גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מנותקת מהשטח, תרחיק מועמדים מהמקצוע": הרפורמה בהתמחות רואי החשבון מעוררת סערה

לשכת רואי החשבון, סטודנטים, מתמחים ומשרדים גדולים תוקפים את התוכנית לשינוי התמחות רואי החשבון, שפורסמה בגלובס ● נשיא הלשכה הודיע כי יפעל לביטול הרפורמה, וגורמים במועצת רואי החשבון טוענים: "הנשיא בחר להיעדר מהדיונים"

ערן דוידי, מנכ''ל משרד המשפטים ויו''ר מועצת רואי החשבון, וחן שרייבר, נשיא לשכת רואי החשבון / צילום: דוברות הרשות השופטת, ראובן קפוצ'ינסקי
ערן דוידי, מנכ''ל משרד המשפטים ויו''ר מועצת רואי החשבון, וחן שרייבר, נשיא לשכת רואי החשבון / צילום: דוברות הרשות השופטת, ראובן קפוצ'ינסקי

נשיא לשכת רואי החשבון, רו"ח חן שרייבר, יוצא במתקפה חריפה נגד החלטת מועצת רואי החשבון שפורסמה לראשונה בגלובס, לפיה מתמחים בראיית חשבון יחויבו לעשות לפחות 50% מההתמחות שלהם בביקורת.

"משרד המשפטים לוקח את המקצוע אחורה בזמן ומרחיק סטודנטים חדשים מלהירשם ללימודי ראיית החשבון", טוען שרייבר. לדבריו, "כיום שני שלישים מהמתמחים שקיבלו רישיון עוברים מהמשרדים לעבוד בחברות כחשבים, כמנהלי כספים וכאנשי פיננסים, משום שמתמחים רבים שבחרו ללמוד ראיית חשבון לא מעוניינים להיות מבקרים". 

לידיעת רואי החשבון לעתיד: כך תיראה ההתמחות שלכם בקרוב 
הצעה אחת עשויה לשנות מהקצה אל הקצה את שוק ראיית החשבון בישראל

"התוכנית תהפוך את המקצוע לאפור"

ב־24 בנובמבר הצביעה מועצת רואי החשבון, בראשות מנכ"ל משרד המשפטים ערן דוידי, על אישור כללים חדשים להתמחות בראיית חשבון. עד היום אמות־המידה להתמחות במקצוע נגעו רק לפרטים טכניים של ההתמחות, בהם משך ההתמחות, זהות המאמן ונושא ההתמחות, אך כעת מבקש דוידי להתייחס גם למהות, כאשר בלב הכללים החדשים מצויה הדרישה כי החל מינואר 2024 על כל מתמחה לעסוק בביקורת לפחות מחצית מתקופת ההתמחות שלו. כלומר, לא פחות מ־1,700 שעות בתקופה של התמחות מלאה בת שנתיים יוקדשו לביקורת ומתן חוות־דעת על דוחות. 

 

רו"ח שרייבר מבקר בחריפות את החלטת מנכ"ל משרד המשפטים לפרסם את הרפורמה, בניגוד לדעת לשכת רואי החשבון. לטענתו, הדרישה למספר שעות ביקורת מינימלי תפגע במקצוע. "הרפורמה עליה הכריז יו"ר המועצה התקבלה בעקבות הצבעה שנערכה במליאת המועצה בהיעדרי ובהיעדר הסכמתי לכך. ההחלטה, המורה לאלץ את המתמחים להקדיש את חלק הארי של ההתמחות לתחום שהם לא יעסקו בו ביומיום, מבריחה אותם מרישום למקצוע".

לדבריו, "הרפורמה מנותקת מהשטח ומתעקשת להותיר את המקצוע מאחור ולהפוך אותו למקצוע אפור. אני מעריך כי הרפורמה הזו תפגע גם ברישום סטודנטים לחוגים לראיית חשבון וחשבונאות בעתיד. בכוונתי לפעול לביטול ההחלטה בעת כניסת שר משפטים חדש לתפקיד".

ההחלטה על הרפורמה התקבלה כאשר ברקע מתגבשת ממשלה חדשה. רו"ח שרייבר טוען כי מדובר בעיתוי בעייתי: "כרגע זה בכלל לא לגיטימי מבחינת מנכ"ל משרד המשפטים, יו"ר המועצה דוידי, לבצע פעולות משמעותיות כשאנחנו מחכים לכניסת שר חדש. אם הייתי בישיבה, הייתי כמובן קול צעקה, ואני מניח שהוא לא היה מעלה את זה להצבעה. עם כניסת השר החדש אני מתכוון ללכת ולבטל את המהלך".

מנגד, גורמים במועצת רואי החשבון מסרו לגלובס כי לרו"ח שרייבר היו "מספיק הזדמנויות להביע הסתייגות, ולא רק שלא עשה זאת - הוא אף לא טרח להגיע לישיבה המסכמת שנקבעה זמן רב מראש. מי שבוחר להיעדר מהדיונים ונמנע מלהביע עמדתו, יכול לבוא בטענות רק לעצמו".

הסטודנטים והמשרדים הגדולים נגד הרפורמה

מאז הפרסום בגלובס על הרפורמה בהתמחות, מתנהלים דיונים סוערים בקבוצות וואטסאפ ופייסבוק של מתמחים וסטודנטים לראיית חשבון. בעמוד הפייסבוק של "פורום מתמחים - ראיית חשבון", הגיבו מתמחים וסטודנטים שונים לרפורמה בזעם.

בין היתר נכתב כי מדובר ב"החלטה הזויה" ו"פגיעה בחופש העיסוק", וכן תהו "למה שאדם שיודע שהוא רוצה להתמחות במסים יצטרך לעשות שעות ביקורת נגד רצונו כתנאי לסיום ההתמחות? מעבר לכך, אם נצטרך לעשות שנה התמחות בביקורת, זה יצמצם את תקופת הזמן שנוכל להתמחות במחלקה שאנחנו באמת רוצים להיות בה. מה ההיגיון?".

סטודנטים נוספים כתבו שאם היו יודעים שיכריחו אותם לעשות ביקורת, הם לא היו הולכים ללמוד את המקצוע.

אל הביקורת מצטרפים גם גורמים במשרדי רואי החשבון הגדולים בארץ, בהם רו"ח אבי נוימן, שותף מס בכיר במשרד PwC Israel. לדבריו, "יישום הכללים החדשים עלול להביא לכך שלא נוכל להעסיק מתמחים דה־פקטו במחלקות המקצועיות תומכות הביקורת, מכיוון שרק מחצית מתקופת ההתמחות תוכל להיות מוקדשת לביצוע עבודות מקצועיות במחלקות אלה. זה עלול לפגוע באיכות עבודת הביקורת של משרדי רואי החשבון.

"לא ברור כיצד תאושר תקופת התמחות במשרדי ממשלה המעסיקים מתמחים, בהם רשות המסים, אגף שוק ההון או המוסדות הפיננסיים הקיימים בשוק… כל בידול של אוכלוסייה זו מהכללים תפלה לרעה את המתמחים במשרדי ראיית החשבון".

גם רו"ח יוסף לבנזון, יו"ר ועד העובדים בפירמת ראיית החשבון EY ישראל, מצטרף לביקורת: "התוכנית פשוט מנותקת ממציאות חייהם של מתמחי ראיית החשבון בישראל. אין דבר כזה שמשרד ייחד למתמחיו שנה מתוך שנתיים לעבודת ביקורת. הבעיה היא לא עוד פיקוח לא אפקטיבי, אלא התאמת ההתמחות למציאות ובעיקר קיצורה לשנה".

לדברי רו"ח לבנזון, "סוד גלוי בענף הוא שכיום חלק לא מבוטל מהעובדים הנקלטים בפירמות ראיית החשבון אינם רואי חשבון כלל, אלא אוסף בעלי מקצועות חופשיים או אף סטודנטים אשר מבצעים שורת עבודות 'שחורות' בתחום הביקורת ומסייעים בהורדת העומס על 'רואי החשבון האמיתיים' שחסרים למכביר. האם הרגולטורים בענף מודעים בכלל לנוהל זה? האם הם מבינים את השפעתו על מעמד רואה החשבון?".

רו"ח לבנזון מעיד כי מתמחים רבים לא נוגעים בביקורת. "הדרישה לשנה בביקורת היא אות מתה, ובפועל מעטים המתמחים אשר עוסקים בפועל לא בשנה אלא בדקה אחת של עבודת ביקורת. זה הזמן לפקוח עיניים, להכיר במציאות המשתנה. נכון לשנים 2020-2022, למרות קיצור לימודי החשבונאות, הירידה במספר הנרשמים הולכת ומעמיקה. הסטודנטים מצביעים ברגליים ונוטשים את מקצוע ראיית החשבון".

גם באקדמיה לא מרוצים מהתוכנית החדשה. לדברי רו"ח שלומי שוב, ראש החוג לחשבונאות באוניברסיטת רייכמן ויו"ר ועדת ההיגוי לעתיד המקצוע שהקימה לשכת רואי חשבון, טוען כי ההחלטה "עומדת בניגוד גמור להמלצות הביניים של ועדת ההיגוי לעתיד המקצוע, שקבעה בין היתר כי יש דווקא להרחיב את תפיסת ההתמחות בראיית חשבון".

מעבר לכך, אומר רו"ח שוב, "החלטת המועצה לוקה קשות בהסתכלות מערכתית, שהרי כיום ניתן לעשות התמחות בבנקים ובחברות גדולות אחרות וכן בגופים ציבוריים כדוגמת רשות המסים, רשות ניירות ערך ואגף החשב הכללי. לכאורה לא ניתן יהיה ליישב את הסתירה בין ההחלטה החדשה לבין המשך ההתמחויות החשובות הנ"ל, ואני גם לא רואה את הנושא עובר את מבחן בג"ץ, כי הדבר יוצר חוסר שוויון". 

משרד המשפטים נגד נשיא לשכת רואי החשבון

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "הרפורמה נמצאת על סדר יומה של מועצת רואי החשבון למעלה משנה. לאורך התקופה המתווה הועבר פעמיים להתייחסות הציבור ולכלל רואי החשבון בישראל. בעקבות ההערות שהתקבלו מהציבור אף נעשו התאמות בנוסח הסופי של אמות־המידה. בהמשך נערך מחקר עולמי בסיוע חברה מקצועית, שהעלה כי התוכנית צפויה לשפר את מקצועיות המתמחים, ליישר קו עם המגמה הכללית הקיימת בתחום במדינות המערב וחשוב מכל - להביא לשיפור השירות לציבור.

"נשיא הלשכה השתתף בדיון בו הוצג המחקר האמור, אך לא הביע כל עמדה. גם כאשר נשלח אל הלשכה מבעוד מועד המסמך הסופי של טיוטת אמות־המידה, הוא נותר ללא תגובה.

"לבסוף, יובהר כי סדר היום של ישיבות המועצה מופץ לכלל החברים כשבוע לפני המועד, ולכן תמוה מאוד שיש מי שטוען כי הופתע מההחלטה". 

עוד כתבות

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● גיוס של 23 מיליון דולר ל-Restore Medical בתחום אי ספיקת הלב ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?