גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא יציאה של אוויר מהבועה: הפיטורים של 2023 מסמנים כיוון חדש בהייטק

כ־8,000 עובדי הייטק ישראליים פוטרו מאז אפריל האחרון, ובחודשים הקרובים צפויים להצטרף אליהם עוד מאות ● הפיטורים של 2023 שונים מאלה של השנה שעברה, כשחלק מהחברות מנצלות את שעת הכושר של הקיצוצים בענף ● 5 הערות על המשבר החדש בהייטק

הפיטורים של 2023 מסמנים כיוון חדש בהייטק / צילום: Unsplash
הפיטורים של 2023 מסמנים כיוון חדש בהייטק / צילום: Unsplash

באפריל 2022, כשהריבית בארה"ב ובארץ החלה לעלות והאינפלציה הרימה ראש ברחבי העולם, חברות ההייטק הכחישו שמשהו לא טוב קורה בענף. כלפי חוץ הן הפגינו ביטחון עצמי ודיברו על צמיחה בגיוסי העובדים, אך לא עבר זמן רב עד שהאופטימיות הפכה לפרץ פיטורים שהחל עם סגירת הפעילות של שירות משלוחי המכולת אבו (Avo) במאי שעבר. מאז פוטרו כ־8,000 עובדי הייטק מחברות ישראליות ובמרכזי הפיתוח הזרים. מתחילת השנה האזרחית פוטרו לפחות עוד 500 עובדים מענף ההייטק, כך לפי אתר "לסטארט־אפ" המונה את המפוטרים בישראל. זאת, עוד לפני גלי ההדף של הפיטורים בחברות הגלובליות לאחר תקופת החגים הנוצריים - שצפויים להביא לסיום העסקתם של עוד מאות עובדים רק החודש.

הנהלת אינטל ישראל משנה את פניה: המנכ"ל יניב גרטי פורש אחרי 6 שנים 
המשקיעים עדיין מתעניינים במכונית האוטונומית, ומובילאיי מוכיחה את זה 
ממוקד, רזה ובלי מסיבות: ההייטק הישראלי, מודל 2023 | ניתוח

1. הגורמים: לא רק האינפלציה והריבית

בפרסומים הרשמיים מנמקות חברות ההייטק את הפיטורים בסיבות מאקרו כלכליות עולמיות: עליית הריבית, האינפלציה הגואה, המלחמה באוקראינה, היחלשות כוח הקנייה של הצרכנים והחברות וההאטה כלכלית. זה נכון, אבל לא כל הסיפור.

הקורונה הביאה עמה שתי תופעות שחלפו מן העולם: הראשונה היא הורדת ריביות של הבנקים המרכזיים, בניסיון לאפשר למשקיעים להזרים כסף לכלכלה מוכת המגפה, והשנייה היא המעבר לעבודה מהבית, מה שהגדיל זמנית את צמיחת ספקיות הטכנולוגיה לחיבור ועבודה מהבית. שתי התופעות האלה הביאו את קרנות הענק לגייס הון רב שהושקע באלפי חברות טכנולוגיה בבולמוס שנמשך פחות משנתיים.

הדבר הוביל לכך שחברות ההייטק גייסו הרבה כסף ועובדים, וביקשו להעלות את השווי של עצמן. אלא שהאינפלציה והעלאות הריבית שמטו את השטיח מתחת לכל זה. משקיעי ההייטק הוותיקים, שמאכלסים את הדירקטוריונים בחדי־הקרן, שינו את סדרי העדיפויות לחברות שלהם - מצמיחה מסובסדת, הפסדית ואופטימית, לרווחיות פסימית. ההנחה היא שהכלכלה לקראת האטה, מה שידרוש מכל החברות להגיע במהרה לאיזון תפעולי. חזרה לבסיס, אם תרצו.

אבל גם הזמן עשה את שלו. הפיטורים שנערכו ביוני 2022 אינם אותם הפיטורים של ינואר 2023. אם את תחילת הדרך איפיינו פיטורים בחברות קטנות והפסדיות מאוד, ללא מודל עסקי יציב, הרי שהמגמה התפשטה לכלל התעשייה - אפילו לחברות רווחיות המשרתות ארגוני ענק. אמדוקס היא דוגמה לכך: החברה התפארה כי בזמן שכולם מפטרים היא ממשיכה לגייס, אך בשבוע שעבר הודיעה על פיטורי 700 עובדים. גם חברות הענק הרווחיות אינן חסינות בפני ירידה בהכנסות בצל המשבר המתמשך, והגל הענפי מאפשר לחלקן לבצע התייעלות שאולי חיכו להזדמנות להוציא לפועל.

2. במה שונים הפיטורים בישראל מאלה שבעולם?

"הפיטורים בארץ ייחודיים מאלה שאנו רואים במקומות אחרים בשל הרכב החברות כאן, הנשלט על ידי חברות הסטארט־אפ", אומר איל סולומון, מנכ"ל חברת ההשמה להייטק אתוסיה. "אלה מהווים 85% מהתעשייה המקומית. אלה חברות שהפיטורים בהם נובעים מדרישת קרנות ההשקעה או בשל קושי בגיוסי כספים, לעומת המצב בעולם שהתאפיין בצמצומים בחברות הנסחרות. מובטלי ההייטק בארץ מאופיינים בעיקר בזוטרים וחסרי ניסיון - מה שמייצר מראית עין של שוק באבטלה".

3. המפוטרים שלא מוצאים עבודה 3 חודשים

בנתוני המאקרו, אין עדיין עדות לכך. להפך, שיעור האבטלה המדווח האחרון דווקא ירד לאחרונה, והשכר בהייטק חזר לעלות במעט. גם העלייה בשכר המתכנתים ביחס ל־2021, שהייתה שנת שפע לכל הדעות, עודנה נמשכת. עם זאת, מנהלי חברות ההשמה, שרואים מקרוב את הפיטורים ואת קצב חיפוש העבודה, מזהים קבוצות מסוימות שנתקלות בקשיים.

שירי וקס, מנכ"לית גוטפרנדס, שמתמחה גם היא בהשמה בחברות הייטק ובהסבת עובדים, מספרת כי "יש מעצבים, אנשי שיווק, אנשי משאבי אנוש וגיוס ומקצועות נוספים שמחפשים עבודה כבר מעל לשלושה חודשים ונמצאים במצוקה - הם מבינים שלא יוכלו לדעת מתי ימצאו עבודה חדשה. חלקם פונים להסבה לתחומים אחרים כמו ניהול מוצר או תפקידי אנליזה".

וקס מדברת גם על קבוצה גדולה של ג'וניורים בוגרי הכשרות הטכנולוגיה, שעשו הסבה להייטק: "הם הצליחו להשתלב בענף, אבל היו הראשונים שפוטרו. הם ויתרו על הקריירה הקודמת שלהם כדי לעבור להייטק ועכשיו נותרו קרחים משני הצדדים".

4. הקיצוצים הפכו למנת חלקם של ענפים נוספים

ענף ההייטק זכה למרבית תשומת־הלב וההשקעות בזמן מגפת הקורונה. ענפים אחרים - כמו ביטוח, בנקאות ותעשייה מסורתית לא צמחו באותם ההיקפים ולכן לא נדרשו להתאמות דומות. יחד עם זאת, ההתרחבות של ענף ההייטק למגוון ענפים אחרים - כמו קמעונאות, נדל"ן ותעשייה - "ייצאה" את המשבר גם אליהם. כך למשל, אמזון, הקמעונאית הגדולה בארה"ב, פיטרה 18 אלף עובדים מאז נובמבר, ואילו קומפס, סוכנות תיווך הנדל"ן הדיגיטלית, פיטרה יותר מ־500 עובדים מאז הקיץ. וזה רק קומץ.

כלכלות מתכווצות, או בכל אופן אלה שקצב הצמיחה שלהן מאט, מביאות לעוד ועוד פיטורים - גם לסקטורים שלא קשורים לטכנולוגיה. עליית הריבית והאינפלציה משאירה פחות כסף פנוי בכיס, מדיניות הקורונה האדוקה בסין עוד פוגעת בשרשראות האספקה, והעימות הגיאופוליטי בין ארה"ב לסין מביא לעיצומי מסחר שלא היו כדוגמתם. בארץ פוטרו 120 איש מסודה סטרים, וגם מפעל טכנולוגיית להבים בגליל המעסיק 900 עובדים עודנו בסכנה. בארה"ב מתכננת גולדמן זאקס לפטר מאות עובדים, וכך גם מקדונלד'ס ורשת החדשות CNN.

5. המרוויחות מהמשבר: החברות הגדולות

החברות הרווחיות והיציבות בתעשיות הוותיקות, וחברות הטכנולוגיה הצומחות בעלות גב פיננסי חזק "מרוויחות" מזרם של עובדים זולים והתמוססות התחרות.

בקטגוריה הראשונה נמצאים סקטורים ותיקים כמו קמעונאות, תעשייה אזרחית וביטחונית, ושירותים כמו בנקאות וביטוח. מחלקות פיתוח התוכנה של לאומי או הפועלים (שני הבנקים הגדולים) נהנות מזרם של עובדים זולים יותר, לאחר שבשנה שעברה התייחסו אל משרת פיתוח בבנק כמו אל עבודה סוג ב'. כך גם התעשיות הביטחוניות, כגון רפא"ל, אלביט והתעשייה האווירית.

כעת, מוקירים מפוטרי ההייטק, כמו גם בוגרי אוניברסיטאות טריים, את היציבות הכלכלית ואופק התעסוקה הממושך שיכולות חברות אלה להציע לאחר שנה בה נטשו אותן לטובת האופציות בחדי־הקרן.

בתחום הטכנולוגיה נהנים היוניקורנים וחברות הצמיחה שהצליחו להגיע לרווחיות מתחרות הולכת ופוחתת. המתחרות הקטנות מחפשות בימים אלה פתחי מילוט מהשווי הגבוה מדי שנופק להן בשנה שעברה ומחסור המימון. אלה מהן שלא ייסגרו, יוכלו להציע את עצמן למכירה במחיר זול, כזה שיספק לחברות הרווחיות טכנולוגיה, צוותים או אפילו לקוחות במחירים נוחים.

עוד כתבות

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

בלקרוק ממליצה למשקיעים: תתרכזו ב"כאן ועכשיו", ותקנו יותר מניות

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

אילוסטרציה: Shutterstock

"חייבים הסכם ממון": טלטלה בעקבות התקדים לגבי נכסים מלפני הנישואים

אחרי שבית המשפט העליון קבע כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים, מומחיות לדיני משפחה מזהות שינוי דרמטי ● בעוד שחלקן סבורות כי מדובר בפריצת דרך לטובת שוויון במשפחה, אחרות מתריעות כי "אין יותר חסינות" לשום נכס

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?