גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מנותקת מהשטח, תרחיק מועמדים מהמקצוע": הרפורמה בהתמחות רואי החשבון מעוררת סערה

לשכת רואי החשבון, סטודנטים, מתמחים ומשרדים גדולים תוקפים את התוכנית לשינוי התמחות רואי החשבון, שפורסמה בגלובס ● נשיא הלשכה הודיע כי יפעל לביטול הרפורמה, וגורמים במועצת רואי החשבון טוענים: "הנשיא בחר להיעדר מהדיונים"

ערן דוידי, מנכ''ל משרד המשפטים ויו''ר מועצת רואי החשבון, וחן שרייבר, נשיא לשכת רואי החשבון / צילום: דוברות הרשות השופטת, ראובן קפוצ'ינסקי
ערן דוידי, מנכ''ל משרד המשפטים ויו''ר מועצת רואי החשבון, וחן שרייבר, נשיא לשכת רואי החשבון / צילום: דוברות הרשות השופטת, ראובן קפוצ'ינסקי

נשיא לשכת רואי החשבון, רו"ח חן שרייבר, יוצא במתקפה חריפה נגד החלטת מועצת רואי החשבון שפורסמה לראשונה בגלובס, לפיה מתמחים בראיית חשבון יחויבו לעשות לפחות 50% מההתמחות שלהם בביקורת.

"משרד המשפטים לוקח את המקצוע אחורה בזמן ומרחיק סטודנטים חדשים מלהירשם ללימודי ראיית החשבון", טוען שרייבר. לדבריו, "כיום שני שלישים מהמתמחים שקיבלו רישיון עוברים מהמשרדים לעבוד בחברות כחשבים, כמנהלי כספים וכאנשי פיננסים, משום שמתמחים רבים שבחרו ללמוד ראיית חשבון לא מעוניינים להיות מבקרים". 

לידיעת רואי החשבון לעתיד: כך תיראה ההתמחות שלכם בקרוב 
הצעה אחת עשויה לשנות מהקצה אל הקצה את שוק ראיית החשבון בישראל

"התוכנית תהפוך את המקצוע לאפור"

ב־24 בנובמבר הצביעה מועצת רואי החשבון, בראשות מנכ"ל משרד המשפטים ערן דוידי, על אישור כללים חדשים להתמחות בראיית חשבון. עד היום אמות־המידה להתמחות במקצוע נגעו רק לפרטים טכניים של ההתמחות, בהם משך ההתמחות, זהות המאמן ונושא ההתמחות, אך כעת מבקש דוידי להתייחס גם למהות, כאשר בלב הכללים החדשים מצויה הדרישה כי החל מינואר 2024 על כל מתמחה לעסוק בביקורת לפחות מחצית מתקופת ההתמחות שלו. כלומר, לא פחות מ־1,700 שעות בתקופה של התמחות מלאה בת שנתיים יוקדשו לביקורת ומתן חוות־דעת על דוחות. 

 

רו"ח שרייבר מבקר בחריפות את החלטת מנכ"ל משרד המשפטים לפרסם את הרפורמה, בניגוד לדעת לשכת רואי החשבון. לטענתו, הדרישה למספר שעות ביקורת מינימלי תפגע במקצוע. "הרפורמה עליה הכריז יו"ר המועצה התקבלה בעקבות הצבעה שנערכה במליאת המועצה בהיעדרי ובהיעדר הסכמתי לכך. ההחלטה, המורה לאלץ את המתמחים להקדיש את חלק הארי של ההתמחות לתחום שהם לא יעסקו בו ביומיום, מבריחה אותם מרישום למקצוע".

לדבריו, "הרפורמה מנותקת מהשטח ומתעקשת להותיר את המקצוע מאחור ולהפוך אותו למקצוע אפור. אני מעריך כי הרפורמה הזו תפגע גם ברישום סטודנטים לחוגים לראיית חשבון וחשבונאות בעתיד. בכוונתי לפעול לביטול ההחלטה בעת כניסת שר משפטים חדש לתפקיד".

ההחלטה על הרפורמה התקבלה כאשר ברקע מתגבשת ממשלה חדשה. רו"ח שרייבר טוען כי מדובר בעיתוי בעייתי: "כרגע זה בכלל לא לגיטימי מבחינת מנכ"ל משרד המשפטים, יו"ר המועצה דוידי, לבצע פעולות משמעותיות כשאנחנו מחכים לכניסת שר חדש. אם הייתי בישיבה, הייתי כמובן קול צעקה, ואני מניח שהוא לא היה מעלה את זה להצבעה. עם כניסת השר החדש אני מתכוון ללכת ולבטל את המהלך".

מנגד, גורמים במועצת רואי החשבון מסרו לגלובס כי לרו"ח שרייבר היו "מספיק הזדמנויות להביע הסתייגות, ולא רק שלא עשה זאת - הוא אף לא טרח להגיע לישיבה המסכמת שנקבעה זמן רב מראש. מי שבוחר להיעדר מהדיונים ונמנע מלהביע עמדתו, יכול לבוא בטענות רק לעצמו".

הסטודנטים והמשרדים הגדולים נגד הרפורמה

מאז הפרסום בגלובס על הרפורמה בהתמחות, מתנהלים דיונים סוערים בקבוצות וואטסאפ ופייסבוק של מתמחים וסטודנטים לראיית חשבון. בעמוד הפייסבוק של "פורום מתמחים - ראיית חשבון", הגיבו מתמחים וסטודנטים שונים לרפורמה בזעם.

בין היתר נכתב כי מדובר ב"החלטה הזויה" ו"פגיעה בחופש העיסוק", וכן תהו "למה שאדם שיודע שהוא רוצה להתמחות במסים יצטרך לעשות שעות ביקורת נגד רצונו כתנאי לסיום ההתמחות? מעבר לכך, אם נצטרך לעשות שנה התמחות בביקורת, זה יצמצם את תקופת הזמן שנוכל להתמחות במחלקה שאנחנו באמת רוצים להיות בה. מה ההיגיון?".

סטודנטים נוספים כתבו שאם היו יודעים שיכריחו אותם לעשות ביקורת, הם לא היו הולכים ללמוד את המקצוע.

אל הביקורת מצטרפים גם גורמים במשרדי רואי החשבון הגדולים בארץ, בהם רו"ח אבי נוימן, שותף מס בכיר במשרד PwC Israel. לדבריו, "יישום הכללים החדשים עלול להביא לכך שלא נוכל להעסיק מתמחים דה־פקטו במחלקות המקצועיות תומכות הביקורת, מכיוון שרק מחצית מתקופת ההתמחות תוכל להיות מוקדשת לביצוע עבודות מקצועיות במחלקות אלה. זה עלול לפגוע באיכות עבודת הביקורת של משרדי רואי החשבון.

"לא ברור כיצד תאושר תקופת התמחות במשרדי ממשלה המעסיקים מתמחים, בהם רשות המסים, אגף שוק ההון או המוסדות הפיננסיים הקיימים בשוק… כל בידול של אוכלוסייה זו מהכללים תפלה לרעה את המתמחים במשרדי ראיית החשבון".

גם רו"ח יוסף לבנזון, יו"ר ועד העובדים בפירמת ראיית החשבון EY ישראל, מצטרף לביקורת: "התוכנית פשוט מנותקת ממציאות חייהם של מתמחי ראיית החשבון בישראל. אין דבר כזה שמשרד ייחד למתמחיו שנה מתוך שנתיים לעבודת ביקורת. הבעיה היא לא עוד פיקוח לא אפקטיבי, אלא התאמת ההתמחות למציאות ובעיקר קיצורה לשנה".

לדברי רו"ח לבנזון, "סוד גלוי בענף הוא שכיום חלק לא מבוטל מהעובדים הנקלטים בפירמות ראיית החשבון אינם רואי חשבון כלל, אלא אוסף בעלי מקצועות חופשיים או אף סטודנטים אשר מבצעים שורת עבודות 'שחורות' בתחום הביקורת ומסייעים בהורדת העומס על 'רואי החשבון האמיתיים' שחסרים למכביר. האם הרגולטורים בענף מודעים בכלל לנוהל זה? האם הם מבינים את השפעתו על מעמד רואה החשבון?".

רו"ח לבנזון מעיד כי מתמחים רבים לא נוגעים בביקורת. "הדרישה לשנה בביקורת היא אות מתה, ובפועל מעטים המתמחים אשר עוסקים בפועל לא בשנה אלא בדקה אחת של עבודת ביקורת. זה הזמן לפקוח עיניים, להכיר במציאות המשתנה. נכון לשנים 2020-2022, למרות קיצור לימודי החשבונאות, הירידה במספר הנרשמים הולכת ומעמיקה. הסטודנטים מצביעים ברגליים ונוטשים את מקצוע ראיית החשבון".

גם באקדמיה לא מרוצים מהתוכנית החדשה. לדברי רו"ח שלומי שוב, ראש החוג לחשבונאות באוניברסיטת רייכמן ויו"ר ועדת ההיגוי לעתיד המקצוע שהקימה לשכת רואי חשבון, טוען כי ההחלטה "עומדת בניגוד גמור להמלצות הביניים של ועדת ההיגוי לעתיד המקצוע, שקבעה בין היתר כי יש דווקא להרחיב את תפיסת ההתמחות בראיית חשבון".

מעבר לכך, אומר רו"ח שוב, "החלטת המועצה לוקה קשות בהסתכלות מערכתית, שהרי כיום ניתן לעשות התמחות בבנקים ובחברות גדולות אחרות וכן בגופים ציבוריים כדוגמת רשות המסים, רשות ניירות ערך ואגף החשב הכללי. לכאורה לא ניתן יהיה ליישב את הסתירה בין ההחלטה החדשה לבין המשך ההתמחויות החשובות הנ"ל, ואני גם לא רואה את הנושא עובר את מבחן בג"ץ, כי הדבר יוצר חוסר שוויון". 

משרד המשפטים נגד נשיא לשכת רואי החשבון

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "הרפורמה נמצאת על סדר יומה של מועצת רואי החשבון למעלה משנה. לאורך התקופה המתווה הועבר פעמיים להתייחסות הציבור ולכלל רואי החשבון בישראל. בעקבות ההערות שהתקבלו מהציבור אף נעשו התאמות בנוסח הסופי של אמות־המידה. בהמשך נערך מחקר עולמי בסיוע חברה מקצועית, שהעלה כי התוכנית צפויה לשפר את מקצועיות המתמחים, ליישר קו עם המגמה הכללית הקיימת בתחום במדינות המערב וחשוב מכל - להביא לשיפור השירות לציבור.

"נשיא הלשכה השתתף בדיון בו הוצג המחקר האמור, אך לא הביע כל עמדה. גם כאשר נשלח אל הלשכה מבעוד מועד המסמך הסופי של טיוטת אמות־המידה, הוא נותר ללא תגובה.

"לבסוף, יובהר כי סדר היום של ישיבות המועצה מופץ לכלל החברים כשבוע לפני המועד, ולכן תמוה מאוד שיש מי שטוען כי הופתע מההחלטה". 

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית