גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך חוויית קנייה שלילית גורמת לצרכנים להוציא יותר כסף

צרכנים שחוויית הקנייה שלהם הייתה שלילית ירצו להגן על עצמם מהאפשרות שהיא תחזור על עצמה - והרבה מהם ירכשו עבור המוצר אחריות מורחבת, למרות שזו יכולה להגיע אפילו ל־50% ממחירו ● אלא שהנטייה של צרכנים היא דווקא להימנע מהחלטות קשות ● מה קמעונאים יכולים לעשות כדי להתגבר על זה? ● הפקולטה, מאמרים של חוקרי הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב 

הפקולטה לניהול. רוצים למכור לצרכנים אחריות מורחבת? דאגו שיהיה להם קשה לבחור מוצר / צילום: Shutterstock
הפקולטה לניהול. רוצים למכור לצרכנים אחריות מורחבת? דאגו שיהיה להם קשה לבחור מוצר / צילום: Shutterstock

 

 

חברות ויצרנים רבים נוהגים להציע ללקוחות אחריות מורחבת מפני כשלים ונזקים עבור מוצרים שהם רוכשים. תקופת האחריות נעה בדרך כלל בין שנה לחמש שנים ועולה 10% עד 50% ממחיר המוצר. לפי הערכה, 40%-80% מהרווח על מוצרי אלקטרוניקה בארה"ב הוא ממכירות של אחריות כזו.

אלא שמתברר שרכישת אחריות מורחבת משתלמת מאוד למוכרים - ופחות ללקוחות, שכן העלות הממוצעת שלה לרוב גבוהה בהרבה מזו של תיקון המוצר במהלך התקופה - כך דיווח המגזין Consumer Reports ב-2018. למרות זאת, צרכנים רואים בכך צורך ונוהגים להצטייד באחריות מורחבת.

למה זה קורה? מחקרים קודמים זיהו כמה גורמים שעשויים להשפיע על כך. הראשון הוא מאפייני המוצר. כך למשל, צרכנים נוטים לרכוש אחריות מורחבת עבור מוצרים שמסבים להם הנאה, כמו X-box, יותר מאשר עבור מוצרים שהם צריכים, כמו מיקרוגל.

הגורם השני הוא התנהלות הקמעונאים: כשעלות האחריות נמוכה יותר, וכשהלקוחות מאמינים שיש סבירות גדולה שהמוצר יתקלקל - הם נוטים לרכוש אותה.

הגורם השלישי הוא המאפיינים, התפיסות וההעדפות של הצרכנים. כך נמצאה נטייה לרכוש אחריות מורחבת בקרב בעלי הכנסה נמוכה, כאלה שחוו תקלה במוצר בעבר וצרכנים ששונאים להסתכן. מגמה זו גוברת כשצרכנים נוגעים במוצר שזה עתה קנו, כלומר חשים בעלות רבה יותר עליו, ורכישתו מקנה להם שקט נפשי.

 

במחקר שערכנו לאחרונה מצאנו גורם נוסף וייחודי לרכישת אחריות מורחבת: צרכנים שתהליך הבחירה של המוצר מעורר אצלם רגש שלילי.

דמיינו כי הייתה לכם חוויה גרועה במסעדה. הדרך להימנע מחזרה על כך פשוטה: לא לבקר בה שוב. כעת תארו לעצמכם שהייתם צריכים לרכוש מקרר חדש ותהליך הבחירה היה מתסכל ומעצבן. כיצד תוכלו להימנע מחזרה על החוויה?

במחקר שערכנו מצאנו כי צרכנים שחווים רגש שלילי בתהליך הבחירה של מוצר נוטים לרכוש אחריות מורחבת. זו מבטיחה להם כי המוצר יוחלף או יתוקן במקרה של נזק לפחות לתקופה מסוימת, וכביכול מגנה עליהם מהצורך לבחור מוצר מחדש ולחוש את אותו הרגש שוב.

המחקר שערכנו נעשה באמצעות ארבעה ניסויים. בניסוי הראשון גייסנו צרכנים אמריקאים שרכשו מוצר חשמלי בחצי השנה האחרונה וצירפו לו אחריות מורחבת. ביקשנו מהם לדרג את המידה שבה הם חוו רגשות שליליים במהלך בחירת המוצר ואת המידה בה היו מעוניינים להימנע מבחירת מוצר דומה בעתיד.

כמשוער, מצאנו כי אלה שחוו יותר רגשות שליליים רצו להימנע מרכישת מוצר דומה בעתיד ורכשו אחריות מורחבת עבור המוצר. ממצאים דומים עלו בשני ניסויים נוספים שהתבססו על תרחישי קנייה היפותטיים.

מצאנו גם כי רכישת אחריות מורחבת נפוצה יותר בקרב לקוחות ממקסמים, כלומר כאלה שמתאמצים בדרך כלל למצוא את אפשרות הקנייה הטובה ביותר. אלה נוטים לחוות רגש שלילי במהלך בחירה של מוצר יותר מאשר צרכנים שמסתפקים באפשרות "מספיק טובה".

באחד הניסויים, לדוגמה, ביקשנו מסטודנטים לבחור טאבלט אחד מתוך חמישה דגמים שונים. ציינו בפניהם מבעוד מועד כי סטודנט אחד שייבחר באופן אקראי יקבל את הטאבלט שבחר בחינם מבלי שתהיה לו את האפשרות לשנות את החלטתו. עבור מחצית מהסטודנטים יצרנו סט אפשרויות שהבחירה בו קשה (מכשירים ברמה דומה), ואילו עבור המחצית השנייה יצרנו סט עם בחירה קלה (שבו טאבלט אחד היה עדיף על השאר באופן מובהק). לאחר שבחרו, ציינו הסטודנטים אם ירצו לרכוש עבורו אחריות מורחבת אם יקבלו אותו במתנה. לאחר מכן דירגו את המידה שבה חוו רגשות שליליים בתהליך והיו מעוניינים להימנע מבחירה דומה של טאבלט בעתיד, ונדרשו להעריך את הסבירות שהמכשיר יזדקק לתיקון. לבסוף הסטודנטים מילאו שאלון שמודד את נטייתם להיות "ממקסמים" או כאלה שמתרצים באפשרות "מספיק טובה".

רונית מונטל רוזנברג / צילום: יח''צ האוניברסיטה העברית

בהתאם להשערה שלנו, משתתפים שחוו תהליך בחירה קשה יחסית מקרב הממקסמים העדיפו להימנע מלחזור על חוויה זו - ונטו לרכוש אחריות מורחבת; מה שלא קרה בקרב סטודנטים שנוטים להתרצות מאפשרות "מספיק טובה".

פרופ' שי דנציגר / צילום: חן גלילי.

לסיכום, תוצאות המחקר מעידות כי לקוחות רוכשים אחריות מורחבת לא רק כדי להגן על המוצר שקנו, אלא גם כדי להגן על עצמם מפני חוויית צרכנות שלילית. המחקר גם מצביע על המורכבות שחווה הגורם המוכר: מצד אחד, הוא מעוניין להקל את תהליך הבחירה של צרכנים מתוך הנחה שהם נוטים להימנע מהחלטות קשות; מצד שני, כפי שהמחקר מראה, כשסביבת הבחירה קלה יותר, צרכנים נוטים פחות לרכוש אחריות מורחבת, מה שכמובן משתלם פחות לקמעונאים.

פרופ' ליאת הדר / צילום: יח''צ הפקולטה לניהול ע''ש קולר באוניברסיטת תל אביב

דרך אפשרית לעודד רכישת אחריות מורחבת גם כשתהליך הבחירה פשוט היא לגרום להם, בדרכי שיווק, להרגיש שרכשו את המוצר הטוב ביותר עבורם, למשל באמצעות סלוגנים כמו "הטאבלט הזה הכי טוב בשבילך".

לקריאה נוספת:

Berner, R. (2004). "The warranty windfall," Business Week 20/12/2004.

PMC (2022). What percentage of people are interested in extended auto warranties? https://protectmycar.com/blog/what-percentage-of-people-are-interested-in-extended-auto-warranties (Accessed: December 25, 2022).

Chen, T., Kalra, A., & Sun, B. (2009). Why do consumers buy extended service contracts? Journal of Consumer Research, 36(4), 611-623.

Abito, J. M., & Salant, Y. (2019). The effect of product misperception on economic outcomes: Evidence from the extended warranty market. The Review of Economic Studies, 86(6), 2285-2318.

Padmanabhan, V., & Rao, R. C. (1993). Warranty policy and extended service contracts: Theory and an application to automobiles. Marketing Science, 12(3), 230-247.

Chark, R., & Muthukrishnan, A. V. (2013). The effect of physical possession on preference for product warranty. International Journal of Research in Marketing, 30(4), 424-425.

Lessard-Bonaventure, S., & Chebat, J.-C. (2015). Psychological ownership, touch, and willingness to pay for an extended warranty. Journal of Marketing Theory and Practice, 23(2), 224-234.

Baron, J., Hershey, J. C., & Kunreuther, H. (2000). Determinants of priority for risk reduction: the role of worry. Risk Analysis, 20(4), 413-428.

עוד כתבות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות