גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ערב הסעודית, לא מה שחשבתם: המקום שאליו הולכים האדריכלים כדי לבחון את הרעיונות הכי פרועים שלהם

אי בצורת דולפין, אסדת נפט שיקפצו ממנה בנג'י ועיר שחצי ממנה יצוף על המים • החזון של יורש העצר הסעודי מביא אדריכלים מכל העולם להגשים קונספטים לא קונבנציונליים בממלכה

שדה התעופה בערב הסעודית. שערי הכניסה מדמים דיונות / אילוסטרציה: פוסטר ושות
שדה התעופה בערב הסעודית. שערי הכניסה מדמים דיונות / אילוסטרציה: פוסטר ושות

שדה תעופה שמתוכנן להידמות לנווה מדבר; אי שמעוצב בצורת דולפין עם בניינים בצורת ריף אלמוגים; ואסדת נפט קרובה לחוף שהופכת לפארק שעשועים, עם רכבת הרים וקפיצות בנג'י. לארכיטקטים, ערב הסעודית הפכה לשגנרי־לה - מקום לבחון את הרעיונות הכי פרועים והכי לא שגרתיים שלהם.

עד כמה הם יוצאים מהקופסה? "מדובר בכמה מהרעיונות הכי מוזרים שהיו לנו במשך זמן רב ולא יכולנו לבטא אותם באופן יצירתי", אומר אחמד אל עלי, יו"ר X Architects מדובאי, "ועכשיו יש לנו פלטפורמה".

אדריכל העל שבטוח: "אנחנו דוהרים לכיוון של 200 אלף שקל למ"ר בתל אביב"  | ראיון
זוכת פרס ישראל לאדריכלות: ״השכר בענף הפך לבלתי אפשרי״ 
סמנכ"לית של לוריאל מגלה מה השאלה הכי חשובה בעיניה בראיון עבודה 

החברה שלו תכננה אתר נופש שייבנה על הדיונות בחלק הריק של המדינה, וחדרי המלון יעוצבו כמו פרחי מדבר. "ערב הסעודית", הוא אומר, "היא חלומו של כל מעצב".

נסיך הכתר מוחמד בן סלמן, השליט בפועל בערב הסעודית, מדרבן את התכנון המהודר. הוא רוצה להפוך את הממלכה, שהייתה פעם סגורה, לאחת המדינות המתוירות בעולם, וכדי להשיג את המטרה הזו היא מוציא כמעט טריליון דולר על אתרי נופש, תעשיית הפלגות נופש וחברת תעופה.

המסר לארכיטקטים, אומר ג'רארד אוונדון, שותף בכיר בפירמת פוסטר ושות': "לגרום לאנשים לשים לב".

יורש העצר הסעודי, הנסיך מוחמד בן סלמן. רוצה להשיר את חותמו / צילום: Associated Press

פרויקטים מוצעים אחרים הם עיר תעשייתית בשטח כ־29 קמ"ר שמעוצבת כמו מתומן ותצוף למחצה בים האדום; מלון בצורת טבעת על המים עם חדרים על כלונסאות; הפארק האורבני הגדול בעולם, שגודלו פי ארבעה מהסנטרל פארק וייבנה במקום בסיס חיל אוויר שיצא מכלל שימוש. הפרויקט הנועז מכולם הוא גורד שחקים שיגיע לגובה של כ־480 מטר.

"זה הרעיון הכי דפוק שמישהו אי פעם חשב עליו", אומר איידן ווקר, מבקר אדריכלות ואוצר של ועידות עיצוב, שמתגורר בבריטניה. "איך מישהו יכול לחשוב שאפשר לחיות ככה?"

כמה מהתוכניות האלה יהפכו למציאות, אפשר רק יכול לנחש, אבל העבודה על חלקם החלה. רוב הפרויקטים האלה נחלמו כשמחירי הנפט היו נמוכים יותר מאשר היום, כך שאוצר הנפט שערב הסעודית נהנית ממנו עכשיו צפוי להאיץ עוד יותר את תוכניותיו של הנסיך.

פוסטר אנד פרטנרס, משרד אדריכלים מבריטניה, לקח אי שכבר היה בערך בצורה של דולפין והפך אותו לעוד יותר דומה לבעל החיים הימי. האדריכלים חידדו את המאפיינים של הדולפין באמצעות לגונות ותעלות, והוסיפו בניינים שנראו כמו אלמוגים.

החברה תכננה גם שני שדות תעופה בים האדום. התוכנית לאחד מהם כוללת גגות עם מראות, שיוצרים אשליה אופטית של נווה מדבר. לאחר יש שערים בצורת דיונות.

העיצוב: עירוב של מערב עם מאפיינים ערבים

ערב הסעודית החלה למשוך אדריכלים בינלאומיים בתקופת השגשוג של הנפט בשנות ה־70, כשהמתכננים שאבו רעיונות אדריכליים מודרניים מהמערב ומיזגו אותם עם מאפיינים מחצי האי ערב - אבן חול, הצללות מהשמש וחלונות קטנים רבועים.

מלון חבוי בהרים. הנסיך רוצה למשוך תיירים לממלכה / הדמיה: Atelier Jean Nouvel

הסגנון הזה נודע בשם אדריכלות סלמנית, על שם המלך סלמן בין אבודלעזיז, שהיה אז מנהיג הממלכה.

הנסיך מוחמד רוצה להשאיר את חותמו בקנה מידה גדול יותר מאשר אביו. הוא שיבח את השכנה דובאי על המהירות והאמביציה שאפיינו את הפיתוח שלה. בשנות ה־2000, האמירות הפכה לשוק מבוקש על ידי אדריכלים עם רעיונות גדולים, ובסופו של דבר בנתה את המגדל הגבוה בעולם, כ־830 מטר, ואי בצורת דקל עם וילות ודירות.

התוכניות של בן סלמן אפילו חזקות יותר. הוא עושה פיתוח מחדש לעיר ריאד, ורוצה להפוך את העיר המאובקת ליותר ירוקה, עם פארק מרכזי, גרסה סעודית לשאנז אליזה ורובע יוקרה בסגנון בל אייר לאליטה.

פארקים לתיירות במקום תשתיות נפט

במפרץ הפרסי, הממלכה מתכננת לבנות על תשתית נפט שלושה מלונות, גלגל ענק, מגלשות מים, רכבות הרים ומתקן קפיצה ענקי לבנג'י. בים האדום, יש תוכניות לבניית שורה של פרויקטים תיירותיים, בהם ריזורט יוקרתי שבו יימכר אלכוהול לראשונה במדינה.

מתכנני ערים אומרים שהנסיך נעשה מעורב ברמה הרגשית בעיצוב, ומקשיב בתשומת לב לאדריכלים ומחליט על פרטים קטנים כמו הרהיטים במלונות או מנורות הרחוב.

Diriyah, הבית המקורי של משפחת המלוכה הסעודית, אמור להפוך ליעד תיירותי יוקרתי. כדי לשמור על האותנטיות של הבניינים מהמאה ה־17, שנבנו מלבני בוץ, הנסיך הורה על ייצור של 180 מיליון לבנים בייצור ידני, באמצעות אותם חומרים ושיטות שבהם השתמשו לפני 300 שנה, כך לדברי ג'רי אינזרילו, המנכ"ל האמריקאי של הפרויקט. "הוא מאשר כל דבר", אמר אינזרילו.

הפרויקט היקר ביותר של הנסיך הוא ה־Line, שורה של מגדלים בגובה של כ־480 מטר לאורך כ־120 ק"מ, בלי מכוניות ועם אנרגיה מתחדשת. הפרויקט יהיה חלק מעיר־מדינה עתידנית, שתיקרא Neom, שהנסיך מקווה לבנות בצפון מערב המדינה. 

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

5 דברים לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ויושפע מההתפתחויות הבטחוניות ● השקל התחזק מול הדולר, 3.71 שקלים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" ● עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ב-5% ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת