוך על ההמלצות המותאמות אישית שאנחנו מקבלים ברשת?

אלגוריתם ההמלצה מנסה להציע לנו תכנים שמותאמים לפרופיל המפורט שחברות הטכנולוגיה אוספות עלינו ● אבל לעתים הוא מתקשה להציע לנו תוכן חדש ומגוון, מה שעשוי להשפיע גם על חוויית המשתמשים וגם על האמנים

הפקולטה לניהול. על איכות ההמלצות שאנחנו מקבלים ברשת / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. על איכות ההמלצות שאנחנו מקבלים ברשת / צילום: Shutterstock

 

 

נתוני העתק (ביג דאטה) שנאספים עלינו בקצב מסחרר מייצרים אצל חברות הטכנולוגיה פרופיל שלם עלינו: תחומי העניין שלנו, המקומות בהם טיילנו, החברים שאנו מכירים והתפקידים שבהם עבדנו. אבל האם נרצה להיחשף למוצרים שהכי מתאימים לפרופיל שלנו? והאם חשבנו מספיק על ההשלכות ועל הספקים שמאחורי המוצרים הללו?

בעידן הדיגיטלי, אלגוריתם ההמלצה הוא זה שעוזר למשתמשים לאתר פריטים רלוונטיים מתוך היצע נרחב במיוחד ומספק המלצות על פריטים שעשויים לעניין אותנו. בספוטיפיי למשל, האלגוריתם לומד את הטעם המוזיקלי שלנו ובהתבסס על כך מנסה להתאים לנו את השיר הבא. ככל שנאסף מידע רב יותר על השירים שהמשתמש האזין להם והאמנים השונים שהוא נחשף אליהם, כך המערכת לומדת טוב יותר את הפרופיל המוזיקלי של המשתמש ויודעת להתאים לו את השיר הבא ברשימת ההשמעה.

 

אך ככל שהמערכת תדייק בלמידת הטעם המוזיקלי של המשתמש, כך היא עלולה לייצר שירותי תוכן נישתיים שאיכותם מוגבלת במיוחד. במחקרים שבוצעו בשיתוף עם ספוטיפיי ופורסמו ב־2020 הראו דיויד הולץ, אשטון אנדרסון ושותפיהם שככל שמשתמשים פעילים יותר במערכת ומחפשים תכנים בעצמם, ללא הסתמכות באופן עיוור על המלצות אוטומטיות בפלטפורמה, אופן הצריכה שלהם מגוון יותר לאורך זמן והיכולת להיחשף ליוצרים חדשים גדולה יותר.

אז מה נעדיף? להסתמך על המערכת ולהסתכן בתכנים נישתיים שפחות נאהב או לצרוך תוכן איכותי שידרוש מאיתנו השתתפות פעילה? זה לגמרי תלוי בנו ובאופן השימוש שלנו לאורך זמן באפליקציה.

הדינמיות של טיקטוק

ומה לגבי טיקטוק? כאן זה מעניין ומפתיע יותר. בשונה מפייסבוק, מאינסטגרם ומטוויטר, הלומדות את פרופיל המשתמשים באמצעות החברים המשותפים שלהם והתמונות והחוויות ששיתפו, טיקטוק מאפשרת לנו להיות צופים מן הצד. המשתמשים בטיקטוק יכולים להיות "שקופים" לגמרי, ללא שיתוף של תכנים או מידע אישי, כך שהמידע שנשמר מכיל בעיקר את נתוני הצפייה שלהם בתכנים (כגון משך צפייה, תגובות ולייקים). המידע המוגבל שנשמר מכריח את מערכת ההמלצה ללמוד את תחומי העניין אך ורק מתוך נתוני הצפייה העדכניים של המשתמש.

המידע החסר יצר אלגוריתם המלצה דינמי וייחודי שמאפשר לנו, המשתמשים, לשלוט בתוכן שנצרוך. אם נבחר לצפות בכל משך הסרטון ואף בצפייה חוזרת, הרי שאנו מסמנים לאלגוריתם שאנו אוהבים את התוכן שצרכנו וכך משפיעים על התכנים הבאים שיומלצו לנו. כך בעצם טיקטוק יצרה אלגוריתם שמאפשר להציג תכנים מתחומים שונים ומגוונים שלא בהכרח מותאמים ומדויקים לפרופיל הכללי של המשתמש, אלא להעדפות החקר והגילוי העדכניות שלו.

האלגוריתם מתוכנן באופן כזה שבתחילה הוא מקדם תכנים פופולריים יותר עם מספר לייקים ותגובות גבוה, אך גם כזה שלומד באופן מתמשך את נתוני הצפייה של המשתמש ומייצר המלצות דינמיות בהתאם לחקר ולגילוי שלו. יתרון מהותי של אלגוריתם כזה עשוי להיות קידום תכנים חדשים ומגוונים, שלא בהכרח פופולריים, עם מגוון רחב של יוצרים. כפי שהראו ראויואן גאו וצ'יראג שאה במחקר מ־2021, אתגר חשוב של אלגוריתמי המלצה כאלו הוא היכולת למנוע הטיות ולהתייחס באופן שקול והוגן לכל היוצרים בפלטפורמה.

הקושי לאמנים חדשים

ומה לגבי ההשלכות על אמנים חדשים והתכנים שלהם? אם אני אמן מתחיל ומעוניין לפרסם את השירים שלי בפלטפורמה דיגיטלית, מיהו האמרגן הדיגיטלי שיקדם אותי? אם נתבונן על ספוטיפיי, היכולת לחשוף אותנו לתכנים חדשים ולאמנים שאינם מספיק פופולריים היא מוגבלת, מכיוון שמערכת זו מבוססת בעיקרה על שיתוף מידע בין משתמשים ואין למערכת מספיק מידע על השמעות של אמנים חדשים. ואם אין מספיק מידע מי אהב (או לא אהב) את השיר, הרי שקשה למערכת למצוא משתמשים דומים להם ניתן להמליץ על שירים של אמן זה. בעיה זו נפוצה במערכות המלצה ומכונה בעיית ה־Cold Start, בה ישנו קושי לבצע חיזוי המלצות כל עוד לא נאסף מידע מספק על בעלי עניין במערכת (כגון משתמשים ואמנים חדשים) ועל מוצרים חדשים.

ומה לגבי יוצרים בטיקטוק? כאן כל יוצר תוכן יכול להיהפך למפורסם ביום אחד. זו הסיבה העיקרית לפעילות אקטיבית ויזומה מצד המפרסמים בטיקטוק, בהבנה שיש להם איך להשפיע על קידום התכנים. מצד שני, בעולם דיגיטלי בו הכל נמדד לפי פופולריות ומספר לייקים, מי אחראי לוודא שהתוכן בעל ערך ומהימן? במחקרים מ־2019 הראו צ'ן לו ויואן שופיי ויוהנס קונקל ושותפיו, שערך הפרסום ואמינותו משפיעים על אמון הצרכנים בפלטפורמה ושהם הכרחיים לאפקטיביות של שיווק משפיענים.

המסקנה המתבקשת היא שלפני שאתם מחליטים לקנות מוצר מסוים או לצרוך תוכן כלשהו - נסו לחשוב איך אתם בעצמכם משפיעים על התוכן שתצרכו בעתיד וכיצד יוצרי התוכן יושפעו מכך. כיום בעידן הדיגיטלי הם הרי מוגבלים ביכולתם לקדם את התכנים שלהם ולהשפיע על ההמלצות.

ד''ר משה אונגר / צילום: חן גלילי

לקריאה נוספת:

Holtz, David, et al. "The engagement-diversity connection: Evidence from a field experiment on spotify." Proceedings of the 21st ACM Conference on Economics and Computation. 2020.

Anderson, Ashton, et al. "Algorithmic effects on the diversity of consumption on spotify." Proceedings of The Web Conference 2020. 2020.

Gao, Ruoyuan, and Chirag Shah. "Addressing bias and fairness in search systems." Proceedings of the 44th international ACM SIGIR conference on research and development in information retrieval. 2021.

Lou, Chen, and Shupei Yuan. "Influencer marketing: how message value and credibility affect consumer trust of branded content on social media." Journal of Interactive Advertising 19.1 (2019): 58-73.

Kunkel, Johannes, et al. "Let me explain: Impact of personal and impersonal explanations on trust in recommender systems." Proceedings of the 2019 CHI conference on human factors in computing systems. 2019.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין