גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשנייקי פגשה את נטפליקס: מה עומד מאחורי שיתוף הפעולה בין הענקיות?

בעידן שבו לרוב חברות הסטרימינג אין באמת בידול משמעותי וגם אין סיבה להישאר בעולם תוכן אחד, החיבור בין השירות שהמציא את הקטגוריה למותג הספורט המוביל נראה מתבקש ● מה ירוויח כל אחד מהצדדים, לאן עוד אפשר לקחת את זה, ומה יעשו המתחרות

נטפליקס ונייקי. מהלך שעשוי לסמן את הכיוון של חברות הסטרימינג ב-2023 / צילום: Shutterstock
נטפליקס ונייקי. מהלך שעשוי לסמן את הכיוון של חברות הסטרימינג ב-2023 / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה

לפני קצת יותר משבוע התבשרנו על שיתוף פעולה מעניין בין שניים מהמותגים הגדולים ביותר בעולם: מצד אחד ענקית הסטרימינג, ומי שהמציאה את הקטגוריה, נטפליקס. מצד שני, המותג ב־הא הידיעה של עולם הספורט והלייף סטייל (וכנראה הרבה מעבר לזה), נייקי.

במסגרת שיתוף הפעולה, נטפליקס הודיעה כי תוסיף לשירות הסטרימינג וידאו שלה כ־90 סרטונים (בסך הכול 30 שעות תוכן) של נייקי, שיחולקו לקורסים שונים. מדובר בתוכן שהיום מקודם על ידי נייקי באפליקציה ייעודית שהושקה עוד ב־2009, בשם Nike Training Club.

נייקי הייתה בין הראשונות בעולם להשיק אפליקציית מובייל ייעודית לעולמות הכושר הגופני (להזכירכם, האייפון הראשון הושק רק ב־2007). מאז היא עיבתה שם את התוכן עם מגוון סרטונים ומיני קורסים, בתחומים כמו יוגה, אימוני כוח, קיק בוקסינג ועוד.

אז מה כל כך מעניין בשיתוף הפעולה הזה? בואו נצלול וננתח אותו, שכבה אחר שכבה.

לצאת מגבולות הספורט

נתחיל בפרטים שידועים על השת"פ שיצא לפועל רשמית בשישי האחרון - נטפליקס פתחה בשירות הסטרימינג שלה באפליקציות בטלוויזיה, מחשב ומובייל, אזור ייעודי לתכנים של נייקי (התוכן כבר עלה בעשר שפות, עברית אינה אחת מהן).

התכנים יעלו בשני סבבים - הראשון (46 סרטונים) עלה כאמור ב־30 בדצמבר, והשני (עוד כ־44 סרטונים) יעלה מתישהו במהלך 2023. סביר להניח שבעתיד יעלו תכנים נוספים, והם צפויים להיות זמינים לשימוש על ידי המשתמשים בנטפליקס בחינם, כרגע ללא תוספת תשלום על המנוי הקיים.

מה יוצא לנייקי משיתוף הפעולה הזה? לכאורה, הערך המיידי הוא האפשרות להגיע למאות מיליוני המנויים של נטפליקס ברחבי העולם (223 מיליון נכון לרבעון השלישי השנה). נכון שנייקי יכלה להגיע לאותם משתמשים גם במובייל עם האפליקציה שלה, כפי שהיא עשתה עד כה, אבל אין ספק שיהיה לה נוח יותר להציע את התכנים האלו על מסך טלוויזיה. זו גם דרך מעולה להגיע לקהלים חדשים שאולי נייקי פחות מצליחה להגיע אליהם בערוצים הרגילים שלה.

בתמונה הגדולה יותר, אני חושב שנייקי מבינה שבעידן האינטרנט החדש (תקראו לו מטארווס, Web3‪.0 או כל שם אחר שתרצו), עם היכולת לייצר תכנים במהירות הבזק באמצעות בינה מלאכותית ועם ההתרחבות של עולמות וירטואליים שרק תלך ותתעצם - יש לה הרבה כיוונים להתרחבות מעבר ל"רק" מוצרי ספורט, בין היתר לעולמות התוכן.

לכן, אני חושב שנייקי משתמשת בנטפליקס כדי לבחון את העניין והפוטנציאל של הצעת ערך כזו, ואם היא תראה שזה מוצלח, היא תרחיב את שיתוף הפעולה, או לחלופין תציע פלטפורמת סטרימינג ייעודית לספורט משל עצמה (בסגנון של חברות כמו Peloton, Tonal, Mirror ואחרות).

בלון הניסוי של נטפליקס

מה יוצא לנטפליקס מהמהלך הזה? גם כאן צריך להסתכל על הפשט ועל הטווח בינוני־ארוך. בפשט, נטפליקס מקבלת תוכן איכותי בסטנדרט של נייקי, מה שמייצר לה עוד יתרון תחרותי במלחמה העזה שלה מול דיסני פלוס, אפל טיוי, Hulu, HBO MAX ואחרים.

אבל אם נהיה רציניים, 30 שעות תוכן זה לא שובר שוויון, ואפילו לא קרוב לכך. בסופו של דבר, במונחים של שירותי הסטרימינג הקיימים זו טיפה בים. אז מה בכל זאת יוצא לנטפליקס מהמהלך? גם היא יכולה ליהנות מבלון הניסוי הזה, ולראות האם וכיצד המשתמשים שלה מגיבים למתחם ייעודי לספורט - מה תהיה רמת השימושיות, והאם זה יתפוס במדינות מסוימות יותר מאחרות.

אפשר גם לשלב מכירות אונליין כחלק מוטמע בשירות הווידיאו הזה (ולא רק שם). לדוגמה, ראית אימון, ובא לך לרכוש את הטייץ של המאמנת או החולצה של המאמן? אין בעיה, קליק אחד על שלט הטלוויזיה והם בדרך אליך. אם זו אכן תהיה הצלחה, אני לא אופתע אם נטפליקס ירצו להעמיק את שיתוף הפעולה עם נייקי, או לחלופין (האפשרות הסבירה יותר) - לבנות אזור ייעודי לתכני וולנס, ספורט ולייף סטייל. אולי אפילו לרכוש אחת או יותר מהשחקניות בתחום, כמו פלוטון בתחום הכושר הגופני, Calm ו־HeadSpace בתחום הוולנס והמדיטציות, או אחרות.

מה המודל העסקי בין החברות? באופן לא מפתיע הוא לא פורסם, אבל אני יכול להעריך שכרגע הוא בנוי על כך שאף צד לא משלם לאחר. נייקי מקבלת חשיפה לתכנים שלה (שחלק גדול מהם עדיין לא יעלה לנטפליקס, ויישאר באפליקציה שלה, מה שבהחלט יכול להביא לה בוסט של שימושיות), ואפשרות לבדוק איך זה עובד. נטפליקס מקבלת עוד תוכן, וכאמור אפשרות לשחרר בלוני ניסוי מהצד שלה.

אבל מעניין לחשוב מה יכול להיות מודל עסקי רלוונטי כאן. אם נטפליקס תמשיך בנתיב של לקיחת תכנים שיושבים אצל אחרים "על המדף", ולשמש עבורם כסוג של ערוץ הפצה (מעין מרקטפלייס של תכני סטרימינג), סביר להניח שהמודל יהיה דומה לזה של ספוטיפיי. כלומר, נתח משמעותי מהתשלום בגין המנוי החודשי יתחלק בין ספקי התוכן השונים, בנוסחה שהיא חלק יחסי מהתרומה שהם תרמו לשימושיות של המנוי באותו חודש.

סטרימינג של הכול

ומה לגבי המתחרות? נטפליקס היא לא היחידה ששמה את עיניה על תחום הספורט, גם שירות הסטרימינג של אמזון Prime Video מתכנן על פי פרסומים להשיק אפליקציה ייעודית רק לתכני ספורט (בעיקר שידורים חיים), וגם דיסני כבר פעילה בתחום עםESPN‪+ .

עם זאת, אני חושב שבכל שירותי הסטרימינג יבינו שיש ערך גדול גם בספריות תוכן (ואולי גם שיעורי לייב) של תכני וולנס וכושר כחלק מהצעת הערך. מבין כולן, זו שהוכיחה עד כה שהיא יודעת ללכת הכי רחוק ולחשוב בגדול זו דיסני. בעבר אלו היו הרכישות של פיקסאר, לוקאס פילמס ומארוול, אבל יכול מאוד להיות שהמנכ"ל החדש־ישן בוב אייגר חזר כדי להוציא עוד גל רכישות לפועל, בין היתר סביב הרחבה והעמקה של דיסני פלוס ושאר שירותי הסטרימינג של דיסני (שמחזיקה גם בהולו, וכאמור ב־.(ESPN‪+

מה הלאה במלחמת הסטרימינג הזו? היום, לרוב החברות אין באמת בידול משמעותי. לשירות א' יש סדרה מוצלחת, ואז מגיע שירות ב' ומביא סרט מדהים או סדרה מתחרה, וכן הלאה. כך או כך, כמות התוכן שהם יוצרים היא הרבה מעבר למה שאדם או משפחה ממוצעים מסוגלים לצרוך.

לכן, השלב הבא במלחמה הזו יהיה הפיכה של שירותי הסטרימינג, שהיום מתמקדים בעיקר בסדרות וסרטים, לעולם רחב יותר, שיציע סטרימינג של הכול - מסרטים וסדרות, דרך מוזיקה, פודקאסטים ומשחקים, ועד תכני וידאו ללימוד, העשרה, ספורט ועוד.

באופן הזה, יכולים לקרות שני דברים. הראשון הוא שחלק מהשחקניות יפלו בדרך, כי המאמץ גדול והיקף ההשקעות הנדרש גדול. השני הוא שהעוגה הכללית תגדל. אם היום שירות סטרימינג שמציע סדרות וסרטים בלבד יכול "להרשות לעצמו" לגבות רק דולרים בודדים ולא יותר מכ־20 דולר בחודש, בעולם שבו הוא יהיה שירות סטרימינג של הכול - הוא יוכל לגבות יותר, להציע מסלולים וחבילות.

אם כך יהיה, בסופו של דבר עדיין יהיו 3־5 שחקניות סטרימינג מרכזיות, אבל השוק שהן יחלשו עליו יהיה רחב יותר, וכנגזרת, ההכנסות והשוויים שלהם יהיו בהתאם.

שיתוף הפעולה בין נטפליקס לנייקי נראה לכאורה תמים, אבל יכול מאוד להיות שהוא מספק לנו צוהר לעתיד לבוא ב־2023, ובכלל בשנים הקרובות במלחמת הסטרימינג.

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד