גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכרז הרביעי לקבלת רישיונות לחיפוש גז טבעי במימי ישראל יוצא לדרך

לפני כשנה בדיוק הכריזה שרת האנרגיה קארין אלהרר כי לא תעסוק בענייני גז בשנת 2022, אולם במהלך השנה שינתה את מדיניותה ● החברות יוכלו להגיש את ההצעות עד הקיץ, ומספר שבועות לאחר מכן צפויות להתפרסם תוצאות ההליך

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס
אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

משרד האנרגיה פרסם היום (ד') את המכרז הרביעי לקבלת רישיונות לחיפושי גז טבעי במימי ישראל, זאת לאחר ששרת האנרגיה קארין אלהרר והממונה על הנפט במשרד, חן בר-יוסף, קיבלו את המלצת מועצת הנפט לצאת להליך.

המהלך יוצא לדרך כעת, לאחר שבמהלך השנה האחרונה שינתה השרה קארין אלהרר את מדיניותה בנושא. לפני כשנה בדיוק הכריזה, כי בשנת 2022 לא תעסוק בענייני גז, ולמעשה הקפיאה את מהלכי היציאה למכרזים.

היא זכתה לביקורת חריפה על החלטתה זו, בעיקר לנוכח משבר האנרגיה העולמי שהחריף מאוד בשל המלחמה באוקראינה, והביקוש העצום לגז באירופה. מחירי הגז האמירו במאות אחוזים, והחברות והמדינות המייצאות הגדילו מאוד את רווחיהן. רק במאי 2022 הודיעה אלהרר על שינוי המדיניות ועל היציאה להליך המכרזים החדש, ולאחר מכן חתמה על מזכר הבנות עם האיחוד האירופי ומצרים על האצת הליכי יצוא הגז לאירופה.

במסגרת ההליך יוצעו ארבעה מקבצים של רישיונות חיפוש (Zones). ההחלטה לשווק את השטחים במקבצים של רישיונות, נועדה לפי משרד האנרגיה לאפשר התאמה נכונה יותר של אזורי החיפוש למבנים הגיאולוגים הקיימים בים, אשר עשויים להכיל משאבים טבעיים.

הנחת היסוד היא כי החזקת שטחים גדולים יותר, תאפשר ביצוע סקרים גיאולוגים וגיאופיזיים באופן מקצועי ויעיל יותר. בחלק מהמקבצים כבר ניתנו בעבר רישיונות חיפוש, ובוצעו בהם סקרים סיסמיים ופעולות אקספלורציה אחרות המעידות על פוטנציאל אפשרי לגילוי של מאגרי הידרוקרבונים.

עם פתיחת ההליך התחרותי, מעלה משרד האנרגיה גרסא מעודכנת של אתר ייעודי, בו ניתן יהיה לקבל את כל האינפורמציה על ההליך ולעיין במסמכים ובחומרים הרלוונטיים. החברות יוכלו להגיש את ההצעות עד הקיץ, ומספר שבועות לאחר מכן צפויות להתפרסם תוצאות ההליך. רישיון חיפוש יינתן למשך תקופה של 3 שנים. במהלך התקופה, בעלי הרישיון יבצעו את תכנית העבודה עלייה התחייבו, שעיקרה בחינת כלל השטח שקיבלו.

לאחר ביצוע תכנית העבודה יוכל בעל הרישיון לבקש ארכה לשנתיים נוספות, בתנאי שיגיש תכנית עבודה הכוללת ביצוע קידוח בלפחות אחד מהרישיונות במקבץ, וכן תכנית עבודה נוספת, שתאושר על-ידי הממונה לענייני הנפט, ברישיונות האחרים.

לאחר ביצוע קידוח אחד לפחות ועמידה בכלל תכניות העבודה, ניתן יהיה להאריך את תקופת הרישיונות במקבץ בשנתיים נוספות. מקסימום 7 שנות רישיון, כפי שנקבע בחוק הנפט, בתנאי שתוגש התחייבות לקידוח בכל אחד מהרישיונות שטרם נקדחו עד תם תקופת הרישיון. הבסיס להחלטה על תקופת הרישיון (2+2+3 שנים) הינו לאפשר לבעל הרישיון ללמוד היטב את השטח ורק אז לקבל החלטה לגבי המשך הפעילות בו.

לגוון את מקורות האספקה לאירופה

בהודעת משרד האנרגיה נאמר כי מטרת ההליך הינה להגביר את ודאות אספקת הגז הטבעי למשק הישראלי ולהגדיל את התחרות בין ספקי הגז הטבעי. זאת, בכדי לאפשר ליצרני החשמל בישראל מקורות נוספים של גז טבעי, על-מנת להוריד את המחיר לצרכן וכן לקדם את המעבר של מפעלים נוספים, אשר עדיין עושים שימוש במזוט ובסולר במפעליהם - לשימוש בגז טבעי.

בנוסף, ההליך משתלב במאמצים הבינ"ל להוסיף מקורות אספקת אנרגיה אלטרנטיביים, והוא חלק מתוכנית המענה לאיחוד האירופי בהמשך לפנייתו למדינת ישראל בבקשת סיוע. זאת, בעקבות משבר האנרגיה הפוקד את אירופה בתקופה האחרונה ותכנית האיחוד לגוון את מקורות האספקה.

אלהרר אמרה בהודעתה כי "ההליך לחיפוש גז טבעי במים הכלכליים של ישראל יאפשר את הגדלת התחרות, יצירת יציבות באספקה למשק המקומי ויאפשר חתימה על הסכמים נוספים, כמו אלו עליהם חתמנו עם האיחוד האירופי ומצרים, ליצוא גז טבעי למדינות העולם. זוהי שעה גדולה למדינת ישראל, שדווקא על רקע משבר האנרגיה העולמי הפכה לשחקנית משמעותית בשוק האנרגיה הבינלאומי ותמשיך למצב את עצמה כשחקנית משמעותית במשק האנרגיה האזורי והבינלאומי".

מנכ"ל משרד האנרגיה, ליאור שילת, מסר: "ההליך שאנחנו מתחילים היום בעיצומו של משבר האנרגיה העולמי חשוב ביותר, ומטרתו לקדם מציאת מאגרי גז טבעי נוספים על אלה הפעילים כיום בישראל ולאפשר את פיתוחם", אומר שילת. "יש לו משמעויות חשובות לחיזוק כלכלת ישראל ומעמדה בעולם. פיתוח מאגרי גז טבעי נוספים יחד עם הגדלת ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות, ומהלכים אסטרטגים נוספים אשר מוביל המשרד, הם הבסיס לביטחון האנרגטי של מדינת ישראל ולהבטחת משק אנרגיה ישראלי אמין, נקי ובר השגה". 

"מכירת חיסול של הים" 

מהחברה להגנת הטבע נמסר בתגובה: "פרסום ההודעה על שיווק שטחים חדשים להפקת גזי חממה, בסביבה ימית רגישה של הים העמוק, היא הזויה ומנותקת מהמציאות. בעוד העולם כולו מאיץ את הפחתת התלות שלו בגז טבעי ועובר למקורות מתחדשים ומבוזרים, בטוחים יותר אקלימית, ביטחונית ואקולוגית, יוצא משרד האנרגיה במכירת חיסול של הים השייך לציבור כולו - עבור גז שיהיה זמין לשימוש (ליצוא - מכיוון שצורכי המשק הישראלי כבר מובטחים) בעוד יותר מעשור - בשנת 2033, כשהעולם אמור להיות בהליך גמילה מתקדם משימוש בגזי חממה.

"תהליך זה קודם במחשכים, ללא הליך שיתוף ציבור וללא החלטה מאוזנת, תוך שיתוף כלל גורמי הממשלה. נראה כי משרד האנרגיה סבור כי הוא הריבון היחיד על שטח של 22,000 קמ"ר של מים כלכליים. החברה להגנת הטבע תפעל כדי להבטיח ששטח הים העמוק ינוהל על-ידי הממשלה בצורה מאוזנת, תוך קידום רשת שמורות ימיות במים הכלכליים".

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

שתי קרנות אמריקאיות ייהנו מאקזיט של 750 מיליון דולר בביוקאץ' הישראלית

את המניות ביוקאץ' רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה, בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ובאמצעותה היא הופכת לבעלת השליטה עם 57% ממניות החברה ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ובמידה ויעבור גם בסנאט ויחתם על ידי הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

סקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה