גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"ל שקורא למנהלים להפוך את הפירמידה הארגונית ולשים את העובדים בראש

ביל ג'ורג', מנכ"ל דטרוניק לשעבר, החליט להקדיש כשליש מזמנו כדי לבלות עם העובדים הזוטרים שבארגון ● כך הם גילו יותר מוטיבציה בעבודה, והוא למד על הבעיות שבשטח ● מבסט ביי ועד ג'נרל מוטורס: מה אפשר ללמוד מארגונים אחרים שאימצו את השיטה הזו?

להקדיש את הזמן לבדוק את תחושות העובדים / צילום: Shutterstock
להקדיש את הזמן לבדוק את תחושות העובדים / צילום: Shutterstock

 

 

כשהייתי מנכ"ל מדטרוניק, תאגיד בינלאומי העוסק בפיתוח ושיווק מכשור רפואי, קבעתי יעד לחלוקת הזמן שלי ביחס 30/30/30/10 - 30% עם לקוחות, 30% עם עובדים בשטח, 30% עם מנהלים ו־10% עם גורמים חיצוניים. גישה זו יחסית חריגה בנוף של ארגונים רבים: על פי מחקר שנערך מביה"ס לעסקים בהארוורד, מנכ"לים מבלים בממוצע 6% מהזמן שלהם עם עובדים זוטרים, 3% עם לקוחות ו־72% בפגישות עסקיות.

מניסיוני, עובדי הקו הראשון הם אלו שנושאים ברוב האחריות מול הלקוחות, קידום תהליכי חדשנות ושמירה על איכות המוצר. עם זאת, לעיתים קרובות מנהלים נוטים להתייחס אליהם כמעין סרח עודף ולהקדיש יותר זמן לפעילות עסקית, במקום לראות בהם כנכס שצריך לטפח לטובת הצלחת הארגון כולו. כדי לשנות את התפקיד של עובדי הקו הראשון והאופן בו מנהלים מתייחסים אליהם, אני מציע שני שינויים - האחד סמלי והאחר מעשי.

ראשית, הסמלי: הגיע הזמן להפוך את הסדר הארגוני. למה עובדי הקו הראשון נמצאים בתחתית השרשרת הארגונית והמנכ"לים והסמנכ"לים נמצאים בראשה? במקום זאת, חברות צריכות לשים את עובדי הקו הראשון מקדימה כדי לשקף את חשיבותם האמיתית לארגון. השינוי הפשוט והסמלי הזה יעזור לכולם לזכור מי מעניק ערך אמיתי ללקוחות.

 

שנית, הצד המעשי: מנכ"לים צריכים לבלות יותר זמן עם העובדים הזוטרים. אני ממליץ לכוון ל־30% מהזמן. למה? קודם כל בגלל שהענקת תשומת לב לעובדים מגבירה את המוטיבציה שלהם. במעבדות המחקר והפיתוח של מדטרוניק שמעתי הרבה רעיונות למוצרים חדשים ולטיפולים רפואיים חדשים. בביקורים במפעלים הבנתי שעובדי הפס היו אלה שעושים את ההבדל באיכות המוצרים. בנוסף, הזמן שלי עם לקוחות לימד אותי על האתגרים של החברה, והדגים מה ערכם של העובדים הזוטרים.

חלק מהמנהלים של הארגונים הגדולים ביותר כבר יישמו גישה זו. הנה כמה דוגמאות למנכ"לים בעבר ובהווה שאימצו אותה.

מנכ"ל בסט ביי: יוברט ג'ולי

כשנכנס לבסט ביי כמנכ"ל חדש, בילה יוברט ג'ולי את השבוע הראשון בתפקיד בחנויות של החברה, שם עבד לצד העובדים הפשוטים. "מה שלמדתי מעובדי החנויות ובהתבוננות על מה שמתרחש שם, בחיים לא הייתי יכול להבין מהתעמקות בגיליונות נתונים או בישיבה בחדרי ישיבות עם יתר חברי ההנהלה", הוא מספר.

כמנכ"ל, הוא נפגש באופן אישי עם אלפי עובדים ונתן להם השראה לקחת חלק באסטרטגיית לשינוי פני החברה. אחרי שלוש שנים, כשהשינוי בבסט ביי הושלם, ג'ולי השיק יוזמה חדשה בשם "Build the New Blue" ונפגש עם עובדים במטרה להקדיש להם יותר מזמנו. בעקבות מאמציו במשך שבע שנים, חזרה בסט ביי לצמוח ומחיר המניה שלה עלה ב־263%.

מנכ"לית ג'נרל מוטורס: מרי בארה

בארה"ב החלה מרי בארה את דרכה ב־GM כסטודנטית בגיל 18 ועבדה בחברה 41 שנים, כולל במשרות זוטרות כמו מהנדסת ייצור ומהנדסת עיצוב, לפני שהגיעה להנהלה.

מיד עם כניסתה לתפקיד המנכ"לית, ניצבה מול משבר שגרם ל־124 מקרי מוות ו־275 מקרי פציעה בארגון. היא ניצלה את המשבר הזה והדחיפות שסביבו לשנות את התרבות ב־GM מבירוקרטיה איטית והכחשת בעיות, לגישה אחראית ושקופה שממוקדת בלקוחות.

כבר בשנה הראשונה שלה כמנכ"לית, התחייבה בארה לייצר רף חדש לתעשייה לאיכות ובטיחות על מנת להדגיש את חשיבות הבטיחות לכל עובדי GM, ועשתה ריקול ל־30 מיליון כלי רכב. ואם לא די בכך, היא השיקה תוכנית חדשה בשם "לדבר בקול על בטיחות", שמעניקה לעובדי קו ראשון פרסים על שקיפות.

כיום, בארה מרבה לערוך מפגשים עם עובדים במפעלים על מנת להיחשף לאתגרים בחברה, וכדי להציע עזרה איפה שאפשר. גם מאמציה השתלמו, ו־GM שיחזרה את הרווחיות שלה בשבע מתוך שמונה השנים האחרונות.

מייסד AH: ג'ונתן לי קלי

קלי, שגדל במשפחה מהמעמד העובד בגרינסבורו, צפון קרולינה, עבד באתרי בניין כשהיה נער צעיר. שם למד להעריך את העבודה הקשה של אלו שבתחתית השרשרת הארגונית. כשהקים חברה לשירותי מזון בשם Asymmetric Holdings, הוא החליט לקדם תרבות מכבדת וסובלנית בין עובדיה. בנוסף, הוא דאג שעובדים זוטרים יגיעו במהרה לתפקידי הנהלה, עם שכר גבוה משמעותית בהשוואה למתחרים.

מידי ערב, היה קלי משתתף בסגירת הסניף יחד עם עובדיו לאחר שהיה מסיים את ארוחת הערב בביתו. "פעם אחת הייתי צריך לפתוח אסלה שנסתמה", הוא סיפר על חוויותיו. "אם אני מבקש מאנשים לעשות את זה, אני צריך לעשות אותו דבר".

כפי שמראות הדוגמאות האלה, אין ספק שמתרחש שינוי מחשבתי אצל מנהלי תאגידים שונים. אך לא כאן הוא נגמר - כשההנהלה מעניקה חשיבות לעובדי הקו הראשון, היא מסייעת להילחם באי שוויון שפעמים רבות מתבטא בשכר. מאז 1979 ועד 2019, שכר עובדי קו ראשון עלה רק ב־16%, בעוד שהפריון עלה ב־60%. באותה תקופה, השכר של העובדים הבכירים עלה ב־160%, כך שהפער בין מנכ"לים לעובדי קו ראשון התרחב: ב־2020 עמד על 351:1 בהשוואה ל־21:1 ב־1965.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?