גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות התעופה בטוחות שהשנה הן הולכות להרוויח. מה הסיכוי שזה יקרה?

חברות התעופה אופטימיות לקראת השנה הבאה וצופות, אחרי שנים קשות, מעבר לרווחיות ● אלא שלא כולם שותפים לתחזיות האופטימיות, וייתכן שאנו עדיין בעיצומו של המשבר בענף ● וגם: איך היצרניות הגדולות מתכוונות לענות על הביקוש העצום שנוצר למטוסים

שנת 2022 הייתה שנה מורכבת עבור ענף התעופה, שבתחילת השנה עוד נאלץ להתמודד עם הגבלות קורונה שהשתנו באופן תדיר, בשל התפרצויות גלי אומיקרון. כמעט במקביל, הפלישה הרוסית לאוקראינה הובילה לזינוק במחירי הנפט, וכתוצאה מכך גם לעלייה לא פרופורציונלית במחירי הדלק הסילוני.

אלא שהחצי השני של 2022 היה מעט יותר אופטימי עבור חברות התעופה, שמראות סימני התאוששות לקראת השנה הבאה.

הולנד נגד צרפת: שתי רשתות מזון בדרך לארץ. מי תקרוץ יותר לישראלים? | ניתוח
שיכון ובינוי מזנקת ב-7%; צפויה למכור את חלקה בפרויקט כבישי האגרה בטקסס 
לאחר המעבר לרווח: אל על חזרה להצטייד במטוסי בואינג - תמורת 230 מיליון דולר

אולם גם כעת, לא כל האנליסטים אופטימיים בנוגע לגרף השיפור בענף, כשבעיות ישנות כמו מחסור בכוח אדם ובמטוסים מתגברות ומתחדדות, ובמקביל האינפלציה, שעלתה כמעט בכל העולם בשנה האחרונה, גורמת לחשש בקרב החברות בנוגע לביקושים עתידיים.

"בעיצומו של משבר הקורונה ענף התעופה נכנס למקלט, היו חששות שגם ביציאה מהמגפה אנשים לא ירצו לחזור לטוס והיה חשש להאטה ארוכת-טווח", הסביר חן הרצוג, כלכלן ראשי ב-BDO. "כל הענף צמצם פעילות - חברות הקטינו את צי מטוסים, וצמצמו כוח אדם. ביציאה מהמשבר, ובחצי השנה האחרונה ביתר שאת, הביקושים גדלו בקצב מהיר ממה שהעריכו - עדיין לא חזרנו לרמות הביקושים טרום הקורונה אבל קצב ההתאוששות היה הרבה יותר מהיר ממה שהעריכו - ואז הגיעו החסמים בשרשרת האספקה".

בהתאם לשנה הלא יציבה, רוב חברות התעופה בעולם יסיימו את שנת 2022 כשהן לא רווחיות. על פי ארגון חברות התעופה הבינלאומי (יאטא) בשנה החולפת הפסידו החברות 6.9 מיליארד דולר.

הרווח של החברות דווקא בדרך להישחק עוד

"תעופה זה עסק שעמוס מאוד בעובדים - שמהווים בערך 30% מהעלות התפעולית של החברות", מסביר רן פרדס, מנהל המסחר במניות חו"ל באי.בי.אי גלובל. "החלק השני זה כמובן מחירי האנרגיה, שהובילו לעלייה במחירי הדלק הסילוני. זה מאוד פוגע בשורת הרווח של החברות".

ביאטא מעריכים שבמהלך 2023 ענף התעופה יהפוך לרווחי ברובו - מלבד חברות תעופה באמריקה הלטינית ובאפריקה, אך גם אצלן יש צפי לצמצום הפסדים. לפי הערכות הארגון, הרווח הצפוי בשנה הבאה צפוי לעמוד על 4.7 מיליארד דולר.

אבל יש גם מי שאינם שותפים לתחזיות האופטימיות. הנושא הראשון שמטריד את האנליסטים הוא האינפלציה ויוקר המחיה, שיתחילו להשפיע על הצרכנים. "היום הביקוש לטיסות מאוד חזק, אבל עוד מעט לאנשים יהיה פחות כסף", טוען פרדס.

"להרבה אנשים היו חסכונות עודפים שצברו במהלך המגפה, אבל עכשיו גם הצרכנים העשירים מתחילים להרגיש את השחיקה הזאת. צריך להביא בחשבון גם שב-2023 שיעור האבטלה יעלה, ואנשים מובטלים טסים עוד פחות. לכן, סביר שלא נרגיש את הביקוש החזק שהכרנו גם בשנה הבאה".

השפעה נוספת של המצב המאקרו-כלכלי היא בנכונות של חברות ועסקים לשלוח את עובדיהן לפגישות עסקים שדורשות טיסה. "החברות הכי גדולות במשק, שבדרך כלל טסות הכי הרבה, כבר הפחיתו את ההוצאות שלהן בצורה משמעותית", הסביר פרדס. "כעת חברות ימשיכו לחפש איפה לחסוך - הרגשנו את זה בפרסום הדיגיטלי ומרגישים את זה אפילו בסייבר. זה לא המקום שהייתי מצפה לראות בו צמיחה משמעותית לעומת השנה החולפת".

בעיה נוספת שעליה מצביע פרדס היא שחברות תעופה רבות פועלות במינוף מאוד גבוה. עליית הריבית, אם תמשיך ב-2023, עלולה להיות משמעותית במיוחד עבורן: "המשמעויות הן עלויות מימון מאוד גבוהות, וזה עלול להיות גורם נוסף ששוחק את רווחיות חברות התעופה".

במקביל לכל המשברים החדשים שפקדו את עולם התעופה בשנתיים האחרונות, לאחרונה צצים פעם נוספת משברים שבענף חשבו שכבר לא ישובו - והמשמעותי ביותר הוא המחסור במטוסים. היציאה ממגפת הקורונה לוותה בזינוק מטאורי בביקוש לטיסות - הן צרכניות והן עסקיות. חברות התעופה, שלאורך שנות הקורונה - על מנת לחסוך בעלויות - הפסיקו את פעילותם של מטוסים רבים, מצאו את עצמן ללא יכולת לספק את הביקוש. זו גם אחת הסיבות המרכזיות לעלייה שהורגשה בחודשים האחרונים במחירי הטיסות בעולם.

בואינג ואיירבוס לא עומדות ביעדי הייצור

בניסיון להתמודד עם המחסור פנו חברות התעופה ליצרניות המטוסים הגדולות בעולם - בואינג  האמריקאית ואיירבוס האירופית - והזמינו מטוסים רבים. אלא שלשתי ענקיות התעופה יש כבר הזמנות סגורות לרוב הדגמים צרי-הגוף שלהן עד לשנת 2029.

לשם המחשה, לאיירבוס יש יותר מ-6,000 הזמנות למטוסים מדגם A320 neo - ולפי קצב הייצור הנוכחי של החברה ייקח כשמונה שנים לייצר את כולם. חברת בואינג הודיעה השנה על כך שקיבלה יותר מ-800 הזמנות למטוסים חדשים - ובמקביל, היא הצליחה לייצר השנה רק כ-430 מטוסים.

בינתיים החברות מתקשות לעמוד בתאריכי היעד שלהן למסירות מטוסים. מנכ"ל חברה שמשכירה מטוסים לחברות תעופה גדולות טען השבוע בבלומברג: "במהלך השנתיים האחרונות לא קיבלנו מטוס אחד בזמן. הכי גרוע היה כשהזמנו את אחד הדגמים של איירבוס, שכל מטוס מהדגם הזה הגיע בלא פחות משבעה חודשי איחור".

חלק גדול מהקשיים של יצרניות המטוסים לחזור לקצב ייצור גבוה עדיין נובע מנושאים שקשורים למגפת הקורונה. כך למשל, הקשיים בשרשראות האספקה, שעדיין לא חזרו לתפוקה מלאה, גורמים לעיכובים רבים, ועובדים רבים של החברות לא חזרו לאחר המשבר, או פשוט אינם יכולים להגיע לעבודה בשל מגבלות כאלו ואחרות, שעדיין קיימות במקומות שונים.

המניות של שתי יצרניות הענק היו תזזיתיות במהלך כל השנה, בהתאם לשינויים בעולם התעופה. מניית בואינג רשמה הפסד של יותר מ-9% מתחילת השנה, בעוד שהמניה של היריבה העסקית רשמה ירידה של כ-4% בלבד. עם זאת, שתיהן סיימו את השנה עם סנטימנט חיובי, שבתעשייה מקווים שיוכל להימשך לתוך 2023.

עוד כתבות

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● כוחות צה"ל השמידו בעזה תוואי תת-קרקעי באורך של כ-2.5 קילומטרים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה