גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיסקונט בתחתית: רווחי הבנקים בשיא, אז למה המניות שלהם צוללות?

למרות שחמשת הבנקים הגדולים צפויים לסיים את השנה עם רווחי עתק בזכות העלאות הריבית, מדד הבנקים צונח בשבועות האחרונים ● הסיבה המרכזית היא תחזיות המיתון שמעוררות חשש להפסדי אשראי, אבל גם אסטרטגיות עסקיות של הבנקים תרמו לירידה ● וגם: למה בנק דיסקונט חוטף הכי חזק?

לוין, ברבר-צדיק, משה לארי, דב קוטלר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, גדי דגון
לוין, ברבר-צדיק, משה לארי, דב קוטלר / צילום: יח''צ, תמר מצפי, איל יצהר, גדי דגון

ימים ספורים בלבד נותרו עד לסוף שנת 2022 ואין ספק כי זו תהיה השנה הטובה ביותר עבור הבנקים בישראל, לפחות מבחינת רווחי השיא שהם רושמים. בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה, הרווח המצרפי של חמשת הבנקים הגדולים עמד על יותר מ-17 מיליארד שקל, ולאור עליית הריבית בחודשים האחרונים, שצפויה להימשך כבר בשבוע הבא, והאינפלציה הגבוהה, הם יסיימו את השנה הנוכחית עם רווחי עתק של יותר מ-20 מיליארד שקל.

הבנק של ניר צוק עולה שלב ומבטיח ריבית תחרותית. לא בטוח שזה יספיק | ניתוח
מתי הריבית תרד? זה מה שבאמת חושבים בבנקים | ניתוח
הריבית על ההלוואות כבר מגיעה ל-8%: מי מציע את התנאים הטובים בפיקדונות? 

רווחים אלו, שמצטרפים לרווח מצרפי של 18 מיליארד שקל ב-2021, הובילו את מדד הבנקים להיות בוננזה עבור המשקיעים, הישראלים וגם הזרים, בבורסה בתל אביב. את השנה שעברה סיים מדד הבנקים עם תשואה של כמעט 70% וגם פתיחת השנה הנוכחית הייתה חיובית, אבל אז המצב התדרדר, והמניות צנחו עם עלייתה של האינפלציה - עד שהתברר עד כמה הריביות הגבוהות הן מקור הכנסה משמעותי לבנקים והמדד שוב זינק. כך קרה גם לאחר העלאת הריבית האחרונה באוקטובר.

אבל בחודש האחרון הגלגל שוב התהפך, ומתחילת דצמבר צנח מדד הבנקים ביותר מ-9%. לשם השוואה, מדד ת"א 35 בו נכללים גם חמשת הבנקים הגדולים ירד מתחילת החודש בפחות מ-5%, ת"א 125 ירד בשיעור דומה יחסית ואילו מדד ת"א טכנולוגיה בכ-3.7% בלבד. מנגד, יש לציין כי מבט על מדדים אלו מתחילת השנה עדיין מציב את מדד הבנקים במקום טוב, כשהוא יורד ב-9% בלבד, לעומת כ-13% בת"א 125 וירידה חדה של 27% במדד ת"א טכנולוגיות. כולם הרחק ממדד ת"א נפט וגז שרושם עלייה של 38% מתחילת השנה, למרות דצמבר שלילי (6%-).

הסיבות

לא רק המיתון שבאופק

אז מה גרם לירידה הגדולה במחירי מניות הבנקים? ראשית, לצד התוצאות החזקות, ההערכות למיתון בשנת 2023 התחזקו ומניות הפיננסים בכלל והבנקים בפרט הן הראשונות להגיב בשלילה. זה קורה בעיקר כי רווחי הבנקים מתבססים על אשראי ומצריכה (ירידה בהכנסות מכרטיסי אשראי כשהציבור צורך פחות), שבתקופות של האטה במשק פוחתות.

"2023 צפויה להיות שנה עם מגמות מעורבות כאשר מצד אחד הבנקים ימשיכו להציג תוצאות חזקות, אך חוסר הוודאות שיתלווה לשנה זו עשוי להעיב על התמחור", מסביר ליאור שילה, אנליסט הבנקים של בית ההשקעות אי.בי.אי. "הנקודות החיוביות במהלך השנה צפויות לנבוע מהמשך הצמיחה של הכנסות המימון. פעם אחת כתוצאה מצמיחת תיק האשראי ופעם שנייה מהמשך העלאת הריבית והאינפלציה. מנגד, התהפכות עקום התשואות (תשואת האג"ח לטווח קצר הפכה לגבוהה מהתשואה לטווח ארוך בשל אי הוודאות לגבי גובה הריבית מה שנחשב לאינדקטור למיתון מתקרב, ר"ו), והעלאת הריבית החדה לצד האינפלציה הגבוהה מבשרות על בואו של מיתון בטווח הזמן הקצר. הבנקים מושפעים באופן ישיר מפעילות המשק כך שאנו מעריכים שבשנת 2023 הם יתחילו לרפד את ההפרשות להפסדי האשראי (למקרה שהלווים לא יעמדו בהלוואות, ר"ו), בקצב יותר גבוה וזאת ככל שנתוני המאקרו יציגו הרעה".

המיתון או ההאטה המסתמנים, יגיעו כאמור לתיק האשראי של הבנקים, שבשנים האחרונות התאפיין בצמיחה גבוהה, אך כעת זו צפויה לחזור לשיעור קרוב לממוצע ארוך הטווח - סביב 5% ברמה הענפית.

"בנוסף", ממשיך שילה. "הלחץ הציבורי על הבנקים להגדיל את הריבית בפיקדונות, יצר אפקט של מעבר הציבור מהעו"ש לפיקדונות נושאי ריבית. אומנם לא מדובר על היקפים מאוד גבוהים ביחס להיקף הפיקדונות של הבנקים, אך עדיין הדבר יוצר שחיקה ברגישות לכל עלייה בריבית בנק ישראל על הכנסות הריבית נטו. לבסוף, נראה כי השוק מתקשה לקבל כי הבנקים יכולים לייצר תשואה דו-ספרתית מייצגת". ולמרות זאת, הוא אומר כי באי.בי.אי אופטימיים לגבי עתיד מניות הבנקים. "למרות הציפיות למיתון והעלייה בהפרשות לצד האטה בתיק האשראי המצרפי, הבנקים יציגו איתנות פיננסית ותוצאות טובות", העריך.

אבל יש סיבות נוספות המסבירות את הירידה במניות הבנקים, בעיקר נוכח העובדה כי בעיתות מיתון הסקטורים, רובם ככולם, נפגעים. "הבנקים נזילים יותר מאשר ניירות ערך אחרים", מסביר גורם בשוק ההון. "מי שמחזיק הרבה מניות של בנקים יכול להיות רגוע מהבחינה הזו שכשהוא יצטרך למכור אותן לא תהיה לו בעיה, כי הבנקים הישראליים איתנים והמצב שלהם טוב".

ואכן, מבט על קרנות הנאמנות הישראליות מגלה כי מתחילת דצמבר, הקרנות המשקיעות במניות בישראל (לא רק בבנקים) פדו יותר מ-4.6 מיליארד שקל. זאת אגב, כשבמקביל הקרנות הכספיות, המתחרות בפיקדונות הבנקאיים, דווקא רשמו גיוס של כ-6 מיליארד שקל, בדומה לחודשים הקודמים.

גורם נוסף שעשוי להסביר את הירידה במניות הבנקים היא החלטות של שחקנים זרים לצאת מהשקעות בישראל. לדוגמה, האיומים בימים האחרונים של קרן העושר הנורבגית, שמחזיקה בהון גדול של מניות לאומי והפועלים, להפסיק השקעות בארץ מסיבות פוליטיות והיא לא היחידה. אותם גופים זרים מחזיקים בעיקר בפיקדונות בבנקים ובמניות הבנקים עצמם, ולכן כל החלטה לצאת מהארץ באה לידי ביטוי בשער של אותן המניות.

מנתוני בנק ישראל אפשר לראות שברבעון השלישי הסתכמו השקעות זרות במניות בתל אביב ב-778 מיליון שקל בלבד, לעומת 2.13 מיליארד שקל ברבעון השני, כך שירידה בהשקעות אלה אכן מתקיימת.

דיסקונט

עם הירידות החדות ביותר

הבנק שהציג את הירידות הגדולות ביותר הן בדצמבר והן מתחילת השנה הוא דיסקונט, עם כ-13% ו-15%, בהתאמה. דיסקונט נתפס לאורך השנים כבנק עם תיק אשראי בסיכון גבוה יותר ביחס לבנקים האחרים, ולכן החשש ממיתון משפיע עליו בצורה חדה יותר. בנוסף, דיסקונט ביצע הפרשי אשראי גדולים מהמתחרים, פי כמעט 3 מהפועלים לו תיק גדול בהרבה (ועדיין, לא מדובר בהפרשי ענק). כמו כן, מדיניות הדיבידנדים שלו נמוכה משל המתחרים. למרות שהוא לא עצר חלוקת דיבידנדים כמו שעשו בפועלים ובמזרחי טפחות, זוהי סוגיה חשובה בעיקר למשקיעים זרים שכאמור מבצעים פעילות גדולה במניות הבנקים.

הירידה במניות הבנק באה בניגוד לתגובות החיוביות בשוק על המהלכים השיווקים של דיסקונט כמו אי גביית ריבית על מינוס עד 2000 שקל, העלאת הריבית על הפיקדונות וכעת ההתייצבות בחזית ההתנגדות לאפליה בצל סערת תיקון חוק איסור אפליה בהסכמים הקואליציונים.

הבינלאומי

היחיד שרושם תשואה חיובית

מנגד, בבינלאומי התמונה הפוכה. מתחילת 2022 הוא היחיד שרושם תשואה חיובית בשיעור של 12.5%, למרות ירידה של כ-8% בדצמבר. עליית הריבית היטיבה איתו במיוחד בשל יתרות העו"ש הגבוהות שלו ביחס למתחרים, מה שמאפשר לו מקורות מימון זמינים יותר. בנוסף, הוא נתפס שמרן יותר מהמתחרים וזו מדיניות מועדפת על המשקיעים בתקופות האטה. ולבסוף, הבינלאומי עמד במדיניות חלוקת הדיבידנדים שלו שהיא הגבוהה במערכת הבנקאית ועומדת על 50%.

הפועלים

נערכו להפסדי אשראי

בחודש דצמבר לבדו הייתה זו מניית הפועלים שאיבדה פחות מיתר הבנקים, ולמעשה נראה כי מדובר בתיקון על ירידות קודמות, אשר נבעו מכך שהפועלים מגיע לתקופה הנוכחית עם מכפיל הון נמוך יותר מול המתחרים, לאחר שעצר את חלוקת הדיבידנדים במשך שני רבעונים רצופים ונאלץ לעצור מתן אשראי ממונף לקרקעות. "ההנהלה החלה להכין את המשקיעים להגדלת כרית הפסדי האשראי לקראת האטה בפעילות הכלכלית וצמיחה נמוכה יותר באשראי. בהתחלה זה יצר הסתכלות נגטיבית אבל אז השוק החל להבין את ההיגיון בכך", מסביר שילה.

מזרחי טפחות

יורד עם שוק המשכנתאות

באשר למזרחי טפחות, נראה שהבנק השולט בתחום המשכנתאות בארץ, יורד עם הענף. הצניחה של כ-40% מהשיא בהיקף המשכנתאות בבנקים בחודשים האחרונים, כבר מתומחרת בחלקה במניה.

לאומי

מתעלם מסכנת המיתון?

ואחרון: לאומי. בשיאו, הבנק הגדול בישראל הגיע לשווי של כ-50 מיליארד שקל, וכיום נסחר סביב 43 מיליארד. עם זאת, נראה כי הבנק התעלם מסכנת המיתון והציג בתשעת החודשים הראשונים של השנה את הגידול הכי גבוה בתיק האשראי - 18% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. בתחום האשראי לקבלנים, מדובר בצמיחה של 34%, שהתקבלה במורת רוח בבנק ישראל. זה איפשר להם לעקוף את הפועלים מבחינת תיק האשראי, אך ייתכן כי גם גרם למשקיעים לתמחר צמיחה איטית יותר בעתיד הקרוב.

עוד כתבות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35