גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עולם הראיות הדיגיטליות הולך ומתפתח; לא רחוק היום בו בינה מלאכותית תפענח פשעים"

כך אומר אורן יוסיפון, סמנכ"ל טכנולוגיות בסלברייט (Cellebrite), שפיתחה פלטפורמה המציעה דיגיטציה מקצה לקצה של תהליך החקירה – החל מאיסוף הראיות ועד הצגתן בבית המשפט ● לדבריו, בעידן הנוכחי מרבית הראיות נמצאות במרחב הדיגיטלי - ממכשירים סלולריים, דרך מחשבים, מטבעות קריפטו, ועד רחפנים ● לכן כדי לבצע חקירות ביעילות ובמהירות, יש צורך אקוטי בכלים לאיסוף המידע, ניתוחו וניהולו

צילום: באדיבות סלברייט
צילום: באדיבות סלברייט

הכתבה בשיתוף Cellebrite

תחום הפורנזיקה הדיגיטלית צבר תאוצה רבה בשנים האחרונות. גופי חקירות ברשויות אכיפת החוק עברו מהתמקדות באיסוף ראיות פיזיות קלאסי בזירת הפשע, להתמקדות באיסוף וניתוח ראיות דיגיטליות, בהן - טלפונים חכמים, מחשבים ניידים, רשתות חברתיות, מטבעות קריפטו, שעונים חכמים, מצלמות אבטחה במעגל סגור, כלי רכב ורחפנים. לפי סקר מגמות שוק לשנת 2022 של חברת סלברייט (Cellebrite), הפועלת בתחום ה-Digital Intelligence, ראיות דיגיטליות הפכו לחשובות יותר מראיות פיזיות ומ-DNA בתיקי חקירה.

הסקר, המבוסס על שאלונים שמילאו 2,000 אנשי מקצוע בתחום אכיפת החוק מ-119 מדינות, בהן גם ישראל, מצא, כי רשויות אכיפת החוק מתמודדות עם אתגרים שונים בכל הנוגע לאיסוף הראיות הדיגיטליות. 74% מהמשיבים מסכימים עם הטענה, כי קיים פער הולך וגדל במיומנויות טכנולוגיות במשטרה. הדבר מקשה על רשויות האכיפה לאסוף, לנתח, לנהל, לאחסן ולהשתמש בראיות הדיגיטליות הנדרשות, כדי להבטיח העמדה לדין.

מי שמספקת לכך פתרונות היא חברת סלברייט הישראלית, המסייעת לארגונים להתמודד עם המורכבויות של חקירות דיגיטליות המבוצעות על פי חוק, באמצעות ייעול של תהליכי החקירה. החברה פיתחה, בין היתר, פלטפורמה המציעה דיגיטציה מקצה לקצה של תהליך החקירה - החל מאיסוף הראיות ועד להצגתן בבית המשפט. "בפורנזיקה הקלאסית, פיענוח פשעים מתבצע על ידי איסוף ראיות פיזיות כמו טביעות אצבע או באמצעות עדי ראייה. בעידן הדיגיטלי של ימינו, כשכל החיים שלנו נמצאים בטלפון הסלולרי, מרבית הראיות נמצאות במכשירים הדיגיטליים. באמצעות ניתוח הראיות הדיגיטליות, ניתן לפענח מקרי פשיעה ולהביא לדין את הפושעים, או לחלופין לזכות אנשים חפים מפשע". כך אומר אורן יוסיפון, סמנכ"ל טכנולוגיות בסלברייט. "כיום סלברייט נמצאת בחזית הטכנולוגית של ארגוני אכיפת החוק. הם מבינים שכוח האדם שלהם מוגבל, וכדי לבצע ביעילות את תהליך החקירה יש צורך להשתמש בכלים המתקדמים שאנחנו מציעים", הוא מוסיף.

אורן יוסיפון, סמנכ''ל טכנולוגיות בסלברייט / צילום: באדיבות סלברייט

סלברייט, שבראשה עומד המנכ"ל יוסי כרמיל, פיתחה, כאמור, פלטפורמה ייחודית המאפשרת לאלפי רשויות אכיפת חוק ותאגידים מובילים בעולם, להתמודד עם כמויות המידע הדיגיטלי העצומות, לאסוף ראיות דיגיטליות, לנתח ולנהל אותן. הפלטפורמה גם תומכת ביכולתם של אותם גופים לנהל את המידע תוך שמירה על פרטיותם של המעורבים בחקירה. כיום סלברייט נחשבת למובילה גלובלית בשוק פתרונות ה-Digital Intelligence - הן בסקטור הציבורי והן בסקטור הפרטי. לחברה, אשר נסחרת בנאסד"ק מאז שנת 2021, אלפי לקוחות - מרביתם גופי אכיפת חוק בארצות הברית. מטה החברה נמצא בפתח תקווה, ויש לה 10 סניפים ברחבי העולם. אורן מציין כי מיליוני חקירות בשנה מתנהלות בעזרת הכלים של סלברייט, עד כדי כך שהשם Cellebrite הפך למונח שגור בפי חוקרי משטרה. לדבריו, בשל הצורך הגובר והמיידי בדיגיטציה של חקירות, הביקוש לכלים כמו שמציעה סלברייט רק הולך וגובר.

'לדוג' את המידע הרלוונטי

אחד מהכלים שפיתחה החברה, תפקידו איסוף המידע מהטלפון או המכשיר הדיגיטלי של החשוד בפשע ובחינתו. "באמצעות הכלים של סלברייט, רשויות אכיפת החוק יכולות לאסוף את הנתונים מהמכשיר", מסביר אורן. "התוכנה של סלברייט מנגישה את הנתונים לחוקרים, באופן המאפשר להם לנתח אותם ביעילות ובמהירות ולהשתמש בהם כראייה קבילה בבית משפט".

בין השימושים שמציעה הטכנולוגיה של סלברייט, ניתן למצוא שחזור של הודעות סמס או ווטסאפ שנמחקו, כמו במקרה הרצח בברנוער: "החשוד ברצח, חגי פליסיאן, זוכה מאשמה. זאת, לאחר שהמשטרה הצליחה לשחזר הודעות וואטסאפ שנשלחו אליו ונמחקו. בהודעות אלו נחשף, כזכור, כי עד המדינה הנחה את פליסיאן לשלוח לו מסרון כדי להפלילו ברצח", אומר אורן.

גם לאחר שרשויות החוק מצליחות לאסוף את הנתונים הדיגיטליים, הן נאלצות להתמודד עם אתגר לא פשוט של איתור המידע הרלוונטי לצורך החקירה. "הטלפון הסלולרי שלנו עמוס במידע. בכל טלפון בממוצע יש מאות אלפי הודעות ועשרות אלפי תמונות וסרטוני וידאו. כדי שהמשטרה תצליח לעבור על המידע העצום שיש בכל מכשיר, פיתחנו טכנולוגיה מבוססת בינה מלאכותית ולמידת מכונה של ניתוח המידע והנגשתו", מספר אורן. "לימדנו את התוכנה שלנו לזהות אלמנטים שמעניינים חקירה משטרתית. כך למשל, כלי ה-AI שלנו יודע לזהות בתמונות כלי נשק, כסף וסמים, ולאתר בהודעות הטקסט מילים שעוסקות בפגיעה מינית בילדים או בסמים, גם אם נעשה שימוש במילות קוד או באימוג'י. בדרך זו, ניתן לקצר באופן משמעותי את זמן הניתוח של המידע ולהשיג במהירות רבה יותר את הראיות הרלוונטיות".

יעילות הכלים לניתוח המידע של סלברייט, הוכיחה את עצמה, בין היתר, גם במקרה של מלחמת כנופיות שהתרחשה לפני מספר שנים בטקסס, ארצות הברית: "חברי כנופיות אופנוענים ירו זה על זה, ותשעה מהם נהרגו. החקירה הייתה תקועה במשך עשרה חודשים כי המשטרה לא הצליחה לאתר את המידע הרלוונטי מתוך מיליוני ההודעות שהיו בעשרות המכשירים הסלולריים של החשודים. לבסוף המשטרה עשתה שימוש בכלי ה-AI שלנו, ותוך שלושה שבועות הצליחה להגיש 144 כתבי אישום", מספר אורן.

מצייתים לרגולציה

הטכנולוגיה של סלברייט אינה שמורה רק למכשירים סלולריים או מחשבים ניידים. כיום ניתן לאסוף ראיות דיגיטליות גם מהרשתות החברתיות, מרישומי טרנזקציות קריפטו, מרחפנים, ממצלמות אבטחה, משעונים חכמים ואפילו ממערכות ה-Infotainment של כלי רכב. אורן מביא דוגמה: "ברכבים החדשים יש חיישנים שאוספים מידע רב - קצת כמו בקופסה השחורה של מטוס - ובאמצעות הכלים של סלברייט ניתן לנתח את המידע ולסייע לפענח פשעים. כך למשל, לפני שנתיים התנהלה בארצות הברית חקירה אודות נערה נעדרת. אסיר שהיה במעצר בית נחקר בחשד לחטיפתה, והמשטרה מצאה בטלפון שלו מסלול נסיעה מביתו לבית של אותה נערה ובחזרה. המשטרה בדקה את המידע מהרכב, ובעזרת כלי הניתוח של סלברייט, החוקרים גילו שבשנייה מסוימת באותו הלילה הדלת האחורית ברכב נפתחה. הצלבת הזמן המדויק מול המיקום מהטלפון חשפה כי פתיחת הדלת התרחשה ליד חורשה, שם מצאה המשטרה את גופת הנערה".

כלי איסוף המידע של סלברייט מתממשק לכלי ניתוח המידע שהזכרנו קודם על גבי פלטפורמת הענן של החברה. המידע הדיגיטלי נשמר בענן באופן מאובטח מפני פרצות, התקפות סייבר ושימוש לרעה על ידי גורמים עוינים.

באותה נשימה מוסיף אורן, כי הכלים הטכנולוגיים של סלברייט ניתנים לשימוש רק לאחר ביצוע הפשע, בידיעת הנחקר, ולאחר שהמכשיר הדיגיטלי או הטלפון שלו נלקחו לחקירה בכפוף לצו בית משפט. הכלים אינם מיועדים לשימוש מרחוק וללא ידיעת בעלי המכשיר. בנוסף, סלברייט עצמה אינה נוגעת בדאטה, אלא השימוש בכלים ובפלטפורמה שהיא מציעה נעשה על-ידי רשויות אכיפת החוק, ועל-פי כל דין.

הוא סבור, כי בחמש השנים הקרובות רוב רשויות אכיפת החוק בעולם יעברו לשימוש בפלטפורמות הענן, דוגמת זו של סלברייט - כלומר, למערכת שיתופית שמספקת לצוותי החקירה את המידע שהם צריכים ב-flow מתואם.

רותמים כלים וידע למען עמותות

במהלך השנים, סלברייט זכתה בפרסים רבים על הישגיה בתחום החומרה והתוכנה לזיהוי פלילי סלולרי, כולל הפרס היוקרתי Forensic 4:cast במספר קטגוריות, לרבות מנהיגות פורנזית דיגיטלית. החברה אף תורמת את הכלים והידע שלה למען עמותות הפועלות נגד סחר בבני אדם. רק לדוגמה, נתונים של ארגון Exodus Road האמריקאי, הנלחם בסחר בבני אדם, מראים כי בשנה האחרונה סייעו הכלים של סלברייט להציל מעל 150 ילדים ומבוגרים מפשעי סחר בבני אדם, ולהביא ל-20 מעצרים בברזיל בלבד. בנוסף לכך, סלברייט משתפת פעולה עם ארגון "National Center for Missing & Exploited Children" המסייע באיתור ילדים נעדרים, ופועל למניעת ניצול מיני של ילדים: "עשרות אלפי חקירות בכל חודש מפוענחות בעזרת הפתרונות של סלברייט. זו תחושה מדהימה לדעת שבעזרת הכלים שלנו רשויות אכיפת החוק מצליחות להכניס את הפושעים מאחורי סורג ובריח".

אז מה צופן העתיד בתחום ה-Digital Intelligence? "אנחנו מעריכים שבשלוש השנים הקרובות הטכנולוגיות בתחום הראיות הדיגיטליות ילכו ויתפתחו", אומר אורן. "החוקרים יוכלו להביא אוסף שלם של ראיות שמגיעות ממקורות דיגיטליים מגוונים, ולהסתייע בבינה מלאכותית לפענוח אירוע הפשיעה. הבינה המלאכותית תדע לנתח את הראיות ולהציג לחוקר תובנות, שיסייעו לו להבין מה קרה והאם החשוד אשם או חף מפשע. השילוב של AI עם מקצועיות החוקר יביא לפיענוח מהיר ויעיל יותר של פשעים".

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות