גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקיות נדל"ן מתקרבות לקשיי נזילות: האם שוק החוב לקראת משבר?

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חברת ג'י סיטי של חיים כצמן ספגה השבוע הורדת דירוג, והתשואה על אגרות החוב שלה קפצה בחדות - והיא לא היחידה שמתקרבת לאזור המסוכן ● היקף החוב הקונצרני שנסחר בתשואה דו־ספרתית כבר חצה את רף ה־18 מיליארד שקל ● גורמים בשוק מנסים להרגיע: מדובר באירועים נקודתיים ● הנתונים בכתבה מעודכנים ל-26.12

חיים כצמן / צילום: יונתן בלום
חיים כצמן / צילום: יונתן בלום

שוק החוב הסחיר בתל אביב מתחיל לגלות אותות מצוקה, כאשר היקף האג"ח הקונצרניות הסחירות שנסחרות בתשואה דו־ספרתית, רמה שבה החברות לא יכולות כבר למחזר חוב בבורסה, כבר חצה את רף 18 מיליארד השקלים. קרוב ל־50 אגרות חוב, 8% מסך החוב הקונצרני, נסחרות בתשואה דו־ספרתית, אך בינתיים הבכירים בשוק סבורים כי מדובר עדיין בבעיות נקודתיות של חלק מהחברות.

לאן הריבית עוד תגיע ואיפה כדאי להשקיע? התחזיות של מומחי ההשקעות
גולדקנופף הורשע בעבר בעבירת בנייה וביקש התחשבות: "יש לי שמונה ילדים" 

בבורסת תל אביב נסחרות כיום קרוב ל־750 אגרות חוב קונצרניות, כאשר 50 מהן נסחרות בתשואה דו־ספרתית בפועל. אליהן אפשר לצרף גם אגרות חוב צמודות שנסחרות בתשואה חד־ספרתית גבוהה, שבפועל עם ההצמדה לאינפלציה, נכללות באותה רשימה מפוקפקת.

מדד תל־בונד 20, שכולל את עשרים אגרות החוב הגדולות בבורסה, נפל ב־9.7% מתחילת השנה, כך שהתשואה הגלומה בו הלכה וטיפסה בהתמדה, והיא עומדת כיום על 2.6%. בימים הראשונים של השנה, עד כמה שקשה לדמיין זאת, עמדה התשואה הגלומה בתל־בונד 20 על מינוס 1%.

זינוק חד יותר משתקף במדד תל־בונד גלובל, שכולל את 30 אגרות החוב של חברות הנדל"ן המניב האמריקאיות (BVI), שנחשבות למסוכנות יותר בשל ממשל תאגידי רופף וגם פעילות בארה"ב שחווה משבר מתעצם בתחום (הנדל"ן). התשואה הגלומה בתל־בונד גלובל כיום עומדת על 8.4%, כשבתחילת השנה מדובר היה בתשואה של פחות מ־4%. ארבע מתוך 30 אגרות החוב במדד כבר נסחרות בתשואה דו־ספרתית.

המקרה הבולט השבוע בשוק החוב התרחש ביום ראשון, כשחברת דירוגי האשראי מידרוג הודיעה על הורדת דירוג חדה לחברת המרכזים המסחריים ג'י סיטי (לשעבר: גזית גלוב), בניהולו ובשליטתו של חיים כצמן. הדירוג הורד בשתי דרגות בבת־אחת, מ־A1 ל־A3 (שקול להורדה מ־A+ ל־A- בסקלה של סטנדרד אנד פורס). לחלק מהסדרות האחרות ירד הדירוג מ־Aa3 ל־A2 (שקול להורדה מרמת AA- ל־A). מעבר לכך אופק הדירוג נותר שלילי, מה שעלול להוביל להורדות דירוג נוספות.

ג'י סיטי מחזיקה בנכסים מסביב לעולם, חלקם בברזיל ובמזרח אירופה, שסובלים מהטלטלות בעידן שלאחר הקורונה. במידרוג מסבירים כי הורדת הדירוג נובעת מהיחלשות הפרופיל הפיננסי של החברה. כשבין היתר ציינו שם כי "העלאות הריבית בשנה האחרונה ברקע נתוני אינפלציה גבוהים יוצרות לחצים על שוויים של נכסי נדל"ן בעת הזו ובטווח הבינוני. סביבה זו מעיבה על תוכניות החברה למכירת נכסים בהיקף נרחב. סביבת הפעילות מושפעת לשלילה מפעילות החברה בברזיל אשר מאופיינת בתנאים מאקרו־כלכליים חלשים".

מי צריך אג"ח כשיש פיקדון בבנק?

שש סדרות האג"ח של ג'י סיטי הנסחרות בשוק הגיבו בירידות, והתשואה שבהן טיפסה, והיא נסחרת נכון ליום שני ברמה דו־ספרתית ברובן. התשואה לפדיון הגבוהה ביותר היא של סדרה י"ב, ועומדת על 17%. ערב המשבר הנוכחי שפוקד את החברה, נסחרה בתחילת ינואר 2022 האגרת בתשואה לפדיון של פחות מ־0.7%. גם מניית החברה צללה במעל ל־53% מתחילת השנה, כשמניית החברה־האם נורסטאר נפלה בשיעור דומה, אך שתי סדרות האג"ח שלה כבר נסחרות בתשואות דו־ספרתיות "עמוקות" לפדיון של 32% ו־42%.

"ברגע שהפיקדון בבנק נותן 4%, זה כמעט טבעי שאגרות החוב הצמודות בשוק יגיעו לתשואות של 8% וצפונה, גם מבלי שהחברות נמצאות בקשיים משמעותיים", אומר חתם ותיק המעורה היטב בנעשה בשוק החוב. "ככל שההאטה תחריף, יהיו חברות שיתקשו לעמוד בתשלום החוב שלהן או למגייס. הקשיים מתחילים להתעורר, אבל עדיין לא מדובר במשבר נזילות".

למי קשה יותר? "בעיקר לחברות בלי דירוג ובלי ביטחונות, הן מגיעות לשוק כשהן חלשות יותר. לכן אגרות החוב שלהן כבר נסחרות בתשואות גבוהות ולעתים דו־ספרתיות. היו גם כמה הנפקות גיוסי חוב שבוטלו לאחרונה. כמו אשל הירדן, שהציעה שיעבוד ועדיין לא הסכימה לתנאי השוק וביטלה את ההנפקה. מנגד, חברות ענק, כמו חברת הנדל"ן המניב איירפורט סיטי, גייסה בהצלחה חוב צמוד של מעל ל־710 מיליון שקל, במח"מ של 6.2 שנים ותשואה של 2.7%. אני מעריך שבשנה הקרובה יהיו חברות שייקלעו למשבר וייצאו מהבורסה".

לא רק חברות הנדל"ן סובלות

בטריטוריה של אגרות החוב שנסחרות בתשואה דו־ספרתית, נמצאות רבות מאגרות החוב של חברות האג"ח האמריקאיות (BVI), שסובלות גם ממשבר שמתהווה בארה"ב בתחום הנדל"ן. בין היתר, למשל, אפשר למצוא את חברת נובל שעוסקת בשוק הדיור להשכרה בניו יורק, שאג"ח מסדרה א' שלה נסחרת בתשואה לפדיון של 17%. אבל גם חברות כמו חלל תקשורת, שמעניקה שירותי לוויין ונמצאת במגעים מתמשכים למכירתה לחברה הונגרית - אג"ח החברה (ט"ז) נסחרת בתשואה של 28%. חברה אחרת שאיננה נדל"נית ושהאג"ח שלה נסחרת בתשואה גבוהה היא פריים אנרג'י, שעוסקת באנרגיה מתחדשת: לנוכח הסנטימנט השלילי ביחס לענף, סדרה ב' של החברה נסחרת ב־16%.

"יש מגמה ברורה של עלייה במרווחים (בין האג"ח הקונצרניות לממשלתיות הדומות, ח.ש) בתקופה האחרונה", אומר דודי רזניק, אסטרטג ריביות בלאומי. "זו מגמה שנובעת מהחולשה של השווקים הפיננסיים בעולם, ובתקופה האחרונה גם בארץ. השוק המקומי יחסית כבר מפגין חולשה, לא רק במחירי המניות אלא גם באגרות החוב הממשלתיות, ככה שזה לא פוסח על שוק החוב הקונצרני".

המשבר בשוק החוב אינו בהכרח חד־סטרי. כך למשל חברת הבנייה חנן מור מחזיקה בשבע סדרות אג"ח שונות. הרחוקה שבהן, במח"מ של 2.4 שנים, נסחרת אומנם בתשואה לפדיון דו־ספרתית של 11%, אך האחרות נסחרות בתשואות חד־ספרתיות, בהתאם למצבן ולשיעבודים שהעניקו. סדרה י"ג, לדוגמה, נסחר בתשואה לפדיון של 6.1%, שירדה מתשואה גבוהה יותר של 8.5% בשבוע שעבר.

מינוף גבוה מגביר את הסכנה

שמה של חנן מור עלה בהקשר של זכייה במכרז יקר של קרקעות לבניית פרויקט על שטח שדה דב בצפון תל אביב. בתחילת השבוע הודיעה החברה כי חנן מור עצמו רכש עם מנהלים בחברה מניות ואג"ח בהיקף של 2.5 מיליון שקל - צעד שנועד לשדר אמון לשוק ההון. אחד מבעלי העניין בחברה, קרן הגידור ספרה, הצטרפה למהלך וקנתה מניות ב־12 מיליון שקל. הצעדים הללו מעודדים במעט את השוק, ומניית החברה עלתה בכ־2% מתחילת השבוע, לאחר שנפלה ב־59% מתחילת השנה.

"כמובן שרמת הסיכון בשוק עלתה", אומר גורם מוסדי. "אנחנו רואים את זה בשטח. חברות שהן יותר ממונפות, יותר קשה להן. הקשיים מגיעים בעיקר בעולם הנדל"ן או המימון חוץ־בנקאי, ששם התשואות הלכו לכיוונים של דו־ספרתי וצפונה. ראינו ביטולי הנפקות לאחרונה. מצד שני, יש מערכת בנקאית ומוסדית מאוד פתוחה וענפה. חברות טובות עם פעילות נכונה ונכסים טובים, מגייסות בלי בעיה, ויש להן גם מימון במערכת הבנקאית.

"להערכתי, אנחנו עדיין לא במשבר נזילות. אם יהיו כשלים, הם מאוד נקודתיים, ממש פר חברה. אבל מנגד, אין ספק כי המוסדיים או הבנקים ידרשו מעתה ביטחונות. שוק גיוסי החוב ימשיך לעבוד ב־2023. לפי הצפי לשנה הבאה, הצמיחה בישראל מוערכת ב־3%, נמוך ממה שהיה השנה, ולכן תהיה האטה מסוימת. בארה"ב תהיה נחיתה רכה. הריבית שם יכולה לטפס לאזור 5%־5.5%. במחצית השנייה של 2023 הריבית צפויה לחזור ולרדת, ככל שהאינפלציה אכן תאט ותרד בחודשים הקרובים".

"חברות רבות הגיעו עם כרית ביטחון"

חלק מהגורמים העסקיים עימם שוחחנו מאמינים שהמצב עדיין לא נחשב למשבר. "בחו"ל המצב חמור יותר מאשר בישראל, משום שהמכפילים שבהם נסחרו החברות ערב עידן העלאות הריבית היו מנופחים - הרבה יותר מאשר בארץ. גל עליית התשואות הנוכחי כמובן פוגע בשוק, אבל הוא הרבה יותר קשה באירופה וגם בארה"ב".

מה יקרה בארץ? "אין ספק שבישראל נרגיש את הזעזועים של הגל העולמי, אבל הפגיעה בחברות עצמן לא תדמה לנעשה במדינות אחרות. בתחום הנדל"ני, הקשיים בהייטק אולי יתחילו להוביל להאטה בביקושים בחברות המשרדים.

"מבחינת החברות, רכיבי המימון עלו, אך הן מגיעות לאחר עשור מצוין. רבות מהן הגיעו למצב הנוכחי עם כריות ביטחון. מי שהגיעו לא ערוכות, יסבלו יותר. ועדיין, מחיר הפגיעה של עליית הריבית במשק אינו משמעותי ביחס לעלייה בשווי הדירות בשנתיים האחרונות. הקבלנים יידרשו לקחת בחשבון רכיבי מימון גדולים יותר בעלות הפרויקט, וזה יוביל לירידת מחירי הקרקעות. אני מעריך שכל חברה שפועלת וממוקדת בשוק הישראלי תראה יציבות בעסקיה ותצליח להתנהל מול המצב שנוצר". 

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים