גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מספר עסקאות הנדל"ן בתל אביב בירידה תלולה. האם גם המחירים יירדו?

עקב המצב הכלכלי ומחירי הדירות הגבוהים, רכישת הדירות בתל אביב צונחת לשפל שלא נראה מאז פקיעת בועת ההייטק לפני 20 שנה ● רמת המחירים הגבוהה בעיר תלויה כעת ביכולת של אנשי ההייטק להמשיך להחזיק בדירות היקרות שרכשו ב־2020־2021

תל אביב, ''אפשר לראות דירות יד שניה שנמצאות הרבה זמן בשוק'' / צילום: Shutterstock
תל אביב, ''אפשר לראות דירות יד שניה שנמצאות הרבה זמן בשוק'' / צילום: Shutterstock

לפני כעשרה ימים נרשמה היסטוריה קטנה במכון G CITY למחקר הנדל"ן של אוניברסיטת רייכמן: המדד הרבעוני של מחירי הדירות שעורך המכון בשיטת "העסקאות החוזרות" (שממנה נגזר גם המדד האמריקאי קייס־שילר) - לא כלל את העיר תל אביב.

בזמן ששרת התחבורה בוחנת את כדאיות המטרו, נציגים מענף הבנייה עתרו לבג"ץ לבטל את מס הבניה בקרבת התחנות 
איילת שקד כבר לא שרת הפנים, אבל החלופה שלה לתמ"א 38 מתקרבת לאישור | ניתוח
בכפ"ס תוחלת החיים היא הגבוהה ביותר, ואיזו עיר מדורגת ראשונה באיכות החיים? 

מנהלת המכון, ד"ר אפרת טולקובסקי, הסבירה כי במאגר של המכון נאסף מספר קטן מדי של עסקאות, שלא איפשר את קיום המדד לתל אביב לרבעון השלישי. טולקובסקי עשויה להרגיש את הקיפאון באופן אישי, משום שהיא גם יו"ר משותף בחברת אקו סיטי אס.אל יזמות ובנייה ודירקטורית בקרן אזורים ליבינג. כך או כך, בשבועות האחרונים גוברים דיווחים מאנשי נדל"ן הפועלים בעיר, כי השוק נמצא ביובש.

 

המחירים מרחיקים את הרוכשים

על שוק הנדל"ן בכלל ובתל אביב בפרט, עוברים ימים מוזרים. הם באים לידי ביטוי בנפחי עסקאות שמחזירים את השוק שנים לאחור. למעשה, מאז פקיעת בועת ההייטק לפני כעשרים שנה, לא נראתה ירידה כזו. אולם כפי שנכתב בשבוע שעבר בגלובס, עוצמת הירידה בכמות העסקאות היא כזו שהמשבר נמצא רק בראשיתו ולא ברור עד היכן יגיע.

תל אביב היא העיר המבוקשת במדינה, אבל המחירים הגבוהים והמצב הכלכלי מרחיקים יותר ויותר רוכשים פוטנציאליים ממנה, והתוצאה - ירידה חדה במספר העסקאות שמבוצעות בה, גם בהשוואה לירידה הכוללת בשוק הנדל"ן כולו. יותר מזה: נתוני הלמ"ס והאוצר מורים כי מגמת הירידה החלה כבר בשנה שעברה, עוד לפני העלאות הריבית, והיא גוברת בחודשים האחרונים. השיא הגיע בספטמבר־אוקטובר האחרונים, שבהם נרשמה ירידה של כ־56% במספר העסקאות שבוצעה בעיר, לעומת ספטמבר־אוקטובר 2021.

ד''ר אפרת טולקובסקי, מנכ''לית מכון G City לחקר הנדל''ן / צילום: שלומי יוסף

"אנחנו מרגישים בירידה גדולה במספר העסקאות בפרויקטים של הקבלנים שאותם אנו מלווים. לעתים יש עצירה מוחלטת בפרויקטים", מספר השמאי אריה קמיל.
משיחות שהוא מנהל מול רוכשים ויזמים עולה, שהקונים בתקופה הזו יושבים בחלקם על הגדר, ובחלקם - משקיעים - שוקלים להסב את הרכישות שלהם לאפיקים אחרים מנדל"ן. "עלות הכסף עלתה, והם בוחנים בימים האלה אלטרנטיבות אחרות להשקיע את כספם. התשואה השנתי שאתה מקבל על דירה היא 2% וקצת יותר, ועליית מחירי הדירות הגיעו לשיא בשנה האחרונה, אז למה להסתכן? מכשירים פיננסיים נושאים את אותה תשואה".

 

המשקיעים קנו רק 79 דירות באוקטובר

ואכן, משקיעים בימים אלה מחפשים אפיקים אחרים מאשר דירות בתל אביב. שיעור המשקיעים מכלל רוכשי הדירות בעיר נע בסביבות 30% לאורך כל השנים, וגם בתקופה האחרונה, אבל מספרם פוחת והולך, ובאוקטובר האחרון הם רכשו רק 79 דירות.

קמיל אומר כי עיקר הרוכשים היום הם משפרי דיור והורים שרוכשים דירות לילדים שלהם. "כל יתר הרוכשים נמצאים בהמתנה, כולל עובדי ההייטק, שלפני שנה היו רוכשים כאן דירות במחירים גבוהים. התקופה קשה, אנשים הולכים הביתה, או מרגישים שהם בסכנה, ועבודה בהיי טק אינה עבודה עם קביעות, כמו בעירייה. ואין להם שום סיבה לקנות דירה דווקא עכשיו".

אריה קמיל,  שמאי מקרקעין / צילום: שלומי יוסף

עיון בעסקאות שבוצעו בתל אביב ובמדינה מורה כי הירידה בשיעור הדירות שנרכשות בתל אביב יחסית לכלל השוק בישראל, החלה כבר במחצית השנייה של שנה שעברה. עד אז משקל השוק התל אביב הגיע ל־5.5%־6% מכלל שוק הנדל"ן הישראלי (למעט חריג בחודש יוני); ברבעון השלישי של השנה הוא ירד לסביבות ה־5%, וברבעון האחרון נרשמה עלייה חריגה ומלאכותית באוקטובר־נובמבר, שנוצרה כתוצאה מהעלאת מס הרכישה למשקיעים, שגררה לאחר מכן ירידה חדה בדצמבר. במשך רוב חודשי 2022 שיעור העסקאות בתל אביב נמוך מ־5%, ובאוקטובר הוא ירד מ־4%.

ההאטה התחילה הרבה לפני העלאות הריבית

יש כמה מסקנות שיכולות להילמד מהנתונים הללו: הראשונה, שהשוק התל אביבי רושם בימים אלה האטה הרבה יותר גדולה מאשר ההאטה הפוקדת את כלל השוק בישראל; השנייה, שההאטה החלה הרבה לפני העלאות הריבית שהחלו רק באפריל שנה 2022. ניתן להעריך כי יש כמה סיבות להאטת היתר הזו בתל אביב: הראשונה והפשוטה ביותר היא עליות המחירים החריגות שהיו בעיר במהלך 2021 עד לחודשים האחרונים. על פי הלמ"ס, דירות בתל אביב נרכשו ברבעון האחרון של 2021 במחיר ממוצע של 3.6 מיליון שקל, ואילו ברבעון השלישי של 2022 הן נרכשו ב־4.1 מיליון שקל בממוצע. ללא ספק שעלייה כזו הורידה רוכשים פוטנציאליים רבים.

סיבה שנייה היא כאמור העלאת מס הרכישה על משקיעים, מה שהביא אותו לשקול לתשואה של כמעט ארבע שנים מהשכרת הדירות. עד לאחרונה משקיעים יכלו לוותר על השנים הללו, משום שנהנו מעליית מחירי הדירות, אך כפי שאמר קמיל - הימים הללו מאחוריהם.

הסיבה השלישית היא העלאת הריביות, הניכרת בנתונים: ברבעון הראשון של 2022 נמכרו בכל חודש יותר מ־550 דירות בתל אביב; מאפריל העסקאות נעות סביב ה־450, ומאוגוסט הן אפילו לא מגיעות ל־400 בחודש.

גם נתוני הלמ"ס על רכישת דירות חדשות מורים על ירידה גדולה מאוד בכוחה של בירת הנדל"ן בישראל: בין אוגוסט לאוקטובר נרכשו בעיר 270 דירות חדשות, והיא הגיעה רק למקום החמישי במכירות, אחרי ירושלים, קרית גת, נתניה ואשקלון. רק להשוואה - יחסית לשלושת החודשים מאי־יולי 2022, שאף הם לא היו טובים, נרשמה ירידה של יותר מ־50%, שרק חלק ממנה יכול להיות מוסבר בחגי תשרי שנפלו באוקטובר.

השאלה הטבעית לנוכח הממצאים הללו היא האם הירידה בביקושים כוללת גם ירידה במחירים. "הירידה לא מלווה נכון לעכשיו בירידת מחירים", אומר קמיל. "אנחנו רואים מבצעים של היזמים, אבל עדיין המחירים נותרים כפי שהיו לפני שלושה־ארבעה חודשים. אתה רואה דירות יד שנייה שנמצאות זמן רב בשוק, ואולי בימים האלה אנשים התחילו להתפשר ולהוריד מחיר, אבל אין לנו מידע על זה".

הגורמים לירידות בהיקפי השוק התל אביב עדיין כאן, וכל אחד מהם לוחץ לכיוון המשך המגמה: המחירים הגבוהים, המיסוי הגבוה על משקיעים והריביות - לא הולכים לשום מקום. לכן יש לצפות להמשך ההאטה בתקופה הקרובה.
אבל מבין השלושה, עניין המחירים נראה כגורם החלש ביותר, והשאלה מתי הם יתחילו לרדת נראית יותר כעניין של זמן.

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול" בישראל יבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018"

משאיות עם ציוד הומניטרי לעזה / צילום: ap, Fatima Shbair

בהנחיית הדרג המדיני ובלחץ אמריקאי: ישראל פתחה מחדש את מעבר כרם שלום לכניסת סיוע לעזה

צה"ל ערך תקיפות נרחבות בלבנון • במטולה דווח על פגיעה ישירה, לא הופעלה התרעה • ישראל פתחה מחדש את מעבר כרם שלום, לאחר שנסגר בתחילת השבוע אחרי המטח הקטלני לאזור שגרם למותם של 4 לוחמי צה"ל • עדכונים בולטים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; מגמה חיובית בחוזים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי צלל ב-1.6% ● החוזים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?