גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל חברת המכשור הרפואי הגדולה בעולם רוצה להפוך את ישראל לשוק הניסוי שלה

ג'ף מרתה, מנכ"ל ענקית המכשור הרפואי, רוצה לאסוף כאן מידע על יעילות מוצרי החברה, ואם זה נשמע לכם מוכר משיתוף הפעולה עם פייזר, זה לא במקרה ● בראיון בלעדי, הוא מדבר גם על רובוטים שיחליפו חלק מהמנתחים ומשדר מסר מרגיע לעובדי החברה בישראל בעקבות השינוי הארגוני במדטרוניק

ג'ף מרתה, מנכ''ל מדטרוניק העולמית / צילום: באדיבות חברת מדטרוניק
ג'ף מרתה, מנכ''ל מדטרוניק העולמית / צילום: באדיבות חברת מדטרוניק

ג'ף מרתה, המנכ"ל של ענקית המכשור הרפואי מדטרוניק, חזר נלהב מביקורו האחרון בישראל. "אני תמיד נדהם לראות את הספורטאים שלכם בחוץ כבר בשש בבוקר", הוא אומר. "המלון שלי היה על הים, וראיתי לא רק את קבוצות הריצה, אלא גם משחקי כדורעף ואנשים ששחו בים עם הזריחה!".

הישראלים אולי משחקים כדורעף בשש בבוקר כי בשבע הם כבר בפקק, אבל מרתה רואה בעיני רוחו חזון שבו ישראל תקדים את העולם גם בתחומים נוספים. מדטרוניק מגבשת כעת תוכנית שיתוף פעולה שבמסגרתה ישראל תהיה שוק ראשון למכשור רפואי חדש של החברה. המטרה היא לאסוף כאן מידע שיוכיח את הערך הכלכלי של המוצרים שלה, לפני שהיא לוקחת אותם למדינות אחרות ובעיקר לשוק הבית האטרקטיבי, ארה"ב. הרעיון הזה דומה במידה מסוימת למודל שיתוף הפעולה של פייזר ומשרד הבריאות בתקופת הקורונה, אלא שהפעם מדובר בסדרה שלמה של מוצרים.

"הכוונה היא אך ורק למוצרים שכבר נוסו בניסויים קליניים וקיבלו את אישורי הבטיחות והיעילות שלהם", מדגיש מרתה. "אנחנו לא מנסים את המוצרים עצמם על הישראלים לראשונה, אלא רוצים להבין כאן את התפקיד ואת הערך של המוצר בתוך מערכת בריאות קיימת, בעולם האמיתי. נבחן בישראל, לדוגמה, איך המוצר משתלב בתהליך העבודה של הרופאים, איך נכון לדבר עם החולים, וכמה זמן נדרש לבית החולים או למערכת הבריאות להחזיר את ההשקעה עליו".

"ישראל תהיה 'סקייל־אפ ניישן'"

שיתוף פעולה כזה כבר הוזכר בגרסה גולמית יותר בראיון עם מנכ"ל מדטרוניק הקודם, עומאר ישראק, היום יו"ר אינטל, מעט לפני תחילת המגפה. למעשה, ייתכן שהשיחות המקוריות בין ישראק לקופות החולים בארץ הן שנתנו למשרד הבריאות את הרעיון להציע את הסכם שיתוף המידע לפייזר, תמורת קדימות בתור לחיסונים. אבל ההצלחה של שיתוף הפעולה עם פייזר חיזקה גם את הנחישות של מדטרוניק ללכת בכיוון הזה.

"בחנתי מקרוב מאוד את שיתוף הפעולה שלכם עם פייזר", אומר מרתה. "קולגות שאלו אותי, מדוע אתה מחכה כל כך דווקא למידע מישראל? אמרתי להם, זו מדינה שבה לכולם יש רשומה רפואית דיגיטלית. יש בישראל אנשי מחקר טובים ורופאים טובים, עם גישה טכנולוגית וראש פתוח. כל זה יחד מאפשר באמת לאסוף מידע מהעולם האמיתי. לא הופתעתי מזה, ידענו שאפשר לעשות את זה בישראל".

הצורך ב"שוק בדיקה" למכשור רפואי נובע משינוי דרמטי המתרחש בתחום: המעבר למודל תשלום תמורת ערך. כאשר יבוצע, למשל, ניתוח החלפת ברך, התשלום לא יהיה על הרכיב המושתל ברגל, אלא על השיפור באיכות חיי המטופל.

הסוגיה שנקראת "חוסר התאמה בתמריצים" היא אחת הבעיות הגדולות של מערכת הבריאות האמריקאית היום, והיא מתחילה להיות בעיה במדינות מערביות נוספות. כשיש כמה טיפולים אפשריים לכל מחלה, וגם אפשרות של אי־טיפול, לא תמיד ברור איזה טיפול עדיף למטופל מסוים, אף שהיעילות והבטיחות של כל מוצר בפני עצמו הוכחה. בעולם שבו ההחלטות על הטיפול מתקבלות על ידי רופאים ועל ידי חברות הביטוח, ולא על ידי המטופל עצמו (שאין לו המידע הרלוונטי), יש חשש לטיפול יתר שאינו מתאים תמיד לצורך, וגם להעדר תמריץ לחברות להוכיח שהמוצר שלהן הוא הכי טוב בין החלופות האפשריות.

במדטרוניק סבורים שהחברה יכולה להוביל בעולם של תגמול עבור ערך. אבל כדי לבנות מודלים חישוביים שמאפשרים להראות ערך ברור, דרוש מידע רב. את המידע הזה מקווה מדטרוניק לאסוף בישראל.

"לא רק שתקבלו את המוצרים המובילים ראשונים בעולם", אומר מרתה, "גם תהפכו להיות מנהיגים בתחום הבריאות. הרופאים שלכם יהיו חלוצים בשימוש במגוון טכנולוגיות חדשניות. ישראל תהיה ה'סקייל־אפ ניישן'. היא יכולה לבנות התמחות באיסוף וניתוח מידע בריאותי, גם בכלי בינה מלאכותית ייחודיים לכם.

"אני חושב שהאקוסיסטם הישראלי הפך פתוח יותר לשיתוף מידע מסוג זה אחרי הניסיון עם פייזר. מינינו את לורה מורי, שמדווחת ישירות לי, והיא מומחית לתחום המידע. היא תעבוד בישראל כדי לגרום לזה לקרות".

 

"ללא אוטומוציה, אנשים לא יוכלו לקבל טיפול"

לדברי מרתה, עולם הרפואה נמצא בנקודה בזמן שבה יש התפרצות של חדשנות, גם בביוטק ובפארמה וגם בממשק שבין ביומד להנדסה, והחדשנות הזאת מתרחשבת במקביל לשינוי באופן החשיבה של בתי החולים ומערכות הבריאות. "היום הם מבינים שאי אפשר לעשות רפואה בלי התקדמות טכנולוגית כל הזמן. אין מספיק כוח אדם", הוא אומר.

"בארה"ב יש אלקטרופיזיולוג אחד לכל 100 חולים, ובמקומות מסוימים בעולם יש אחד למיליון. המספרים האלה כנראה לא ישתנו מהותית. אז הטכנולוגיה צריכה במקומות מסוימים להאיץ אותם, לשפר אותם, ובמשימות מסוימות היא אכן תחליף אותם. תהיה אוטומציה של היכולות של הרופא, כי אחרת אנשים פשוט לא יקבלו טיפול".

מרתה מייעד לישראל תפקיד משמעותי בעולם הבריאות החדש. "ישראל היא מרכז חדשנות טכנולוגי מוביל. לדוגמה, מדטרוניק שמה היום דגש רב על תחום הרובוטיקה הרפואית. יכולות רבות של מחלקת הרובוטיקה שלנו מבוססות על אלה שנרכשו ממזור, שהחליפה ניתוח בגב פתוח בניתוח מתוכנן מראש וזעיר פולשני.

 

"לכך אנחנו מצרפים רכיבים של ניווט רובוטי, כמו אלה שהגיעו מהחברות הישראליות שלנו ויז'ן סנס וסופרדיימנשן, ויש לנו גם בינה מלאכותית, למשל כמו זו שרכשנו מחברת נוטרינו.

"גם אחרי שהניתוח הסתיים, אנחנו יכולים לתת למטופל אמצעי חישה לבישים, שהוא עונד ביום יום, וכך אנחנו עוקבים אחריו ומוודאים שהוא באמת קיבל את התוצאה הרצויה. המידע מוזן חזרה למערכת שמתכננת את הניתוח, כדי לשפר את התוצאה בפעם הבאה. מרכז המו"פ שלנו, שמבוסס על הרכישה של מזור, הוא בעל תפקיד משמעותי ביותר בתהליך הזה, וזה משנה את העולם".

בעתיד הניתוחים הללו יהיו אוטומטיים לגמרי?
"זה לא יקרה בן יום, אבל אנחנו מאמינים שתהיה אוטומציה של לפחות חלקים מסוימים מהניתוח. מנתחים הם יקרים מאוד ודרושה השקעה רבה ביותר כדי להכשיר אותם. זה בסדר גמור שהטכנולוגיה תעזור למערכות בריאות מסוימות להשיג אותן תוצאות עם פחות מנתחים. עדיין למנתחים תהיה עבודה".

הכלי הנוסף שמדטרוניק מחפשת

מערכת הבריאות בארה"ב נמצאת היום בתקופה של קונסולידציה, אומר מרתה. קליניקות של רופאים הופכות לרשתות ויוצרות שיתופי פעולה עם בתי חולים, שבעצמם הופכים לרשתות ויוצרים שיתופי פעולה חדשים עם חברות ביטוח או עם רשתות בתי מרקחת. "האינטגרציה נובעת מהצורך בגודל להפחית עלויות וגם מהצורך לנהל את המידע באופן אחוד. אך במקביל רואים יציאה של פרוצדורות מבתי החולים אל קליניקות חיצוניות, בבעלות בית החולים או לא בבעלותו, וגם רואים את היציאה של הרפואה אל הבית. עוד לא לגמרי ברור איזה גורם יהיה ה'בעלים' של הטיפול הזה.

"אנחנו רואים בטיפול בבית דבר משמעותי ולכן משקיעים בתחום של ניהול המחלה. זה מתממשק עם תחום הניתוחים, בגלל החשיבות של התאוששות ושיקום אחרי ניתוח, וגם עם תחום המכשירים המושתלים שבהם אנחנו מתמחים. אנחנו רואים עתיד שבו המכשירים המושתלים ישדרו מידע מרחוק וגם ניתן יהיה להתערב בהם ולשנות את פעילותם מרחוק. זה למעשה לא העתיד, אלא כבר קורה בסוגים מסוימים של קוצבי לב".

מהן "החתיכות החסרות" במודל הטיפול הרפואי מבוסס המידע והערך, האוטומציה והמעבר לבית?
"נשמח לבחון כלים לוויזואליזציה של הגוף כחלק מתכנון הניתוח. לדוגמה, הקרנת תמונות הדמיה על משקפיים או קסדה כך שהמנתח יוכל לראות גם את המטופל וגם את תמונת ההדמיה במקביל.

"נכנסנו לאחרונה לעסקה עם אופציה לרכישה עם חברת Cathworks, שיש לה טכנולוגיה מדהימה בתחום הסטנטים. היום כדי להבין איזה סטנט יש להכניס כדי לפתוח אוטם בכלי דם, חשוב לדעת מהי זרימת הדם. אפשר לעשות זאת באמצעות רנטגן, אך מדויק יותר לעשות זאת באמצעות כלי שממש מודד את הזרימה. כיום הוא פולשני, וזה אומר עוד זמן, סיכון ותרופות נוספות שצריך לקחת. Cathworks פיתחו כלי AI שמאפשר להשיג את אותו דיוק באופן לא פולשני. אנחנו בטוחים שאותם כלי בינה מלאכותית אפשר ליישם גם לתחומים רבים נוספים".

 

איך מחדירים רוח קרב בעובדים בלי להעליב

מאז כניסתו של מרתה לתפקיד המנכ"ל ב-2020, החברה עוברת שינוי ארגוני משמעותי. היא החלה לפעול ב־20 יחידות עסקיות נפרדות, לפי תחומים או טכנולוגיות, וכל אחת מהן היא יחידת רווח. המטרה הייתה להסיר שכבות עמוקות של בירוקרטיה, כפי שהצהיר מרתה בשיחת ועידה של החברה. לאחרונה החליטה מדטרוניק גם להיפרד משתיים מהיחידות האלה ולהפוך אותן לחברות עצמאיות, כדי למקד את הפעילות של החברה ולהגביר רווחיות.

שינוי נוסף הוא בתרבות הארגונית של החברה. "אנחנו מקדמים תרבות של אומץ, תחרות וקבלת החלטות מהירה", אמר מרתה, אותן תכונות שמייחסות חברות כמו מדטרוניק לשוק הישראלי. מבנה התמריצים בתוך החברה נועד לשקף את ההעדפה לחשיבה חדשנית ותחרותית.

סיסמת החזון של מדטרוניק היא "להפחית כאב, להשיב בריאות ולהאריך חיים". יש לה עוד חמישה סעיפים בהצהרת החזון שלה, ורק במקום הרביעי נמצא הסעיף "להשיג רווח הוגן". החברה בהחלט עשתה רווח הוגן ומעבר לכך לאורך חייה, אבל גורמים שנמצאים בקשר עם החברה לאורך זמן טוענים כי יחסית לתאגיד, מדובר בחברה אחראית ואכפתית, לעובדיה ולמטופלים במכשירים שלה.

מרתה מאמין שהוא יכול לשלב את הדברים הללו עם קצת יותר רוח קרב. כחצי שנה אחרי שקיבל את המינוי כמנכ"ל, הצהיר: "אנחנו יוצאים לקרב". הכוונה הייתה למלחמה מול הקורונה, אבל גם יותר מזה. "אנחנו נשתנה, אנחנו נהיה יותר תחרותיים ומהירי תנועה. אנחנו נשים את ה'טק' ב'מדטק'", אמר.

בעבר, מרתה אמר שהוא חשש שהעובדים ייעלבו אם יגיד שהם צריכים להיות תחרותיים יותר. אבל התגובה הייתה אחרת: "ראיתי שכולם רעבים לצאת ולגרום לכך שבכל תחום טכנולוגי, נתח השוק שלנו ישקף את המובילות הטכנולוגית שלנו". לדבריו, זה הזמן להיות אמיצים ונחושים.

נפרדים מחברות, ממקדים פעילות

השנים הבאות יגידו כיצד הגישה הזאת תשפיע על התמודדות החברה עם המשבר הכלכלי בארה"ב. ב-2022, ספגה מדטרוניק ירידה בהכנסותיה ופספסה את התחזיות שלה, בעיקר עקב התמשכות מגפת הקורונה. בתי החולים שהיו עסוקים בקורונה עדיין מבצעים פחות מהפרוצדורות המורכבות שמדטרוניק מתמחה בהן, ותחלואה של רופאים, אנשי רכש והצוות של מדטרוניק עצמה האטו את תהליכי המכירה. השוק הסיני, שבילה את השנה בסגר בעקבות המגפה, היה אחד המקורות העיקריים לפגיעה. ההכנסות של החברה ברבעון עמדו על 7.6 מיליארד דולר, ירידה של 3%. רווחי החברה נפגעו משמעותית בשל האינפלציה שהבילה לעליית שכר, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם.

כמו חברות רבות, גם אתם מושפעים ממצב השוק. לאחרונה הודעתם שתהפכו שתי חטיבות שלכם לחברות עצמאיות, כדי להתרכז בעסקי הליבה.

"זה לא בהכרח בגלל מצב השוק. בעולם תחרותי, יש לנו המשאבים לעשות כל דבר אבל לא הכול בבת אחת. אז אנחנו מתרכזים בתחומים שהצמיחה בהם גבוהה או בתחומים שיש ביניהם סינרגיות. למשל, אנחנו מתמחים היום במכשירים מושתלים, ולכן נבחר להתמקד ביחידות של השתלה בכל התחומים. כך גם לגבי רובוטיקה ולגבי יחידות שקשורות בניהול מחלה בכל שלביה, כמו סוכרת. "אנחנו מוציאים לעצמאות את יחידת ההנשמה ואת יחידת ניטור המטופל בבית החולים".

יהיו לשינויים האלה השפעה על מספר המועסקים בישראל?
"לא משמעותית. אנחנו כל הזמן מגדילים את מרכזי הפיתוח בישראל, רוכשים חברות או משתפים פעולה עם חברות נוספות. אמנם לאחרונה הקטנו קצת את המרכז שהיה מבוסס על רכישת חברת ויז'ן סנס, אבל הכפלנו את המרכז שהיה מזור".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"