גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה הברחת מהגרים מקובה אל תוך ארה"ב לתעשיית ענק שמגלגלת מיליארדים

רבע מיליון איש שנמלטו מהאי הקומוניסטי ומהכלכלה המתפוררת הגיעו בשנה האחרונה לארה"ב ● הם יוצאים מקובה בטיסות למדינה שבמרכז אמריקה ומשם באמצעות מבריחים במסע רגלי ארוך ומפרך צפונה עד לגבול

מהגרים מקובה חוצים את נהר הריו גראנדה ממקסיקו לתוך ארה''ב. הכי הרבה מהגרים מאז שקסטרו עלה לשלטון / צילום: Reuters, Go Nakamura
מהגרים מקובה חוצים את נהר הריו גראנדה ממקסיקו לתוך ארה''ב. הכי הרבה מהגרים מאז שקסטרו עלה לשלטון / צילום: Reuters, Go Nakamura

 

הובלת אזרחים קובנים לארה"ב הפכה בשנה האחרונה לעסק של מיליארדי דולרים. מעורבים בו חברות תעופה, מפעילי טיסות שכר וסוכני נסיעות העובדים מקניונים בפלורידה לשדות תעופה ברחבי מרכז אמריקה והאיים הקריביים.

כל העולם חושב שהוא פיטר את סטיב ג'ובס. עכשיו הוא חושף את הסיפור האמיתי
הגיבור היהודי של אזרבייג'ן שקבור בשדרות השהידים
חזרה למשרדים אות מעבר למטא-וורס? עתיד העבודה ב-2023

נתוני ההגירה מראים שרבע מיליון קובנים הגיעו לארה"ב בשנה האחרונה. רבים מהם שילמו אלפי דולרים כל אחד כדי לברוח מהאי הקומוניסטי ומהכלכלה המתפוררת שלו, על טיסה לניקרגואה ואז למבריחים, שיובילו אותם דרך מקסיקו לגבול ארה"ב. קומץ חברות תעופה הטיסו עשרות אלפי קובנים מחצי תריסר ערים בקובה לבירת ניקרגואה, מנגואה. כל אחד מהם שילם על הכרטיס סכומים המגיעים ל־4,000 דולר ולעתים אף יותר, כך על פי רשומות טיסה ונציגי תעשיית הנסיעות.

הקומיקאי הקובני כריסטיאן גונזלס טס מהוואנה למנגואה באוקטובר, אחרי שקרוב משפחה במיאמי מכר את המכונית שלו וקנה לו כרטיס הלוך־ושוב תמורת 3,600 דולר. לאחר שנחת בניקרגואה, קיבל עוד 4,000 דולר מקרוב המשפחה כדי לשלם למבריח שעזר לו ולשני תריסר קובנים אחרים לעשות את דרכם צפונה דרך מרכז אמריקה ומקסיקו במסע מפרך לארה"ב שארך חודשים. "זו בריחה המונית", אמר גונזלס, בן 22. "כל יום אני שומע בפייסבוק או באינסטגרם על עוד חבר שעוזב את קובה".

ב־12 החודשים שהסתיימו באוקטובר, כ־244 אלף קובנים נתפסו על ידי משמר הגבול של ארה"ב לאחר שנמלטו מסבל כלכלי ודיכוי פוליטי במולדתם. רובם הגיעו דרך הכרבת האווירית היקרה הזו העוברת בניקרגואה ושוחררו לארה"ב, כך אמרו פקידים אמריקאיים.

ליד גדר הגבול באיגל פאס, טקסס. כל אחד מהם שילם אלפי דולרים / צילום: Reuters, Go Nakamura

מדובר במספר הרב ביותר של קובנים שהגיעו לארה"ב בגל אחד מאז שפידל קסטרו עלה לשלטון ב־1959. המספר כפול מאלו שנמלטו בסירות דרך נמל מריאל ב־1980 וכמעט פי שישה מהתקופה המקבילה ב־2021.

זינוק נרשם גם במספר הקובנים הנעצרים בלב ים על ידי משמר החופים האמריקאי כשהם מנסים להגיע לפלורידה בסירות מאולתרות. מראשית השנה עד ספטמבר, עצר משמר החופים יותר מ־6,000 קובנים שניסו להגיע לארה"ב, יותר מפי שבעה ביחס לאשתקד. מאז אוקטובר, עצר משמר החופים עוד כמעט 3,500 קובנים.

פקידי ממשלה קובנים מייחסים את הבריחה הזו למגפת הקורונה, לסנקציות אמריקאיות נגד קובה ולטיפול המיוחד שארה"ב מעניקה לקובנים הנכנסים למדינה באופן לא חוקי. הודות לחוק מתקופת המלחמה הקרה, קובנים הנבדקים וכניסתם מאושרת, או מאושרת על תנאי, יכולים לקבל מעמד תושב שנה לאחר הגעתם לארה"ב. "המדיניות של ארה"ב יוצרות מה שנקרא אפקט דחיפה, וגם אפקט משיכה", אמר סגן שר החוץ הקובני קרלוס פרננדז דה קוסיו בתגובה לשאלות בכתב.

הביטול הצפוי של סעיף 42, מדיניות מתקופת הקורונה המאפשרת לפקידים לדחות מהגרים בגבול בהליך מהיר - אינו צפוי להקטין את המשיכה עבור קובנים לנסות להגיע לארה"ב. אם כי ממשל ביידן צפוי ליישם צעדי מדיניות חדשים וממוקדים, שנועדו להרתיע אותם.

משבר חריף ודיכוי

בהלת העזיבה מהאי החלה לאחר שהמשטר הסמכותני בניקרגואה, בראשות בן בריתה הקרוב של קובה דניאל אורטגה, ויתרה על דרישת ויזה מאזרחי קובה בנובמבר 2021. קובנים שיכולים לגייס את הכסף מיהרו לנצל זאת, בזמן שהמדינה נאבקת במשבר הכלכלי החמור ביותר מאז תחילת שנות ה־90, לאחר קריסת ברית המועצות. במקביל, קובה הגבירה את הדיכוי הפוליטי שהחל לאחר שהפגנות נרחבות זעזעו את הממשלה ביולי 2021. קשה להשיג מוצרי מזון בסיסיים, הפסקות חשמל עלולות להימשך 10 שעות כל פעם ולמעטים יש תקווה שהמצב ישתפר בקרוב.

"כשניקרגואה נפתחה, החלטתי ללכת", אמר מורה להתעמלות לשעבר בן 22. הוא אמר שאחיו, רופא במיאמי, שילם 9,000 דולר כדי להביא אותו לארה"ב. כיום הוא מנקה חדרים במלון במיאמי במקביל ללימודיו כטכנאי רפואי.

נשיא קובה מיגל דיאז־קנל הביע צערו בשבוע שעבר על המצב הכלכלי הגרוע באי. "זה אולי נשמע כמו בדיחה, אבל זה לא", אמר לקונגרס של קובה. "יש לנו חוק ריבונות מזון אבל אין מזון. אנחנו אמורים להעביר חוק כדי לעודד גידול בקר אבל אין בקר, ויש לנו חוק על מדגה, אבל אין דגים".

פתיחת הנתיב דרך ניקרגואה נותנת לקובה שסתום שחרור לאוכלוסייה המתוסכלת, ומספקת לאורטגה מזומנים, כך אמר ג'ון פילי, לשעבר שגריר ארה"ב בפנמה שגם כיהן במשרות דיפלומטיות בכירות במקסיקו. "ושניהם מקבלים את התוצאה הרצויה של לעשות את החיים קשים יותר לממשלת ארה"ב הנאבקת לשמר סדר לאורך גבולה עם מקסיקו", הוסיף.

סגן השר דה קוסיו אמר שהמדינה לא ביקשה מניקרגואה להסיר את דרישות הוויזה. סגן נשיא ניקרגאוה רוזריו מורילו, המכהן גם כדובר ממשלתו של אורטגה, לא הגיב לבקשות תגובה.

"כמובן שזרמי הגירה כה גדולים אינם רצויים בשל מספר סיבות", אמר דה קוסיו, וציין שקובה כבר עתה מתמודדת עם ילודה נמוכה ואוכלוסייה שאינה גדלה. האוכלוסייה באי היא הזקנה ביותר מכל מדינה בחצי הכדור המערבי, לפי אתר Our World in Data.

ברוב המקרים, קובנים שכבר חיים בארה"ב מממנים את הנסיעות של קרוביהם לניקרגואה, כך אמרו מהגרים. הם הוסיפו כי, אחרים באי מוכרים את בתיהם ואת רכושם כדי לגייס את הכסף.

בינואר השנה, הביקוש בשוק השחור לדולרים לתשלום על המסע שלח את הפזו הקובני לסחרור, והוריד את ערכו מכ־70 פזו לדולר לבערך 100 פזו לדולר, על פי "אל טוקואה", אתר חדשות עצמאי בקובה העוקב אחר שוק המטבעות. באוקטובר, הגיע שער המטבע ל־200 פזו לדולר.

"דאגה משותפת"

כרטיסי הטיסה לניקרגואה לבדם עלו למהגרים ולבני משפחותיהם כ‏־800 מיליון דולר, לפי מה שהם מספרים על מחירי הטיסות. התשלומים למבריחים המובילים אותם במסע המסוכן צפונה לארה"ב מגיעים לעוד 800 מיליון עד מיליארד דולר.

הטיסות גורמות לחשש עמוק בארה"ב, שעוקבת אחר המסלולים, כמויות הנוסעים וחברות התעופה מאז האביב, כך אמר בכיר אמריקאי. ארה"ב ניהלה שיחות עם מדינות מפתח באזור, והייתה לה הצלחה מסוימת בסגירת ושינוי חלק מהנתיבים. אבל הטיסות פועלות באופן חוקי, מה שמקשה על ארה"ב לפעול.

דה קוסיו אמר שארה"ב וקובה דנו בהגירה הקובנית דרך ניקרגואה, שהיא "דאגה משותפת" לשתי המדינות. אבל לדבריו, הגירה זו לא תפסיק עד שיפסקו היחס המועדף ממנו נהנים מהגרים קובנים והלחצים הכלכליים על קובה.

הרבה מכרטיסי הטיסה נמכרים בהיאלאה, עיר מעמד פועלים בפלורידה. העיר מלאה בקניונים עמוסי חנויות קטנות המשרתות קובנים־אמריקאים שקונים מוצרים למשלוח לקרוביהם בקובה - מכרטיסי חיוג לטלפונים ניידים ועד גנרטורים.

באחד הימים לא מזמן, לקוחות התגודדו ב־Cubamax Travel, עסק גדול ומגוון העוסק בהעברת תשלומים ומשלוח חבילות מזון ואופניים חשמליים לקובה. מושבים בטיסות יומיות מהוואנה למנגואה ב"ארובה איירליינס" עלו 3,999 דולר, כך אמר אחד הנציגים. טיסות מעט יותר זולות, עם עצירות קצרות בקינגסטון, ג'מייקה וברפובליקה הדומיניקנית, היו זמינות עבור 3,600 דולר ב"אייר סנטורי", חברת תעופה דומיניקנית.

כדי לרכוש כרטיס, על הלקוח להציג צילום של הדרכון של הנוסע העתידי מקובה, וכן אישור התחסנות, כך לפי נציג. לאחר קבלת תשלום, המידע מועלה למחשב ומועבר לקובה שם מכינים את הכרטיס לטיסה, לעיתים למחרת, הוסיף הנציג.

בסוכנות נסיעות הנמצאת לא רחוק משם, Cuballama, מציעים טיסה ישירה מקמגואי במרכז קובה למנגואה פעמיים בשבוע תמורת 3,899 דולר. בטיסה היו גם כמה מושבים זמינים מסנטיאגו דה קובה, בקצה המזרחי של האי, בחברת Sky High Aviation Services Dominicana, עם עצירה בבירה הדומיניקנית, סנטו דומינגו, תמורת 3,682 דולר, כך אמר נציג.

ישנן גם הצעות בפייסבוק, מאנשים שחלקם מבוססים אפילו בדובאי, לקנות כרטיסים מערים שונות בקובה לניקרגואה תמורת 2,200 דולר, חיסכון משמעותי מהמחיר הממוצע המגיע ל־3,500 דולר. בפוסט אחר מישהו הזהיר מאפשרות של תרמית על ידי אנשים המפיקים כרטיסים מזויפים לטיסות שבהן אין להם הזמנות שמורות.

ארה"ב הסכימה לאחרונה להתחיל מחדש לעבד ויזות בהוואנה בינואר, צעד שאנליסטים אומרים שיכול להאט את זרם המהגרים הנכנסים באופן לא חוקי. וקובה, שהפסיקה לקבל את רוב המהגרים הקובנים שגורשו מארה"ב, הסכימה שוב לקבל את מי שמגורשים, כך אמרו פקידים אמריקאים וקובנים.

"הממשל מהמר על כך שיוכל להחזיר את האיזון שהתקיים קודם לכן, כשלקובנים הייתה אפשרות ממשית להגיע לארה"ב בדרך חוקית, אבל הם ידעו שהם עלולים להיות מגורשים בחזרה לקובה אם נכנסו באופן לא חוקי", אמר אנדרו סלי, נשיא מכון מדיניות ההגירה, מכון מחקר בוושינגטון.

עוד כתבות

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא הגיע לגיל 55. ואז הקים את החברה החשובה ביותר בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך