גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת סחר חדשה מתפתחת בין אירופה לארה"ב. במוקד: המכוניות החשמליות

מאבקה של ארה"ב באינפלציה כולל הקצאת 369 מיליארד דולר כסבסוד לתעשיות אנרגיה מתחדשת ומכוניות חשמליות ● אלא שבאירופה זועמים וחוששים מ"איום קיומי" על כושר הייצור של מדינות היבשת ומפגיעה בחזון התעשייה הירוקה שלה

קנצלר גרמניה אולף שולץ (מימין) ונשיא צרפת עמנואל מקרון / צילום: Reuters
קנצלר גרמניה אולף שולץ (מימין) ונשיא צרפת עמנואל מקרון / צילום: Reuters

מלחמת סחר חדשה בין אירופה לארה"ב מתחממת על אש קטנה בימים אלה. אין בה את ההתבטאויות המתלהמות של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ ("אירופה היא האויב הגדול ביותר שלנו"), את הצווים הנשיאותיים המטילים מכסים ותעריפים על פלדה אירופית מהיום למחר, או את התביעות ההדדיות לבית הדין של ארגון הסחר העולמי (WTO). אבל היא כוללת חשש אירופי כבד לאובדן של משרות ומפעלים, מאות מיליארדים בסבסוד ממשלתי משני צדי האוקיינוס ומאבק על העתיד התעשייתי של הגוש האירופי מול זה האמריקאי.

טילים אמריקאים "במרחק שבע דקות" מבסיסי רוסיה בחצי האי קרים |פרשנות
הפדרל ריזרב קובע נתיב להעלאת ריבית מתונה יותר בפברואר 

מה שהצית את המלחמה הוא החוק האמריקאי בעל השם המטעה במקצת - "החוק להפחתת האינפלציה (IRA, Inflation Reduction Act)". החוק החדש כבר נכנס לתוקף בתחילת השנה וכולל לא רק צעדים נגד עליות המחירים בארה"ב, אלא גם הקצאה של 369 מיליארד דולר כסבסוד ממשלתי למגזרי תעשייה שלמים כמו ייצור בטריות, כלי רכב חשמליים, אנרגיות מתחדשות ותעשיית מימן.

הסובסידיות הללו, וגם מחירי האנרגיה הנמוכים בארה"ב בשל עצמאותה האנרגטית, קורצים לחברות מכל העולם, שגם יזכו להטבות מס נדיבות שיימשכו לפחות עשור כחלק מהתוכנית.

חוק זה הוא הסיבה, למשל, שחברת הרכב הגרמנית פולקסווגן הודיעה כי תשקול לפתוח מפעל חדש בטנסי; שחברת הבטריות השבדית נורת'וולט מתכננת לעבור לאריזונה; שחברת האנרגיה הספרדית Iberdola תשקול הקמת מפעל לייצור מימן ירוק בארה"ב; ושיצרנית המנועים הצרפתית Safran השעתה החלטה לבנות מפעל חדש באירופה. הוא יעניק סובסידיה של 7,500 דולר לכלי רכב חשמלי ש"רוב מרכיביו" יוצרו במדינה. לצורך בניית מפעל בטריות לכלי רכב חשמליים, החברה השבדית מסרה כי תקבל מימון של בין 600 ל־800 מיליון דולר אם תעבור לארה"ב.

חוק זה הוא גם הסיבה המרכזית לפאניקה שאחזה במקבלי ההחלטות האירופים בחודשים האחרונים, כשהבינו עד כמה הוא עומד לשמוט את הקרקע מאחורי הייצור התעשייתי האירופי, ואולי אף "לגנוב" לאירופים את חזון התעשייה הירוקה שהיבשת הייתה החלוצה באימוצו, לפחות מבחינה הצהרתית.

הנשיא מקרון: "אנחנו חייבים להתעורר"

בתחילה, האירופים בעיקר התלוננו. נשיא צרפת עמנואל מקרון הזהיר לפני כחודשיים כי "אנחנו חייבים להתעורר", ושר הכלכלה הגרמני הגדיר אותו כ"איום קיומי" על התעשייה האירופית. לאחר מכן, הם איימו לפנות לארגון הסחר העולמי כדי להתלונן על מה שהגדירו "סיוע ממשלתי לא הוגן".

אבל כעת, אירופה החלה לגבש תוכנית תגובה לחוק, שכוללת שני חלקים עיקריים: ניסיון להעניק "שוויון הזדמנויות" לחברות אירופיות שיפעלו בארה"ב, וניסיון מקביל לגבש "תגובה אירופית הולמת" מבחינת סובסידיות.

החלק הראשון כלל דיונים שהתקיימו בימים האחרונים בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס. האיחוד האירופי התלונן בפני האמריקאים כי חברות בקנדה ובמקסיקו יקבלו גישה לסובסידיות האמריקאיות, בעוד שהאירופים יודרו מהן. בהיבט זה "נעשתה התקדמות גדולה" - כך דיווחו קנצלר גרמניה אולף שולץ ונשיא צרפת עמנואל מקרון בפגישה משותפת שהתקיימה בתחילת השבוע.

אבל התגובה ההכרחית הנוספת תהיה ככל הנראה שליחת היד לכיס האירופי והצעת סבסוד דומה של מדינות אירופה לתחומים הללו, כדי "ליישר את מגרש המשחקים".

אלא שההבדלים המהותיים בין ארה"ב - הכוח הכלכלי הגדול בעולם - לבין איחוד אירופי מפוצל ומפולג כלכלית, עשויים לשחק תפקיד בכך. בעוד גרמניה יכולה להרשות לעצמה לסבסד ביד נדיבה, איטליה השקועה בחובות אינה יכולה, וגם צרפת מתמודדת עם חובות כבדים.

גרמניה מסתייגת מהקמת קרן משותפת לאירופה

אם האיחוד האירופי יתיר למדינות לשחרר את הרסן ולהתחיל לסבסד תעשיות באופן חופשי, הדבר ייצור יתרון לעשירות יותר על חשבון אחרות. "צריך להימנע ממצב שכזה", הזהירה נציבת התחרות באיחוד, מרגרטה וסטאייר.

לכן, שב ועלה הרעיון ליצור - בפעם השנייה בתולדות האיחוד האירופי - מעין קרן משותפת למדינות האיחוד שתמומן באמצעות הלוואה כגוף אחד, ושתשקיע באותם התחומים שבהם האמריקאים משקיעים, ובאותם התנאים.

גרמניה נחשבת למכשול העיקרי להקמת קרן שכזו (בשל העובדה שהיא למעשה תממן בכך חובות של מדינות מצליחות פחות באיחוד), והקנצלר שולץ היה לא ברור בנוגע לסוגייה. לפני כמה שבועות הביע תמיכה, אך בשבועות האחרונים אמר כי הנושא "עדיין לא הפרק".

בינתיים, הרטוריקה הולכת ומחריפה. "פרוטקציוניזם מונע תחרות וחדשנות", הזהיר שולץ במהלך נאומו בדאבוס את האמריקאים. שר הכלכלה הבריטי גרנט שאפס היה חד יותר, והגדיר את החוק האמריקאי כ"מסוכן".

האמריקאים הגיבו בינתיים לחלק מהדרישות האירופיות בהצעת נגד להגביר את הסבסוד שלהם, אם אירופה תהיה מסוגלת לכך. "הבסיס של החקיקה הזו הוא בדיוק מה שאנחנו צריכים", אמר השליח האמריקאי לנושא האקלים ג'ון קרי, במסר לפיו ארה"ב אינה כה גמישה לשינויים.

"החוק הנוכחי קיצוני יותר מהצעדים של טראמפ"

שארל מישל, נשיא המועצה האירופית - ארגון-הגג של מנהיגי המדינות החברות - אמר השבוע בראיון לתקשורת הגרמנית כי כעת האירופים שוקלים אילו צעדים לנקוט בתגובה, וכי "על היבשת לקחת את הגורל שלה בידיה". השנה הנוכחית, הוסיף, "תהיה קריטית מבחינת ההשפעה על המסלול של כל העשור הקרוב".

"ארה"ב מאמצת שיטה של סבסוד ממשלתי אדיר", ביקר מישל את המהלך האמריקאי. מנהיגי האיחוד האירופי הודיעו על פגישת פסגה שתתקיים בעוד פחות משבועיים, שבה ידונו בתגובה האירופית.

"זה אינו סוד שחלק מהאלמנטים הכלולים בחוק להפחתת האינפלציה עוררו חששות בשל כמה מהתמריצים שהוא מציע לחברות", אמרה נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון־דר־ליין, בפורום בדאבוס, שבו הנושא היה אחד מהמרכזיים על סדר היום.

אחרים הצביעו על כך שהמוטיבציה האמריקאית "להפוך" את מאזן הסחר בין הגושים לא השתנתה מאז ימיו של טראמפ. הנשיא האמריקאי אמר לפי דיווחים כי הוא "לא רוצה לראות מכוניות יוקרה גרמניות בשדרה החמישית", ואילו כעת, החוק שיזם ממשל ביידן יעניק בהחלט סובסידיה נדיבה למכוניות חשמליות "Made in the USA". בכיר בחברת הייעוץ מקנזי אמר ל"ניו יורק טיימס" כי החוק הנוכחי "ככל הנראה קיצוני יותר... מבחינת פרוטקציוניזם" מאשר הצעדים של טראמפ נגד האיחוד האירופי.

מטרת-העל של החוק, עם זאת, מקובלת על שני הגושים הכלכליים. הוא נועד לקדם תעשיות ירוקות, להפחית פליטות של גזי חממה וליצור את הבסיס לעולם תעשייתי שבו הפליטות יאופסו עד 2050 כדי לבלום את מגמת ההתחממות החדה של העולם.

"לדעתי", אמר ראש סוכנות האנרגיה הבינלאומית פאטי בירול, "החוק האמריקאי הוא החקיקה החשובה ביותר לאקלים מאז הסכם פריז להגבלת פליטות גזי חממה ב־2015".

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל