גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנו דירה במיליונים וגילו שהנוף נחסם. מה קבע בית המשפט?

בערעור שהגישה רוכשת בפרויקט "פארק בבלי" בת"א, נטען שהיזם הפר את הבטחתו לדירה עם נוף פתוח ● העליון קיבל את הטענה ופסק שעל החברה לשלם פיצוי של כ־20% משווי הדירה ● בכך קבעו השופטים כי על יזמים למסור כל מידע על הנכס, גם ללא דרישה מפורשת מהרוכשים

פארק בבלי. חצי קומה נמכרה ב־34 מיליון שקל / צילום: איל יצהר
פארק בבלי. חצי קומה נמכרה ב־34 מיליון שקל / צילום: איל יצהר

"יזם נדל"ן מחוייב בהצגת כל הפרטים הקשורים בדירה הנרכשת, גם אם אין חובה חוקית להציגם בחוזה המכר. ואם יתברר, כי כתוצאה ממצג לא נכון של הדירה הנרכשת הרוכש נפגע - החברה תהיה מחוייבת לשלם לו פיצויים".

כך קבע בית המשפט העליון, בערעור שהגישה רוכשת דירה במגדל בפרויקט "פארק בבלי" בתל אביב. בית המשפט קבע את נוסחת הפיצוי, וביטל פסיקה של בית המשפט המחוזי, שפורשה כאילו חלק מתפקידו של עורך הדין של רוכשי הדירות הוא לבצע בדיקות בהליכים התכנוניים הקשורים לנכס הנרכש.

איילת שקד כבר לא שרת הפנים, אבל החלופה שלה לתמ"א 38 מתקרבת לאישור 
כדי להגדיל את ההיצע: הרפורמה שמתכננת רשות המסים במיסוי מקרקעין | בלעדי
מיסוי דירות יוקרה ועוד 9 פסקי דין שכדאי להכיר על נדל"ן ומסים 

הפסיקה עסקה במקרה של רוכשת דירה בפרויקט של חברות נדל"ן שהיו בשליטת איש העסקים יצחק תשובה, "אלעד ישראל מגורים" ו"א.מ.ת.ש. השקעות". ב-2014 פנתה הרוכשת למשרד המכירות של הפרויקט וביקשה לרכוש דירה שכל כיווני האוויר שבה והקירות השקופים יצפו לנוף, ושהנוף לא יוסתר על-ידי מבנים סמוכים.

אנשי השיווק הציגו בפניה דירה בקומה הרביעית, שפונה אל הפארק של הפרויקט. הרוכשת מצאה שהדירה מתאימה לצרכיה, ולכן החליטה לפעול כעצת אנשי השיווק. היא רכשה את הדירה ב-5.16 מיליון שקל.

ואולם בהמשך התברר, כי בפועל צידה הדרומי של הדירה חסום ומוסתר על-ידי מבנה שהוקם לרווחת הדיירים, וכי לא נשקף מהסלון כל נוף. לאחר שלטענתה לא הצליחה להגיע להסדר עם החברה, ערך שמאי מטעמה דוח, שלפיו שווי הפרת ההסכם הנטענת מגיע ל-2.15 מיליון שקל.

בית המשפט המחוזי בתל אביב דחה את התביעה וקיבל את טענת עורכי הדין של החברות, גד חלד ויוסי שכט, כי החברה פעלה כחוק ולא הסתירה דבר, וכי הרוכשת הסתייעה בעורכת דין שערכה בדיקה מקצועית לפרויקט, ולמצבו התכנוני והמשפטי, ויכלה לדעת את כל זה.

השופט שדן בתיק ,עודד מאור, כתב בין היתר בפסק הדין, כי "התובעת הייתה מיוצגת על-ידי עורכת דין בכל התהליך. נאמר כבר לא אחת בפסיקת בית המשפט העליון ויש לחזור על חשיבות הייצוג המשפטי. לא ניתן להקל ראש בחשיבותו של עורך הדין בעסקת מקרקעין. לעורך הדין יש חלק משמעותי בכל התהליך".

פסק הדין הראשוני הרחיב את אחריות עורכי הדין

באמצעות עוה"ד חגי שלו ומייק ביטון, הרוכשת ערערה על הפסיקה לבית המשפט העליון, שדן בה בהרכב של שלושה: אלכס שטיין, גילה כנפי-שטייניץ ודוד מינץ. גם לשכת עורכי הדין הצטרפה לעתירה, וזאת על רקע הקטע מפסק הדין בהמחוזי, שהרחיב את אחריותו של עורך דין של רוכש נכס עד כדי בדיקה של היבטים תכנוניים של הנכס.

השופטים הורו על ביטולו של החלק בפסק הדין של המחוזי, שהתייחס לאחריות עורך הדין המייצג רוכש זכויות במקרקעין, ובכך למעשה הסירו מעל עורכי הדין אחריות לבדיקת מצב תכנוני של נכסים, בעת רכישתם.

כל השופטים קיבלו את ערעור הרוכשת, וקבעו, כי היזמים הציגו מצג שווא לרוכשת. בדבר אחד הם היו חלוקים ביניהם והוא מידת אחריותה של הרוכשת לעיסקה. המחוזי כאמור, ראה בה אחראית מוחלטת לביצוע העיסקה על כשליה; השופט שטיין סבר, כי לרוכשת אחריות תורמת, ועל כן יש לחייב את היזמים בפיצויים מופחתים ואילו השופטים כנפי-שטייניץ ומינץ קבעו בדעת רוב, כי לרוכשת אין שום אחריות, ועל היזמים לפצותה במלוא הסכום.

חובתו של מוכר דירה למסור לקונה עובדות מהותיות

השופטת כנפי-שטייניץ נדרשה לעניין מחוייבות היזמים למסור פרטים לרוכשי דירות וכתבה, כי אמנם חוק המכר (דירות) אינו מחייב מוכר דירה למסור לרוכש פרטים על אודות מבנים אחרים המצויים בסביבת הבניין בו מצויה הדירה הנמכרת, ואולם חובתו של מוכר דירה למסור מידע לקונה, בשלב כריתת החוזה, אינה מתמצה רק במה שנכתב בחוק המכר, וחלים עליו גם חיובים מדיני החוזים ואחרים לגלות לצד שכנגד עובדות מהותיות במהלך המשא ומתן.

עיון בהסכם המכר ויתר המסמכים שהועברו לרוכשת גילה לשופטים, כי אלה לא הציגו כלל את בעיית החסימה.

האם בכל עיסקה מוטל על יזם לעדכן רוכשים בענייני נוף או סביבה של הפרויקט?השופטת כנפי שטייניץ ענתה על כך בשלילה, ואולם הסבירה, כי בתיק בבלי הצטברו 3 גורמים, ייחודיים: הראשון היה ביצוע העיסקה בדירה על הנייר, שהקונה לא יכול לבחון אותה פיזית; הגורם השני שדובר בפרויקט יוקרה ששם דגש על סביבה ירוקה ועל נוף לפארק; והגורם השלישי הוא, שהחסימה בוצעה על ידי יזמי הפרויקט ולא על ידי יזם אחר שבונה בסמוך.

נוסחת הפיצוי אותה קבע בית המשפט העליון מבוססת על היחס שבין שווי השוק של הדירה במצבה כפי שנמכרה, לשוויה, באם היתה תואמת את מצג השווא. באופן זה ניתן לקבל את ההפרש באחוזים בין שני המחירים, ועל היזם לפצות את הרוכש בהפרש זה.

הפרש אומדן שווי הדירה עשוי להגיע ל-10%-20%

העליון קבע, כי בית המשפט המחוזי ימנה שמאי מטעמו, שיכין ויגיש לבית המשפט אומדני שווי השוק של הדירה שנרכשה, יפרט את מידת השפעת המבנה הסמוך על שווי הדירה, ויעריך מה היה מחיר דירה היפוטית דומה, ללא המבנה הסמוך, נכון למועד הרכישה ב-2014, וכך יגזור את הפיצוי.

מה עשוי להיות גובה הפיצוי? המשמעות של דירה עם נוף פתוח, גם אם מדובר בנוף קרוב, לעומת דירה שאת הסלון שלה חוסם מבנה, עשויה להיות משמעותית ביותר בפרויקטים יוקרתיים ולהגיע ל-10-20% משווי הדירה. המשמעות היא מאות אלפי שקלים ואולי אף יותר.

יו"ר ועדת ההצטרפויות בלשכת עורכי הדין עו"ד ערן גולן, ועו"ד אריאל טרון שייצג את הלשכה בבקשתה להצטרפות להליך הערעור כידיד בית המשפט יחד עם עו"ד לירז סבן, מסרו בתגובה:
"בימים שבהם נשמעות הצעות לביטול לשכת עורכי הדין, קבלת עמדת הלשכה במהותה על ידי בית המשפט העליון, מלמדת על החשיבות ועל הצורך בקיום לשכה עצמאית וחזקה שפועלת להגן על עורכי דין וגם להסדיר תחומים במשק מאידך".

"אנו מברכים על פסק הדין ועל הקביעות החשובות שבו הנוגעות לגבולות אחריותם של עורכי הדין המייצגים. לפסק הדין משמעות חשובה שכן הרחבת אחריותם של עורכי הדין לתחומים שאינם ממומחיותם ואינם משפטיים במהותם כמו עניינים תכנוניים, עשויה להביא לכאוס בכל הנוגע למרחב המחייה של בעלי המקצוע בתחום בכלל ועורכי הדין וחבותם המשפטית כלפי הלקוחות שלהם בפרט".

ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד אבי חימי הוסיף: "במקרה זה הביאה הלשכה לתחימת גבולות האחריות המוטלת על כתפי עורכי הדין המייצגים, באופן שמונע ממי שאחראים באמת לחמוק מאחריותם, והכל באמצעות מילוי חובתנו להצטרפות להליכים בעלי חשיבות חברתית או כלכלית עקרונית. הלשכה הצטרפה להליכים רבים וגם הגישה עתירות עצמאיות, גם בענייני מקצוע עריכת הדין אך גם בנושאים חברתיים וציבוריים, ועל כך אני גאה".

עוד כתבות

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות