גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התוכנית לסבסוד החשמל: מה הכלכלנים חושבים על זה?

הכלכלנים חלוקים לגבי התוכנית הממשלתית למימון מחירי האנרגיה והאם הצעד יסייע בבלימת האינפלציה: "עשוי להביא לצריכת־יתר בתקופת מחסור"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: Associated Press, Sebastian Scheiner
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: Associated Press, Sebastian Scheiner

במהלך מערכת הבחירות בנימין נתניהו הבטיח להקפיא את מחירי האנרגיה, המים, הדלק והארנונה כדי לרסן את "מחוללי האינפלציה" שמתגלגלים למוצרים אחרים. לאחר ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' האריך את הנחה במס הבלו על הפחם, הפוקוס של הממשלה עבר למחירי החשמל: עם כניסתו של נתניהו ללשכת ראש הממשלה, הוא והשרים הרלוונטיים הגיעו להסכמות עקרוניות בנוגע לסבסוד מחירי החשמל. 

הארנונה תוקפא, התייקרות החשמל תמותן: התוכנית של נתניהו וסמוטריץ' יצאה לדרך 

לאחרונה נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון הגיב למהלך הצפוי. בראיון לחדשות 12, הוא אמר כי "הקפאת מחירי החשמל תקל על היצרנים ותסייע במניעת האצת האינפלציה". לצד זאת, הוא שב והדגיש את הצורך בזמניות של המהלך ומציאת מקורות תקציביים כדי לממן אותו. שוחחנו עם מספר מומחים כדי לבחון את כדאיות המהלך והאם בכלל הוא אפשרי.

הכסף עובר מכיס לכיס

על פי רשות החשמל, סך עלויות החשמל עלו מכ־26 מיליארד שקל בשנת 2022 לכ־29.5 מיליארד שקל ב־2023. כלומר, עלייה של 3.5 מיליארד שקל בסך־הכול (13%), שנובעת בעיקר מהזינוק במחירי הפחם עקב משבר האנרגיה העולמי.

ברשות החשמל החליטו לפרוס אותה על גבי שלוש שנים, וב־2023 המחירים עלו ב־8.2% "בלבד". מדובר, אם כן, בעלייה של כ־2 מיליארד שקל שהמדינה תצטרך לסבסד באופן חלקי או מלא, אם היא אכן תיישם את הבטחותיה. חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO, סבור שמדובר במדיניות שגויה מלכתחילה. "במקום לסבסד את מחירי החשמל, יש להשקיע בהקדמת סגירת התחנות הפחמיות והאצת המעבר לאנרגיות מתחדשות", אמר לגלובס. "אילו המדינה הייתה עומדת ביעדים שקבעה לסגירת ארבע תחנות פחמיות ביוני שעבר, ומעודדת מעבר לאנרגיית מתחדשת, ניתן היה להפחית בחצי את התייקרות החשמל.

"סבסוד החשמל אינו פותר את הבעיה, אלא הוא בסך־הכול מעביר כסף מכיס אחד של משלם המסים לכיס השני שלו - ובאופן לא שוויוני. המשמעות של סבסוד החשמל היא שמי שיש לו דירה קטנה וחשבון חשמל נמוך, יסבסד מכספי המסים שלו את אלה שיש להם חשבון חשמל גבוה".

פרופ' אבי שמחון, מהיועצים הכלכליים הבכירים של ראש הממשלה נתניהו, סבור אחרת. בעבר, הוא הביע תמיכה בסבסוד מחירי החשמל, וטען כי המדינה חייבת לקחת אחריות ברקע ההתייקרויות במשק. בעת כהונת הממשלה הקודמת, הוא התבטא ואמר כי "חברת החשמל הרוויחה בשנתיים האחרונות 3 מיליארד שקל. באירוע כזה, עם צונאמי של עליות מחירים, הממשלה וחברת החשמל היו חייבות לספוג את העלייה הזאת".

לומדים מהעולם?

סבסוד מחירי החשמל היא מדיניות שכבר קיימת במדינות אירופה. פלישת רוסיה לאוקראינה ותמיכת המערב בה הביאו לבלימת היבוא של גז טבעי ונפט מרוסיה לאירופה. בעקבות זאת, המחירים זינקו ברחבי אירופה, והממשלות ניסו למתן אותן בדרכים שונות.

בבריטניה למשל, הממשלה הגבילה את חשבון החשמל השנתי ל־2,500 ליש"ט, ומגוון רחב של אוכלוסיות מקבל מענקים של 400 ליש"ט. בגרמניה מבטיחים לסבסד עד ל־80% מסכום הצריכה של השנה הקודמת, וחילקו "מענקי חימום" למשפחות נזקקות.

אולם, מה שמתאים באירופה, לא בהכרח מתאים בישראל. "באירופה המחירים זינקו במאות אחוזים", ציין פרופ' צבי אקשטיין ממכון אהרן למדיניות כלכלית. "לקח להם זמן להשתלט על זה, אז באופן זמני הם מנעו את הפגיעה במשקי הבית העניים. אבל בישראל מחירי הגז נשארו יציבים בזכות הסכמים ארוכי טווח, ואנחנו בתנודתיות נורמלית של מחירי האנרגיה. ממשלה שלא מודיעה על משך ההתערבות והמיקוד שלה, טועה".

חשש משימוש יתר

לטענת פרופ' אקשטיין, אחת הסכנות של הסבסוד היא הפגיעה במנגנון התמחור של השוק, שיביא לצריכת־יתר של אנרגיה בתקופה בה היא במחסור: "אם יצרכו יותר ממוצר במחסור, זה יעלה לנו יותר. סבסוד מוצרים ככלל זו מדיניות שגויה. ראו את השכנות שלנו שעושות את זה - מצרים, ירדן ואיראן - ולא מצליחות לעמוד בזה בטווח הארוך, ובכך יוצרות חוסר יציבות כלכלי וחברתי".

גם חן הרצוג סבור שההבדלים בין אירופה לישראל משמעותיים מידי. "באירופה המחיר עלה פי 2 ויותר. אצלנו חלק עיקרי מעליית המחירים לא נובע מהמלחמה, אלא בגלל כישלון בעמידה ביעדי הממשלה לסגירת הפחם והקמת אנרגיות מתחדשות. צריך להתמודד עם שורש הבעיה, סבסוד החשמל הוא פתרון פופוליסטי שאינו מקדם אותנו לפתרון בעיית היסוד".

עוד כתבות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי