גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבר לא יציאה של אוויר מהבועה: הפיטורים של 2023 מסמנים כיוון חדש בהייטק

כ־8,000 עובדי הייטק ישראליים פוטרו מאז אפריל האחרון, ובחודשים הקרובים צפויים להצטרף אליהם עוד מאות ● הפיטורים של 2023 שונים מאלה של השנה שעברה, כשחלק מהחברות מנצלות את שעת הכושר של הקיצוצים בענף ● 5 הערות על המשבר החדש בהייטק

הפיטורים של 2023 מסמנים כיוון חדש בהייטק / צילום: Unsplash
הפיטורים של 2023 מסמנים כיוון חדש בהייטק / צילום: Unsplash

באפריל 2022, כשהריבית בארה"ב ובארץ החלה לעלות והאינפלציה הרימה ראש ברחבי העולם, חברות ההייטק הכחישו שמשהו לא טוב קורה בענף. כלפי חוץ הן הפגינו ביטחון עצמי ודיברו על צמיחה בגיוסי העובדים, אך לא עבר זמן רב עד שהאופטימיות הפכה לפרץ פיטורים שהחל עם סגירת הפעילות של שירות משלוחי המכולת אבו (Avo) במאי שעבר. מאז פוטרו כ־8,000 עובדי הייטק מחברות ישראליות ובמרכזי הפיתוח הזרים. מתחילת השנה האזרחית פוטרו לפחות עוד 500 עובדים מענף ההייטק, כך לפי אתר "לסטארט־אפ" המונה את המפוטרים בישראל. זאת, עוד לפני גלי ההדף של הפיטורים בחברות הגלובליות לאחר תקופת החגים הנוצריים - שצפויים להביא לסיום העסקתם של עוד מאות עובדים רק החודש.

הנהלת אינטל ישראל משנה את פניה: המנכ"ל יניב גרטי פורש אחרי 6 שנים 
המשקיעים עדיין מתעניינים במכונית האוטונומית, ומובילאיי מוכיחה את זה 
ממוקד, רזה ובלי מסיבות: ההייטק הישראלי, מודל 2023 | ניתוח

1. הגורמים: לא רק האינפלציה והריבית

בפרסומים הרשמיים מנמקות חברות ההייטק את הפיטורים בסיבות מאקרו כלכליות עולמיות: עליית הריבית, האינפלציה הגואה, המלחמה באוקראינה, היחלשות כוח הקנייה של הצרכנים והחברות וההאטה כלכלית. זה נכון, אבל לא כל הסיפור.

הקורונה הביאה עמה שתי תופעות שחלפו מן העולם: הראשונה היא הורדת ריביות של הבנקים המרכזיים, בניסיון לאפשר למשקיעים להזרים כסף לכלכלה מוכת המגפה, והשנייה היא המעבר לעבודה מהבית, מה שהגדיל זמנית את צמיחת ספקיות הטכנולוגיה לחיבור ועבודה מהבית. שתי התופעות האלה הביאו את קרנות הענק לגייס הון רב שהושקע באלפי חברות טכנולוגיה בבולמוס שנמשך פחות משנתיים.

הדבר הוביל לכך שחברות ההייטק גייסו הרבה כסף ועובדים, וביקשו להעלות את השווי של עצמן. אלא שהאינפלציה והעלאות הריבית שמטו את השטיח מתחת לכל זה. משקיעי ההייטק הוותיקים, שמאכלסים את הדירקטוריונים בחדי־הקרן, שינו את סדרי העדיפויות לחברות שלהם - מצמיחה מסובסדת, הפסדית ואופטימית, לרווחיות פסימית. ההנחה היא שהכלכלה לקראת האטה, מה שידרוש מכל החברות להגיע במהרה לאיזון תפעולי. חזרה לבסיס, אם תרצו.

אבל גם הזמן עשה את שלו. הפיטורים שנערכו ביוני 2022 אינם אותם הפיטורים של ינואר 2023. אם את תחילת הדרך איפיינו פיטורים בחברות קטנות והפסדיות מאוד, ללא מודל עסקי יציב, הרי שהמגמה התפשטה לכלל התעשייה - אפילו לחברות רווחיות המשרתות ארגוני ענק. אמדוקס היא דוגמה לכך: החברה התפארה כי בזמן שכולם מפטרים היא ממשיכה לגייס, אך בשבוע שעבר הודיעה על פיטורי 700 עובדים. גם חברות הענק הרווחיות אינן חסינות בפני ירידה בהכנסות בצל המשבר המתמשך, והגל הענפי מאפשר לחלקן לבצע התייעלות שאולי חיכו להזדמנות להוציא לפועל.

2. במה שונים הפיטורים בישראל מאלה שבעולם?

"הפיטורים בארץ ייחודיים מאלה שאנו רואים במקומות אחרים בשל הרכב החברות כאן, הנשלט על ידי חברות הסטארט־אפ", אומר איל סולומון, מנכ"ל חברת ההשמה להייטק אתוסיה. "אלה מהווים 85% מהתעשייה המקומית. אלה חברות שהפיטורים בהם נובעים מדרישת קרנות ההשקעה או בשל קושי בגיוסי כספים, לעומת המצב בעולם שהתאפיין בצמצומים בחברות הנסחרות. מובטלי ההייטק בארץ מאופיינים בעיקר בזוטרים וחסרי ניסיון - מה שמייצר מראית עין של שוק באבטלה".

3. המפוטרים שלא מוצאים עבודה 3 חודשים

בנתוני המאקרו, אין עדיין עדות לכך. להפך, שיעור האבטלה המדווח האחרון דווקא ירד לאחרונה, והשכר בהייטק חזר לעלות במעט. גם העלייה בשכר המתכנתים ביחס ל־2021, שהייתה שנת שפע לכל הדעות, עודנה נמשכת. עם זאת, מנהלי חברות ההשמה, שרואים מקרוב את הפיטורים ואת קצב חיפוש העבודה, מזהים קבוצות מסוימות שנתקלות בקשיים.

שירי וקס, מנכ"לית גוטפרנדס, שמתמחה גם היא בהשמה בחברות הייטק ובהסבת עובדים, מספרת כי "יש מעצבים, אנשי שיווק, אנשי משאבי אנוש וגיוס ומקצועות נוספים שמחפשים עבודה כבר מעל לשלושה חודשים ונמצאים במצוקה - הם מבינים שלא יוכלו לדעת מתי ימצאו עבודה חדשה. חלקם פונים להסבה לתחומים אחרים כמו ניהול מוצר או תפקידי אנליזה".

וקס מדברת גם על קבוצה גדולה של ג'וניורים בוגרי הכשרות הטכנולוגיה, שעשו הסבה להייטק: "הם הצליחו להשתלב בענף, אבל היו הראשונים שפוטרו. הם ויתרו על הקריירה הקודמת שלהם כדי לעבור להייטק ועכשיו נותרו קרחים משני הצדדים".

4. הקיצוצים הפכו למנת חלקם של ענפים נוספים

ענף ההייטק זכה למרבית תשומת־הלב וההשקעות בזמן מגפת הקורונה. ענפים אחרים - כמו ביטוח, בנקאות ותעשייה מסורתית לא צמחו באותם ההיקפים ולכן לא נדרשו להתאמות דומות. יחד עם זאת, ההתרחבות של ענף ההייטק למגוון ענפים אחרים - כמו קמעונאות, נדל"ן ותעשייה - "ייצאה" את המשבר גם אליהם. כך למשל, אמזון, הקמעונאית הגדולה בארה"ב, פיטרה 18 אלף עובדים מאז נובמבר, ואילו קומפס, סוכנות תיווך הנדל"ן הדיגיטלית, פיטרה יותר מ־500 עובדים מאז הקיץ. וזה רק קומץ.

כלכלות מתכווצות, או בכל אופן אלה שקצב הצמיחה שלהן מאט, מביאות לעוד ועוד פיטורים - גם לסקטורים שלא קשורים לטכנולוגיה. עליית הריבית והאינפלציה משאירה פחות כסף פנוי בכיס, מדיניות הקורונה האדוקה בסין עוד פוגעת בשרשראות האספקה, והעימות הגיאופוליטי בין ארה"ב לסין מביא לעיצומי מסחר שלא היו כדוגמתם. בארץ פוטרו 120 איש מסודה סטרים, וגם מפעל טכנולוגיית להבים בגליל המעסיק 900 עובדים עודנו בסכנה. בארה"ב מתכננת גולדמן זאקס לפטר מאות עובדים, וכך גם מקדונלד'ס ורשת החדשות CNN.

5. המרוויחות מהמשבר: החברות הגדולות

החברות הרווחיות והיציבות בתעשיות הוותיקות, וחברות הטכנולוגיה הצומחות בעלות גב פיננסי חזק "מרוויחות" מזרם של עובדים זולים והתמוססות התחרות.

בקטגוריה הראשונה נמצאים סקטורים ותיקים כמו קמעונאות, תעשייה אזרחית וביטחונית, ושירותים כמו בנקאות וביטוח. מחלקות פיתוח התוכנה של לאומי או הפועלים (שני הבנקים הגדולים) נהנות מזרם של עובדים זולים יותר, לאחר שבשנה שעברה התייחסו אל משרת פיתוח בבנק כמו אל עבודה סוג ב'. כך גם התעשיות הביטחוניות, כגון רפא"ל, אלביט והתעשייה האווירית.

כעת, מוקירים מפוטרי ההייטק, כמו גם בוגרי אוניברסיטאות טריים, את היציבות הכלכלית ואופק התעסוקה הממושך שיכולות חברות אלה להציע לאחר שנה בה נטשו אותן לטובת האופציות בחדי־הקרן.

בתחום הטכנולוגיה נהנים היוניקורנים וחברות הצמיחה שהצליחו להגיע לרווחיות מתחרות הולכת ופוחתת. המתחרות הקטנות מחפשות בימים אלה פתחי מילוט מהשווי הגבוה מדי שנופק להן בשנה שעברה ומחסור המימון. אלה מהן שלא ייסגרו, יוכלו להציע את עצמן למכירה במחיר זול, כזה שיספק לחברות הרווחיות טכנולוגיה, צוותים או אפילו לקוחות במחירים נוחים.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

עליות בחוזים העתידיים בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס עולה ב-0.1% ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות