גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האזהרה של מנכ״ל חברת הסליקה: "זה חוסר אחריות לחשוב שלא תגיע עלייה בדיפולטים בישראל"

שי פרמינגר, מנכ"ל חברת סליקת התשלומים ERN, טוען כי עליית הריבית מצריכה גידול באחריות מצד נותני ההלוואות, לצד ההכרה בכך שצפויה עלייה בלקוחות שלא יצליחו לשלם ● הוא מסביר כי החברה מחזירה את התשלום בצ'קים ובהוראות קבע בנקאיות למגרש, וכי השיטה של "קנה עכשיו, שלם אחר כך" תופסת תאוצה

שי פרמינגר, מנכ''ל ERN / צילום: אילן שפירא
שי פרמינגר, מנכ''ל ERN / צילום: אילן שפירא

שורת העלאות הריבית שנקט בנק ישראל, טרם הספיקה לצנן את האינפלציה שטיפסה בשנה האחרונה לשיא של יותר מעשור וחצי, אך במקביל הגדילה משמעותית את התשלומים של משקי הבית על ההלוואות שלקחו. השילוב בין מחירים גבוהים על מוצרים, לבין הקושי להחזיר אשראי קיים ולקבל אשראי חדש, הופך יותר ויותר למנת חלקם של רבים.

הלוואות הבנקים התייקרו גם בדצמבר, ומי מציע את תנאי הפקדונות הטובים ביותר?
ההערה שצירפו באוצר לתחזיות: "שורר חוסר ודאות בנוגע למדיניות הפיסקלית של הממשלה"
העלייה החדה ביותר ב-15 שנים: מחירי השכירות מזנקים ומושכים איתם את האינפלציה

"הריבית הגבוהה מייצרת סיטואציה שבה המערכת הבנקאית, כמו תמיד, נותנת כמה שיותר לעשירון העליון - שלו יש מעט הלוואות והוא יותר חסון וחזק, ומנגד מייצרת מצב של הקטנת מסגרות לעשירונים היותר נמוכים, שהם רוב עם ישראל", אומר מנכ"ל חברת סליקת התשלומים, ERN (אי.אר.אן), שי פרמינגר.

 

"העלאת הריבית תגרום לכך שהציבור ובתי העסק יחפשו מסגרות אשראי נוספות כמו חמצן, מעבר למסגרות בבנקים ובחברות כרטיסי האשראי, כדי להתגלגל, כי הזינוק בריביות מקטין את ההכנסה הפנויה. מצב כזה מוביל את הציבור לחפש כיצד לעשות שימוש יותר נכון באמצעי התשלום שעומדים לרשותו. אם התהליך הזה יימשך, נראה גידול ברצון של אנשים פרטיים ושל חברות לקבל אשראי מעבר למסגרת שיש להם בבנקים ובחברות כרטיסי האשראי".

התנאים החדשים בשוק שעליהם מדבר פרמינגר, מחזקים לטענתו את מעמדה של החברה שאותה הוא מנהל, המציעה לציבור לפרוס עסקאות קטנות אך גם עסקאות גדולות (מעל 3,000 שקל) לתקופה ארוכה של בין 6 ל־36 תשלומים חודשיים שווים ללא ריבית, בצ'קים או בהוראות קבע. העמלה של החברה מגיעה מבתי העסק המשלמים לה מעין עמלת התחייבות לפירעון, כך שלבית העסק אין סיכון פיננסי כמו לעסק שקיבל תשלום בכרטיס אשראי.

 

לדברי פרמינגר "אם המשק בכיוון של מחנק אשראי מסוים, לקוחות יצטרכו יותר את השירותים שלנו בשביל אותו 'חמצן' לפעילות, ולפיכך נראה גידול בפעילות בשנים הקרובות, אולם צריך להיות חסרי אחריות כדי לא להבין שתהיה גם עלייה בשיעור חוסר ההחזרים (דיפולטים). כל מי שנותן אשראי מבין שלפעמים לא ישלמו לו.

"פה היתרון של הניסיון שיש ל־ERN עם יכולות הטכנולוגיה וניהול הסיכונים שלנו. אנחנו עובדים קשה על סוגיית הפיזור. אין אצלנו הלוואות גדולות של מיליוני שקלים, ובזה אנחנו שונים מגופי אשראי אחרים".

"נצא להנפקה כאשר התנאים יבשילו"

מן העבר השני, הסביבה השלילית שנוצרה בשוק ההון בשנה האחרונה בעקבות העלאות הריבית, הובילה את ERN גם לבטל הנפקת מניות מתוכננת בבורסה בת"א. בחברה תכננו לצאת להנפקה לפי שווי של 700-800 מיליון שקל, אך בשל הצטננות השוק הראשוני, שנסגר כמעט לחלוטין בפני הנפקות חדשות, הוחלט כי קבוצת מנורה מבטחים, שהחזיקה ב־40% ממניות החברה, תגדיל את חלקה ל־70%, באמצעות השקעה של כ־190 מיליון שקל בהון ERN ועם רכישת מניות מידי המייסד רוני נתנזון. ההשקעה העניקה ל־ERN שווי של כ־600 מיליון שקל אחרי הכסף, ולאחריה נותרו 30% ממניות החברה בידי נתנזון.

"הכנו תשקיף ומה שצריך כדי לצאת להנפקה", מספר פרמינגר. "זה לא סוד ששוק ההון עבר אירוע חיצוני גדול מאוד, אירוע מאקרו מהותי, אבל אנחנו מתכנים לקחת את החברה להנפקה בהמשך, כשהתנאים יבשילו ויתאימו לחברה ולבעלי מניותיה. בינתיים אין השפעה של הדחייה על הפעילות, כי כחלק מהעסקה עם מנורה מבטחים הם הכניסו כסף פנימה וגם החוצה (למייסד נתנזון, ר"ו). כך שזהו סוג של הנפקה פרטית שהיא תחליף להנפקה ציבורית".

נזכיר כי פרמינגר עצמו, שכיהן בעבר כמנכ"ל קבוצת גאון אחזקות, שהקים בני גאון המנוח, במשך 12 שנים, זכאי היה לקבל במרץ 2023 או במועד ההנפקה תשלום מבוסס מניות בגובה 1.2% משווי החברה, בין שתתבצע הנפקה או שלא.

על פי טיוטת התשקיף שפרסמה ERN, מדובר במניות בשווי כ־8 מיליון שקל, כאשר הסכום המגולם עומד על כ־10.5 מיליון שקל. כיוון שמדובר על מנגנון תגמול בגין העבר (מענק שהחליף את בונוס ההתמדה ארוך הטווח שהובטח לו קודם לכן בהסכם ההעסקה), הרי שהוא זכאי לו גם אם לא הייתה הנפקה ציבורית.

"לצ'קים יש חשיבות רבה בכלכלה המודרנית"

ERN הוקמה ב־2001 מתוך הצורך הגובר בפתרון לבעיית פירעון הצ'קים בישראל. החברה פיתחה מודל ניהול סיכונים פיננסיים, שעל בסיסו היא מאפשרת לבתי העסק לקבל צ'קים מלקוחותיהם ולגבות תשלום באמצעות הוראת קבע דיגיטלית, ללא חשש שמא התשלומים לא יכובדו. היקף הפעילות של החברה בצ'קים עומד על כ־6 מיליארד שקל, ולקוחותיה הם כ־16 אלף בתי עסק בפריסה ארצית.

"אם נסתכל על בני זוג שמרוויחים יחד 12־13 אלף שקל נטו, שקנו דירה ורוצים לרכוש ריהוט", מדגים פרמינגר, "הרכישה הזו תסתום את מסגרת כרטיס האשראי שלהם, כשבנוסף, בפריסה למספר תשלומים רב הם ישלמו בעסקת קרדיט בכרטיס אשראי ריביות גבוהות מאוד. זו בעצם הלוואה, אבל קוראים לה בשם המכובס 'עסקת קרדיט'.

"כאן נכנס השימוש בצ'ק או בהוראות קבע בנקאיות, כאמצעי תשלום שהוא מעבר למסגרת בבנקים או בחברות כרטיסי האשראי. כשמבינים את הצורך שקיים בציבור, אפשר להבין למה בנק ישראל אולי חושב שצ'קים הם חתיכת נייר ששייך לעבר, אבל יש להם חשיבות רבה בכלכלה המודרנית, גם לעסקים וגם לאנשים פרטיים".

על בסיס זה הוקמה ERN לפני יותר מ־20 שנה על-ידי רוני נתנזון. מאז התחום התפתח, וכיום החברה מאפשרת לציבור לשלם בבתי עסק בהוראת קבע דיגיטלית, שהיא בעצם צ'ק דיגיטלי, כשהעסקה משודרת לחברה, ולאחר אישורה היא מתבצעת כאילו שולמה בכרטיס אשראי. בשנת 2021 רשמה החברה רווח נקי של 34.2 מיליון שקל, זינוק של 68% ביחס לשנה שקדמה. ההכנסות ב־2021 הסתכמו ב־144 מיליון שקל, מהם הכנסות מריבית בסך כ־55 מיליון שקל.

"אנחנו למעשה חברת פינטק וביג דאטה"

לפי נתוני בנק ישראל, היקף השימוש בצ'קים בשנת 2021 עמד על כ־812 מיליארד שקל, לעומת 411 מיליארד שקל בכרטיסי אשראי. הצורך בשימוש בצ'קים בולט במיוחד בענפי החשמל וחומרי הבניין, ריהוט, רכב, מרפאות שיניים, לימודים ועוד, בהם היקפי השימוש יכולים להגיע ל־20%־30% מהפעילות.

הצורך הזה הביא לגידול של 75% בפעילות החברה בשנת 2022. "הוראת קבע בנקאית דיגיטלית צומחת, כי היא לוקחת את היתרונות ממוצר הצ'קים ומשלבת אותם עם היתרונות הדיגיטליים של שימוש בכרטיס אשראי", מסביר פרמינגר. "לאחרונה סיימנו פיילוט של הוראת קבע אונליין, כלומר שתאפשר לציבור לרכוש באתרי האינטרנט של החנויות בדיוק כפי שהם רוכשים בחנות פיזית.

"בתי העסק מאוד אוהבים את דרך התשלום הזו, כי היא לא דורשת התעסקות טכנית כמו בצ'קים, והלקוחות אוהבים אותה כי היא לא תופסת מסגרת, היא ללא ריבית וללא עמלות.

"יש לנו ממשק בכל הקופות בבתי העסק בישראל", מוסיף פרמינגר. "זה דבר ייחודי שאין לאף גוף אחר חוץ משב"א (החברה שמפעילה מערכות תשלומים לאומיות לכרטיסי חיוב, ר"ו). אנחנו דומים יותר לחברת פינטק שמתעסקת ב'קנה עכשיו, שלם אחר כך' (BNPL), והתשלום בהוראת קבע הוא בעצם ה־BNPL האמיתי. לכן אנחנו חברת ביג דאטה וחברת טכנולוגיה, כשזו המהות של מחצית מהעובדים פה".

"לבנק ישראל מגיע הרבה קרדיט"

לצד הפעילות הזו הקימו ב־ERN בשנת 2020 את "מימון בקליק", חברה בת המעניקה הלוואות בבית העסק בסכום של עד 500 אלף שקל, ובפריסה לעד 60 תשלומים חודשיים. פעילותה כיום היא בהיקף כ־100 מיליון שקל של הלוואות חדשות מדי חודש. הצמיחה הזו הביאה גם את בנק לאומי לרכוש אשתקד 20% ממימון בקליק, תמורת 65 מיליון שקל לפי שווי חברה של 325 מיליון שקל (לאחר הכסף). פרמינגר מכהן גם כמנכ"ל מימון בקליק.

"אנחנו לא נותנים 'הלוואות לכל מטרה' כהחלטה אסטרטגית, אבל כן נותנים אשראי ללקוח כשהוא בא לרכוש מוצר או שירות" הוא אומר. "חלק גדול מההלוואות לכל מטרה מטרתן לפרוע הלוואה אצל גוף אחר, ואני חושב שרמת הסיכון פה מאוד גבוהה ולכן גם הריביות מאוד גבוהות.

"זה דומה במהות לאותה עסקת קרדיט שהיא תחפושת להלוואה מחברות כרטיסי האשראי, וגם הריביות דומות - כשאנחנו גובים בין פריים פלוס 6.5% לפריים פלוס 8.5% (כלומר ריבית של 11.75%־13.75%, ר"ו), לפי כל מיני פרמטרים ולפעמים גם לפי סוג המוצר".

האם לדעתך תם עידן המזומן?
"לזכות הרגולטור, בנק ישראל, צריך לומר שהוא התחיל לטפל בנושא. הייתה לי ביקורת רבה על זה שבהתחלה הגבילו את השימוש במזומן לסכום גבוה מאוד של עד 11 אלף שקל. לקח קצת זמן אבל בסוף עברה חקיקה מתאימה והסכום קטן ל־6,000 שקל, ועל כך מגיע להם הרבה קרדיט.

"צריך להוריד פעם נוספת את הרף. אין סיבה שמישהו ישלם במזומן יותר ממאות שקלים בודדות. תשלום במזומן הוא פתח לתשלום 'בשחור' וזו דרך נוחה לא לשלם מע"מ, לא לשלם מס הכנסה או להפוך את הכסף לעברייני. הגישה של הרגולטור הייתה נכונה כי רואים שלא קרה שום אסון, ולכן אין סיבה שהוא לא ילך שלב אחד קדימה ויוריד את הסכום לאלף שקל.

"אני לא רואה את הצורך של אף אחד מאיתנו לשלם כל כך הרבה במזומן, אלא אם יש לאחר מהצדדים 'מטרה נסתרת' לא לשלם מס הכנסה או מע"מ. זה בטח יכול לעזור במלחמה מול גופים עבריינים".

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת