גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעים פודים כסף מקרנות נדל"ן מסחרי - וגורמים להפעלת לחץ על ערך הנכסים

החשש מירידת ערך הנכסים המסחריים כתוצאה מהעלאות הריבית גורם למשקיעים פרטיים ומוסדיים לעמוד בתור כדי למשוך את הכסף ● ענקיות כמו בלקסטון כבר הגבילו את היקפי המשיכות שהן מתירות, אבל אם המגמה תימשך הן ייאלצו למכור נכסים - וללחוץ את המחירים

נכס של קרן בלקסטון בניו יורק / צילום: Associated Press, Mary Altaffer
נכס של קרן בלקסטון בניו יורק / צילום: Associated Press, Mary Altaffer

משקיעים גדולים וקטנים עומדים בתור למשוך כספים מקרנות נדל"ן, וזה הסימן האחרון לכך שהעלייה בשיעורי הריבית מאיימת לפגוע בשוק הנדל"ן המסחרי.

ענקית ההשקעות בלקסטון הודיעה בשבוע שעבר שתגביל את כמות הכסף שמשקיעים יכולים למשוך מקרן הדגל שלה בנכסי מקרקעין, בשווי 69 מיליארד דולר, לאחר עלייה בבקשות המשיכה. 

איפה זינק המחיר הממוצע לדירה ביותר ממיליון שקל: הסיפורים הגדולים מאחורי דוחות חברות הנדל"ן | ניתוח
הערים שבהן התשואות על השקעות נדל"ן הכי גבוהות, ואיפה כדאי להיזהר | בדיקת גלובס

ב-Starwood Capital Group (סטארווד) הודיעו למשקיעים זמן קצר אחר כך שגם שם מגבילים את המשיכה, מקרן בשווי 14.6 מיליארד דולר, כך אמר אדם המכיר את הנושא.

בלקסטון ו-Starwood הן שתי קרנות ההשקעה בנכסי מקרקעין הגדולות ביותר שאינן נסחרות בבורסה, המהוות צורת השקעה פופולרית בקרב משקיעים אמידים.

קרנות נדל"ן פרטיות אחרות בבריטניה, העוסקות במוסדות המנוהלים על ידי חברות, כולל בלאקרוק ו-CBRE Investment Management, נקטו לאחרונה צעדים דומים לצמצום משיכות הכספים, כך נמסר מהן. כמה מקרנות הפנסיה בארה"ב מתחילות גם הן למשוך כסף מקרנות נדל"ן, לפי כמה מהיועצים למשקיעים המוסדיים הגדולים האלה.

ביקוש חלש למשרדים והאטה בדמי השכירות

העלייה בבקשות למשיכת הכסף מגיעה במקביל לכך שיותר משקיעים וחברות פיננסיות מפנים גבם לתחום המקרקעין. העלייה בשיעורי הריבית מאיימת להוריד את ערך הנכסים בתעשייה מוכת-החוב הזו. בינתיים, החששות גוברים על רקע ביקוש חלש לחללים משרדיים והאטה בגידול דמי השכירות בתחום המגורים.

ערכי הנדל"ן המסחרי "צריכים לרדת" אמר ג'ו גורין, מנהל רכישות נדל"ן בארה"ב בחברה הפיננסית Barings, בהתייחס במיוחד לבנייני משרדים. "השאלה היא בכמה".

מדד FTSE NAREIT All Equity REITs, העוקב אחר חברות בעלות בתים הנסחרות בבורסה, ירד ביותר מ-20% השנה, וחברות משרדים חוו ירידות חדות יותר. לדברי ברוקרים, בנקים מנפיקים פחות משכנתאות מסחריות בהשוואה לשנה שעברה ונפח מכירות הבניינים ירד, בעת שמוכרים נרתעים ממחירים שכבר לא תואמים את התחזית הרעה יותר לכלכלה.

העלייה בבקשות המשיכה עדיין קטנה יחסית, וייתכן שתתגלה כקצרת-ימים. בשיא המגפה ב-2020, כמה קרנות פנסיה ביקשו למשוך את כספן ממכשירי השקעה, אבל רבות שינו את דעתן כשהתחזית לשוק המקרקעין השתפרה שנה אחר כך.

יותר קרנות פנסיה מבקשות למשוך כסף

בכל זאת, אם מספר המשקיעים המבקשים למשוך את כספם ימשיך לגדול, זו כנראה תהיה בעיה לשוק המקרקעין. זאת משום שלעיתים קרובות האפשרות היחידה של קרנות הצריכות לגייס כספים כדי לשלם חזרה למשקיעים, היא למכור בניינים.

"זה מפעיל על המחירים לחץ", אמר נאט קלוג, נשיא וראש חיפוש מנהלים בחברת ייעוץ ההשקעות Marquette Associates. לדבריו, נתח גובר מקרנות הפנסיות ומענקי האוניברסיטאות שהחברה שלו מייעצת לגביהם מבקשות למשוך כסף מקרנות מקרקעין.

שלא כמו ב-2020, גם משקיעים פרטיים ממהרים הפעם לצאת. קרנות מקרקעין לא נסחרות שילמו 3.7 מיליארד דולר בכספי פדיון ברבעון השלישי. אומנם הקרנות המשיכו לגייס ממשקיעים יותר כספים חדשים ממה שהפסידו ממשיכות, אך עדיין היה מדובר בנתון המשיכות הגבוה ביותר זה שנים, ובעלייה של פי 12 לעומת כמות הכסף שנמשכה מקרנות כאלה ברבעון השלישי ב-2021, לפי Robert A. Stanger & Co, חברת השקעות ובנקאות העוקבת אחר השוק.

הקרנות האלה מאפשרות למשקיעים למשוך כסף כל חודש או כל רבעון, אבל רק עד מגבלה מסוימת. הקרן של בלקסטון, בשווי 69 מיליארד דולר, ששמה Blackstone Real Estate Income Trust, או BREIT, קבעה מגבלת פדיון של 5% מהנכסים נטו בקרן. בשבוע שעבר הודיעה בלקסטון שבקשות הפדיון עברו את התקרה הזו, כלומר שישנם משקיעים שלא יוכלו למשוך את כספם לפני השנה הבאה.

מניות בלקסטון ירדו ב-7% ביום שבו הכריזה על מגבלות הפדיון. קרן המקרקעין הלא נסחרת של Starwood קבעה מגבלות דומות, כך אמר אדם המכיר את הנושא.

משקיעים פרטיים מושכים את כספם בין היתר בגלל שהם צופים הפסדים עתידיים, אמרה נורי ליץ, מרצה בכירה בביה"ס לעסקים בהארוורד, שייעצה לקרנות פנסיה על השקעות בנכסי מקרקעין. קרנות נדל"ן לרוב מבססות את ההערכות שלהן על שמאות שעלולה להגיב לשינויים בתנאי השוק באיטיות. זה הותיר את הערכות הקרנות גבוהות אפילו לאחר ששוק המקרקעין כבר נפגע. אבל בסופו של דבר, גם השמאים יכירו במציאות.

"ההערכות מסתכלות לאחור, והשווקים צופים לעתיד, ואנשים מנסים לעשות ארביטראז' ולהוציא את כספם לפני שמחיקת הערך קורית", אמרה ליץ.

קרנות פנסיה קובעות יעד לשיעור הנכסים שלהן שצריכים להיות מוחזקים במקרקעין. בגלל שההערכות של קרנות מקרקעין נותרו גבוהות בזמן שמניות ושווקים אחרים ירדו, החלק של נדל"ן פרטי בנכסי קרנות הפנסיה גדל בהשוואה למניות. הדבר יוצר לחץ למכור מתוך ההחזקות בקרנות נדל"ן כדי להחזיר את האיזון, אמר קלוג.

זה היה המקרה בדירקטוריון ההשקעות של מדינת וושינגטון, אמר ג'יימס אייבר, מנהל יחסים מוסדיים בדירקטוריון. קרן הפנסיה במדינה דיווחה שמקרקעין מרכיבים 22.4% מתיק ההשקעות נכון ל-30 בספטמבר, אבל היעד שלה היה 18%.

המוסדיים מעדיפים לחכות לעסקאות

משקיעים מוסדיים גדולים עוברים במקום זה לאסטרטגיה בסיכון נמוך של מתן הלוואות, או פשוט אגירת כסף לעסקאות שבסופו של דבר יהיו חייבות לצוץ כשתהיה ירידה בכלכלה.

בבריטניה, קרנות מקרקעין עם נכסים ביותר מ-15 מיליארד ליש"ט (כ-18.3 מיליארד דולר), חסמו בקשות פדיון של מוסדות בסתיו האחרון, וציינו סיבות כמו שימור מזומנים והימנעות ממכירות כפויות. מנהלי הקרנות האלה - כולל בלאקרוק, M&G Group, שרודרס, CBRE Investment Management ו-Legal & General - אישרו כולם שנקטו צעדי הגבלה כאלה.

קרנות מקרקעין עדיין מגייסות כסף אבל פחות מפעם. קרנות נדל"ן הממוקדות בארה"ב גייסו 15.6 מיליארד דולר ברבעון השלישי, על פי Preqin - הנתון הרבעוני הנמוך ביותר מאז 2020.

ריביות גבוהות הפכו גם קרנות מקרקעין לא נסחרות לאטרקטיביות פחות מבחינת משקיעים חדשים. כשהריביות היו נמוכות, קרנות לא נסחרות היו אטרקטיביות בגלל שהציעו תשואה הרבה יותר גבוהה מאיגרות חוב.

אבל כעת איגרות החוב נותנות תשואה הרבה יותר גבוהה והן יותר נזילות ופחות מסוכנות בהשוואה לקרנות מקרקעין לא נסחרות, כך אומרים יועצים.

קלי נילסון, מייסדת Brava Financial, חברת תכנון פיננסי מסן דייגו, שאלה למה למשקיעים לנעול את כספם בקרן מקרקעין שמציעה תשואה רק מעט יותר גבוהה מחלק מאיגרות החוב של הממשלה, המשלמות 4.5% או 5%. "זה לא קח־ותן הוגן", אמרה.

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20