גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מופע הצחקוקים של שגריר ארה״ב מעלה שאלה: הייתכן שאמריקה תנטוש את מגיני הדמוקרטיה?

שגריר ארה"ב בישראל טום ניידס לא רוצה להטיף מוסר לישראלים ● הוא התחכם, התחנחן, צחקק, אבל התחמק בכל כוחו מלעשות מה שארה״ב מנסה לעשות זה 47 שנה: להגן על הדמוקרטיה, על זכויות אדם ועל שלטון החוק

טום ניידס, שגריר ארה''ב בישראל. ''הציבור בישראל לא רוצה הטפת מוסר מאמריקה'' / צילום: צילום מסך כאן 11
טום ניידס, שגריר ארה''ב בישראל. ''הציבור בישראל לא רוצה הטפת מוסר מאמריקה'' / צילום: צילום מסך כאן 11

 

משקלם האובייקטיבי של שגרירים בהכרח פחת במרוצת השנים. לפנים הם היו באי כוח מלאים של ממשלותיהם, ברוח תוארם הרשמי ("Plénipotentiaire", בצרפתית). לא פעם הם היו מעמידים את ממשלותיהם בפני עובדות מוגמרות.

למה אנחנו צריכים לפחד מ-ChatGPT? | הצוללת 
מצאתם עובד סופרסטאר? לא בטוח שזה לטובתכם | WSJ 
דן פרופר פורש מאסם אחרי 56 שנה ומסביר למה אסר על ילדיו לעבוד בחברה: "זה חומר נפץ" | ראיון

התלות בשירותיהם הקלאסיים התמעטה ביחס ישיר להצטמצמות המרחקים וזמני התקשורת. אבל הם עדיין חסרי תחליף, לפחות במובן אחד: הם נציגיהן הנראים והנשמעים ביותר של ארצותיהם במקומות מושבם.

גובה הפרופיל הציבורי שלהם הוא תוצאה של משקלם האישי, ובייחוד של משקל ממשלותיהם. הם צריכים להתהלך בזהירות, לבל ייחשדו שהם מתערבים ב"ענייני פנים", אבל הם גם צריכים להיזהר שלא להשתתק אוטומטית, כל אימת שהממשלה המארחת מצמידה תווית של ענייני פנים לנושאים רגישים.

שגרירי ארה"ב, לפחות מאז מלחמת העולם השנייה, הם הרבה יותר מנציגים דיפלומטיים. הם מייצגים את מנהיגת העולם החופשי, את מקור ההשראה (הלא־מושלם) של הדמוקרטיות. כל כך הרבה חוקות נתפרו בהשראת אמריקה; כל כך הרבה תבניות של התנהגות פוליטית בחברה חופשית התעצבו על פיה.

"כולל כיבוד שלטון החוק"

ב־1976, הקונגרס הקים חטיבה חדשה במחלקת המדינה של ארה"ב, 'המשרד לענייני זכויות אדם ועניינים הומניטריים'. ב־1994 שונה שמו ל'משרד לענייני דמוקרטיה, זכויות אדם ועבודה'. בראשו עומד פקיד בכיר, 'המזכיר העוזר', או סגן שר, שמינויו מחייב את אישור הסנאט. לפי אתר האינטרנט של המשרד, הוא נועד "לעודד ערכים אוניברסליים, כולל כיבוד של שלטון החוק, מוסדות דמוקרטיים וזכויות אדם".

בעצם ייסודו של המשרד ארה"ב קיבלה עליה את המשימה של קידום הדמוקרטיה בעולם. בהגדרה האמריקאית, דמוקרטיה אינה נבחנת רק על פי האקט התקופתי של הצבעה, אלא באופן שבו מוסדותיה מתנהלים בין הצבעה להצבעה. במרכזה של הדמוקרטיה עומד שלטון החוק.

הקונגרס הטיל על המשרד הזה להכין דוח שנתי על מצב זכויות האדם בעולם. ביקורת עניינית נמתחת בו גם על בעלות ברית קרובות של ארה"ב, כולל הדמוקרטיות שבהן.

ההחלטה להקים את המשרד באה בזמן של הפשרה כלשהי במלחמה הקרה בין המערב לגוש הסובייטי. בוושינגטון היו לא מעט אנשים רבי השפעה שעיקמו את חוטמם. הם רצו לשרת את האינטרסים הלאומיים על פי הבנתם, בלי שים לב לדמוקרטיה.

הנשיא קרטר היה הראשון שמינה סגן שר, בעצם סגנית, לענייני זכויות אדם. הוא הכריז, במאי 1977, שארה"ב לא תתפתה עוד לתמוך בכל דיקטטור המבטיח להילחם בקומוניזם. ואמנם, בהנהגתו, ארה"ב שינתה כיוון והתחיל פירוק זוחל של רודנויות צבאיות באמריקה הלטינית.

נתיניהם של בני הכלבה

היו שגיאות, מהן דרמטיות מאוד. אבל מדיניות החוץ האמריקאית סיגלה לעצמה צביון חדש. היא לא הסתפקה עוד במציאת "בני הכלבה שלנו" (התבטאות מפורסמת של הנשיא רוזוולט משנות ה־30). היא התחילה להיאבק לטובת נתיניהם של בני הכלבה.

בשנות ה־70 היא הטילה סנקציות כלכליות על בריה"מ. ב־1986 היא מילאה תפקיד מפתח בהפלת הדיקטטורה בפיליפינים. באותו הזמן היא הצטרפה אל הסנקציות הבין לאומיות נגד משטר האפרטהייד. היא הטילה אמברגו נשק על משטרי דיכוי, כולל משטרים אנטי־קומוניסטיים.

הרבה מאוד ממשלות חרקו שיניים, ומוסיפות לחרוק. הן חושבות שיש להן זכות ריבונית לגזול כמה חרויות שהן רוצות מנתיניהן. הבלתי מקוריות שבהן התרגלו להקניט את האמריקאים מה־על־האינדיאנים, או מה־על־השחורים־בדרום. אבל ארה"ב מעולם לא טענה שהיא מושלמת, או שאינה ראויה לביקורת. היא רק הדריכה את הדיפלומטים שלה לשאוף להרבה יותר מאשר שורות תחתונות בזירה של "יחסים דו־צדדיים".

טום ניידס, שגריר ארה''ב בישראל. עודף חיוכים וצחקוקים בלתי מובנים / צילום: צילום מסך כאן 11

לוחמים לזכויות אדם בכל העולם התחילו להסתמך על הדוח השנתי ועל המנדט שהניב אותו. ב־1989, סטודנטים סינים הציבו רפליקה של פסל החירות בלב בייג'ינג, בזמן מאבקם לטובת הדמוקרטיה. זה היה מקור של גאווה ושל תקווה, שלרוע המזל נכזב. זמנו אולי עוד יחזור ויבוא.

לא אדומים ולא צהובים

מה גדולה הייתה אכזבתי למראה שגריר ארה"ב בישראל, טום ניידס, בראיון לכאן 11, בשבוע שעבר. אני מציע לקוראות, גם לקוראים, לחזור ולצפות בו. בא־כוחה של מנהיגת העולם החופשי יצא מגדרו שלא להגיד שום דבר, שממנו יכלה להשתמע תמיכה קונקרטית במאבק להצלת שלטון החוק בישראל. הוא פלט קלישאות נבובות בשבח אחוז ההצבעה בבחירות האחרונות. "הציבור בישראל אינו רוצה שאמריקה תטיף לו מוסר", אמר.

בעניין אחר הכריז, "אינני מותח קווים אדומים או צהובים". צהובים. כל זה בא אגב עודף של חיוכים ושל צחקוקים בלתי מובנים מעיקרם. כמעט עלה על דעתי שהוא נוהג קלות דעת מיוחדת במראיינת, גילי כהן.

הייתכן שאמריקה לא תעמוד לצד מגיני הדמוקרטיה הישראלית? הייתכן ששיקולים פנימיים בארה"ב הביאו את הממשל להנחות את השגריר לחייך במקומות הלא נכונים, כדי שלא להכעיס הן את הרוב החדש בירושלים והן את הרוב החדש בבית הנבחרים בוושינגטון?

כך או כך, השגריר החמיץ את ההזדמנות לדבר בכנות באוזני בעלי ברית. אולי יועציו צריכים לתלות על קיר משרדו את המלים "נאמנים פצעי אוהב". משלי כ"ז. אולי יעמוד לו כוחו לפצוע קצת, באהבה כמובן, בפעם הבאה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר 

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו