גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקיות נדל"ן מתקרבות לקשיי נזילות: האם שוק החוב לקראת משבר?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חברת ג'י סיטי של חיים כצמן ספגה השבוע הורדת דירוג, והתשואה על אגרות החוב שלה קפצה בחדות - והיא לא היחידה שמתקרבת לאזור המסוכן ● היקף החוב הקונצרני שנסחר בתשואה דו־ספרתית כבר חצה את רף ה־18 מיליארד שקל ● גורמים בשוק מנסים להרגיע: מדובר באירועים נקודתיים ● הנתונים בכתבה מעודכנים ל-26.12

חיים כצמן / צילום: יונתן בלום
חיים כצמן / צילום: יונתן בלום

שוק החוב הסחיר בתל אביב מתחיל לגלות אותות מצוקה, כאשר היקף האג"ח הקונצרניות הסחירות שנסחרות בתשואה דו־ספרתית, רמה שבה החברות לא יכולות כבר למחזר חוב בבורסה, כבר חצה את רף 18 מיליארד השקלים. קרוב ל־50 אגרות חוב, 8% מסך החוב הקונצרני, נסחרות בתשואה דו־ספרתית, אך בינתיים הבכירים בשוק סבורים כי מדובר עדיין בבעיות נקודתיות של חלק מהחברות.

לאן הריבית עוד תגיע ואיפה כדאי להשקיע? התחזיות של מומחי ההשקעות
גולדקנופף הורשע בעבר בעבירת בנייה וביקש התחשבות: "יש לי שמונה ילדים" 

בבורסת תל אביב נסחרות כיום קרוב ל־750 אגרות חוב קונצרניות, כאשר 50 מהן נסחרות בתשואה דו־ספרתית בפועל. אליהן אפשר לצרף גם אגרות חוב צמודות שנסחרות בתשואה חד־ספרתית גבוהה, שבפועל עם ההצמדה לאינפלציה, נכללות באותה רשימה מפוקפקת.

מדד תל־בונד 20, שכולל את עשרים אגרות החוב הגדולות בבורסה, נפל ב־9.7% מתחילת השנה, כך שהתשואה הגלומה בו הלכה וטיפסה בהתמדה, והיא עומדת כיום על 2.6%. בימים הראשונים של השנה, עד כמה שקשה לדמיין זאת, עמדה התשואה הגלומה בתל־בונד 20 על מינוס 1%.

זינוק חד יותר משתקף במדד תל־בונד גלובל, שכולל את 30 אגרות החוב של חברות הנדל"ן המניב האמריקאיות (BVI), שנחשבות למסוכנות יותר בשל ממשל תאגידי רופף וגם פעילות בארה"ב שחווה משבר מתעצם בתחום (הנדל"ן). התשואה הגלומה בתל־בונד גלובל כיום עומדת על 8.4%, כשבתחילת השנה מדובר היה בתשואה של פחות מ־4%. ארבע מתוך 30 אגרות החוב במדד כבר נסחרות בתשואה דו־ספרתית.

המקרה הבולט השבוע בשוק החוב התרחש ביום ראשון, כשחברת דירוגי האשראי מידרוג הודיעה על הורדת דירוג חדה לחברת המרכזים המסחריים ג'י סיטי (לשעבר: גזית גלוב), בניהולו ובשליטתו של חיים כצמן. הדירוג הורד בשתי דרגות בבת־אחת, מ־A1 ל־A3 (שקול להורדה מ־A+ ל־A- בסקלה של סטנדרד אנד פורס). לחלק מהסדרות האחרות ירד הדירוג מ־Aa3 ל־A2 (שקול להורדה מרמת AA- ל־A). מעבר לכך אופק הדירוג נותר שלילי, מה שעלול להוביל להורדות דירוג נוספות.

ג'י סיטי מחזיקה בנכסים מסביב לעולם, חלקם בברזיל ובמזרח אירופה, שסובלים מהטלטלות בעידן שלאחר הקורונה. במידרוג מסבירים כי הורדת הדירוג נובעת מהיחלשות הפרופיל הפיננסי של החברה. כשבין היתר ציינו שם כי "העלאות הריבית בשנה האחרונה ברקע נתוני אינפלציה גבוהים יוצרות לחצים על שוויים של נכסי נדל"ן בעת הזו ובטווח הבינוני. סביבה זו מעיבה על תוכניות החברה למכירת נכסים בהיקף נרחב. סביבת הפעילות מושפעת לשלילה מפעילות החברה בברזיל אשר מאופיינת בתנאים מאקרו־כלכליים חלשים".

מי צריך אג"ח כשיש פיקדון בבנק?

שש סדרות האג"ח של ג'י סיטי הנסחרות בשוק הגיבו בירידות, והתשואה שבהן טיפסה, והיא נסחרת נכון ליום שני ברמה דו־ספרתית ברובן. התשואה לפדיון הגבוהה ביותר היא של סדרה י"ב, ועומדת על 17%. ערב המשבר הנוכחי שפוקד את החברה, נסחרה בתחילת ינואר 2022 האגרת בתשואה לפדיון של פחות מ־0.7%. גם מניית החברה צללה במעל ל־53% מתחילת השנה, כשמניית החברה־האם נורסטאר נפלה בשיעור דומה, אך שתי סדרות האג"ח שלה כבר נסחרות בתשואות דו־ספרתיות "עמוקות" לפדיון של 32% ו־42%.

"ברגע שהפיקדון בבנק נותן 4%, זה כמעט טבעי שאגרות החוב הצמודות בשוק יגיעו לתשואות של 8% וצפונה, גם מבלי שהחברות נמצאות בקשיים משמעותיים", אומר חתם ותיק המעורה היטב בנעשה בשוק החוב. "ככל שההאטה תחריף, יהיו חברות שיתקשו לעמוד בתשלום החוב שלהן או למגייס. הקשיים מתחילים להתעורר, אבל עדיין לא מדובר במשבר נזילות".

למי קשה יותר? "בעיקר לחברות בלי דירוג ובלי ביטחונות, הן מגיעות לשוק כשהן חלשות יותר. לכן אגרות החוב שלהן כבר נסחרות בתשואות גבוהות ולעתים דו־ספרתיות. היו גם כמה הנפקות גיוסי חוב שבוטלו לאחרונה. כמו אשל הירדן, שהציעה שיעבוד ועדיין לא הסכימה לתנאי השוק וביטלה את ההנפקה. מנגד, חברות ענק, כמו חברת הנדל"ן המניב איירפורט סיטי, גייסה בהצלחה חוב צמוד של מעל ל־710 מיליון שקל, במח"מ של 6.2 שנים ותשואה של 2.7%. אני מעריך שבשנה הקרובה יהיו חברות שייקלעו למשבר וייצאו מהבורסה".

לא רק חברות הנדל"ן סובלות

בטריטוריה של אגרות החוב שנסחרות בתשואה דו־ספרתית, נמצאות רבות מאגרות החוב של חברות האג"ח האמריקאיות (BVI), שסובלות גם ממשבר שמתהווה בארה"ב בתחום הנדל"ן. בין היתר, למשל, אפשר למצוא את חברת נובל שעוסקת בשוק הדיור להשכרה בניו יורק, שאג"ח מסדרה א' שלה נסחרת בתשואה לפדיון של 17%. אבל גם חברות כמו חלל תקשורת, שמעניקה שירותי לוויין ונמצאת במגעים מתמשכים למכירתה לחברה הונגרית - אג"ח החברה (ט"ז) נסחרת בתשואה של 28%. חברה אחרת שאיננה נדל"נית ושהאג"ח שלה נסחרת בתשואה גבוהה היא פריים אנרג'י, שעוסקת באנרגיה מתחדשת: לנוכח הסנטימנט השלילי ביחס לענף, סדרה ב' של החברה נסחרת ב־16%.

"יש מגמה ברורה של עלייה במרווחים (בין האג"ח הקונצרניות לממשלתיות הדומות, ח.ש) בתקופה האחרונה", אומר דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי. "זו מגמה שנובעת מהחולשה של השווקים הפיננסיים בעולם, ובתקופה האחרונה גם בארץ. השוק המקומי יחסית כבר מפגין חולשה, לא רק במחירי המניות אלא גם באגרות החוב הממשלתיות, ככה שזה לא פוסח על שוק החוב הקונצרני".

המשבר בשוק החוב אינו בהכרח חד־סטרי. כך למשל חברת הבנייה חנן מור מחזיקה בשבע סדרות אג"ח שונות. הרחוקה שבהן, במח"מ של 2.4 שנים, נסחרת אומנם בתשואה לפדיון דו־ספרתית של 11%, אך האחרות נסחרות בתשואות חד־ספרתיות, בהתאם למצבן ולשיעבודים שהעניקו. סדרה י"ג, לדוגמה, נסחר בתשואה לפדיון של 6.1%, שירדה מתשואה גבוהה יותר של 8.5% בשבוע שעבר.

מינוף גבוה מגביר את הסכנה

שמה של חנן מור עלה בהקשר של זכייה במכרז יקר של קרקעות לבניית פרויקט על שטח שדה דב בצפון תל אביב. בתחילת השבוע הודיעה החברה כי חנן מור עצמו רכש עם מנהלים בחברה מניות ואג"ח בהיקף של 2.5 מיליון שקל - צעד שנועד לשדר אמון לשוק ההון. אחד מבעלי העניין בחברה, קרן הגידור ספרה, הצטרפה למהלך וקנתה מניות ב־12 מיליון שקל. הצעדים הללו מעודדים במעט את השוק, ומניית החברה עלתה בכ־2% מתחילת השבוע, לאחר שנפלה ב־59% מתחילת השנה.

"כמובן שרמת הסיכון בשוק עלתה", אומר גורם מוסדי. "אנחנו רואים את זה בשטח. חברות שהן יותר ממונפות, יותר קשה להן. הקשיים מגיעים בעיקר בעולם הנדל"ן או המימון חוץ־בנקאי, ששם התשואות הלכו לכיוונים של דו־ספרתי וצפונה. ראינו ביטולי הנפקות לאחרונה. מצד שני, יש מערכת בנקאית ומוסדית מאוד פתוחה וענפה. חברות טובות עם פעילות נכונה ונכסים טובים, מגייסות בלי בעיה, ויש להן גם מימון במערכת הבנקאית.

"להערכתי, אנחנו עדיין לא במשבר נזילות. אם יהיו כשלים, הם מאוד נקודתיים, ממש פר חברה. אבל מנגד, אין ספק כי המוסדיים או הבנקים ידרשו מעתה ביטחונות. שוק גיוסי החוב ימשיך לעבוד ב־2023. לפי הצפי לשנה הבאה, הצמיחה בישראל מוערכת ב־3%, נמוך ממה שהיה השנה, ולכן תהיה האטה מסוימת. בארה"ב תהיה נחיתה רכה. הריבית שם יכולה לטפס לאזור 5%־5.5%. במחצית השנייה של 2023 הריבית צפויה לחזור ולרדת, ככל שהאינפלציה אכן תאט ותרד בחודשים הקרובים".

"חברות רבות הגיעו עם כרית ביטחון"

חלק מהגורמים העסקיים עימם שוחחנו מאמינים שהמצב עדיין לא נחשב למשבר. "בחו"ל המצב חמור יותר מאשר בישראל, משום שהמכפילים שבהם נסחרו החברות ערב עידן העלאות הריבית היו מנופחים - הרבה יותר מאשר בארץ. גל עליית התשואות הנוכחי כמובן פוגע בשוק, אבל הוא הרבה יותר קשה באירופה וגם בארה"ב".

מה יקרה בארץ? "אין ספק שבישראל נרגיש את הזעזועים של הגל העולמי, אבל הפגיעה בחברות עצמן לא תדמה לנעשה במדינות אחרות. בתחום הנדל"ני, הקשיים בהייטק אולי יתחילו להוביל להאטה בביקושים בחברות המשרדים.

"מבחינת החברות, רכיבי המימון עלו, אך הן מגיעות לאחר עשור מצוין. רבות מהן הגיעו למצב הנוכחי עם כריות ביטחון. מי שהגיעו לא ערוכות, יסבלו יותר. ועדיין, מחיר הפגיעה של עליית הריבית במשק אינו משמעותי ביחס לעלייה בשווי הדירות בשנתיים האחרונות. הקבלנים יידרשו לקחת בחשבון רכיבי מימון גדולים יותר בעלות הפרויקט, וזה יוביל לירידת מחירי הקרקעות. אני מעריך שכל חברה שפועלת וממוקדת בשוק הישראלי תראה יציבות בעסקיה ותצליח להתנהל מול המצב שנוצר". 

עוד כתבות

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית