גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך מנהלים בעידן הזעם? 5 שלבים בדרך לקבלת החלטות נכונות

בעולם מקוטב וחסר ודאות, התגובה של מנהלים לכעסים של עובדים ולקוחות יכולה להנמיך את הלהבות או להגביה אותן ● פרופ' קרתיק רמנה מאוקספורד מציע למנהלים חמישה שלבים שיעזרו להם לקבל את ההחלטה הנכונה להם ● ומה אפשר ללמוד מהתגובות הקשות להסרת הנשים מקטלוג איקאה בסעודיה

התגובה של מנהלים לכעסים של עובדים ולקוחות יכולה להנמיך את הלהבות או להגביה אותן / צילום: Shutterstock, Igor Bulgarin
התגובה של מנהלים לכעסים של עובדים ולקוחות יכולה להנמיך את הלהבות או להגביה אותן / צילום: Shutterstock, Igor Bulgarin

 

 

ניהול בעלי עניין זועמים אינו דבר חדש. מה שמייחד את הזמנים שבהם אנו חיים הוא סערה מושלמת של שלושה כוחות: ראשית, אנשים רבים חשים חסרי תקווה לגבי העתיד, מסיבות הנעות משינויי אקלים לשינויים דמוגרפיים ועד קיפאון בשכר. שנית, לעתים קרובות הם מרגישים - בצדק או שלא בצדק - שהמשחק מכור והם זכו ליחס לא הוגן. שלישית, אנשים רבים נמשכים, אולי כתוצאה של שני הכוחות הראשונים, לאידיאולוגיות "אחרות", שמאמצות גישה של "אנחנו" נגד "הם".

במאמר זה אני מציע מסגרת של חמישה שלבים לניהול זעם של בעלי עניין. חלק מהצעדים מורכבים יחסית, אחרים פשוטים למדי, אבל כולם כוללים מידה רבה של שכל ישר.

1. הורדת הטמפרטורה

שלב זה כולל הכרה בגורמי הזעם והסכמה על כללי התנהלות.

מחקרים מראים שהסביבה הפיזית חשובה: יש סיכוי גבוה יותר שנאבד את העשתונות בחדר חם ולח מאשר בחדר מאוורר היטב. מחקרים גם מראים שאנו מפרשים אירועים באמצעות "תסריטים", המפותחים ומתוחזקים באמצעות התנסויות קודמות.

לאפשר תנאי סביבה נוחים לוויכוח ולספק זמן להרהור בדחפים רגשיים ראשוניים אלה פעולות פשוטות יחסית. אבל מה אפשר לעשות לגבי תסריטים שונים? עדיף להימנע מלאתגר אותם באופן ישיר. עם זאת, מנהלים יכולים ליצור מרחב לא מאיים שבו בעלי העניין יכולים להציג במפורש את התסריטים שלהם. זה עשוי להיות צעד ראשון לבניית הסכמות.

אחד מתחומי האחריות שלי באוקספורד היה לשכנע מנהיגי ציבור המגיעים מיותר מ־60 מדינות (כולל סין וארה"ב, הודו ופקיסטן, ישראל והרשות הפלסטינית, רוסיה ואוקראינה) להגיע להסכמה על נושאים מעוררי מחלוקת - משינויי האקלים, דרך הגירה ועד אי שוויון. תסריטים שונים מאפיינים סביבות שונות. כדי לשמור על הקהילה שלנו מתפקדת ואפילו משגשגת, הסכמנו מראש על כללי התנהלות.

חוקי הקהילה שלנו פשוטים: אף אחד לא יכול לטעון שתסריט כלשהו הוא פוגעני מכדי להישמע, אבל כולם חייבים לקבל אחריות על האופן שבו דבריהם נשמעים באוזני אחרים. זה מניע את כולם למתן את מילותיהם. כשמעודדים את חברי הקהילה לשתף בתסריטים שלהם, יש סיכוי גבוה יותר שנקבל החלטות קולקטיביות בנות קיימא.

2. ניתוח גורמי הזעם

שיתוף ושיקוף תסריטים מובילים לשלב השני, שגם לו יש שני חלקים. הראשון הוא ניתוח הגורמים לזעם. ביוני 2020, כשלונדון יצאה מסגר של שלושה חודשים, התמודדה נציבת משטרת לונדון עם תגובת תושבי העיר השחורים למדיניות העצירה והחיפוש של המשטרה, שפגעה בהם יותר מאשר בקבוצות אחרות.

 

בתגובה למצב כזה, יש לזהות אילו משלושת גורמי הזעם פועל: ייאוש לגבי העתיד, תחושת קיפוח או אידיאולוגיית "אנחנו והם". למנהלים יש מרחב מסוים להתמודד עם השניים הראשונים: הם יכולים לספק סיבות לתקווה, וייתכן שהם יוכלו להתייחס לסיבה שבעלי עניין מרגישים מרומים. אבל אם הזעם נובע מאידיאולוגיית "אנחנו והם", כדאי להימנע ממעורבות ישירה. זה עלול רק להוסיף שמן למדורה. המטרה היא לא לשלול ממנהלים את האידיאולוגיה שלהם, אלא להזהיר שעימות ישיר על הבדלים אידיאולוגיים לא צפוי להיות יעיל.

החלק השני בניתוח הזעם הוא זיהוי הכוחות התורמים לעוצמתו. במקרה של משטרת לונדון ב־2020, הכוחות המזרזים כללו את הרצח של ג'ורג' פלויד בארה"ב וביקורת מצד כמה קציני משטרה שחורים על מדיניות העצירה והחיפוש. השוטרים האלה נתנו לנציבה צד שכנגד אמין לעבוד איתו בחיפוש פתרונות ארוכי טווח.

מחאה בלונדון נגד מדיניות המשטרה ב־2020 / צילום: Reuters, Isabel Infantes

המדיה החברתית לעתים קרובות משמשת כלי להעצמת הזעם. אלגוריתמים מושכים משתמשים עמוק יותר אל הזעם על ידי מידורם מפרספקטיבה ביקורתית. לכן יהיה זה רעיון טוב לעודד צדדים נגדיים להפחית את המעורבות שלהם ברשתות בזמן הדיונים.

3. עיצוב ומסגור התגובה

כאשר ישנה הבנה מסוימת של גורמי הזעם, מנהלים יכולים לשקול כיצד להגיב. הם צריכים למצוא את האיזון בין תגובה חסרה לתגובה יתרה. בחינת שני המושגים הבאים יכולה לעזור: יכולות אסימטריות ושינוי ציפיות.

יכולות אסימטריות. ב־2015 עמדה נסטלה בפני איום על נוכחותה בהודו, כאשר בדיקה שגרתית במעבדות ממשלתיות לבטיחות מזון מצאה עקבות של מונוסודיום גלוטמט (MSG) במוצר שלה מאגי. תחילה, נסטלה התעלמה, אבל בהמשך הבדיקות הצביעו על רמות גבוהות של עופרת באטריות. נסטלה הסבירה אז שלמרות שהתווית "אין תוספת מונוסודיום" נכונה טכנית, המוצר אכן הכיל גלוטמטים טבעיים. בנוגע לעופרת, נסטלה טענה שהבדיקות שלה בהודו, סינגפור ושווייץ אישרו את בטיחות המוצר. תגובותיה לא ריצו את הגורמים הרלוונטיים, שהכריזו על ריקול. לבסוף, נתח השוק שלה בהודו נחתך בחצי כמעט. בהמשך השיקה החברה מחדש את המוצר עם תווית מותאמת.

דוכן עם מוצר של נסטלה בהודו, שבדיקות ממשלתיות ב־2015 טענו שיש בו רכיב בניגוד לכתוב  על האריזה / צילום: Reuters, Adnan Abidi

במצבים כאלה, מנהלים צריכים להביא בחשבון ארבע שאלות: האם אנחנו אחראים ישירות לזעם? האם חוסר המעש שלנו יחמיר אותו? האם פעולה להקלתו היא חלק מהחוזה (המרומז) עם בעלי העניין? והאם אנחנו רוצים שזה יהיה חלק מהחוזה?

רק אם התשובה לארבע השאלות היא "לא", אסור לפעול. עבור נסטלה התשובה הייתה שלילית לראשון, אבל תשובותיה לשלוש השאלות האחרות גילו שלחברה הייתה סיבה לפעול.

לאחר שקבעה חובה לפעול, האתגר הבא של חברה הוא להבטיח שהיא לא תרחיק מעבר לנדרש. אחרת היא עלולה להציב ציפיות בלתי ניתנות למימוש. זה מביא אותנו למושג השני.

שינוי ציפיות. ב-2012 נחשף כי איקאה מפיצה בסעודיה קטלוגים ללא נשים. תגובת הנגד הייתה מהירה. שר שוודי נגע באמת חשובה: במשך שנים החברה מיתגה עצמה כשלוחה של התרבות השוודית, והמעשה לא תאם זאת.

איקאה נכנסה לסעודיה בתחילת שנות ה־80, זמן קצר לאחר שהמשפחה השלטת במדינה סיכלה התנגדות מצד איסלאמיסטים קיצוניים. לאחר שראו את המשפחה השלטת באיראן נופלת משום שהייתה מערבית מדי, השליטים הסעודים בחרו להיראות קשוחים יותר. אבל 30 שנה לאחר מכן סעודיה הייתה במקום אחר. בינתיים, התרבות הסקנדינבית הפכה מתקדמת עוד יותר. הציפיות השתנו.

עיתון המשווה בין תמונה מקטלוג איקאה במערב לקטלוג ללא נשים שהופץ בסעודיה / צילום: Reuters, Scanpix

כדי להימנע מההשלכות השליליות של שינויים כאלה, ארגון שמקבל מחויבות מוסרית, מפורשת או מרומזת, לבעלי העניין שלו חייב לשאול את עצמו שלוש שאלות: מהי האסטרטגיה שלנו לגבי עמידה בהתחייבות זו? מהם הגבולות של מחויבות זו? ומהי האסטרטגיה שלנו להתמודדות עם שינוי ציפיות סביב מחויבות זו?

סנטימנט העובדים הוא דרך טובה להעריך תגובות אפשריות לסוגיות כאלה. אם עובדים מרגישים שאתה לא עושה מספיק כדי לטפל בזעם של בעלי עניין חיצוניים, או להיפך, חוששים שתעשה יותר מדי - כדאי לחשוב מחדש על הגישה שלך.

4. הכוח להניע אחרים

לאחר שהחלטתם מה תעשו בתגובה לזעם, עליכם להחליט כיצד לבצע זאת. זהו תהליך דו־שלבי. קודם כול, זהו את היכולת שלכם לגייס אחרים (מיפוי מרחבי), ולאחר מכן שאלו כיצד הכוח הזה יתפתח תוך כדי הפעלתו (מיפוי זמני).

מיפוי מרחבי. מהיכן מגיע הכוח? ניתן לחלק את הכוח לארבע קטגוריות:

כוח כפייה, שהוא היכולת לשלוט בפעולות של אחרים באמצעות פקודה. הכוח הזה נובע מהיררכיה ומשליטה במשאבים כמו גיוס עובדים, קידום ופיטורים; כוח הדדי הנגזר מפעולות חליפין, לדוגמה עסקה. ככל שהמחויבות שלך למסגרת החליפין גדולה יותר, כך הכוח שלך גדול יותר, כי קשרים עמוקים נוטים לגייס אנשים; כוח רגשי הנובע מכריזמה אישית; כוח רציונלי, שהוא היכולת לספק הסבר מנומק למטרות ולפעולות.

כדי להמחיש כיצד מיפוי מרחבי יכול להועיל, ניתן לבחון את האתגר שעמד בפני מגאנה פנדיט, מנהלת רפואה ראשית בבית החולים של אוניברסיטת אוקספורד (OUH), בתחילת מגפת הקורונה.

ממשלת בריטניה הודיעה שיש להמשיך בניתוחים אלקטיביים, והמנתחים התנגדו בטענה שזה מסכן את חייהם. במצב הזה היה לפנדיט כוח כפייה ניכר, מאחר שהמילה האחרונה לגבי רישיון עבודה בבית החולים הייתה שלה, והיא גם נהנתה מכוח רציונלי מסוים. אבל לפנדיט היה חסר כוח רגשי. כאישה המשתייכת למיעוט אתני, היא הייתה מחוץ לרשת הגברים הוותיקה של רופאי אוקספורד. היה חסר לה גם כוח הדדי, מאחר שכישות ציבורית בית החולים אינו קובע שכר ובונוסים. למרות האפשרויות המוגבלות שלה, פנדיט בחרה שלא לאכוף את הצו והתחשבה בדעתם של המנתחים. השלב הבא מסביר מדוע.

מיפוי זמני. איך כוח מתפתח? אם פנדיט הייתה אוכפת את הצו, היא הייתה מסתכנת בשחיקת הרווחים הקטנים בכוח ההדדיות שהרוויחה כשהובילה שינוי תרבותי בבית החולים. פנדיט החליפה סיכונים בטווח הקצר (כמו זעם הממשלה ועידוד עובדים סוררים) לניצחון פוטנציאלי בטווח הארוך (בית חולים עם אפס אירועי בטיחות). היא גם רצתה לשמור את כוח הכפייה שלה לזמן שבו אולי תצטרך להשתמש בו.

כשממפים את התפתחות הכוח, מנהלים צריכים לשקול את שלוש הדרכים הבסיסיות שבהן ניתן לממשו: באופן מרומז, באמצעות תרבות ארגונית; באמצעות שליטה בסדר היום; ובאופן מפורש, באמצעות מעורבות ישירה. באופן כללי, הגישה הראשונה עדיפה על השתיים האחרות, אבל בחינת ההיתכנות של כל דרך עשויה להנחות מנהלים בדרך להחלטה.

פנדיט החליטה על מעורבות ישירה, אך כיוון שרצתה לשמר את הכוח הכופה שלה והיה לה כוח הדדי מוגבל, היא ביקשה מהמנתחים הדרכה כיצד להתמודד עם מצבם. ההימור השתלם: כשהם הבינו שהדאגות שלהם היו רק אדווה אחת בים, הם נסוגו מהתנגדותם.

5. חידוש החוסן

ניווט במסגרת שהצגתי כאן הוא תובעני. לכן חידוש החוסן, ארגוני ואינדיווידואלי, הוא חלק מהמסגרת.

חוסן ארגוני נובע מחלוקת אחריות על קבלת החלטות בין נציגים מהימנים ומוסמכים. זה דורש מה שכלכלנים מכנים "חוזים יחסיים" - הבנות מרומזות בין מנהלים לעובדים לגבי הערכים שינחו את ההחלטות והתגובות של כל צד להחלטות של אחרים. דוגמה להבנה מרומזת כזאת יש בטויוטה, שבה עובדים בפס הייצור מוזמנים למשוך בכבל שעוצר הכול אם הם מבחינים בפגם ייצור מערכתי אפשרי.

אין כללים מפורשים מתי למשוך בכבל, אבל יש לעובדים ולהנהלה הבנה מרומזת שהראשונים לא ימשכו את החוט בקלות דעת, והאחרונים לא יענישו את הראשונים אם החוט נמשך בטעות. חברות רכב אחרות ניסו להנהיג זאת ונכשלו בגלל חוסר יכולת ליצור את חוזה היחסים הדרוש.

החוסן של ארגון מושפע גם מהאופן שבו מנהיגיו מנהלים את המתח בין משימות דחופות למשימות חשובות לעתיד. מתוך רשימה ארוכה של מטלות שעל פנדיט היה לשקול לצד מרד המנתחים האפשרי, היא בחרה בשינוי תרבותי בראש סדר העדיפויות שלה. תמיד יש בעיות "דחופות" על שולחנו של מנהל, במיוחד במשבר, והתגובה אליהן יכולה להפוך מהר מאוד למכלה כול. אבל ככל שמנהיגים יתמקדו יותר בכיבוי שריפות, כך הם מתמקדים פחות במניעת שריפות - וכך יצטרכו לכבות יותר שריפות בעתיד.

חוסן אישי הוא אולי האלמנט החמקמק ביותר במסגרת. הנה כמה תובנות מהספרות המחקרית:

אל תבלבלו בין אופטימיות לחוסן. חשיבה חיובית היא מרכיב בחוסן אישי, אך כאשר מנהלים אותו בעידן הזעם, יש לאזן אותו עם הערכה מחדש מתמדת של המצב כדי לאפשר כיול מחדש של האסטרטגיה והטקטיקה.

היזהרו מחוסר אונים נרכש. לעתים קרובות אנו יוצרים נרטיבים כוזבים על מצוקות. לדוגמה, פיטורים הם חוויה טראומטית, כך שמי שחווה לאחר מכן עוד סביבת עבודה קשה עשוי לייחס זאת לכשלים אישיים ויימנע מלהתמודד עם האתגרים. התגברות על חוסר האונים הנרכש כרוכה בהכרה בהיגיון הכוזב של התסריטים שלנו.

לדאוג להפרדות. לפי הסטואיקן הקדום אפיקטטוס, "המשימה העיקרית בחיים היא לזהות ולהפריד עניינים כך שאוכל לומר לעצמי בבירור אילו גורמים חיצוניים אינם בשליטתי ואילו קשורים לבחירות שבשליטתי". שמתי לב שמנהלים שמצליחים בעידן הזעם מפגינים לעתים קרובות סטואיות. המטרה היא לא להכחיש רגשות, אלא להימנע מרגשות פתולוגיים.

אני שואף בכל יום לפעול במסגרת המוצעת כאן, אבל לא תמיד עומד בה. אני מקווה שההודאה הזו מנחמת ומעודדת מנהלים שאולי מתבלבלים בעולם מקוטב ולא בטוח.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים