גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתווכי ההשקעות לא קיבלו את האופציות שהובטחו להם, ותבעו את חד קרן הסייבר

מייסד קרן מרקסטון לשעבר ושותפיו מירב שירי ודניאל קליימן, הגישו תביעה נגד חברת סייבר ישראלית שלטענתם לא הנפיקה להם אופציות כפי שהבטיחה לאחר עסקת תיווך מוצלחת ● פנטרה: "התביעה היא ניסיון מופרך וחסר תום לב ב'שיטת מצליח' להחזיר לחיים אופציות שפקעו ב-2021"

הסטארט-אפ פנטרה: רן תמיר, אריק ליברזון, אמיתי רצון ואביב כהן / צילום: ירין טרנוס
הסטארט-אפ פנטרה: רן תמיר, אריק ליברזון, אמיתי רצון ואביב כהן / צילום: ירין טרנוס

ענף התיווך בין משקיעים לסטארט-אפים וחברות הייטק פעל בשנתיים האחרונות בכיוון ההפוך ממה שהיה רגיל לו: המשקיעים היו אלה שרדפו אחר עסקאות מתוך כוונה לרכוש ולו נתח קטן בחברה שצומחת בקצב שיא. כעת, חוזר הענף לסורו - היזמים שבו לחזר אחר המשקיעים, חלקם אף מוכנים להעניק מניות מהחברה אותה ייסדו למתווכים בתמורה לכניסתו של משקיע חדש.

חברות הביג-טק רוצות נתח מתעשיית הבריאות, וכך הן מתכוונות להשיג אותו 
האזהרה של בנק ההשקעות השוויצרי שהפילה את מניית מיקרוסופט ביותר מ-4% 

בשנת 2017 נמצאה חברת הסייבר פנטרה (Pentera) במצב דומה - המייסדים, שרק שנתיים קודם לכן השתחררו מצה"ל - הסכימו להצעתם של יועצי ההשקעות המנוסים רון לובש, מירב שירי ודניאל קליימן לאתר להם משקיע שכזה.

שש שנים לאחר מכן, הגישו לובש, שירי וקליימן תביעה נגד פנטרה שהפכה לחד הקרן -על כך שזוהתנערה מההסכם ביניהם וסירבה להקצות להם אופציות בתמורה לתיווך בגיוס הון. לפי כתב התביעה שהוגש השבוע לבית המשפט המחוזי בתל אביב, השלושה סייעו לחברה לגייס הון בראשית דרכה בשנת 2018 כשהכירו ליזמי חברת הסייבר את קרן Awz הקנדית שעל מייסדיה נמנים ירון אשכנזי ואבי ליבמן.

אז היתה פנטרה חברה צעירה שגייסה רק חצי מיליון דולר לפי שווי של כ-11 מיליון דולר, כך לפי PitchBook, אך מאז היא צמחה בשוויה ובמספר העובדים שהיא מעסיקה: סיבוב הגיוס האחרון שלה שיקף לה שווי של מיליארד דולר, ובמהלכו התפארה פנטרה בכך שהפכה לחברה בעלת "השווי הגבוה ביותר בתחום בדיקות הסייבר האוטומטית".

פנטרה מתל אביב פעילה בשוק חברות הסייבר שמבצעות בדיקת חדירות לרשת הארגונית בנוסף לזיהוי חולשות במערכות הארגון. בין החברות גם כמה מתחרות ישראליות דוגמת סימיולט (Cymulate), סייפבריץ' (Safebreach) וגם אקס אם סייבר של ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו, שנמכרה בשנה שעברה ב-700 מיליון לתאגיד קמעונאות גרמני. חברות אלה לא מסתפקות רק בבדיקת חדירות וזיהוי נתיבי פריצה לארגון, אלא גם בניטורם ובהעלאה של דרכי התמודדות עמם.

כתבי האופציות מעולם לא נמסרו לתובעים

רון לובש נמנה על מקימי קרן מרקסטון, שהשקיעה בתחילת שנת האלפיים בחברות כמו נטפים, סטימצקי ורשת התכשיטים מגנוליה, עד שזו קרסה בעשור הקודם. כיום מנהל לובש יחד עם שותפתו מירב שירי את HSC, פלטפורמה המחברת בין משקיעים פרטיים עם סטארט-אפים מתחום ההייטק ומדעי החיים. שירי שימשה בעברה כמנהלת השיוווק והמכירות של בית ההשקעות פריזמה, שהוקמה על ידי מרקסטון.

רון לובש, לשעבר קרן מרקסטון / צילום: רוני שיצר

התובע הנוסף הוא דניאל קליימן, בעל חברה לתיווך משקיעים, המשמש גם כשותפו של ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו במספר מיזמים, בהם חברת הפינטק סטארגו (Stargo) המתמחה בתמחור הובלה ימית.

לטענת השלושה, הם סיפקו שירותי תיווך להשקעה בתמורה למזומן ולאופציות, הובילו להשקעה של 2.75 מיליון דולר בחברה, ובהסכמתו של סמנכ"ל הטכנולוגיות אריק ליברזון, שאז שימש כמנכ"ל, הובטח להם מזומן בשווי 2.5% מההשקעה שביצעה קרן Awz, ואופציות לרכישת אחוז אחד מהמניות שהוקצו ל-Awz הניתנות למימוש שנתיים לאחר ההשקעה. אלא שבעוד שהסכום המזומן הועבר כמובטח, כתבי האופציות מעולם לא נמסרו לתובעים, לטענתם.

לפני כשנה פנו לובש ושירי לפנטרה בבקשה לקבל את כתבי האופציה אך זו השיבה להם כי כתב האופציה פקע. יתר על כן, הכתב מעולם לא הונפק מלכתחילה לטענתם. "ממילא פנטרה הפרה את ההסכם בכך שהתנערה מחובתה לאפשר לתובעות לממש את האופציה, שכן מאחר שהתברר כי כתב האופציה כלל לא הונפק מלכתחילה, ברור כי גם לא חלף מועד מימוש האופציות", נכתב בכתב התביעה.

"פנטרה יצרה מצג כאילו כתבי האופציות הונפקו באוגוסט 2018, לא דיווחה לתובעים על מועד השלמת העסקה עם המשקיעה, יצרה מצג כי מועד ההשלמה חל באותו הזמן, וישבה בחיבוק ידיים ובחוסר תום לב מוחלט לא יצרה קשר עם התובעים בסמוך למועד שבו לשיטתה פקעו כתבי האופציה, במטרה פסולה לגרום לכך שמועד מימוש כתבי האופציה יחלוף".

השלושה תובעים 6,213 מניות בחד הקרן שיתחלקו בין שתי חברות התיווך שהם מנהלים.

פנטרה: ניסיון מופרך וחסר תום לב ב'שיטת מצליח'

מהתובעים לא נמסרה תגובה. מחברת פנטרה ומשרד עורכי הדין מיתר, המייצג את החברה נמסר: "התביעה היא ניסיון מופרך וחסר תום לב ב'שיטת מצליח' להחזיר לחיים אופציות שפקעו ביום 13.11.2021, אותן קיבלו רון לובש, מירב שירי ודניאל קליימן (באמצעות חברות בשליטתם) כאשר תיווכו בעסקת השקעה של קרן AWZ בנתבעת.

בהסכם להקצאת האופציות נקבעה במפורש תקופת מימוש האופציות, וזו פקעה טרם שאלו מומשו על ידי התובעים.התביעה היא אסופה של תירוצים וטענות חסרי בסיס בעובדה ובדין, וניסיון חסר תום לב של שלושת התובעים לממש אופציות בניגוד גמור להוראות הסכם האופציות, על חשבון בעלי המניות של הנתבעת, רק לאחר ובשל הצלחת החברה. כך למשל טוענים המתווכים באופן תמוה כי לא ידעו מתי נסגרה העסקה, למרות שידעו עליה היטב. לכן הנתבעת משוכנעת שהתביעה תידחה והתובעים ישלמו את הוצאותיה".

עם הירידה בהון הזמין להשקעה בחברות סטארט-אפ והיעלמות קרנות הגידור, חזרה תעשיית מתווכי ההשקעות לקצב הנמרץ שאפיין אותה עד 2020. הפעילות אמנם נעשית בהחבא, והמתווכים נמנעים מפרסום, בדרך כלל. "המיתון שולח יזמים שמתקשים לגייס לזרועותיהם", אומר משקיע פרטי ישראלי איתו שביקש להשאר בעילום שם. "מעל 60% מהחברות שפונות אלי עושות שימוש במתווכים שכאלה".

"בתחום זה עסקו באופן מסורתי בנקאי השקעות - אנשים שזה תפקידם, שבודקים בציציות את שני הצדדים במקצועיות ומבצעים תיווך רק כשהדבר רלוונטי עבורם", אומר המשקיע. "אליהם נוספו עורכי דין ורואי חשבון שעושים זאת במקצועיות חלקית תמורת עמלות סבירות כחלק מהשירות. לאחרונה גדלה מאוד בחלקה היחסי קבוצה של חברות שמפרסמות במדיה החברתית והיזמית ומציגות את יכולת החיבור שלהם".

עוד כתבות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס