גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדידותם של חלונות הראווה: כך הוכפלו שטחי המסחר הריקים בישראל תוך כעשור

מדי שנה נבנים בישראל כ־600 אלף מ"ר של שטחי מסחר חדשים, בעוד שכוח הקנייה מאפשר את קיומם של 200 אלף מ"ר נוספים בלבד ● חלק מהשטחים עוברים הסבה גם למשרדים, וחלקם נותרים לא מאוכלסים ● ומה קורה בעולם? בלונדון, בפריז ובניו יורק טרם התאוששו מהקורונה

חנות ריקה בתל אביב. מרכז העיר עובר שינויים מהותיים / צילום: איל יצהר
חנות ריקה בתל אביב. מרכז העיר עובר שינויים מהותיים / צילום: איל יצהר

הכותב הוא מנכ"ל חברת היעוץ הכלכלי-שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'.

600-700 אלף מ"ר של שטחי מסחר בישראל עומדים ריקים. שטחים אלה מהווים 6%-5% בלבד מהיצע שטחי המסחר בישראל, והם נמצאים הן ברחובות והן במרכזי המסחר במידה כמעט שווה. לפני קצת יותר מעשור, בשנת 2011, השיעור היה כמחצית מכך, ועמד על 3% בלבד.

מעל 12 שעות ביום מול מסכים: הדוח שמנתח את הרגלי האינטרנט בישראל 
קנו דירה במיליונים וגילו שהנוף נחסם. מה קבע בית המשפט? 

בשנים הקרובות צפויים להיבנות בארץ מדי שנה 500-600 אלף מ"ר של שטחי מסחר, וזאת בזמן שתוספת כוח הקנייה החודשית, בניכוי כוח הקנייה הדולף לאונליין ולחו"ל, מאפשר תוספת שנתית של כ-200 אלף מ"ר בלבד. כתוצאה מכך, חלק מההיצע ה"ישן" ייסגר ו/או יוסב לשימושים אחרים ו/או שהיצע השטחים הריקים יגדל. כבר כיום, יותר מ-10% מהיצע שטחי המסחר נתפס על ידי שטחי שירותים ומשרדים, כלומר הם אינם מתפקידים כשטחי מסחר קמעונאי.

כאן נציג את תמונת שוק ה"ריקים" ביחס לגודלם, מאפייניהם ותפקודם של שטחי המסחר לסוגיהם, ואת הפתרונות היצירתיים לסוגיה.

רוב שטחי המסחר: ברחוב

נתחיל עם דוגמה אישית: במהלך שדרוג העיר התחתית בחיפה, צ'מנסקי בן שחר ושות' ייעצה לעירייה ולמנהלת העיר התחתית. לאחר אכלוס מעונות הסטודנטים והמכללות, מפלס הרחוב נותר ריק. הומלץ והוחלט כי העירייה תשקיע בשדרוג 5-10 חנויות, מאות אלפי שקלים בודדים בכל חנות, יבוצע מכרז לבחירת עסקי הסעדה מתאימים לאכלוס, ואלו לא ישלמו דמי שכירות חודשיים למשך חמש שנים.

המהלך היווה את אחד הגורמים המשפיעים והמהותיים על הצלחת תהליך השדרוג של העיר התחתית, והמסעדות והברים יצרו מוקד קולינארי משגשג, המייבא לקוחות מכול הארץ.

כיום עומד סך שטחי המסחר הקמעונאי בישראל על כ-11 מיליון מ"ר, ואוכלוסיית המדינה מונה כ-9.6 מיליון נפש. כלומר, בפועל קיימים 1.15 מ"ר של שטחי מסחר לנפש. כ-44% מכלל שטחי המסחר מצויים במרכזי המסחר, נתון שנמצא בירידה, והרוב נמצאים ברחובות, כ-56%.

בחמש השנים האחרונות התווספו יותר מ-2 מיליון מ"ר ברחובות ובמרכזי המסחר. התוספת הייתה ביחס של 3:1 בין מרכזי המסחר למסחר ברחובות. במקביל, באותן שנים החלו לבנות מדי שנה כ-600 אלף מ"ר של שטחי מסחר (נתוני למ"ס) - כלומר יותר מגמר הבנייה.

תוספת כוח הקנייה החודשי בישראל בשנה נאמד בכ-500 מיליון שקל. מתוך זה, 30%-20% דולפים לקניות האונליין, ועוד 15%-10% לקניות בחו"ל. כלומר, כוח הקנייה החודשי הנותר מאפשר תוספת נטו של כ-200 אלף מ"ר בכל שנה. בפועל, בונים פי שלושה.

פגיעה תדמיתית

ומה קורה בעולם? הערים המובילות, ובהן לונדון, ניו יורק ופריז, עדיין לא חזרו לשיעורי התפוסה בתקופה שקדמה למשבר הקורונה, ושיעורי השטחים הריקים בהן עומדים על 13%-8%. זאת ביחס ל-8% שטחים ריקים בחיפה, 4% בתל אביב ורק 3% בירושלים.

שטחי המסחר ברחובות בערי העולם מתבססים הן על כוח קנייה של מועסקים שנעדר מהרחוב, כי הם בחרו "להישאר" לעבוד מהבית (רק 40% חזרו לעבוד במשרדים בניו יורק ובלונדון), ועל כוח קנייה של תיירים שמספרם קטן. משמע, פחות "רגליים" צועדות מול חלונות הראווה, והתוצאה היא חללים ריקים שנתחם גבוה יחסית, ובפרט מול ההיצע הריק בישראל.

מעבר לסוגיה הכלכלית, יש לכך גם השלכות של ביטחון ציבורי. בארה"ב מבקשים להגביר את המשילות, ובין השאר מוצע לקנוס את בעלי הנכסים הריקים בשל המפגע החזותי, והפגיעה התדמיתית במיצוב הרחוב. מנגד, ישנם כאלה שפיתחו יוזמות ורעיונות יצירתיים להתמודדות עם התופעה, כמו הצגת פריטי אמנות ואופנה, או ייעוד החללים לכאלה שעוסקים ביצירה וכדומה.

גם בארץ, יזמים ובעלי מרכזי מסחר יצירתיים מוצאים תחליפים לחנויות ופעילויות מסחריות ש"נטשו". למשל, חנויות פופ-אפ, משרדים, חדרי כושר וגם פעילויות ציבוריות ושטחי תרבות ופנאי. חלק מהמרכזים משנים את ייעודם לשימושי נדל"ן אחרים - דוגמת מליסרון, שהורסת את קניון לב אשדוד, ובונה תחתיו קומת מסחר עם מגדלי מגורים מעליה.

תוכניות לשדרוג ולהעצמת מוקדי מסחר חייבות להיות חלק ממכלול שלם, העוסק במערכת המסחר העירונית. תכנון בראייה רחבה יוביל לתוצאות הרצויות הן מבחינת מקבלי ההחלטות, והן מבחינת כוחות השוק.

מרכזי הערים נדרשים לתוכנית אסטרטגית כלכלית כוללת, וכן נגזרות לתוכניות ענפיות. בנוסף יש צורך בתוכניות פעולה אמיתיות והקמת חברת ניהול לרחוב, כפי שמצוי בכל מרכז מסחרי מודרני. אנו יצרנו תוכניות כאלה עבור שוק מחנה יהודה בירושלים, מרכז נתניה ועוד.

מפופ-אפ עד מדרחוב

שטחים חדשים ימשיכו להיבנות בהיקף של 500-600 אלף מ"ר לפחות בשנה, כאשר לפחות מחצית מהיקף השטחים הקיים ייסגר או ישנה את ייעודו. השטחים הריקים שבמרכזי המסחר יאוכלסו ביותר שטחי הסעדה, משרדים, מרפאות, אולמות תצוגה למכוניות, חדרי כושר ועוד.

ברחובות ובאזורי התעשייה חלק מהחנויות ישנו את ייעודן, והשטחים הריקים יאוכלסו בחנויות פופ-אפ, גלריות ומיצגים, וחלקן יוסבו לדירות "קטנות" להשכרה, וגם לשטחי הפצה/לוגיסטיקה קטנים.

הנהלות הערים נדרשות לבצע שינויים מהותיים במרכזיהן, בדומה למהלכים שמבצעת בשנים האחרונות תל אביב. לדוגמה - הפיכת רחובות למדרחובים, הוצאת כלי הרכב מהרחובות, והפיכת כבישים לשבילי הולכי רגל ואופניים.

המטרה היא להפוך את הולך הרגל ל"מלך", ובעקבות כך לאפשר כניסה של פעילויות אחרות, וליצור מקומות נעימים לשהייה עם חווית קנייה ובילוי. ניתן לצפות שגם ערי ישראל האחרות ינהגו כך, ויהפכו את הרחוב "למקום הבא".

בכתיבת הטור השתתף עומרי קרני.

עוד כתבות

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

אבי לוי, מנכ''ל דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

"טרחן למות": סמנכ"לית השיווק של בנק דיסקונט פורשת ומפרסמת פוסט חריג על המנכ"ל

סביון בר סבר, סמנכ"לית השיווק של דיסקונט, הודיעה בפוסט חריג בפייסבוק שהיא עוזבת את תפקידה

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר / צילום: יוסי זמיר

המהלך לסיכול עסקה: פניית בן גביר לסמוטריץ' וזעם המשפחות

השתיקה החריגה בחמאס, וההצעה שלפי ההערכה ישראל הסכימה לה ● טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

הסיפורים והסכסוכים שחושפים את החורים במתווה לפיצוי המפונים מביתם

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

שלמה אליהו, אהרון פרנקל, אלון עמרם / צילום: עמית באום מתוך ויקיפדיה, עינת לברון, תמר מצפי

האחים שמכרו מניות של חברת נדל״ן והבעלים שמימש אחרי זינוק של 80% בשנה: גל המימושים החריג בבורסה

עליות השערים החדות בבורסה הובילו בשבועיים האחרונים לגל מימושים ע"י בעלי שליטה ומנהלים, בעיקר בחברות נדל"ן ופיננסים ● האם מדובר באיתות למשקיעים הקטנים שהשוק עלה יותר מדי וגם להם כדאי לממש? לא כולם מסכימים: "גם בעלי עניין יכולים להיות מופתעים"

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר