גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התכונה הקריטית שחסרה לרוב המוחלט של המנהלים

מנהלים שמודעים לעצמם הם יצירתיים יותר, מקבלים החלטות נכונות יותר, בונים מערכות יחסים חזקות יותר ומתקשרים בצורה יעילה יותר. אז למה יש כל כך מעט כאלה? ● חצי שעה של השראה 

חצי שעה של השראה עם ערן גפן. על מודעות עצמית של מנהלים / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה עם ערן גפן. על מודעות עצמית של מנהלים / צילום: מנחם רייס

 

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team,  חברה לייעוץ אסטרטגי   

יש לי שאלה טריקית בשבילך: האם יש לך מודעות עצמית? זו חתיכת שאלה מתעתעת, כי אם ענית "כן", אולי זה דווקא סימן שאין לך מודעות עצמית. ואם ענית "לא", אולי זה דווקא סימן מעודד.

עוד נחזור לשאלה הזאת, אבל קודם נקפוץ אל חדר ישיבות אחד בווסטפורט, קונטיקט, עיירה שנמצאת כשעה נסיעה ממנהטן. שם, בין יערות ואגמים פסטורליים, נמצאים המשרדים של ברידג'ווטר, קרן הגידור הגדולה בעולם, המנהלת מעל 160 מיליארד דולר. בחדר הישיבות נמצא גם הישראלי ניר בר דעה, מנכ"ל משותף של הקרן.

הישיבה מתנהלת וניר מציג את האסטרטגיה שלו, ובזמן שהוא מדבר, כל המשתתפים מדרגים אותו בטאבלטים שלהם. האם הוא מדבר לעניין, האם הטיעונים שלו קוהרנטיים והאם הם מסכימים איתו. כל זה בזמן אמת, ישר לפרצוף. לפני כמה שנים פגשתי את ניר בניו יורק, אז הוא עוד היה סמנכ"ל, והוא סיפר לי שלכל עובד בקרן יש מעין כרטיס אישי שבו נשמרות כל חוות הדעת שקיבל מהעמיתים שלו. כמה הוא חד? כמה אמין? האם משתף פעולה? איפה הוא חלש? הכל הכל זמין ושקוף לו ולאחרים. אאוץ'.

קודם כל לנהל את עצמך

נכון שברידג'ווטר קצת קיצוניים, אבל מניסיוני, אם יש יכולת אחת שמרשימה אותי במיוחד אצל מנכ"לים, זו המודעות העצמית. כשאנחנו רואים את עצמנו בבירור אנחנו יצירתיים יותר, מקבלים החלטות נכונות יותר, בונים מערכות יחסים חזקות יותר ומתקשרים בצורה יעילה יותר. גם אלה שאנחנו מנהלים מרוצים ומשגשגים יותר.

המנהיגים הגדולים ביותר, לפני שהם ניהלו אחרים, ידעו לנהל את עצמם. וכדי להיות המנהל של עצמך אתה צריך - ניחשת נכון - מודעות עצמית.

מחקר מרתק של אוניברסיטת קורנל בשיתוף חברת הייעוץ גרין-פיק בדק 72 מנהלים בכירים בחברות ציבוריות ופרטיות מצליחות עם הכנסות של 50 מיליון עד 5 מיליארד דולר בשנה. החוקרים חיפשו את אותה תכונה משותפת שהביאה להישגים שלהם, ומצאו שציון גבוה במודעות עצמית היה באופן חד-משמעי המנבא החזק ביותר להצלחה הכוללת.

מנהלים שמודעים לעצמם מודעים גם לחולשותיהם. הם מודים בטעויות ומסוגלים לצרף לצוות אנשים שביצועיהם טובים בתחומים שבהם הם, המנהלים, חלשים. המנהלים האלה גם מסוגלים להכיל את הרעיון שמישהו בצוות שלהם יציג דעה או רעיון חכמים ונכונים יותר משלהם.

מודעות עצמית פוגשת אותנו בכל החלטה, בטח באלו האסטרטגיות. מנכ"ל Waze ישראל גיא ברקוביץ' סיפר לי על הקושי הנפשי בהחלטה לסגור את שירות ווייז קארפול, שעליו עבדו מספר שנים. במבט לאחור הוא מודה שהם כנראה היו צריכים לעשות את זה קודם. גיא אומר שהוא משתדל לקבל החלטות ללא הטיה רגשית, וכשהוא מרגיש שהוא מוטה, הוא יוצא לסיבוב על אופני ההרים שלו. מיכה קאופמן, מנכ"ל פייבר שנסחרת בנאסד"ק, סיפר לי שאחרי שסגר את הסטארט־אפ הקודם שלו הוא לקח לעצמו זמן יחד עם מחברת וכתב חשבון נפש מפורט. זוהי מודעות עצמית.

המודעות העצמית הזו משפיעה בסופו של דבר על השורה התחתונה של החברות. במחקר שסקר 486 חברות ציבוריות, גילתה חברת קורן פרי אינטרנשיונל שהחברות שהציגו ביצועים פיננסיים חזקים היו אלו שבהן הועסקו עובדים עם רמות גבוהות יותר של מודעות עצמית לעומת חברות עם ביצועים גרועים שאצלן רמת המודעות העצמית הייתה נמוכה יותר.

ההצלחה היא אויבת המודעות

אז מה זו בכלל מודעות עצמית? אפשר לחלק את זה למודעות עצמית פנימית וחיצונית. מודעות עצמית פנימית היא איך אנחנו רואים את הערכים, התשוקות והשאיפות שלנו; את התאימות שלנו לסביבה; את התגובות (כולל מחשבות, רגשות, התנהגויות, חוזקות וחולשות) ואת ההשפעה שלנו על אחרים. מודעות עצמית חיצונית מתרכזת בשאלה אם אנו רואים בבירור כיצד אחרים רואים אותנו בנקודות הללו. אנשים מודעים פנימית נוטים להיות מאושרים יותר בעבודתם ובחייהם האישיים; אנשים מודעים כלפי חוץ נוטים להיות אמפתיים יותר ויש להם יחסים טובים עם עובדיהם. הכי טוב, כמובן, זה להחזיק בשתיהן (כמוני למשל, אהמממ... אהמממ...).

הבשורות הרעות הן שמרבית המנהלים הם חסרי מודעות עצמית, כי ההצלחה היא האויבת הגדולה ביותר שלה. למעשה, ככל שאתה בכיר יותר, כך עולה הסיכוי שאתה הולך ומאבד לא רק את השיער שלך, אלא גם את המודעות העצמית שלך.

ההצלחה עצמה היא שגורמת לך להיות יותר זחוח - הרי אם התקדמת כל כך יפה, נראה שאתה עושה משהו נכון, ובאופן אוטומטי אתה בטוח יותר בעצמך ולעתים קשוב פחות. כשאתה מלא ביטחון, אתה פחות בודק ושואל את עצמך איפה אני טועה. אנשים תחתיך ימעיטו להגיד לך את האמת בפנים. הם ידאגו לצחוק גם מהבדיחות הלא מצחיקות שלך וייזהרו מלחלוק על דעתך, שלא לדבר על לתת לך פידבק אמיתי וכן.

אבל כשאין לך מודעות עצמית, אתה עלול לקבל החלטות מהמניעים הלא נכונים, לקחת סיכונים מיותרים, לחשוב שאתה מתקשר מסר אחד בזמן שאנשים יבינו מסר אחר. בלי מודעות עצמית אתה לא באמת יודע איך אחרים תופסים אותך.

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

אני בכוונה כותב את זה בלשון זכר, כי מתברר שגברים ממש גרועים בזה, יותר מנשים. מחקר שסקר 17 אלף מנהלים מכל העולם גילה שרק 4% מהמנהלים הגברים ניחנו במודעות עצמית לעומת 19% מהמנהלות. כך או כך, זה מראה עד כמה היכולת הזו עדיין נדירה בהנהלה.

בעקבות כל התחקיר הזה הבנתי שרוב הזמן אני חסר מודעות עצמית, אבל מתעתע בעיקר בעצמי. כי זה לא משנה אם אני בוחר לראות את החוזקות והחולשות שלי או להתעלם מהן. כמו ילד קטן שמכסה את העיניים וחושב שהוא מתחבא - אחרים עדיין רואים אותי היטב.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי שעוזרת להנהלות ומנכ"לים לפתח מנועי צמיחה חדשים. בעלת ניסיון בעבודה עם חברות מובילות בארץ ובעולם ביניהן: קוקה-קולה, מיקרוסופט, קימברלי קלארק, שטראוס, וולט וסודה-סטרים. חברה קודמת שהקים נקנתה על ידי Wix. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה". רשימה זו מבוססת על פרק מספרו.

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסכים ירוקים בוול סטריט: נאסד"ק עולה באחוז וחצי

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות