גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תקופת הצינון הפכה להמלצה בלבד עבור בכירים בחברות ממשלתיות

המשנה למנכ"ל נת"ע עבר לחברה המתמודדת על מכרז ניהול קווי המטרו, חודש לאחר סיום תפקידו ● המשנה למנכ"ל נתיבי איילון לקח הפסקה של שלושה חודשים, לפני שהצטרף לספקית של החברה בה עבד ● חוזר רשות החברות דורש צינון של שנה, אך בפועל המציאות נראית אחרת

אילוסטרציה: shutterstock
אילוסטרציה: shutterstock

בחודש ספטמבר האחרון, חברת וימאזור מקבוצת האחים יעקובי הודיעה על כך שזכתה במכרז של חברת נתיבי איילון לפתרונות אכיפת נסיעה בנתיב פלוס באמצעות מצלמות. על ההודעה היה חתום מנכ"ל החטיבה הטכנולוגית בחברה, אליצח דמבינסקי, שכיהן עד לא מזמן כמשנה למנכ"ל חברת נתיבי איילון הממשלתית.

"מנותקת מהשטח, תרחיק מועמדים מהמקצוע": הרפורמה בהתמחות רואי החשבון מעוררת סערה 
רווחית ומפטרת: מדוע פלייטיקה קיצצה כ־20% מעובדיה בחצי שנה
ההאטה הכלכלית מחלחלת לעסקים: זינוק בבקשות לחדלות פירעון | בלעדי 

דמבינסקי הודיע על עזיבתו את נתיבי איילון באוקטובר של השנה שעברה והצטרף למעסיקתו החדשה שלושה חודשים מאוחר יותר. חברת וימאזור עבדה כספקית של חברת נתיבי איילון בעבר בתחום הרמזורים - לא תחומו של דמבינסקי. ועדת המכרזים בחנה את מעורבותו ושללה אפשרות לניגוד עניינים.

ואולם, תקופת הצינון שעבר דמבינסקי הייתה קצרה. במהלך תקופה זו, שכללה שלושה חודשים בהם המשיך לעבוד בנתיבי איילון ב"צינון פנימי", פורסמו הנחיות של היועמ"ש בחברה שמגבילות אותו מלהשתתף בוועדת המכרזים העליונה והוא הועבר לטיפול בפרויקטי אספלט. לפי הכללים.

מקרה נוסף הוא של קרן זוהר, שעבד כמשנה למנכ"ל נת"ע האחראי על הקו האדום. חודש לאחר סיום תפקידו הוא עבר לכהן בתפקיד בכיר בחברת ההנדסה "גוברין וקסמן גבע" שמתמודדת על מכרז ניהול קווי המטרו, מכרז שאותה חברת נת"ע הממשלתית פרסמה בשווי מיליארדי שקלים. יש לציין כי חברת ההנדסה לא עבדה מול נת"ע על פרויקט הקו האדום וקרן זוהר לא היה אחראי על פרויקט המטרו.

ההסדרים לא נאכפים

חוזר רשות החברות ונוסח חוזי העבודה ברשות קובעים כי במשך שנה מיום הפסקת העבודה בחברה לא יעסוק עובד בכיר בכל עיסוק או שירות שעלול להעמיד אותו ביחסי תחרות או בניגוד אינטרסים מול החברה, אלא אם ניתנה לכך הסכמתה. בשני המקרים שאירעו בחודשים האחרונים, המעבר מהמגזר הפרטי לציבורי נעשה בהתאם לכללים, אלא שספק אם די באותם כללים.

גם במקרים אחרים, בהם תקופת הצינון נשמרה על שנה ולא קוצרה, בוצעו הסדרי ביניים שונים. סמנכ"ל בחברת נתיבי ישראל עבר מיידית לחברת הנדסה פרטית שבה עבד בעבר, ובמשך שנה נאסר עליו לגעת בפרויקטים שמנוהלים מולה. במקרה אחר, מנהל הרכש של רכבת ישראל עזב את החברה ושנה לאחר מכן נקלט לתפקיד בכיר באחת מספקיות הרכבת. בין לבין, הוא שימש כיועץ חיצוני לרכבת בתחום אחר שנגע לפרויקט החשמול.

בניגוד להסדר של בכירי החברות הממשלתיות, ההסדר אצל עובדי המדינה קשיח יותר ומי שמוסמך לאשר חריגה מתקופת הצינון היא ועדה בנציבות שירות המדינה בראשות שופט בדימוס. הסדר עובדי המדינה כולל תקופת צינון של שנה או שנתיים בהתאם לנסיבות המקרה. אך גם הסדר זה, שברור ומקיף בהרבה, לא נאכף במלואו.

במחקר שפרסם ד"ר רועי שפירא מאוניברסיטת רייכמן נבחנו 268 החלטות שניתנו על ידי הוועדה לקיצור תקופת הצינון עד לשנת 2018. המחקר העלה כי ב־96% מהמקרים הוועדה קיצצה את תקופת הצינון וכי הוועדה מתחשבת כמעט תמיד בנסיבות אישיות.

 

ד"ר שפירא מציין כי מאז ביצוע המחקר הוכנסו שיפורים כמו מתווה אכיפה דיפרנציאלי, השם דגש רב יותר בצינון של בכירים. "אם במטאפורה של דלתות מסתובבות עסקינן, קביעת תקופת צינון בחוק משולה למתיחת סרט סימון צהוב החוסם את הדלת המסתובבת בכניסה למגזר הציבורי, כשבפועל רגולטורים יוצאים ונכנסים ללא מפריע דרך דלת אחורית".

גורמים בענף התשתיות וההנדסה מסבירים שהתחום בישראל הוא כה זעיר ואין בו הרבה הזדמנויות תעסוקה, כך שאם התנאים יהיו קשים מדי - לא יגיעו עובדים איכותיים. לטענתם, הסיבה לאישורים הנרחבים לקיצור תקופת הצינון הוא משום שפעמים רבות מוגשות בקשות סרק כדי "לחסן" את העובד מטענות עתידיות.

"צינון פנימי? ישראבלוף"

ד"ר שפירא מסביר לגלובס שכדי לבחון האם תקופת הצינון צריכה לחול באופן דומה על בכירי החברות הממשלתיות, יש לבחון שלוש קטגוריות של חסרונות בתופעת הדלתות המסתובבות: הטיית החלטות מתוך מחשבה על החלטותיו של הבכיר כשהוא בתפקיד ציבורי; החלטותיהם של אלו שנשארו לעבוד בסקטור הציבורי מעתה ואילך כשקולגה או ממונה נהפך למייצגה של חברה פרטית שנמצאת במשא ומתן או במכרז; ופגיעה באמון הציבור.

ד''ר רועי שפירא / צילום: גבריאל בהרליה

כל החששות הללו, במידה כזו או אחרת, מתקיימים גם בחברות ממשלתיות. "נניח שהבכיר לא קיבל החלטות בעניין החברה שהוא עובר לעבוד בה. עדיין יש לו מידע מבפנים על איך החברה הממשלתית מתנהלת. גם יש לו קשרי חברות עם אלו שנותרו בחברה ועכשיו מקבלים החלטות בעניינו.

"גם הסיפור של 'צינון פנימי' - רחוק מלהיות פתרון טוב. העובד עדיין נותר עד יומו האחרון בחברה הממשלתית ביחסי חברות וכפיפות. בחלק מהמקרים, זה כי ההצעה הגיעה אליו בזמן תפקידו, לפני שהוא כביכול נכנס לפריזר. בקיצור, להחשיב צינון פנימי זה די ישראבלוף".

פרופ' עמיר ליכט מביה"ס למשפטים באונ' רייכמן מסביר כי תופעת הדלתות המסתובבות עלולה ליצור חשש לניגודי עניינים אמיתי. "ברגע שהן נורמה, ובישראל הן נורמה, יש חשש רציני שעוד לפני שהבכירים מתפטרים הם פועלים עם "עין פוזלת" למשרה הבאה.

"אם תשאל גורמים רשמיים יגידו לך שלחברה ממשלתית יש דירקטוריון והנהלה שאמונים על טובת החברה ואם הם מגיעים למסקנה שאין בעיה - זה מספיק. בפועל, אנחנו יודעים מי יושבים בדירקטוריונים של חברות ממשלתיות".

ד"ר שפירא מציין כי אין צורך לחסום לחלוטין מעבר מהסקטור הציבורי לפרטי אבל "יש מקום להקפיד על נורמות מסוימות של צינון, שהמעבר לא יהיה תכוף".

תגובות

תגובת רשות החברות הממשלתיות: "הנחיות רשות החברות הממשלתיות מחייבות תקופת צינון של שנה לפקידים בכירים וחובה להמנע מכל מצב של ניגוד עניינים ועל דירקטוריון החברה לבחון סוגיות אלו ולקיים דיון במקרים הנדרשים. הרשות תבחן את הנושאים המוזכרים בפנייה ואת אופן התנהלות החברות במקרים אלו".

אליצח דמבינסקי: "המעבר מחברת נת"א לחברת YSB התנהל בשקיפות מול כל הגורמים הרלוונטיים תוך הימנעות מוחלטת ממצבים שעלולים ליצור ניגוד עניינים והפסקה של מספר חודשים בין התפקידים. המכרז בו זכתה החברה לאחרונה החל לפני מספר שנים והסתיים רק לאחרונה. ההחלטה על הזוכה התקבלה כ־8 חודשים לאחר עזיבתי את החברה".

חברת וקסמן גוברין גבע נמסר: "כחברה עם קוד אתי בהיר, מיד עם הצטרפותו של זוהר, עדכנו את חברת נת"ע על הצטרפותו ואף קיבלנו את אישורה בכתב. יודגש כי חברתנו לא הייתה מעורבת בשום צורה בעבודה בקו האדום ולא עבדה מעולם מול מר זוהר במסגרת תפקידו הקודם בנת"ע ובכלל".

חברת נת"ע: "קרן זוהר פנה בכתב לחברה, וביקש את אישורה. ועדה בעניין דנה ואישרה את הבקשה. הנושא אף הועבר לדיון בדירקטוריון ודיווח על כך נמסר לרשות החברות הממשלתיות".

חברת נתיבי איילון: "החברה מפעילה מנגנון בקרה איכותי ומקצועי במכרזים, הכולל ליווי משפטי צמוד, שקיפות ובחינת סוגיות רבות בהתאם להוראות חוק חובת המכרזים והדין. נושא ניגודי עניינים בקרב עובדים לשעבר בחברה נבחן בכל הליך התקשרותי, כך גם בעניין ההתקשרויות של חברת YSB".

עוד כתבות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

קת'י ווד / צילום: Reuters

קת'י ווד שוב כובשת את צמרת התשואות בוול סטריט: האם ההצלחה תימשך

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: הלכת אפרופים לא תחול עוד על חוזים עסקיים

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

ג'ף בזוס / צילום: ap, John Locher

ג'ף בזוס מכר מניות אמזון בשווי 737 מיליון דולר

ג'ף בזוס מכר כ-3.3 מיליון מניות בשווי 737 מיליון דולר, במסגרת תוכנית מכירה מוסדרת שמתפרסת עד מאי 2026 ● לאחר המכירה, בזוס מחזיק בכ‑905 מיליון מניות, ועדיין מהווה הבעלים הפרטי הגדול ביותר בחברה

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

משרד עורכי הדין שישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב