גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם אחרי הקריסות המהדהדות נותרה עוד תוחלת לרעיונות היפים שבבסיס הקריפטו?

הירידות החדות בשוק הקריפטו השנה הביאו למפולת ולקריסות של גופי ענק ויצרו שיח אינסופי על הצורך ברגולציה חזקה בתחום ● אבל ברמה העמוקה יותר, השנה החולפת היוותה אתגר עצום עבור אחד מהערכים החשובים ביותר שעומדים בבסיס עולם הקריפטו - הקהילה

מטבעות קריפטוגרפיים. חורף הקריפטו הוא הזדמנות לבחון שאלות של מהות / צילום: Shutterstock, eamesBot
מטבעות קריפטוגרפיים. חורף הקריפטו הוא הזדמנות לבחון שאלות של מהות / צילום: Shutterstock, eamesBot

שנה קשה מאוד עברה על עולם הקריפטו. ירידה של 65% בביטקוין, התפרקות מוחלטת של תחום הפיננסים המבוזר שהירידות בשווי המטבעות חשפו בו שלל כשלים ותרמיות, ואפילו ה-NFT, הלהיט האדיר של השנה החולפת, נראה כעת קצת כמו בדיחה שיצאה מפרופורציה.

רווחי הבנקים בשיא, אז למה המניות שלהם צוללות? | ניתוח
הסיבה שוול סטריט והפד האמריקאי כשלו בתחזיות האינפלציה שלהם | WSJ

בסיכום השנה, מתחילת השנה ועד כה האתריום איבד 67.6% מערכו, BNB של בייננס איבד 54% מערכו בלבד (וזאת למרות משבר אמון סביב הבורסה בשבועות האחרונים), הסולנה מחק 93.7% והקרדנו איבד 80.8%.

הירידות החדות הביאו למפולת ולקריסות של גופי ענק כמו בלוק טרה, בנק הקריפטו צלזיוס, קרן AR3 ובורסת FTX - חלקן בשל מינופי ענק והתנהלות לא נכונה, אחרות בשל תרמיות עתיקות ומוכרות שנחשפו עם שינוי המגמה בשווקים.

מילים אינספור נכתבו על הצורך ברגולציה, בפיקוח הדוק יותר. נבואות ניתנו: "סופו של הקריפטו", לצד "הקריפטו יחזור בפורמט טוב יותר". אז מה כבר נשאר לסיכום סוף שנה? אולי זה הזמן לחזור לבסיס ולדבר על אחד מהערכים שעומדים בבסיס עולם הקריפטו - הקהילה.

אחד היסודות שעליהם נשען עולם הקריפטו הוא הביזור, הקהילה - לא לתת יותר מדי כוח בידי רגולטורים וקובעי מדיניות, שהופכים אותו למועדון סגור, שהחברים בו מתחלקים בשלל, והרוב מודרים ממנו במקרה הטוב, ומממנים אותו במקרה הרע. זהו למעשה תרגום של איך רואה קהילת הקריפטו את החילוץ שביצע הפד ב-2008, כאשר קרסה המערכת הפיננסית העולמית בעקבות נפילת המשכנתאות מגובות הנכסים.

אלמנט הקהילה עובר כחוט השני בין כל תחומי הקריפטו: מהדאו (DAO) - מנגנון לקבלת החלטות משותפות לחברי קהילה - דרך חוזק הקהילות כמדד לאטרקטיביות NFT ועד לבסיס כולו. הבלוקים מתוחזקים על ידי קהילות, ובלוק מוצלח יוצר סביבו אקוסיסטם - כלומר עוד פרויקטים שנבנים על גביו.

בלוקים מושכים מאשרים, שאחראים על העברת הטרנזקציות והפעלת הבלוק, וכך נוצרת קהילה. כל מי שרוצה יכול להיות שותף, כל מי שיש לו מה לתרום תורם, והכול פתוח, כלומר אם יש החלטה שמתקבלת עם התנגדות, המתנגדים יכולים להתפצל, ולהתחיל לפעול באורח עצמאי. הקהילה היא מקור הכוח של עולם הקריפטו. היא הביזוריות.

הטענה בסוף 2022 הייתה שכל הפרויקטים שנפלו לא היו מבוזרים, ואם הם היו שומרים על הביזוריות - זה לא היה קורה (מצד שני, כדאי לראות שבייננס המאוד ריכוזית נפלה השנה הרבה פחות ממטבעות מבוזרים יותר, מה שיכול לתמוך בטענה שהבעיה היא לא בריכוזיות, אלא בזהות האנשים שבידיהם היתה הריכוזיות, והאמון בהם).

המקרה של סולנה: האם החלטות הקהילה תקינות?

אז מכיוון שמקור כוחו של הקריפטו הוא בכך שאיננו מועדון סגור, הבה נפנה את הזרקור בסוף השנה לקהילה, וננסה להרחיב באמצעות מקרה שלא זכה בזמן אמת לתהודה גדולה, אבל מעורר שאלות מעניינות לגבי הקהילה ומקור כוחה, וגם מגבלת כוחה, בשנה החולפת.

נתחיל ברקע, שהוא התקופה הסוערת מאוד לאחר קריסת צלזיוס והירידות החזקות בשוק שקרו בעקבותיה. ההתמוטטות של הקריפטו בימים אלו הייתה בשל מינופי היתר בתחום הפיננסי המבוזר, והירידות שהובילו להתממשות ה"און קול".

נסביר: בעולם הפיננסים המבוזר התפתחה פרקטיקה שלפיה ניתן למנף את המטבעות כדי להמשיך ולהשקיע. כך, אם למשל יש לי 10 אתריום, ניתן לשים אותם כבטוחה בפרוטוקול הלוואות, לקחת מולם הלוואה במטבע אחר, ולהמשיך לפעול עם המטבע החדש.

כדי להגן על עצמו ממקרי חדלות פירעון לצד שחיקת הבטוחה, פרוטוקול ההלוואות כיסה את עצמו באמצעות מנגנון "און קול", שאומר שאם שווי הבטוחה, במקרה זה האתריום, ירד מתחת לרמה מסוימת, הפרוטוקול מוכר את האתריום בשוק באופן אוטומטי, ומשתמש בתמורה כדי לכסות חלק מחוב ההלוואה.

בימים אלו, מיזמי קריפטו רבים היו "על הקצה"; גופים רבים שהמטבעות שלהם ניתנו כבטוחה גילו שבעקבות הירידות החזקות הופעלו האון-קולים ונזרקו לשוק יורד, דבר שהוביל לעוד ירידות ועוד הפעלה של און-קולים, בדרך לריסוק.

המקרה שהתרחש היה בפרוטוקול ההלוואות של סולנה - פרויקט תשתית להגדלת הסקיילביליות (היכולת לפעול בקנה מידה גדול יותר) של הבלוקים.

פרוטוקול ההלוואות מתנהל כדאו - כלומר כמסגרת קהילתית שבה החברים מקבלים את ההחלטות יחד. אחד המשקיעים נטל הלוואה מהפרוטוקול, והבטוחה שהוא נתן להלוואה היו מטבעות סולנה (SOL), בהיקף גדול.

באותם ימים הערך של ה-SOL ירד בחדות, והמרג'ין קול של ההלוואה התקרב. אותו משקיע לא השלים בטוחות נוספות להלוואה, שירחיקו אותו מהמרג'ין קול, ויתר החברים בדאו חששו שאם יתממש המרג'ין קול זה יכניס את בלוק סולנה לסחרור.

בטרם הגיע המטבע לשער המרג'ין קול, הקהילה התכנסה והחליטה ברוב קולות להשתלט על חשבונו של אותו משקיע, לקחת את הבטוחה ולמכור אותה בשלבים מחוץ לבורסה, כדי לא לייצר לחץ על המטבע.

אבל גם אם זה מה שהחליטה הקהילה, האם זה תקין? האם קהילות יכולות להחליט הכול? ומי שם את הגבולות לקהילה? האם ברגע שהצטרפתי לקהילה זאת אומרת שהפקדתי את כספי לכל החלטה שתתקבל ברוב? למשל - אם תתקבל החלטה שמחר שורפים את כל הכסף של הקהילה, זה בסדר? האם כללי המשחק הם רק מה שהקהילה קובעת, או שיש מגבלות חיצוניות?

רעיון קוסם בזמן עליות, פחות בזמן ירידות

דיונים על הקהילה - והחלטות לגיטימיות ופחות לגיטימיות שלה - התקיימו לאורך השנה בשלל נושאים, בין שמדובר באימוץ ובין שבדחייה של הנחיות רגולטורים לכפות סנקציות על רוסיה גם בקריפטו. אלו העלו את השאלה האם הקהילה רשאית או לא רשאית להתנגד לרגולטור, ועד שאלות לגבי עצמאות החלטות הקהילה, שהתעוררו בעקבות שדרוג בלוק האתריום.

הרעיון של הקהילה הוא אחד מהרעיונות הקוסמים ביותר של הקריפטו, ואחרי שבשנים האחרונות ראינו פריחה של קהילות ברשת גם בתחומים מסורתיים יותר, כוחה של הקהילה בהנעת פרויקטים, ביצירתיות, בחדשנות וברתימת הכלל לטובת פרויקט מסוים - ברור יותר מתמיד.

אבל גם רעיון זה אותגר ב-2022, והוכח כנפלא כשהשוק עולה, אך כפוסע למחוזות הביזאר כשהלחץ מתעורר. כלכלה היא מעגלית, יהיו עליות, ויהיו ירידות, והקהילות יאותגרו כל פעם מחדש. כדאי לנצל את חורף הקריפטו הנוכחי לא רק כדי לחשוב על מינוף, הלבנת הון ותפעול משמורת, אלא גם כדי להבין האם העקרונות העמוקים יותר בכלל רלוונטיים לכל עולמות הקריפטו, היכן יש להם כוח, היכן הרגולטור יכול לשים להם מסגרת, והיכן - בהיעדר הגבלת הכוח - נגיע למקומות שיכולים לסכן כספי משקיעים.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו