גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גוגל מחפשת את עצמה: האם היא החמיצה את ההזדמנות של הבינה המלאכותית?

התחרות הגוברת, עידן הפרטיות וחוסר הסבלנות של הגולשים כנראה לא יאפשרו לגוגל להמשיך ליהנות מהכנסות עצומות מפרסום, כפי שהתרגלה ● אם החברה לא תבצע רכישות גדולות, תייצר מנועי צמיחה ותחדש בתחום הבינה המלאכותית, היא תאבד דומיננטיות בשוק

חיפוש בגוגל. החברה עתידה להפסיד הסכם עם אפל ששוויו 10 מיליארד דולר בשנה / צילום: Shutterstock
חיפוש בגוגל. החברה עתידה להפסיד הסכם עם אפל ששוויו 10 מיליארד דולר בשנה / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

לפי דיווחים בארה"ב מהימים האחרונים, נראה כי במטה ענקית הפרסום והחיפוש גוגל במאונטן וויו קליפורניה הכריזו על "קוד אדום". הסיבה: גל מוצרי הבינה המלאכותית היצרנית (Generative AI), ובראשם ChatGPT שהושק לפני כשלושה שבועות על-ידי OpenAI והדהים את העולם ביכולות שהוא מציג כבר היום, ומנוע ייצור התמונות DALL-E 2 שהציגה OpenAI לפני מספר חודשים.

מי צריך פרסומאים: הבינה המלאכותית מאיימת על המקצועות היצירתיים
ביקשנו מהבינה המלאכותית לכתוב טקסט על יכולות הצ'אט שלה: כך זה נראה

שמחתי לקרוא שבגוגל מתחילים להבין שמה שהיה הוא לא בהכרח מה שיהיה, ושעליהם להתעורר מהר. ChatGPT מעניק חיפוש ברמה אחרת לגמרי מהחיפוש בגוגל - יותר מקיף ושיחתי, וגם מאפשר פולוו-אפ, וזה עוד לפני שהוא הפך למוצר מבושל, והרבה לפני ש-OpenAI אמרה את המילה האחרונה בנוגע למודל השפה שיושב בבסיסו.

כל זה הוא ללא ספק תמרור אזהרה, אבל הבעיה של גוגל הרבה יותר גדולה מ-ChatGPT או איזה מנוע לייצור תמונות כזה או אחר. נראה כי מישהו שם נרדם בשמירה.

ללמוד ממיקרוסופט וטסלה

כדי להבין את הטענה, צריך להסתכל על המבנה של גוגל ועל מנועי הצמיחה הפוטנציאליים שלה מול המתחרות. מדובר בחברה שרושמת הכנסות של יותר מ-250 מיליארד דולר בשנה, כאשר 80% מהן מגיעות מערוץ אחד בלבד: פרסום. היכן? בעיקר במנוע החיפוש Google‪.com, ובפלטפורמת הווידאו יוטיוב.

בנוסף, יש לה פעילות ענן (שמפגרת אחרי Azure של מיקרוסופט ו-AWS של אמזון), פעילות קטנה של מכירת מוצרי אלקטרוניקה (בית חכם, סמארטפונים של Pixel ומוצרי Nest), הכנסות מעמלות ב-Google Play במכשירי אנדרואיד ועוד.

ההתבססות על ההכנסות מפרסום משמעותית מאוד, והבעיה הגדולה היא שההכנסות הללו לא צפויות להמשיך לצמוח כפי שצמחו בשנים עברו - הן משום שאנחנו בעידן של יותר פרטיות, והן בשל מתחרות חדשות וחזקות (בנוסף למטא שמתחרה בה כבר שנים) כמו טיקטוק, אמזון, אפל ואחרות, שנוגסות בהכנסות שלה מפרסום. רק כדי לסבר את האוזן, 2022 היא השנה הראשונה זה שנים שבה נתח ההכנסות של גוגל ומטא מפרסום צפוי לרדת מ-50%.

לא בכדי, המניה נסחרת היום בשווי של פחות מ-1.2 טריליון דולר, כ-40% מתחת לשיא שאליו הגיעה בנובמבר 2021, ורק 70% מעל הנתון של נובמבר 2017. לשם השוואה, אפל עלתה ביותר מ-200%, ומיקרוסופט ביותר מ- 190% מנובמבר 2017. התמונה נראית עוד יותר מוזרה כשמסתכלים על חברות אחרות בסדר גודל של גוגל, ומשווים אותה אליהן.

קחו למשל את מטא (פייסבוק): אומנם המניה ירדה מאוד בשנה האחרונה והתרחקה ממועדון הטריליון, אבל היא עדיין נחשבת לאחת מענקיות האינטרנט עם יותר מ-3.5 מיליארד משתמשים בחודש והכנסות של יותר מ-100 מיליארד דולר ב-2022 (הערכות).

נראה כי מטא מבינה לחלוטין שהמודל שלה ושל גוגל - לספק שירות בחינם על-מנת לייצר דאטה, ואז למכור למפרסמים את הדאטה - כבר לא צפוי לצמוח כמו בעשור האחרון. גם בגלל הפרטיות והתחרות, וגם כי המשתמשים עצמם משנים את ההעדפות והסבלנות שלהם לפרסומות כאלה. אז מה היא עושה? ממציאה את הדור הבא של האינטרנט, המטאוורס, ומשקיעה עשרות מיליארדי דולרים בדרך לשם. אם היא תצליח בכך עדיין מוקדם לדעת, אבל אין ספק שנעשה ניסיון כמעט הרואי.

גם אמזון, שלא נמצאת בשנה מופלאה (כמו רוב חברות הטכנולוגיה), עובדת על חידושים בהרבה מאוד תחומים. היא משקיעה מיליארדים בפעילות הריטייל הפיזית, ממשיכה לפתח את ביצת הזהב שלה - שירותי הענן של AWS, ממשיכה לפתח את פעילות האיקומרס באמזון.קום ונכנסת למהלכים אסטרטגיים משמעותיים בתחום הבריאות ועוד.

ומה עם אפל? מלבד הרחבה תמידית של סל המוצרים שלה והצעת הערך בדמות אפליקציות ושירותים בתשלום, גם היא מסתכלת כבר כמה שנים על תחום הרכב ועל תחום המטאוורס בכלל, וממשקי מציאות רבודה בפרט. כחלק מהאופי החשאי מאוד של פרויקטים באפל, אין המון מידע בנושא, אבל ממה שכן דולף משם, נראה כי ההשקעה לא מבוטלת.

עוד ענקית ששווה להסתכל עליה היא מיקרוסופט - התלמידה המצטיינת של השנים האחרונות. גם היא ממשיכה להרחיב את הצעת הערך שלה בענן (Azure), גם פועלת בתחום המשחקים, וגם ממשיכה לשלוט בשוק מערכות ההפעלה והתוכנות המשרדיות. החברה בחרה לרכוש את חברת המשחקים הענקית אקטיווז'ן בליז'ארד בכ-70 מיליארד דולר, וגם ביצעה השקעה אסטרטגית ב-OpenAI.

גם אם נסתכל על טסלה, או אפילו חברות שנמצאות "קומה אחת מתחת" מבחינת שווי - כמו אנבידיה, סיילספורס, אורקל ואחרות - נראה רכישות גדולות, כניסה לתחומים חדשים וניסיונות לייצר מנועי צמיחה ולחסום מתחרים. ובינתיים מה בגוגל? לא ממש הרבה, לפחות לא משהו שיוצא החוצה.

נכסים לא מנוצלים

בזמן שהשחקניות הגדולות והוותיקות מנסות לחדש, וכפי שראינו חותרות לייצור מנועי צמיחה וגיוון במקורות ההכנסה, כמובן שגם צצות שחקניות חדשות שמהוות איום. טיקטוק, לדוגמה, לכאורה מתחרה של מטא, אבל מתחרה לא פחות, אם לא יותר, גם בגוגל - גם כפלטפורמת וידאו וסושיאל וגם כסוג של מנוע חיפוש לדור הצעיר.

תוסיפו לכך את העובדה שהרגולטורים בארה"ב והאיחוד האירופי בוחנים בשנה האחרונה את ההסכם בין גוגל לאפל, שבמסגרתו גוגל היא מנוע החיפוש הדיפולטיבי במכשירי IOS בתמורה לסכום שמוערך ב-10 מיליארד דולר בשנה, ואת הכוונות של אפל (הן לא גלויות אבל רואים אותן בבירור) להפסיק את זה מיוזמתה, עוד לפני שהיא תקבל הנחיה מהרגולטורים (ולהציע את המנוע חיפוש שלה למכשירי IOS) - והרי לכם בעיה אמיתית.

שלא תבינו אותי לא נכון: גוגל היא חברה מאוד חזקה, עם פוטנציאל לא מבוטל. מדובר בחברה עשירה, שמעסיקה כישרונות מטורפים ונגישה למיליארדי משתמשים כל חודש. אלה נכסים שלא יסולאו בפז, אם רק ינתבו וימצו אותם נכון.

במידה מסוימת, התחושה היא שמנכ"ל גוגל הנוכחי, סונדאר פיצ'אי, הוא "הגרסה הגוגלית" של סטיב באלמר, המנכ"ל הקודם של מיקרוסופט, שבתקופתו החברה דשדשה משנת 2000 עד 2014, הפסידה לגמרי במובייל וכמעט פספסה גם את הענן.

שנואים פחות ממטא

התחושה היא שראשי גוגל התבסמו ברווחיות העצומה ובשליטה בקטגוריות שבהן היא פעילה, ושכחו להיערך לדור הבא של האינטרנט - מטאוורס, ענן, בינה מלאכותית יצרנית וכו'. הדבר היחידי שהם כן הרוויחו מהשקט (שלא נאמר הירדמות) היא שהם פחות שנואים ממטא, למרות שהם עושים כמעט אותו דבר (סוחרים בדאטה, מקדמים תוכן שמעורר פילוג וכו').

למען ההגינות, חשוב לציין כי זה לא שאין פעילות בגוגל בכלל בתחומים הללו, אבל היא נעשית מעט מדי, לאט מדי ומאוחר מדי. אולי מישהו עובד שם על הדבר הגדול הבא, כמו איזה טכנולוגיית מחשוב חדשה שעוד רגע תסחוף את העולם - אבל לפי כל השמועות והמידע שזורם מהחברה, לא נראה שיש משהו כזה בנמצא, בוודאי לא בהיקפים של המתחרות.

אז עד שהחברים בגוגל יתעוררו, אני יכול להעיד שבשלושת השבועות האחרונים הפחתתי משמעותית את החיפושים שלי בגוגל ועברתי ל-ChatGPT. מכיוון שהוא לא מקבל עדיין מידע בלייב מהאינטרנט (המידע שהוזן אליו "הוקפא" ב-2021), אני לא מחפש בו דברים כמו כתובות, שעות פתיחה או ציטוטי מניות.

אבל בשאלות לימודיות או שאלות עומק, שבהן לעכשוויות אין חשיבות, כמו לדוגמה הסבר למשמעות של ביטוי מסוים - אני לגמרי מעדיף אותו על פני גוגל. למעשה, כשאני מסתכל שלושה שבועות אחורה, קשה לי להבין איך התפשרתי על התשובות שגוגל נתנה לי עד היום.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי