גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכול התחיל בחדר מלון בסיליקון ואלי: כך נולד הצ'אט שמשגע את העולם

בסוף 2015 חמש מהדמויות החזקות בעמק הסיליקון, בהן אילון מאסק וסם אלטמן, הקימו סטארט־אפ בינה מלאכותית, ללא מטרות רווח, שכל מטרתו הייתה "להועיל לאנושות" ● 7 שנים לאחר מכן, OpenAI הפכה לחברה המפורסמת בעולם בתחומה עם תדמית שספק מדאיגה ספק מעוררת השארה בענקיות הטכנולוגיה ● וגם: הפיתוחים החדשים שבקנה ● מהפכת הבינה המלאכותית 

המפץ הגדול  של OpenAI / צילום: Shutterstock
המפץ הגדול של OpenAI / צילום: Shutterstock

 

בדצמבר 2015 התאספו חמש מהדמויות החזקות ביותר בעולם הטכנולוגיה וההייטק העולמי בחדר מלון בסיליקון וואלי ליד סן פרנסיסקו. אילון מאסק, שכבר אז היה אחד האנשים העשירים בעולם, יחד עם סם אלטמן, שהיה נשיאה של מאיצת הסטארטאפים Y Combinator, פיטר ת'יל, ממקימי פייפאל, ריד הופמן, שהיה מייסד שותף ברשת החברתית לינקדאין, וג'סיקה ליווינגסטון, שהייתה שותפה בהקמת Y Combinator וכתבה ספר מצליח על הקמת סטארט־אפים. החמישה הסכימו לתרום מיליארד דולר במשותף ויחד עם קרנות נוספות וגם השקעה של אמזון, הקימו את חברת הבינה המלאכותית OpenAI.

הציוץ של סם אלטמן

OpenAI הביאה לחיינו כמה מהמוצרים המדוברים ביותר בעולם הטכנולוגיה בעשורים האחרונים. ראשון לפרוץ לתודעה הציבורית היה הבוט DALL E-2, שמסוגל לייצר תמונות וציורים מורכבים בהסתמך על פקודות טקסט בלבד. כשהתפרסם, לפני כשנה, הרשתות החברתיות התמלאו בציורים של כבשים בחלל בסגנון פיקאסו, או חדי קרן על חופים מוזהבים בסגנון הבארוק. לפני כחודשיים, פרסמה החברה את ה־Chat GPT, צ'אט מתוחכם שמחכה שפה אנושית טבעית ברמה גבוהה מאוד. הצ'אט יכול לענות על שאלות, לכתוב פרסומות ומאסות של טקסט, וגם לכתוב שורות קוד ואפילו תוכנות ואפליקציות.

 

כך הפכה OpenAI לאחת החברות המפורסמות והמדוברות ביותר בעולם, ולכזו שהביאה את מהפכת הבינה המלאכותית, ובמיוחד את הבינה המלאכותית היוצרת להמונים. אם בעבר העניין בתחום היה שמור בעיקר לכותבי אלגוריתמים, מתמטיקאים, ואנשי דיפ טק, כעת, גם אנשי השיווק והפרסום, משאבי האנוש וגם אנשי התוכן נמצאים כבר עמוק בקלחת.

כיום, במיוחד לאחר השקעת הענק של מיקרוסופט בחברה, הרווח הפוטנציאלי ברור. עם זאת, הכוונה המקורית של המייסדים, הייתה ש־OpenAI תוקם כגוף מחקר ללא מטרות רווח. מטרת העל של החברה, כפי שהגדירו אותה במסמך רשמי של OpenAI, הייתה: "לקדם בינה מלאכותית באופן שבו יש סבירות גבוהה שתועיל לאנושות כולה, ללא צורך לייצר החזר כספי. מכיוון שאנחנו מנותקים ממגבלות כלכליות, נוכל להתמקד בהשפעה חיובית על האנושות".

"אנחנו מאמינים שבינה מלאכותית צריכה להיות המשך טבעי של בן האדם והרצון שלו, ברוח החירות, בחלוקה שווה ורחבה ככל האפשר", המשיכו בחברה. "התוצר הסופי אינו ידוע כרגע, והעבודה היא קשה, אבל אנחנו מאמינים שהמטרה נכונה".

ההכרזה של OpenAI לא הגיעה בחלל ריק. כמה חודשים לפני ההקמה, אילון מאסק הזהיר בפומבי מהסכנות שצפויות לעולם כתוצאה משילוב הכלים של הבינה המלאכותית. גם עם הקמתה של החברה החדשה, מאסק לא היסס להזהיר פעם נוספת: "קשה להבין לעומק עד כמה בינה מלאכותית ברמה של בני אנוש תועיל לחברה", אמר. "באותה מידה, קשה להבין את הנזק שהיא עלולה לגרום לחברה אם מישהו יבנה אותה, או ישתמש בה, בצורה לא נכונה". באותה השנה גם המדען והפיזיקאי סטיבן הוקינג הזהיר מסכנות הבינה המלאכותית, וגם מייסד מיקרוסופט, ביל גייטס, שטען: "אני מהמחנה של המודאגים, בהתחלה המכונות יעשו עבורנו הרבה משימות ולא יהיו סופר אינטליגנטיות, זה יכול להיות חיובי אם נתפעל את זה נכון. אבל כמה עשורים אחר כך, הבינה המלאכותית תהיה כל כך חזקה שזה כבר יהיה מקור לדאגה". ביל גייטס עוד ישוב להיות דמות מפתח בהמשך הדרך של OpenAI.

 

מאסק עזב, המודל העסקי השתנה

כשנה וחצי לאחר הקמתה, OpenAI פרסמה שני מוצרים חדשים שנועדו בעיקר לעזור ללמד ולאמן את המודלים ללימוד מכונות שפיתחה. עיקר הידע הטכנולוגי של החברה הגיע מהמדען הראשי שלה, ד"ר איליה סוצקבר ומהצוות שגייס לצידו. סוצקבר נולד באמצע שנות ה־80 בברית המועצות, ואת התואר הראשון שלו במדעי המחשב סיים באוניברסיטה הפתוחה בחיפה. לאחר מכן, עבר עם משפחתו לקנדה שם השלים את לימודי הדוקטורט שלו. סוצקבר נחשב לאחד המומחים העולמיים בתחום לימוד המכונה והבינה המלאכותית.

בשנת 2018 ארעו שתי טלטלות. הראשונה הייתה הקמת זרוע נוספת של החברה, כזו שתפעל למטרות רווח. השינוי הגיע בעקבות הבנה של המנכ"ל, סם אלטמן, שהמודל הקיים יקשה על גיוס הון ומענה על צורכי החומרה העצומים שנדרשים כדי לאמן מודלים של בינה מלאכותית. החברה שינתה רשמית את ייעודה, אך הבהירה שתשמר מנגנונים שיבטיחו שתמשיך לפעול לטובת האנושות כולה.

המודל של רווח מוגבל עליו הכריזה החברה הוא ייחודי בנוף ההייטק העולמי. החברה שפועלת ללא מטרות רווח הקימה חברה בת, שתוכל לפעול על מנת לייצר רווחים למשקיעים. בנוסף נוצר מנגנון לפיו כל משקיע יוכל להרוויח "רק" עד פי 100 מהסכום שהשקיע. לדוגמה, מי שהשקיע 10 מיליון דולר בחברה, יוכל להרוויח רק עד מיליארד דולר.

זמן קצר לאחר מכן, הגיעה הודעתו של אחד המייסדים המרכזיים, אילון מאסק על כך שהוא מתכוון לעזוב את החברה. בפוסט בבלוג של החברה נכתב, באופן אגבי, שמאסק יעזוב את כל תפקידיו בהנהלה. עם זאת, בהודעה צוין שמאסק ימשיך לתרום ולייעץ לחברה בהמשך הדרך. ההסבר הרשמי, כפי שהוסבר בבלוג, היה שבשל פיתוחים חדשים בתחום הבינה המלאכותית בטסלה, חברת הרכב החשמלי שמאסק הוא המנכ"ל שלה, והחשש מניגוד עניינים - הוא נאלץ לפרוש.

מספר חודשים לאחר הפרישה, במספר ציוצים בטוויטר (שהיום נמצאת גם היא בבעלותו), פירט מאסק את הסיבות האמתיות, לטענתו, להחלטה לעזוב את הנהלת OpenAI: "רק כדי להבהיר, מעולם לא הייתי מעורב מאוד במה שעושים ב־OpenAI במהלך השנה האחרונה, ולא פיקחתי על העבודה שם. הייתי צריך לפתור מספר אתגרים טכנולוגיים בטסלה ובספייס איקס. בנוסף, טסלה ו־OpenAI התחרו בהרבה מקרים על אותם עובדים פוטנציאליים. אני גם לא מסכים עם חלק מהדברים שהצוות של OpenAI רוצים לעשות".

עוד ב־2018 החברה פרסמה שהיא פיתחה את הגרסה המוקדמת של הצ'אט שכולנו מכירים היום, גרסה שנקראה GPT 2. עם זאת, החברה הודיעה שמכיוון שהיא חוששת שיעשה בו שימוש המוני להפצת "פייק ניוז", היא לא פרסמה את הכלי החדש לציבור. בשלב מאוחר יותר, OpenAI השיקו גרסה "מוחלשת" של הצ'אט, עם כ־8% מהיכולות של הבוט המקורי.

היחסים עם מיקרוסופט והספק של גייטס

במשך שנים מיקרוסופט עבדה על פיתוח יכולות הבינה המלאכותית שלה. מנכ"ל ענקית הטכנולוגיה, סאטיה נאדלה, אף דחק בעובדי החברה למצוא דרכים חדשות להשתמש בבינה המלאכותית על מנת לייעל את מוצרי מיקרוסופט. לאורך אותן שנים, מנכ"ל OpenAI, סם אלטמן נהג לטוס באופן תדיר למטה מיקרוסופט בסיאטל, על מנת לשכנע את הבכירים שם, להשקיע בחברה הצעירה מקליפורניה.

רבים מבכירי החברה התלהבו מהיכולות שהציגה OpenAI ודחפו לקידום שיתוף פעולה, אלא שהחברות נאלצו להתמודד עם מי שנשלח מטעם מיקרוסופט לבדוק את הטכנולוגיה - המייסד והמנכ"ל ביל גייטס. גייטס לא אהב את הטכנולוגיה והביע ספק ביכולת של מכונה להבין שפה אנושית בצורה טובה מספיק.

למרות ההתנגדות של גייטס, העסקה יצאה לדרך ומיקרוסופט השקיעה כמיליארד דולר בחברה של אלטמן. לאורך שנות העבודה המשותפות הקשר בין החברות התפתח, כש־OpenAI החלה להשתמש בשירותי הענן של מיקרוסופט על מנת לאמן וללמד את המודל שלה, ובמקביל מיקרוסופט החלה להטמיע חלק מטכנולוגיות הבינה המלאכותית במוצרים שלה.

מוקדם יותר השבוע אישרה מיקרוסופט את השמועות והדיווחים שפורסמו בשבועות האחרונים והודיעה שתשקיע מיליארדי דולרים ב־OpenAI במהלך השנים הקרובות. בהודעה של מיקרוסופט לא פירטו את שווי העסקה, אך בפרסומים שונים דווח כי החברה מסיאטל תשקיע 10 מיליארד דולר, סכום שישקף שווי שוק של 29 מיליארד דולר לחברת הבינה המלאכותית.

מיקרוסופט כן אישרה שבכוונתה לשלב את הטכנולוגיה של OpenAI בכמה ממוצרי הדגל שלה כמו וורד, אאוטלוק ופאוור פוינט, וכן לאפשר גישה ליכולות הבינה המלאכותית גם בשירותי הענן שלה - Azure.

הפיתוחים הצפויים בחודשים הקרובים

בינתיים, החברה מתכוננת להשקה של המודל החדש והמתוחכם אפילו יותר של ChatGPT. בחברה סירבו להתייחס למועד המדויק שבו המודל החדש יונגש לציבור הרחב, אך טענו שניתן לצפות שזה יקרה בחודשים הקרובים.

במקביל, מנכ"ל OpenAI, סם אלטמן, חשף בראיונות עיתונאיים שבחברה כבר עומלים על המוצר החדש שלהם, שיוכל לייצר סרטוני וידאו מושקעים ומקוריים באמצעות פקודות טקסט בלבד. התחזיות הן שנוכל לראות את הכלי החדש כבר במהלך השנה הנוכחית.

לבסוף, החברה עומלת על מנת לפתח כלים שיוכלו לזהות טקסטים שנכתבו באמצעות בינה מלאכותית. בעבר פרסמה החברה את GPT-0, שיכול לזהות טקסטים שכאלו, אך הוא היה ברמה נמוכה יחסית וניתן היה לתמרן אותו באמצעות מניפולציות פשוטות. הפרסומים על הכלים החדשים החלו לצוץ בעיקר בעקבות ביקורת על כך שתלמידים בבתי ספר וסטודנטים באוניברסיטאות משתמשים בצ'אט המתקדם על מנת לרמות במשימותיהם. וכן לאחר שצ'ק פוינט פרסמה מחקר שמצא כי האקרים משתמשים בצ'אט הבינה המלאכותית למטרות זדוניות. כך, קצת יותר משבע שנים אחרי הישיבה ההיא בחדר מלון בסיליקון ואלי, השאלה שמהדהדת אולי חזק מכולן היא האם חמשת ההייטקיסטים הצליחו במשימתם: "לקדם בינה מלאכותית באופן שבו יש סבירות גבוהה שתועיל לאנושות כולה".

עוד כתבות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

תיקון והתנצלות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

אנה וינטור בשבוע האופנה בפריז. תובענית / צילום: Reuters, Benoit Tessier

על המלכה הבלתי מעורערת של עולם האופנה שפרשה השבוע מווג

אחרי יותר משלושה עשורים הכוהנת הגדולה של עולם האופנה פורשת מעריכת ווג ● אבל לא צריך להספיד כל כך מהר את האישה שעל פיה יישק דבר, אנה וינטור מקבלת קידום ותמשיך להיות האורים והתומים של המסלול ● עכשיו נותרת השאלה מי יצליח להכנס לנעלי המנולו שלה?

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הנשיא טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

טראמפ: "ייתכן ותהיה עסקת חטופים עד שבוע הבא"

גורם ישראלי אישר כי ישראל קיבלה את המסמך ופרטיו נלמדים, לפי הדיווחים, חמאס העביר תשובה שכוללת "בקשה לתיקונים קלים" • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" • 50 חטופים - 638 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?