גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד אלי מור: "נתקלתם בשוכר בעייתי? הגשת תביעה לפינוי מושכר משנה את כללי המשחק"

תביעה לפינוי מושכר משנה את יחסי הכוחות ביחסי משכיר שוכר ● עד להגשת התביעה, המשכיר מצוי במצב של אי ודאות וחסרון כיס ● עם הגשת תביעה לפינוי מושכר זמנו של השוכר במושכר הופך לזמן שאול

עורך דין אלי מור / צילום: מירית גרינברג
עורך דין אלי מור / צילום: מירית גרינברג

הכתבה מטעם עו"ד אלי מור

האם ניתן לנתק את החשמל במושכר כדי לגרום לשוכר לפנות את המושכר? האם מותר לי להחליף מנעול בדירה? או אולי מותר להוציא את השוכר בכוח מהמושכר? אילו מקצת השאלות שאני נשאל שוב ושוב על ידי בעלי נכסים, משכירי דירות, שפונים אליי בכדי שאטפל עבורם בפינוי שוכר בעייתי.

התשובה הראשונה שלי היא, שלא ניתן לבצע שום מעשה באופן חד צדדי בכוח - אך כן ניתן ואף מומלץ להשתמש בכוח שמעניק החוק למשכיר. ואכן, החוק מעניק למשכירי הדירות כלים יעילים בכדי לפנות שוכרים שלא משלמים את דמי השכירות או כאלה שבסיום תקופת השכירות מסרבים לפנות את המושכר.

למעשה, תביעה לפינוי מושכר מוגדרת כהליך משפטי "מיוחד" ואם היא מבוצעת נכון, התוצאה תהיה פינוי המושכר מהיר ומוחץ.

"לא תפנה אותי במשך שנים מהדירה"; "תלך לבית משפט ולמשטרה, אני לא אצא מהדירה בחיים" - הם ודומיהם הינם משפטים קלאסיים של שוכרים בעייתיים. אלו לפני ההליך המשפטי לפינוי מושכר מתנהלים מול המשכיר בבוטות, אך תשובתם משתנה מקצה לקצה, לאחר שמוגשת כנגדם תביעה לפינוי מושכר.

לקוחות רבים הגיעו ומגיעים למשרדי מתוסכלים מהתשובות להן הם "זכו" מהשוכרים. כולם נוכחו לגלות כי ההליך המשפטי לפינוי מושכר משנה את התמונה ואת יחסי הכוחות בין הצדדים, כאשר השוכר מפסיק להרגיש שהוא מחזיק במושכר "כבן ערובה".

מהן העילות לפינוי שוכר?

ניתן לפנות שוכר שהפר את הסכם השכירות הפרה יסודית, שהיא לרוב אי תשלום דמי שכירות, אי העברת חשבונות ארנונה, חשמל ומים על שם השוכר ואי תשלומם, תוך חשיפת המשכיר להליך גבייה מצד הרשויות וכמובן, אי פינוי המושכר בסיום תקופת השכירות. כמובן שלא מדובר ברשימה סגורה של עילות הפינוי.

גם הפרה שאינה יסודית של הסכם השכירות יכולה להוות עילה לפינוי המושכר וזאת ככל שהשוכר נדרש לתקנה ולא תיקן אותה.

סעיף 7.ב. לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970 קובע כי הפרה שאינה יסודית שלא תוקנה על ידי השוכר הופכת להפרה יסודית לאחר שניתנת למפר התראה והזדמנות לתקן את ההפרה. לכן, גם הפרה של השוכר שלכאורה אין לה השפעה ישירה על קיום הסכם השכירות, כמו, אי עריכת פוליסת ביטוח או אי המצאת ערבים ו/או בטחונות, גם אם לא הוגדרו כסעיפים יסודיים להסכם, הם יחשבו ככאלה אם לא תוקנו לאחר שניתנה התראה בגינם.

מה קורה במקרה בו שוכר מודיע למשכיר כי אין בכוונתו לפנות את המושכר עם סיום תקופת השכירות? לקוחות רבים שלי שמעו משוכרים שלהם כי הם "לא יפנו את הדירה"; "נגרור אתכם שנים בבית המשפט"; "תעשה מה שאתה רוצה אנו לא מפנים את הדירה".

במקרים אלה אין צורך להמתין ולהיווכח בפועל כי השוכר אכן לא מפנה את המושכר. בדרך כלל, אמירות כאלה לא מגיעות ללא עבר של אי תשלום דמי שכירות ו/או אי ביצוע תשלומים שוטפים מצד השוכר או מצד שוכר ששילם דמי שכירות בעיכוב רב בסכום ובמועד שהוא קבע על דעת עצמו.

הצהרות מצד השוכר על כוונה שלא לפנות את המושכר במועד שנקבע, מוגדרת כהפרה צפויה מצד השוכר אשר מאפשרת לפי חוק החוזים לפעול כבר עכשיו לפינוי השוכר ולא להמתין עד לקרות ההפרה.

סעיף 17 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970 קובע כי: "גילה צד לחוזה את דעתו שלא יקיים את החוזה, או שנסתבר מנסיבות העניין שלא יוכל או לא ירצה לקיימו, זכאי הצד השני לתרופות לפי חוק זה גם לפני המועד שנקבע לקיום החוזה, ובלבד שבית המשפט, בנתנו צו אכיפה, לא יורה שיש לבצע חיוב לפני המועד שנקבע לקיומו". לכן, ככל שקיים חשש מוחשי לכך שהשוכר מתכוון שלא לפנות את המושכר עם סיום תקופת השכירות, ניתן לפעול משפטית לפינוי המושכר באופן מיידי ולחסוך זמן יקר ולהקטין את הנזק הכספי.

אז כיצד מפנים שוכר שלא משלם?

תקנה 81 א' לתקנות סדר הדין האזרחי תשמ"ח 2018 קובעת כי תביעה לפינוי מושכר לא תכיל סעדים נוספים מעבר לתביעת פינוי המושכר והתובע רשאי לתבוע תביעה כספית כמו חוב דמי שכירות או עבור נזקים אחרים שנגרמו לו או למושכר בהליך נפרד, בלא צורך בקבלת רשות מבית המשפט.

לנתבע יש שהות של 30 יום להגיש כתב הגנה והוא לא רשאי להגיש תביעה שכנגד או הודעה לצד שלישי, וזאת על מנת לצמצם את יכולתו לסרבל או להאריך את בירור תביעת הפינוי באמצעות נושאים אחרים.

מאחר ומדובר בהליך משפטי מהיר מאוד, יש לצרף לכתב התביעה תצהיר תמיכה מטעם המשכיר ואת כל הראיות התומכות בהפרות מצד השוכר. ככלל, בית המשפט יקבע מועד לדיון ענייני בתביעת פינוי המושכר לא יאוחר משלושים ימים ממועד הגשת כתב ההגנה וברוב המקרים, בסיום הדיון ניתן פסק דין לפינוי המושכר.

טענות נפוצות של שוכרים שלא משלמים דמי שכירות

טענות השוכרים הן כיד הדמיון, אך לרוב נוגעות בטענות של אי תקינות המושכר, בעיות של נזילות במושכר, טענה כי המשכיר אינו הבעלים ועוד.

בדרך כלל, לטענות בדבר מצב המושכר אין אחיזה משפטית, מאחר ועל השוכר לשלם את דמי השכירות ללא קשר למצבו של המושכר ולכן מדובר בטענה שלא תעמוד לשוכר כהגנה, מה גם שלרוב השוכר נזכר בטענות אלה רק לאחר שהוא צובר חוב דמי שכירות. סעיף 15(א) לחוק השכירות והשאילה תשל"א 1971 מגדיר כי רק במקרה שנמנע מהשוכר שימוש במושכר בשל נסיבות הקשורות במושכר או בדרכי הגישה אליו, יתכן פטור מתשלום דמי שכירות וגם אז, רק בגין פרק הזמן בו נמנע מהשוכר האפשרות לעשות שימוש במושכר. בנוסף, במצב זה למשכיר עומדת הזכות לבטל את הסכם השכירות.

באשר לשאלת הבעלות של המשכיר בדירה, כבר נפסק כי השוכר אינו יכול לטעון כנגד זכות הבעלות של המשכיר במושכר כיוון והשוכר יונק את זכויותיו מהסכם השכירות ומזכות המשכיר במושכר ולכן, אם למשכיר אין זכויות במושכר, קל וחומר שלשוכר אין זכויות והסכם השכירות מכוחו הוא מחזיק במושכר בטל מעיקרו. בית המשפט קבע באחד מתביעות פינוי המושכר בהם ייצגתי: "הלכה מושרשת היא כי שוכר אינו יכול לכפור בזכויותיו של המשכיר שמכוחו הוא הגיע אל המושכר מעיקרא. כך בייחוד כאשר הכפירה בזכויות מועלית כטענת הגנה מפני תביעת פינוי כמו במקרה שכאן, שכן בכך שומט השוכר את הקרקע מתחת לזכותו שלו להחזיק במושכר, אשר באה מכוחו של המשכיר" [תא"ח 00911-01-09 שלום ירושלים פסטרנק נ' וייס].

ומה לגבי גביית דמי השכירות שלא שולמו ויתר הנזקים הכספיים?

כפי שציינתי לעיל, מאחר ובתביעה לפינוי מושכר לא ניתן לתבוע חוב דמי שכירות ונזקים כספיים אלא פינוי בלבד, התקנות מאפשרות להגיש תביעה כספית נפרדת כנגד השוכר בכל שלב.

אציין כי מדובר בחריג לכלל לפיו יש לכרוך את כל העילות כנגד הנתבע לתביעה אחת. מטרת חריג זה הינה על מנת לאפשר למשכיר לנהל תביעת פינוי מושכר באופן מהיר, ממוקד ויעיל ולאחר מכן לנהל הליך כספי לגביית נזקיו מבלי שהמושכר מוחזק כבידי השוכר והנזק הכספי ממשיך להצטבר.

ככל שהמשכיר מחזיק בערובה בנקאית או בפיקדון במזומן להבטחת התחייבויות השוכר, כמובן שניתן לממשה בשל הפרות השוכר. במקרה בו המשכיר אוחז בשטר בטחון ו/או בהמחאות, ניתן לפעול לגביית החוב במסגרת הוצאה לפועל, הפעם לגביית החוב הכספי.

ככל שהמשכיר לא גיבה את עצמו בביטחונות כלשהן, ניתן להגיש תביעה כספית כנגד השוכר ו/או הערבים מטעמו, שתכלול את כל הנזקים שגרם השוכר כמו חוב דמי שכירות, חובות לרשויות שנצברו על שם המשכיר וכן נזקים ככל שנגרמו למשכיר.

לסיכומם של דברים, כמובן שעדיף להשכיר את המושכר לשוכרים טובים והגונים שישלמו את דמי השכירות בזמן, אך אם השוכרים לא משלמים את דמי השכירות או לא מפנים את הדירה בסיום תקופת השכירות, ניתן לשנות את כללי המשחק מולם - להגיש תביעה לפינוי המושכר.

*הכותב, עורך דין אלי מור, בעל משרד עורכי דין בוטיק העוסק בפינוי שוכרים, מקרקעין וליטיגציה מסחרית כ-20 שנה.

**המאמר לעיל וכל המופיע בו הוא על דעת הכותב, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.

עוד כתבות

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה חיובית באירופה; חברת הפינטק הישראלית קופצת ביותר מ-20% במסחר המוקדם בוול סטריט

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● מניית גלובל אי קופצת בשיעור דו ספרתי במסחר המוקדם ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בת"א; חברות האנרגיה בולטות, מניית הבורסה מזנקת

מדדי ת"א 35 ות"א 90 עולים בכ-1% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה יורדת בכ-5% ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"