גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשחשבון החשמל של אסף אוני בברלין קפץ פי שלושה

"אתה לא הראשון שחשב על זה", אמר לי השבוע מוכר בחנות בברלין כשביקשתי לקנות לייסטים לאיטום החלונות מהקור, "תראה אם נשאר משהו". לא נשאר ● השלג כבר כיסה את בירת גרמניה, והמדינה משלמת את המחיר על התלות שטיפחה בגז הרוסי: מחירי החשמל והגז מזנקים, הפחם ועצי ההסקה אוזלים, וכולם מחפשים דרכים להתחמם ● ברוכים הבאים לחורף הראשון של גרמניה במשבר האנרגיה של 2022

מפלסת שלג בשער ברנדנבורג. בלילה הטמפרטורות מתחת לאפס / צילום: Reuters, CHRISTIAN MANG
מפלסת שלג בשער ברנדנבורג. בלילה הטמפרטורות מתחת לאפס / צילום: Reuters, CHRISTIAN MANG

שתי המעטפות הגיעו יחד בדואר ביום שבת. כבר מהלוגו של חברת הגז ושל חברת החשמל שהודפס עליהן, היה ברור כי הן מבשרות על העלאת תעריפים נוספת. זה הפך לטקס קבוע מאז פרוץ המלחמה באוקראינה: כל כמה חודשים חברות האנרגיה המקומיות מעדכנות למעלה את המחירים, והיד עוד נטויה. מחיר הגז לבישול ולחימום, התבשרנו, יעלה מהחודש הבא ל־20.12 אירו־סנט (72 אגורות) לקוט"ש. מחיר החשמל יעלה ל־41.41 סנט (1.48 שקל). הראשון זינק פי שלושה מתחילת השנה, השני פי שניים וחצי. אם המחירים הללו יישארו, כל משק בית במדינה צפוי לשלם אלפי אירו נוספים בשנה הקרובה על חימום וחשמל. אצלנו זה יוצא קרוב ל־1,800 אירו. ברוכים הבאים לחורף הראשון של גרמניה במשבר האנרגיה של 2022.

גרמניה משלמת כעת את מחיר ההישענות על רוסיה לטובת אנרגיה, את מחיר התלות שטיפחה תוך התעלמות מסיכונים גיאו־פוליטיים. במשך יותר מעשור נהנו משקי הבית - ובעיקר העסקים והתעשייה המשגשגת של גרמניה - מגז זול שמקורו בשדות הגדולים של צפון־רוסיה. הם נהנו מאספקה קבועה ובטוחה לכאורה, בעלות של בין שלושה סנט (לעסקים) לשבעה סנט (למשקי בית), והתהדרו בהפחתת פליטות הפחמן הדו־חמצני שהשימוש הביא עמו.

אבל המלחמה באוקראינה גרמה לגרמניה להתפכח, ולשנות כיוון. צעדי המלחמה הרוסיים ותגובת הנגד האירופית, יצרו מציאות חדשה שבה על גרמניה להיגמל במהירות מגז רוסי. נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, כבר משתמש בייצוא האנרגיה של ארצו כבנשק. אז בימים אלו גרמניה מתכוונת לחסוך, והיא מתכננת להקים תשתית לייבוא גז נוזלי מארה"ב וקטאר. היא התכוננה לזה כל הקיץ, ואגרה גז במחירים אסטרונומיים, אבל ייסורי הגמילה מורגשים כעת, בעיקר בכיס.

החורף הגיע מוקדם השנה לבירת גרמניה. שלג ראשון כבר באמצע נובמבר, טמפרטורות סביב האפס בשבועות שעברו מאז. שאריות העלים הצהובים כבר התנתקו מהעצים וצנחו על המדרכות. התחזית הכלל־אירופית לחורף הקרוב היא שיהיה חם מהרגיל, מה שסייע למנהיגים כמו נשיא צרפת, עמנואל מקרון, וקנצלר גרמניה, אולף שולץ, להכריז כי "אירופה תצלח את החורף הקרוב ללא בעיות נוספות". אבל בינתיים, החימום בבתים בברלין עובד שעות נוספות. עם כל השכבות, גרבי הסקי שנשלפו מהארון, הסוודרים מצמר הכבשים והצעיף מקשמיר, כאשר הטמפרטורה בלילה מתחת לאפס וביום רק כמה מעלות מעליו - חימום הוא הכרחי.

בפרנצלאואר ברג למשל, השכונה שלנו במזרח־ברלין לשעבר, כבר אפשר להריח בערבים את הריח הייחודי של הפחם שמשמש להסקת הבתים. כן, בערך 150 אלף דירות ובתים בבירת גרמניה עדיין משתמשים בפחם, ובמקום לצמצם את המגמה נראה כי ישנה נהירה חזרה. המרתפים של הבתים הישנים שנבנו בסוף המאה ה־19, ושנועדו לאכסן כמה טונות של פחם בחורף לכל דירה, חוזרים לשימוש. לפני שנה פחם עלה 150 אירו לטון, ועכשיו כבר זינק ל־400 אירו. המחירים עלו כמעט פי שלושה, אך הם עדיין יותר זולים מהאלטרנטיבות, ואולי חשוב מכך - מאפשרים עצמאות, ללא חשש מקיצוב גז או הפסקות חשמל.

אבל זה תקף רק למי שמשיג פחם. בסופרמרקטים שבהם היה אפשר למצוא חבילה ארוזה היטב של 20 קילו לבני פחם בארבעה אירו, כבר אין סחורה. כשהיא תגיע, אם בכלל, המחיר יהיה גבוה הרבה יותר. "חיפשתי באינטרנט ולא מצאתי כלום", סיפר פנסיונר בשם ריינהארד שולצה לעיתון מקומי, "בסוף נאלצתי לשכור משאית ולנסוע לברנדנבורג (המדינה העוטפת את ברלין, א"א) כדי להביא פחם". בסופרמרקט, אפילו חבילות העצים המבוקעים, שמוכרים כדי להתחיל את האש בקמינים, הכפילו את מחירם לשישה אירו לחבילה קטנה. מנקי הארובות עומדים בפני מבול הזמנות עוד מהקיץ, כאשר מי שזנח את האח מצופה הקרמיקה שלו בשל הנוחות שבחימום מרכזי מנסה להשמיש אותה מחדש, ובמיוחד לקבל אישור להשתמש בארובות הקרות. בסנאט של ברלין דיווח אחד מנציגי העירייה כי התושבים לוקחים שאריות של רהיטים מהרחובות כדי להשתמש בהם באח הביתי. יצרני תנורים הזהירו מקניית קמינים משומשים, מחשש לדליפות שיסכנו את המשתמשים. יש תור של חודשים לתנורים חדשים, דווח.

לגרמנים לא נשארו הרבה אפשרויות

אבל זה רק מיעוט מהדירות בברלין. בנוסף ל־8% מהן המחוממות על ידי פחם ועצים, עוד 10% מחוממות באמצעות מערכות נפט מרכזיות. מדובר בעיקר בבתים פרטיים, אך לא רק. כולם עומדים בפני התפוצצות מחירים: מחיר הנפט לחימום זינק גם הוא פי 2.5. יתר 80% מהדירות ומהבתים בבירת גרמניה מחוממים באמצעות מערכות מים חמים מרכזיות שזורמות מתחנות חימום עירוניות - או על ידי גז. בקטגוריה האחרונה, חלק מהתנורים עובדים ישירות על ידי גז, וחלק מהבניינים מחוממים על ידי מערכת מים חמים מרכזית לבניין, שמזרימה ברדיאטורים המפוזרים בו את המים שהורתחו על ידי הגז.

בעבורם, בשבילנו, אין הרבה אפשרויות מלבד לנסות ולצמצם את השימוש בגז, לחסוך בחימום וגם לצמצם את השימוש בחשמל (שמיוצר חלקית על ידי גז). שיחת היום בגרמניה היא כיצד לחסוך באנרגיה. מקלחות קצרות הן ההמלצה הגורפת מצד הרשויות כבר מהקיץ. למי שמפעיל בוילר חשמלי, ההמלצה היא להוריד את הטמפרטורה שלו ל־40 מעלות בלבד. טכנולוגיות שמאתרות מכשירים זוללי אנרגיה ברשת הביתית הן להיט. הגרמנים אוהבים לחסוך, ומשבר האנרגיה יצר נקודת מפנה אמיתית שמעניקה להם הזדמנות לחשוב כיצד לחסוך חשמל.

הסיפורים זורמים. מכרה סיפרה על כך שעוד בסתיו פשטו חבורה של אנשי מקצוע על משרד ממשלתי גדול, והחליפו בו את כל החוגות ברדיאטורים לכאלו המגיעות עד רמה 3 לכל היותר (לרוב יש 5 רמות). כך הממשלה אוכפת על המגזר הציבורי את החלטתה להשאיר את המשרדים מחוממים־קלות בלבד, ל־19 מעלות, ולא ליהנות מהסאונה הטרופית שלפעמים שררה שם. אחרת מספרת על מכרה שקנתה שק שינה איכותי במיוחד שמיועד ללינה במסעות לאוורסט, למשל, ומסתובבת איתו רכוס בבית, כולל בישיבה מול המחשב.

בחנויות עשה־זאת בעצמך קשה למצוא יותר לייסטים לאיטום החלונות. "אתה לא הראשון שחשב על זה" אמר לי מוכר השבוע בחנות, "תראה אם נשאר משהו". לא נשאר. גם בחנויות אחרות המלאי אזל והזמנות באינטרנט נתקלות בקשיים. בינתיים, סוגרים את הדלתות של החדרים ומחממים רק את המקום שבו נמצאים.

מחאה בעד סבסוד ממשלתי של מחירי האנרגיה / צילום: Reuters, MICHELE TANTUSSI

בכל מקום המחירים עולים כתוצאה מהזינוק במחירי האנרגיה. מחירי המזון בגרמניה רשמו את העלייה החדה ביותר שלהם אי פעם, עם 20% עלייה בשנה האחרונה. מאפיות מקומיות עומדות בפני שוקת שבורה, כאשר הן נאלצות לשלם חשבון חשמל גבוה פי שלושה. "רק הכיכר הזאת לוקחת שעתיים לאפייה", הסביר לי בעל מאפייה מדוע נאלץ להעלות מחירים. הוא כבר עבר לרשום בגיר את המחיר לקילו של סוגי הלחמים השונים, ובמקום תוויות מחיר מודפסות לגבינות שהוא מוכר הוא משתמש במדבקות. "כל שבוע אני נאלץ להעלות את המחיר", הוא אומר.

הממשל חייב לסייע לתושבים

המצב הוא כזה, שלממשלה הגרמנית אין ממש ברירה אלא לצאת בסיוע התושבים. המצב קיצוני מדי. כאשר מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" אימצה את הנושא והתחילה לקיים "הפגנות אנרגיה" בכל יום שני, היא נסקה בסקרים ל־14% תמיכה, השיעור הגבוה ביותר מזה ארבע שנים. עכשיו, כאשר הממשלה הגרמנית מבטיחה לסבסד את המחירים - התמיכה בה יורדת.

"לעולם לא תצעדו לבד", הבטיח הקנצלר הסוציאל־דמוקרט שולץ לתושבים, אבל הממשלה מתעכבת עם הצגת התוכנית המלאה שלה לסיוע לצלוח את החורף, ואולי גם את החורפים והשנים הבאות. הממשלה הגרמנית בוודאי אינה יושבת בחיבוק ידיים, אבל בהחלט מתמהמהת עם המינון המדויק של העזרה הממשלתית. "התכונה העיקרית של הגרמנים היא האטיות", איבחן פעם ארתור שופנהאואר, וכמו בקורונה - גם הפעם הגרמנים מוכיחים זאת. בזמן שבבריטניה יש כבר מחיר גג שנתי, בצרפת יש מחירי מקסימום כבר מהאביב, וגם האיטלקים כבר עוזרים לציבור, הממשלה הגרמנית עדיין לא הצליחה לתפור את תוכנית הסבסוד, שתתחיל כנראה רק במרץ, ואולי תהיה רטרואקטיבית מינואר.

אולף שולץ, קנצלר גרמניה. מתעכב עם תוכנית הסיוע / צילום: Associated Press, Michael Sohn

ייתכן מאוד שזה מתכון פעולה מוצלח ושהוא יוכיח את עצמו. בינתיים, יש הרבה אי־ודאות באוויר. מי שיכול להרשות לעצמו, מחמם. מה עושים פנסיונרים שחוששים לקצבה שלהם ולא מאמינים להבטחות הממשלה? מי יודע. או נוסעים להביא פחם מפולין, או אוספים רהיטים לחימום, או יושבים בקור.

הממשלה כבר שילמה "מענקי חימום" לתושבים באמצעות זיכוי מס הכנסה בסך 300 אירו. לשכבות העניות היא אף העניקה יותר, וסטודנטים יקבלו גם הם עוד 300 אירו על החשבון. קשישים ופנסיונרים עניים גם. מה שהממשלה מציעה בתוכנית המתגבשת כעת הוא לקבוע מחיר־גג של 13-14 סנט לקוט"ש לכ־80% מהצריכה של משקי הבית (לפי השנה שעברה), ותשלום במחירי השוק ליתר הצריכה. בפועל, זה אומר שחשבונות הגז יתייקרו פי שניים וחצי. לעסקים היא מציעה סבסוד לרמה של 7 סנט לקוט"ש גז על כ־70% מהצריכה, יחס דומה. העלויות של המהלך הזה אסטרונומיות. 150 מיליארד אירו עד סוף השנה הבאה, לפי הערכות בלבד, שתלויות במחירי הגז. אלו ירדו משמעותית מהקיץ האחרון, אבל הם עדיין גבוהים פי חמישה־שישה מהמחירים שהיו בשנים האחרונות. "לא נוכל לעמוד בהוצאות הללו לאורך זמן", הזהיר השבוע שר האוצר הליברלי כריסטיאן לינדנר.

בנקודת הזמן הנוכחית, גרמניה גאה בעובדה שמאגרי הגז שלה מלאים כמעט ב־100%, השבוע הקר האחרון הוריד אותם ל־96%. אבל העובדה היא שהם מלאים בחציים בגז רוסי שזרם בכמויות עתק עד לקיץ האחרון, אחרי שאירופה החריגה אותו מהסנקציות. אחרי הפיצוץ ב"נורד סטרים", לא ברור מהיכן הגרמנים ישלימו את החסר בשנים הבאות, אחרי החורף הקרוב. משרד הכלכלה חגג בהתלהבות רבה את העובדה כי הצליח להקים "בזמן שיא" של 200 ימים מזח מיוחד שיתחבר לצנרת הגז בנמל וילהמלסהאפן. במזח אמורה לעגון אוניית גיזוז שהגרמנים חוכרים ל־15 שנה בעלות של מאות אלפי אירו ליום. אליה אמורות להתחבר מכליות LNG מארה"ב, מקטאר ומאלג'יריה במחיר השוק. אבל אוניית הגיזוז עדיין לא הגיעה, שלא לדבר על המיכליות, ושלא להזכיר את העובדה שצריך עוד ארבעה טרמינלים כאלה עד הקיץ הקרוב כדי לפצות על כשני־שלישים בלבד מהייבוא של הגז הרוסי. מהיכן יבוא השליש הנוסף? מחיסכון, מקווים במשרד הכלכלה הגרמני.

הפחם המזהם חוזר לשימוש נפוץ

בינתיים, כלי התקשורת הגרמניים מציגים בעמודים הראשונים שלהם מדדים מורכבים המראים את רמות השימוש בגז לעומת השנה שעברה, וגם את מחירי הגז והחשמל ואת מקורות הייצור שלו. בכל יום שבו בדקתי רנדומלית בחודשיים האחרונים, המקור הראשון במעלה לייצור אנרגיה היה פחם. בצר להם, הגרמנים שורפים כעת הרבה מאוד פחם - הרבה יותר מצרפת או אפילו איטליה - שהוא המזהם ביותר מבין הדלקים הפוסיליים. כל תשתית הרכבות הגרמנית מנוצלת כעת כדי להעביר פחם והגרמנים שומרים את כל הגז שלהם לחימום ולתעשייה. גם מחירו התייקר, כאמור, אבל לפחות לגרמנים יש כמה מכרות מקומיים שעדיין פועלים.

זה צפוי להיות משבר שיימשך זמן רב. גרמניה משלמת מחיר כבד על שגיאת ההסתמכות על רוסיה. השאלה מתי היא תצליח לפצות על כך, אם בכלל, וכמה זה יעלה לה בהעמקת החוב הלאומי והגירעונות השוטפים. אם תיכשל, המדינה עומדת בפני שינוי מונומנטלי של התעשייה שלה. והתושבים, הם ימשיכו לקבל הודעות העלאות מחירים מחברות האנרגיה.

מצבם של הגרמנים אינו רע, בוודאי לא כמו של אומות אחרות ובמיוחד לא בהשוואה לסבל של האוקראינים. המדינה עשירה, היא יכולה להיכנס לחובות. למשק הבית הגרמני יש חסכונות יותר כמעט מבכל מדינה אחרת. אבל עם ההתייקרויות הכוללות והשחיקה של החסכונות על ידי האינפלציה, משבר האנרגיה והמחירים המזנקים הם עוד פגיעה בכיס הגרמני. ולמעשה, החורף הרשמי עדיין לא התחיל. זה יקרה רק ב־21 בדצמבר.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים