גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם אחרי הקריסות המהדהדות נותרה עוד תוחלת לרעיונות היפים שבבסיס הקריפטו?

הירידות החדות בשוק הקריפטו השנה הביאו למפולת ולקריסות של גופי ענק ויצרו שיח אינסופי על הצורך ברגולציה חזקה בתחום ● אבל ברמה העמוקה יותר, השנה החולפת היוותה אתגר עצום עבור אחד מהערכים החשובים ביותר שעומדים בבסיס עולם הקריפטו - הקהילה

מטבעות קריפטוגרפיים. חורף הקריפטו הוא הזדמנות לבחון שאלות של מהות / צילום: Shutterstock, eamesBot
מטבעות קריפטוגרפיים. חורף הקריפטו הוא הזדמנות לבחון שאלות של מהות / צילום: Shutterstock, eamesBot

שנה קשה מאוד עברה על עולם הקריפטו. ירידה של 65% בביטקוין, התפרקות מוחלטת של תחום הפיננסים המבוזר שהירידות בשווי המטבעות חשפו בו שלל כשלים ותרמיות, ואפילו ה-NFT, הלהיט האדיר של השנה החולפת, נראה כעת קצת כמו בדיחה שיצאה מפרופורציה.

רווחי הבנקים בשיא, אז למה המניות שלהם צוללות? | ניתוח
הסיבה שוול סטריט והפד האמריקאי כשלו בתחזיות האינפלציה שלהם | WSJ

בסיכום השנה, מתחילת השנה ועד כה האתריום איבד 67.6% מערכו, BNB של בייננס איבד 54% מערכו בלבד (וזאת למרות משבר אמון סביב הבורסה בשבועות האחרונים), הסולנה מחק 93.7% והקרדנו איבד 80.8%.

הירידות החדות הביאו למפולת ולקריסות של גופי ענק כמו בלוק טרה, בנק הקריפטו צלזיוס, קרן AR3 ובורסת FTX - חלקן בשל מינופי ענק והתנהלות לא נכונה, אחרות בשל תרמיות עתיקות ומוכרות שנחשפו עם שינוי המגמה בשווקים.

מילים אינספור נכתבו על הצורך ברגולציה, בפיקוח הדוק יותר. נבואות ניתנו: "סופו של הקריפטו", לצד "הקריפטו יחזור בפורמט טוב יותר". אז מה כבר נשאר לסיכום סוף שנה? אולי זה הזמן לחזור לבסיס ולדבר על אחד מהערכים שעומדים בבסיס עולם הקריפטו - הקהילה.

אחד היסודות שעליהם נשען עולם הקריפטו הוא הביזור, הקהילה - לא לתת יותר מדי כוח בידי רגולטורים וקובעי מדיניות, שהופכים אותו למועדון סגור, שהחברים בו מתחלקים בשלל, והרוב מודרים ממנו במקרה הטוב, ומממנים אותו במקרה הרע. זהו למעשה תרגום של איך רואה קהילת הקריפטו את החילוץ שביצע הפד ב-2008, כאשר קרסה המערכת הפיננסית העולמית בעקבות נפילת המשכנתאות מגובות הנכסים.

אלמנט הקהילה עובר כחוט השני בין כל תחומי הקריפטו: מהדאו (DAO) - מנגנון לקבלת החלטות משותפות לחברי קהילה - דרך חוזק הקהילות כמדד לאטרקטיביות NFT ועד לבסיס כולו. הבלוקים מתוחזקים על ידי קהילות, ובלוק מוצלח יוצר סביבו אקוסיסטם - כלומר עוד פרויקטים שנבנים על גביו.

בלוקים מושכים מאשרים, שאחראים על העברת הטרנזקציות והפעלת הבלוק, וכך נוצרת קהילה. כל מי שרוצה יכול להיות שותף, כל מי שיש לו מה לתרום תורם, והכול פתוח, כלומר אם יש החלטה שמתקבלת עם התנגדות, המתנגדים יכולים להתפצל, ולהתחיל לפעול באורח עצמאי. הקהילה היא מקור הכוח של עולם הקריפטו. היא הביזוריות.

הטענה בסוף 2022 הייתה שכל הפרויקטים שנפלו לא היו מבוזרים, ואם הם היו שומרים על הביזוריות - זה לא היה קורה (מצד שני, כדאי לראות שבייננס המאוד ריכוזית נפלה השנה הרבה פחות ממטבעות מבוזרים יותר, מה שיכול לתמוך בטענה שהבעיה היא לא בריכוזיות, אלא בזהות האנשים שבידיהם היתה הריכוזיות, והאמון בהם).

המקרה של סולנה: האם החלטות הקהילה תקינות?

אז מכיוון שמקור כוחו של הקריפטו הוא בכך שאיננו מועדון סגור, הבה נפנה את הזרקור בסוף השנה לקהילה, וננסה להרחיב באמצעות מקרה שלא זכה בזמן אמת לתהודה גדולה, אבל מעורר שאלות מעניינות לגבי הקהילה ומקור כוחה, וגם מגבלת כוחה, בשנה החולפת.

נתחיל ברקע, שהוא התקופה הסוערת מאוד לאחר קריסת צלזיוס והירידות החזקות בשוק שקרו בעקבותיה. ההתמוטטות של הקריפטו בימים אלו הייתה בשל מינופי היתר בתחום הפיננסי המבוזר, והירידות שהובילו להתממשות ה"און קול".

נסביר: בעולם הפיננסים המבוזר התפתחה פרקטיקה שלפיה ניתן למנף את המטבעות כדי להמשיך ולהשקיע. כך, אם למשל יש לי 10 אתריום, ניתן לשים אותם כבטוחה בפרוטוקול הלוואות, לקחת מולם הלוואה במטבע אחר, ולהמשיך לפעול עם המטבע החדש.

כדי להגן על עצמו ממקרי חדלות פירעון לצד שחיקת הבטוחה, פרוטוקול ההלוואות כיסה את עצמו באמצעות מנגנון "און קול", שאומר שאם שווי הבטוחה, במקרה זה האתריום, ירד מתחת לרמה מסוימת, הפרוטוקול מוכר את האתריום בשוק באופן אוטומטי, ומשתמש בתמורה כדי לכסות חלק מחוב ההלוואה.

בימים אלו, מיזמי קריפטו רבים היו "על הקצה"; גופים רבים שהמטבעות שלהם ניתנו כבטוחה גילו שבעקבות הירידות החזקות הופעלו האון-קולים ונזרקו לשוק יורד, דבר שהוביל לעוד ירידות ועוד הפעלה של און-קולים, בדרך לריסוק.

המקרה שהתרחש היה בפרוטוקול ההלוואות של סולנה - פרויקט תשתית להגדלת הסקיילביליות (היכולת לפעול בקנה מידה גדול יותר) של הבלוקים.

פרוטוקול ההלוואות מתנהל כדאו - כלומר כמסגרת קהילתית שבה החברים מקבלים את ההחלטות יחד. אחד המשקיעים נטל הלוואה מהפרוטוקול, והבטוחה שהוא נתן להלוואה היו מטבעות סולנה (SOL), בהיקף גדול.

באותם ימים הערך של ה-SOL ירד בחדות, והמרג'ין קול של ההלוואה התקרב. אותו משקיע לא השלים בטוחות נוספות להלוואה, שירחיקו אותו מהמרג'ין קול, ויתר החברים בדאו חששו שאם יתממש המרג'ין קול זה יכניס את בלוק סולנה לסחרור.

בטרם הגיע המטבע לשער המרג'ין קול, הקהילה התכנסה והחליטה ברוב קולות להשתלט על חשבונו של אותו משקיע, לקחת את הבטוחה ולמכור אותה בשלבים מחוץ לבורסה, כדי לא לייצר לחץ על המטבע.

אבל גם אם זה מה שהחליטה הקהילה, האם זה תקין? האם קהילות יכולות להחליט הכול? ומי שם את הגבולות לקהילה? האם ברגע שהצטרפתי לקהילה זאת אומרת שהפקדתי את כספי לכל החלטה שתתקבל ברוב? למשל - אם תתקבל החלטה שמחר שורפים את כל הכסף של הקהילה, זה בסדר? האם כללי המשחק הם רק מה שהקהילה קובעת, או שיש מגבלות חיצוניות?

רעיון קוסם בזמן עליות, פחות בזמן ירידות

דיונים על הקהילה - והחלטות לגיטימיות ופחות לגיטימיות שלה - התקיימו לאורך השנה בשלל נושאים, בין שמדובר באימוץ ובין שבדחייה של הנחיות רגולטורים לכפות סנקציות על רוסיה גם בקריפטו. אלו העלו את השאלה האם הקהילה רשאית או לא רשאית להתנגד לרגולטור, ועד שאלות לגבי עצמאות החלטות הקהילה, שהתעוררו בעקבות שדרוג בלוק האתריום.

הרעיון של הקהילה הוא אחד מהרעיונות הקוסמים ביותר של הקריפטו, ואחרי שבשנים האחרונות ראינו פריחה של קהילות ברשת גם בתחומים מסורתיים יותר, כוחה של הקהילה בהנעת פרויקטים, ביצירתיות, בחדשנות וברתימת הכלל לטובת פרויקט מסוים - ברור יותר מתמיד.

אבל גם רעיון זה אותגר ב-2022, והוכח כנפלא כשהשוק עולה, אך כפוסע למחוזות הביזאר כשהלחץ מתעורר. כלכלה היא מעגלית, יהיו עליות, ויהיו ירידות, והקהילות יאותגרו כל פעם מחדש. כדאי לנצל את חורף הקריפטו הנוכחי לא רק כדי לחשוב על מינוף, הלבנת הון ותפעול משמורת, אלא גם כדי להבין האם העקרונות העמוקים יותר בכלל רלוונטיים לכל עולמות הקריפטו, היכן יש להם כוח, היכן הרגולטור יכול לשים להם מסגרת, והיכן - בהיעדר הגבלת הכוח - נגיע למקומות שיכולים לסכן כספי משקיעים.

עוד כתבות

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

תיקון והתנצלות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

תקיפות צה''ל בעזה, ארכיון / צילום: Associated Press, Jehad Alshrafi

חמאס בהצהרה רשמית: "דנים בהצעה, נמסור תשובה למתווכות"

חמאס בהצהרה רשמית: הארגון מקיים התייעצויות עם מנהיגי הכוחות והפלגים הפלסטיניים לגבי ההצעה שהתקבלה מהמתווכות ● דיווח בפוקס ניוז: שר ההגנה הסעודי נפגש בחשאי עם הנשיא טראמפ על מנת לשוחח על הרגעת המתיחות עם איראן ● חיל האוויר תקף אתרים צבאיים ומחסני אמצעי לחימה של חיזבאללה בדרום לבנון ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023