גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחרות "התחזית הקודרת" של הכלכלנים: ספוילר, המשבר לא ייגמר ב־2023

מיתון? דה־גלובליזציה? אינפלציה וריבית גבוהות לאורך זמן? עד לפני מספר חודשים אלה היו התחזיות הפסימיות ביותר בקרב הכלכלנים, אבל היום הן כבר מחלחלות למיינסטרים ● וגם: האם היציבות שהכרנו בעשורים האחרונים כבר לא תחזור?

המלחמה באינפלציה תתברר כקשה מהצפוי / צילום: Shutterstock, grass-lifeisgood
המלחמה באינפלציה תתברר כקשה מהצפוי / צילום: Shutterstock, grass-lifeisgood

מה קורה לאדם שבונה לעצמו שם של פסימיסט מושבע, נביא זעם, ואז מגלה שבעצם, כולם צופים שחורות? זה פחות או יותר מה שקרה השבוע לפרופ' נוריאל רוביני, שהתפרסם בניתוחיו הכלכליים הקודרים.

נביא הזעם שחזה את משבר 2008 בראיון מיוחד לגלובס: "מחירי הדיור בישראל יירדו, אבל מי שלווה הרבה יהיה במצוקה" 

רוביני, שהתפרסם כשחזה עוד ב־2006, את המשבר של 2008, רואה גם עכשיו האטה חריפה באופק. בראיון שקיימתי איתו ביום שישי שעבר רוביני העריך שרוב הסיכויים הם לתרחיש של "נחיתה קשה" בשנה הקרובה. בתמונה שהוא משרטט, האינפלציה תסתבר כהרבה יותר עיקשת מההערכות הרווחות בשוק, הבנקים המרכזיים ייאלצו להעלות ריביות גבוה מהצפוי, והתוצאה תהיה "מיתון לאורך רוב 2023, בארה"ב, בגוש האירו, בבריטניה, וברוב הכלכלות המתקדמות". לא סתם רוביני זכה לכינוי "ד"ר דום" (אבדון).

אבל ביום ראשון השבוע, הסתבר שרוביני לא לבד, לפחות במה שנוגע לרוח הפסימית לגבי השנה הקרובה. רוביני נשא את הנאום המסכם בכנס שנערך באוניברסיטת רייכמן, ולפניו עלו על הבמה שורת דוברים - שרובם העריכו שהמלחמה באינפלציה תתברר כקשה מהצפוי. פרופ' רפי מלניק, נשיא האוניברסיטה ובעברו חבר הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, הסביר שנוצר "מומנטום של אינפלציה", ושהריבית הנוכחית לא מספיקה לרסן אותה. גם פרופ' ליאו ליידרמן, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים, הסביר ש"יהיה מאוד קשה להנדס השתלטות על האינפלציה בלי מיתון ומשבר פיננסי". וכך הלאה.

פרופ' רפי מלניק / צילום: גלעד קוולרצ'יק

החריג בחבורה היה אבי טיומקין, יועץ לקרנות לגידור וגם התורם שעל שמו קרוי בית הספר לכלכלה באוניברסיטה, שהסביר שאת האירועים החריגים של מגפת הקורונה, שבהם הכלכלה נסגרה ואז נפתחה ביוזמת ממשלות העולם, לא נכון לנתח באמצעות המודלים הכלכליים הרגילים. בלשונו, 2020 היה "פייק מיתון", שאחריו הגיעו "פייק התאוששות" ואז "פייק אינפלציה". וכבר היום, יש שורת סימנים שהאינפלציה בדרך למטה. אז האם יש מקום לאופטימיות? לא. טיומקין בכל זאת צופה מיתון חריף בחצי השנה הקרובה.

איך זה מסתדר? בשיחה שערכתי איתו בהמשך השבוע, טיומקין הציע מטאפורה ברוח עונת הסקי, והמשיל את הכלכלה לגולש העולה לפסגת ההר כשהוא אוחז בחבל של מעלית הסקי, שגוררת אותו כלפי מעלה. אם אתה טועה לחשוב שצברת תנופה שתאפשר לך להמשיך עצמאית, ועוזב את החבל לפני שהגעת לסוף העלייה, התוצאה תהיה התרסקות ונפילה. וזה מה שעתיד לקרות לכלכלות הגדולות במערב, אחרי שהבנקים המרכזיים והממשלות הפסיקו לתמוך בהן באמצעות ריביות נמוכות ותקציבים מרחיבים, שהם למעשה הכוחות שדחפו אותן מעלה בשנים האחרונות: הן איבדו את התנופה, ועכשיו בדרך ליפול.

אבי טיומקין / צילום: עינת לברון

עוד נתגעגע לאינפלציה של 2022?

כנראה שהתחזית של רוביני למיתון עמוק בכל זאת פסימית יחסית - נניח בהשוואה לסקר שערכה סוכנות הידיעות רויטרס בדצמבר בקרב 48 כלכלנים. רובם דיברו על מיתון "קצר ורדוד". אבל מה שמעסיק אותו בימינו הוא לא רק השנה הקרובה. לדבריו אנחנו בפתח עידן חדש, ובניגוד לקונצנזוס, גם אחרי 2023 ו־2024, לא נחזור למה שהכרנו.

המציאות הכלכלית ששררה במשך עשורים - במהלכם האינפלציה הייתה נמוכה, הצמיחה יציבה, המשברים מתונים, ומחירי המניות עלו (מה שמכונה "ההתמתנות הגדולה") - חלפה מן העולם. במקום זאת, אנחנו נכנסים לעולם של סטגפלציה (שילוב של מיתון ואינפלציה) וחוסר יציבות. רוביני כתב ספר חדש בנושא (Megathreats), בו הוא מונה את הגורמים למציאות הזאת, מהזדקנות האוכלוסייה ועד לתחרות בין המעצמות.

אבל למען האמת, מי שהתרגל למציאות של עוד גלובליזציה, עוד מוצרים זולים ועוד צמיחה - מרגיש את השינוי כבר היום. שאלתי את רוביני על כך בראיון. "עד שנסעתי ללימודים מתקדמים בארה"ב בתחילת שנות ה־80', מעולם לא חששתי ממלחמה בין מעצמות, או ממלחמה גרעינית", הוא השיב. "לא שמעתי על התחממות גלובלית. לא שמעתי על מגפה עולמית, המגפה הקודמת הייתה ב־1918. לא דאגתי לגבי דה־גלובליזציה. היינו בתהליך של גלובליזציה, ואז היפר גלובליזציה, כשברה"מ לשעבר, סין, והשווקים המתעוררים הצטרפו לשוק העולמי. רמות החוב היו נמוכות, ולא היה סיכון למשבר חובות".

בהמשך, אחרי המשברים של שנות השבעים, "הגיעו שלושים שנה של 'ההתמתנות הגדולה', לא היו משברים פיננסיים חריפים, כי היו רגולציה, מגבלות הון, דיכוי פיננסי, ולא הייתה 'פיננסיזציה' רעילה של הכלכלה. ורוב המערב, כמובן, חי בדמוקרטיות ליברליות, שבהן היו מפלגות ימין ושמאל, אבל לא היה הקיטוב הרדיקלי שניתן לראות היום בעולם. כמובן שמי שגר בישראל חווה את מלחמת ששת הימים, מלחמת יום כיפור, ועוד. אבל עבור רוב המערב, זה היה עולם יציב".

מאז ועד היום, בעיניים של רוביני רוב המגמות הללו התהפכו. "היום, צריך לדאוג לגבי מלחמה בין מעצמות, שינויי אקלים, מגפות, בינה מלאכותית שתהרוס מקומות עבודה, דה־גלובליזציה, מחזורי גאות ושפל בכלכלה ובשווקים הפיננסיים. אנחנו אפילו צריכים לדאוג לגבי עתיד הדמוקרטיה הליברלית. צעירים בני דור ה־Z, ואפילו דורות מוקדמים יותר, הרבה יותר חוששים לגבי העולם, שהפך לפחות יציב, יותר כאוטי ואלים, ופחות ודאי", הוא אומר.

פרופ' נוריאל רוביני / צילום: אוריה תדמור

אבל לרוביני יש גם מסר ספק מעודד ספק מייאש לישראלים: "יכול להיות שישראלים יותר מוכנים למציאות הזאת, כי יש להם ניסיון של התמודדות עם סיכונים, אי ודאות ואיומים". ובכל זאת הוא מזהיר: "עבור האדם הממוצע בארה"ב, או אירופה, זה עולם הרבה יותר מסוכן. ואפילו עבור ישראל, חלק מהסיכונים שמתפתחים באזור, או בעולם, הם בעלי טבע שונה מאלה שהישראלים חוו".

רוביני לא רק מצביע על הסיכונים. יש לו גם אמירה לגבי היכולת להסתגל אליהם. "לכל אחד מהמגה־איומים יש פיתרון", הוא אומר. "יש דברים שאפשר לעשות רק ברמה הלאומית והבינלאומית. אבל יש גם דברים שאפשר לעשות ברמה האישית". מה למשל? רוביני מציע לסטודנטים להתמקד במקצועות ריאליים, שישרתו אותם בשוק העבודה העתידי, וללמוד לצידם גם מדעי הרוח, שיקנו להם יכולת "לקרוא, לכתוב, ולחשוב באופן ביקורתי". הם צריכים להיות מוכנים לעבור הכשרה מחדש במהלך הקריירה. "לא הולכת להיות להם אותה עבודה באותו מגזר, כמו שאני יכולתי להיות כלכלן כל חיי - אלא שיבוש של מקומות עבודה, מגזרים, תעשיות שלמות". ובכל זאת, אי אפשר לעשות הכל לבד. "צריך להיות אכפתיים ולפעול בקבוצה כדי להפוך את העולם לטוב ויציב יותר".

הסיכון הגדול לישראל: פילוג חברתי קיצוני

"במובן מסוים, ישראל היא סיפור הצלחה", הוא מקנח. "בגלל האיומים שנשקפים לה, ישראל הצליחה ליצור חברה יותר מלוכדת מאשר בארה"ב האינדיבידואליסטית. והתקווה היא שהלכידות הזאת תוכל להמשיך. הסיכון הכי גדול לישראל הוא לא הסיכון החיצוני, אלא פילוג פנימי שיקרע את החברה באופן שיחליש את ישראל לטווח הארוך. יהיה נורא אם זה יקרה".

עוד כתבות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

תיקון והתנצלות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה