גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולם הקריפטו לא נרגע מקריסת FTX, ונראה שהחורף בענף לא יסתיים בקרוב

התמוטטות בורסת הקריפטו הותירה אחריה שוק בסערה, במשבר אמון ובמצוקת נזילות ● בין היתר נשואות העיניים בחשש אל החובות של חברת הלוואות הקריפטו ג’נסיס ואל הקיצוצים בבורסת קראקן ● הנה כמה נקודות שכדאי לשים אליהן לב בשרשרת האירועים האחרונים בענף

מתחם FTX במיאמי / צילום: Shutterstock, Felix Mizioznikov
מתחם FTX במיאמי / צילום: Shutterstock, Felix Mizioznikov

גלי ההדף של קריסת בורסת FTX ממשיכים להכות ולהשפיע על התנהלות בורסות, רגולטורים ומשקיעים בתעשיית הקריפטו.

התגובות וההתרחשויות נעות החל מ"זוהי ההתרחשות שתנקה את השוק והוא יהיה טוב יותר כשחורף הקריפטו יסתיים", ועד "זה הסוף של הביטקוין". הנה מעט מההתרחשויות שכדאי לשים אליהן לב.

סם בנקמן־פריד: לא יכול להסביר איפה המיליארדים שהועברו לאלמידה
הידוק הגבייה ופיקוח: תוכנית האוצר להסדרת שוק הקריפטו
חברת הקריפטו הישראלית שמתמודדת על רכישת הנכסים של Voyager

היכן החשיפה הבאה?

הקריסה של FTX השאירה שוק שנמצא בסערה, במשבר אמון ובמצוקת נזילות. השאלה הגדולה שנשאלת כיום בקהילת הקריפטו היא, מהיכן יתפתח הגל שיוביל לקריסה הבאה.

העיניים נשואות אל חברת הלוואות הקריפטו ג’נסיס (Genesis), אשר עצרה משיכות של לקוחות בחודש שעבר עקב קריסת בורסת FTX, ובעיקר מעניין הקשר שלה לבורסת ג'מיני של האחים וינקלווס.

עם עצירת המשיכות של ג'נסיס הודיעה בורסת ג'מיני בהודעה לקונית כי ג'נסיס הפעילה פרוטוקול הלוואות ללקוחות ג'מיני, והיא פועלת לסייע ללקוחותיה שלה לקבל את כספם, וכי לא חל כל שינוי בפעילות יתר המחלקות והמוצרים שלא קשורים לפרוטוקול ההלוואות. איך עובד פרוטוקול ההלוואות בקריפטו? לקוחות מפקידים כסף תמורת ריבית גבוהה, והכסף הזה מושקע במיזמים שונים, ומספק את התשואה.

כעת מתברר כי היקף החוב של ג'נסיס ללקוחות בורסת ג'מיני עומד על כ-900 מיליון דולר. ג'מיני פועלת יחד עם הנושים האחרים לגבות חלק מהחוב מג'נסיס, אך במקביל היא מנסה למצוא פתרונות יצירתיים לגיוס הון ולכיסוי הבור במאזן שלה.

ג'נסיס היא חברה אחות של גרייסקייל - שהנפיקה את קרן הביטקוין הגדולה בעולם GBTC, שגם היא ספגה ירידות חדות מאז שהודיעה ג'נסיס על עצירת משיכת הפיקדונות.

 

הקיצוצים ממשיכים

בורסת הקריפטו קראקן פיטרה 1,000 עובדים - 30% מעובדיה. מנכ"ל קראקן, ג'סי פאוול, ציין כי הפיטורים נעשים כדי להסתגל למצב העכשווי בשוק. קראקן היא אחת מהבורסות הגדולות והמרכזיות בעולם.

"היינו צריכים לגדול מהר, להגדיל את כוח העבודה שלנו ביותר מפי 3 כדי לספק לאותם לקוחות את האיכות והשירות שהם מצפים מאיתנו", ציין פאוול בפוסט שפרסם. "ההפחתה הזו מחזירה את גודל הצוות שלנו למקום שבו היה רק לפני 12 חודשים", והוסיף כי "אני נשאר מאוד שורי לגבי קריפטו וקראקן".

בורסות הקריפטו מרכזות סביבן בימים אלו עננה של חשדנות וחוסר ודאות, והתהייה העיקרית היא לגבי הרזרבות שלהן - היקף ההלוואות ביחס לכספי הלקוחות, והאם אלו יכולות להבטיח המשך נזילות גם במקרה של משיכות אינטנסיביות.

הבורסה הגדולה בייננס פרסמה באתר האינטרנט שלה מאמר לגבי הוכחת הרזרבות שלה - POR, שנועד להראות שהיא מחזיקה בכספי המשתמשים במלואם. לפי הליך ההוכחה - משתמשים שהם צד שלישי חיצוני לבייננס יכולים לאמת באמצעות טכניקות הצפנה כי הרזרבות נשמרות בחברה.

לטכנולוגיה קוראים "הוכחה באפס ידיעה", כלומר הדרך להוכיח שמשהו קיים אצלי אפילו שאני לא יודע היכן הוא. אם בתעשייה המסורתית הרגולטור מוודא עמידה בכל דרישות היציבות, והמשקיעים יודעים שהחברה עומדת בהן לאחר שקיבלה ממנו חותמת, הטכנולוגיה אמורה לאפשר להם לוודא זאת בעצמם.

מייסד בייננס מתחזק

מי שעד כה צובר כוח מהאירועים האחרונים הוא מייסד בייננס, צ'אנגפנג זאו, שעומד בראש מאמצי התעשייה להנמיך את הלהבות ולשקם את האמון. הסחרור של FTX לקראת הנפילה התחיל מציוץ של זאו, שציין כי בכוונת בייננס למכור את החזקתה בטוקן של FTX, והצית בהלת משיכות שהסתיימה בקריסה.

זאו ציין שלא היתה לו כוונה להפיל את FTX, וכי חשף את החור במאזן שלה במקרה. למרות זאת, בימים שקדמו לקריסת FTX הקרב בינה לבין בייננס התנהל בעוצמה גבוהה, ונרגע רק כאשר זאו וסם בנקמן-פריד, מייסדה של FTX, הודיעו על הסכם שבו בייננס רוכשת את FTX, הסכם שלא יצא לבסוף אל הפועל.

מאז הקריסה מרבה זאו לדבר על הצורך של התעשייה בשקיפות, אך זאת לצד קשיים שהיו בעבר ובהווה לבייננס עם רגולטורים שונים מסביב לעולם ועמידה בדרישות המקומיות. בחודשים האחרונים, על רקע הקריסות בעולם הקריפטו, בייננס הולכת ומתחזקת, ואת זאת ניתן לראות גם במהלכים עסקיים שהיא מבצעת, למשל - הסרת תמיכה ממטבעות יציבים פופולריים בזירת המסחר שלה, שכוללת גם מטבע יציב שהנפיקה בייננס עצמה.

בנקמן "לא ידע ולא שמע"

בנקמן-פריד העניק השבוע שורה של ראיונות לכלי תקשורת שונים, ובהם ציין כי לא ידע על המצב של FTX עד הקריסה. הוא חזר שוב ושוב על האמירה שהוא "פישל", אך לא ידע להסביר מה קרה למיליארדי דולרים של לקוחות הבורסה שעברו לחשבונות בנק של חברת המסחר שלו, אלמידה.

הוא הדגיש שהוא נסוג מניהול החברה, ושעל אף היותו בעל נתח של 90% ממנה, אינו יכול לספק תובנות רבות על התנהלותה. כן הסביר שהכסף עבר לחשבונות של אלמידה כחלק ממורשת של הימים המוקדמים, שבהם לא היה ל-FTX חשבון בנק משלה.

בנקמן-פריד ניסה לצייר את ההתמוטטות כתאונה, אבל עם זאת לא היה בקבוצת החברות פיקוח או דירקטוריון מסודר, ולא הייתה בקרה על העברת הכספים בין החברות האחיות, באופן שיאפשר לזהות כשלים או אי-סדרים מוקדם יותר, ולנהל את כספי הלקוחות בהתאם לסטנדרטים מקובלים בעולם הפיננסי.

כך ניצלו היפנים

מי שעשוי להינצל מפשיטת הרגל של FTX הם לקוחות הבורסה היפנית של FTX, שהתנהלה תחת החוק היפני. במסגרתו, התקיימה הפרדה מלאה בין נכסי הלקוחות ובין נכסי FTX עצמה, ולכן הם לא מהווים חלק מיתרת הנכסים שעומדים לחלוקת הנושים. הרגולטורים ביפן עצרו את האפשרות למשוך כספים מ-FTX שלושה ימים לפני שקרסה. בהודעה שפרסמה הבורסה היפנית כעת היא מציינת שאישרה עם עורכי הדין של החברה, שנמצאת בפשיטת רגל בארה"ב, שכספי הלקוחות היפנים אינם חלק מנכסי FTX עצמה. זאת, בהתחשב באופן שבו נכסים אלה מוחזקים ועל פי זכויות הרכוש בחוק היפני. כעת פועלת הבורסה לפתיחתה מחדש כדי שהלקוחות יוכלו למשוך את כספם.

מכירת חיסול

השלב הבא של הפירוק כולל מכירת הנכסים שבבעלות FTX ואלמידה. זו עוד לא התחילה, אבל שתי פלטפורמות ההלוואות שאותן חילץ בנקמן-פריד מוקדם יותר השנה - וויאג'ר ובלוקפיי - נמצאות בהליכי פשיטת רגל, ונכסי וויאג'ר מוצעים למכירה דרך בית משפט. בנוסף, גם נכסי בנק הקריפטו צלזיוס, שקרס מוקדם יותר השנה, נמצאים בהליך מכירה דרך בית משפט כחלק מפשיטת הרגל.

בשבוע שעבר דיווחה GK8 הישראלית, פלטפורמה לניהול ואבטחת נכסים דיגיטליים למוסדיים שהייתה בבעלות צלזיוס, כי היא עשויה להימכר לחברה הקנדית Galaxy Digital.

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם